De-Jeavu Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2004 Daha önceki topiklerde el üstünden deginilmis ama tam anlamıyla bir acıklama bulamadım şimdi===> işletme nedir? iktisat nedir? bunlar arasındaki farklar nelerdir? ileride meslek seçerken işletme ve iktisat dallarından hangisi avantaj getirir? isletmeden ne tür,iktisattan ne tür işlere girilir? bilgisi olan patiler bi acıklık getirirlerse sevinirim...[signature][hline]Don`t trouble trouble till trouble troubles you! Dejeavu The Level 50 Eldritch... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Prawler Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2004 İşletme Programın Amacı İşletme programı fabrika, çiftlik, banka, sigorta, maden gibi mal ve hizmet üreten kuruluşlarda üretimin daha verimli bir biçimde yapılabilmesi için izlenecek yollar konusunda çalışacak elemanları yetiştirir. Programda Okutulan Belli Başlı Dersler İşletme programında işletme ve kuruluşların her anlamda verimini artırmak amacıyla plan yapma, çalışmaları yönetme ve denetleme alanlarında öğrencinin gerekli bilgi ve beceriye sahip olması amaçlanmaktadır. Bunun için ilk yıllarda matematik, istatistik, sosyoloji, ekonomi, hukuk; daha ileri yıllarda ise üretim yönetimi ve pazarlama, yönetim ve organizasyon, muhasebe ve finansman, kooperatifçilik, hukuk, bilgisayar gibi alanlarda dersler verilmektedir. Gereken Nitelikler İşletme okumak isteyen bir kimsenin üstün bir genel akademik yeteneğe ve sayısal düşünme yeteneğine sahip olması, matematik, sosyolojiye, psikolojiye ilgi duyması ve bu alanlarda başarılı olması gerekir. Ayrıca, görevi gereği çalıştığı kurumdaki diğer personelle ve halkla sıkı ilişkiler içinde olduğundan bir işletmecinin sabırlı, anlayışlı, hoşgörü sahibi ve insan ihtiyaçlarına karşı duyarlı, fikirlerini başkalarına anlatabilme ve insanları inandırabilme gücüne sahip bir kimse olması, kısaca insanlarla etkileşimde bulunmaktan hoşlanması gereklidir. Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler İşletme eğitimini bitiren öğrenciler "İşletmeci" unvanı ile çalışırlar. İşletmeci çalıştığı işletmenin sahip olduğu para, insangücü, araç ve gereçten en iyi biçimde yararlanmayı sağlayacak çalışma düzenini planlar, çalışmayı denetler. Bunun için çalıştığı işletmede planlama, örgütleme, yönetme, düzenleme, denetim gibi genel görevler yanında, ürünün iyileştirilmesi, üretimin artırılması ve ürünlerin satışı için planlar yapmak, kuruma parasal kaynak sağlamak ve kurumun parasal olanaklarını en ekonomik biçimde dağıtmak, kurumun insangücünü en verimli olacakları alanlarda çalıştırmak ve en uygun elemanları bulup işe almak gibi işler yapar. Çalışma Alanları İşletmeciler kamu ve özel kuruluşlarda görev alabilirler ya da varsa kendi işletmelerinde çalışabilirler. Meslekte ilerleme, yetenek ve bilginin, başarılı bir çalışma ile kanıtlanmasına bağlıdır İktisat Programın Amacı İktisat programı, tükenebilir kaynakların insanların ihtiyaçlarını karşılamak için en etkin biçimde kullanılması, bu kaynakların artırılması ve üretilen mal ve hizmetlerin bölüşümü ile ilgili konularda eğitim ve araştırma yapar. Programda Okutulan Belli Başlı Dersler İktisat programında temel ekonomi derslerinin yanı sıra yönetim, hukuk, işletmecilik, istatistik, uluslararası ilişkiler alanlarına ilişkin dersler de verilir. Okutulan derslerin amacı öğrencilere genel bir bilgi kazandırmanın yanında çözümleme ve eleştirme gücünü geliştirmektir. Gereken Nitelikler Bu alanda öğrenim yapmak isteyenlerin akademik yeteneğin yanı sıra, sayısal düşünme yeteneğine de sahip olmaları beklenir. Başarılı olabilmek için her şeyden önce araştırma, inceleme yapmayı, yönetim ve idari alanlarda çalışmayı sevmek önemlidir. Yaratıcılık da bu alanda başarıyı artıran bir özelliktir. Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler Üniversitelerin iktisat bölümlerinden mezun olanlar işgücü piyasasında "İktisatçı" olarak görev alırlar. İktisatçılar çalıştıkları kurumda hammadde ve insan gücü kaynaklarının en kârlı biçimde kullanılmasına ve üretilen malların pazarlanmasında en uygun yöntemlerin bulunmasına çalışırlar. Çalışma Alanları Mezunlar çok çeşitli alanlarda iş bulabilmekle birlikte, ise de son yıllarda en çok bankalar ile eğitim ve araştırma kurumlarında istihdam edilmektedirler.[signature][hline]Boş bir kağıt bir kalem bir de silgi.. Kağıt ömür demek,kalemle silgi ise benim hayatımı sen yazarsın sen silersin demek.. Sen neyi yazarsan güzel, sen neyi silersen güzel. İstediğin gibi yaşat,istediğin gibi öldür it's teargas in my eyes // Gizli bahçem Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
-Aragorn- Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2004 sen is bulamassin okuma bosuna =P[signature][hline]Oski Teh n000000OOOOb Ariakan Teh üBaaahr thrust mercenary Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
De-Jeavu Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2004 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2004 sagol praw. la dop oski bilgisi olanlar dedik her topike atlama ole:-) bu arada burda mısın sen la?[signature][hline]Don`t trouble trouble till trouble troubles you! Dejeavu The Level 50 Eldritch... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Emaleth Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2004 geçenlerde biri daha istemişti, yaziim buraya teorik değil pratik farkları... *!işletme mezunudur* işletme bölümünde bir işletmenin nasıl yönetileceğini, çekip çevrileceğini öğrenirsiniz. iktisatta ise ekonominin nasıl çekip çevrileceğini öğrenirsiniz. işletme microdur, iktisat daha macro bakar olaylara. işletme bir workshop gibidir. bir işletmeyi çekip çevirmek için ne lazımsa ders olarak alınır (lojistik, muhasebe, uluslararası ilişkiler, azıcık ekonomi, istatistik, araştırma, para ve bankacılık, etc...) iktisat ise baya teoriler bütünüdür. o adam ne demiş, bu adam ne demiş, o adam onu nasıl hesaplamış, öbürü onun hesabına ne yorum getirmiş... işletmede nasıl bir şirkette çalışacağınızı kestirip ya da hangisine daha yatkın olduğunuzu planlayıp pazarlama ya da finansa yönelebilirsiniz, iktisatta nereye yönelebilirsiniz ben bilmem. işletme eğlencelidir. herhalde gerçek bir bilim dalı olmadığı için :P geyik geyik adamların geyik geyik konularda yazıp çizdiklerini okursunuz. bizim üniversiteye has mıydı bilemiyorum ama derslerin çoğu uygulamalıdır. yani ööle sınav kağıdı değil ucu bucağı düşünülmüş ödevler teslim edilir. iktisat sıkıcıdır. sınav kağıtları boyunca arz ve talebi kesiştirir, üzerine faiz oranlarını ekleyip hesap üstüne hesap yaparsınız. üstelik şahsi zannımca bi şeyime derman da diildir. olsaydı başbakanlığa kadar yükselen ekonomi profesörlerinin bi hayrı olması gerekirdi di mi? mezun olduktan sonra ise bu ikisinin aslında pek de bir farkı yoktur (özellikle işletmede finans seçen bir adamın iktisat mezununa göre, eğer de özel sektörde çalışacaksa). önemli olan üniversitedir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ghaldszar Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2004 said: Emaleth, 27 Temmuz 2004 17:21 tarihinde demiş ki: işletme microdur, iktisat daha macro bakar olaylara. İşte tam tanım budur. İşletme daha çok bir şirketi yönetmek için gereken şeylerden azar azar verir sana. En temel şekliyle. İktisat ise biraz daha ülke yönetmek gibidir. Onun en temelindeki şeyleri verir. Ama ikisi de çok temeldir. Hangisini okursan oku çıktığında ikisini yönetecek bilgiye sahip olamazsın. Sadece ilgili şeyler okuduğunda ne demek olduğunu anlarsın. İktisat okursan ne yapabileceğin konusunda Emaleth' in eksiğini tamamlayayım. Bankacı ya da Borsacı olabilirsin. İktisat bilgisi sana mevcut piyasayı daha iyi okumanı sağlayacakır. Eğer grafiklerle aran iyi ve sözel şeylere kafan basıyor daha doğrusu ezber konusunda iyi isen iktisat okuyabilirsin. Ama matematik korkun yoksa işletme okuyabilirsin. Her durumda işletmenin dersleri iktisada göre daha kolay ve daha zevklidir. Her nekadar iktisatçılar işletmecilere "sizin de okuduğunuz bir şey mi?" deseler de her zaman "sizin dersleriniz çoook zevkli" kelimelerini de istemeye istemeye kullanırlar ordan biliyorum. İş bulma konusunda ikisi arasında bir fark yok. Ama iktisat okumak banka sınavlarında özellikle İş Bankası Müfettiş yardımcılığı ve Uzman yardımcılığı sınavlarında avantaj sağlıyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
-Aragorn- Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2004 said: De-Jeavu, 27 Temmuz 2004 15:31 tarihinde demiş ki: sagol praw. la dop oski bilgisi olanlar dedik her topike atlama ole:-) bu arada burda mısın sen la? pazar gecesi geldim burdayim[signature][hline]Oski Teh n000000OOOOb Ariakan Teh üBaaahr thrust mercenary Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dragonmax Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2004 kardeş bence (bakın bence diyorum) idki bölüm de traş.. eli sallasan ülkede işletme iktisat mezununa çarpıo.. iyi düşün başka alanlara yönel..[signature][hline]AB görüşüm: Ayıdan Post, O.spudan Dost Olmaz Birine onu sevdiğini söylemek istiyorsan, bunu o an yapmalısın! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
green_martian Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2004 ekonomi veya iktisat baya zevkli eger yonetici olmayi kafaya koyduysan once ekonomi ustune mba guzel bi bilesim olabilir ayrica ekonominin makro mikro diye dallari vardir, isletmeye gore daha makro denmesinin sebebi sanirim daha cok olaylari ortak ozellikleriyle inceleyip tanimlamasidir (eski olaylardan ve teorileri ornek alarak).. ancak managerial economics adinda da bi suru dersler vardir ve kanimca isletmeyle gittikce ic ice gecmektedir.. sahsen isletmeden daha faydali oldugunu dusunmekteyim icinde bulundugun sistemin isleyisinden isletmelerin isleyisine kadar bilgi bulabilirsin illa istiyosan ustune de isletme master'i gayet mumkun biraz karisik oldu idare et[signature][hline] o_0 Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mum_Chamber Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2004 şimdi iktisat macro işletme micro'dur denmiş, -ki bence- biglisayar ve elektronik'i karşılaştırmak gibi olmuş. iktisatta insan yönetimiyle ilgili bilgi almazsınız, ekonomik kritelerin ve değişkenlerin yönetilmesi üzerine çalışırsınız. işletme ise bir müesseseden ziyade insanların yönetilmesi üzerinedir. işletmede ağırlıklı olarak bir işletmenin ömrü boyunca karşılaşacağı zorluklar ve olası çözümleri konusunda bilgi edinirsiniz. hukukta haksız rekabetten tutun da ticari hukuk'a kadar bir ton bilgi ile donatılır, örgütsel davranış konusunda ders alırsınız. üzerine az biraz psikoloji ve ekonomi bilgisi eklersiniz. 3. sınıfta dal seçtikten sonra pazarlama yönetimi, finanasal yönetim ya da genel yönetim anabilimdalı üzerine yoğunlaşırsınız. buna göre de kendinize bir yol çizersiniz. iktisat ise daha matematiksel ve daha ekonomi temellidir. iktisatçıdan yönetici yapılırsa insanların nasıl daha yüksek performans vereceklerinden ziyade satılan ürünün hangi fiyattan en fazla taleple karşılaşacağı gibi ekonomik faktörlere yönelir. ki bu da uzun vadede işletmenin ömrüne mal olur. iş bulmak konusunda ise, türkiye'de üniversite mezunu olmanın yetmediği ve üniversitelerden mezun olan öğrencilerin bir b.k bilmedikleri bir gerçek. konu kendini geliştirmek. birisi "ben gerçekten iyi bir işletmeci / iktisatçı olucam" der ve kararlı bir şekilde, not kaygısı gütmeden okulunu bitirirse eminim ki uzun vadede çok iyi bir işte çalışmaya başlayacaktır. fakat işletmeyle ilgili olarak ayrı bir nokta da işletmenin ilk derslerinde öğretilen "işletmecinin sahip olması gereken 9 özellik"tir. bunların başında da "mastery of techniques" yani "teknik ustalık" gelir. yani işletmeci yönetimini yaptığı dalda çok yoğun bilgi ve tecrübeye sahip olmalıdır. bu da anca bir dal seçip o konuda yoğunlaşarak olur. örn "işletmeci olmak" yerine "bilgi işlem müdürü olmak" gibi daha somut bir hedefe giden yolda ilerlenirse istenilen sonuca da daha kolay ulaşılır. konuş konuş bitmeyecek bir konuya oku oku bitmeyecek bir cevap oldu sanırım. umarım sürç-i lisan eylemedik.[signature][hline]en ince yerim bileğim.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BabacumMostors Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2004 said: Emaleth, 27 Temmuz 2004 17:21 tarihinde demiş ki: iktisat sıkıcıdır. sınav kağıtları boyunca arz ve talebi kesiştirir, üzerine faiz oranlarını ekleyip hesap üstüne hesap yaparsınız. üstelik şahsi zannımca bi şeyime derman da diildir. olsaydı başbakanlığa kadar yükselen ekonomi profesörlerinin bi hayrı olması gerekirdi di mi? *!kendisi iktisat öğrencisidir* hayır efendim sıkıcı falan değildir.. en azından benim için hem her önüne geleni alıyorlar okula, aynı kişi aynı her önüne gelencilik akımmıyla başbakan olunca da ne oluyor? devlet yöneticisi... zaten kalifiye yetenekli adam olsaydı o iktisat mezunu başbakanlarımız adam olup prof olurlardı ben de şöyle bir açıklama getireyim olaya iktisatçı dönemin kıt akynakları üzerine teorem üretir (ve bu teroremler dönemseldir sonuçta insan sosyal bir hayvandır, bireydir), bu teroemlerle ilgili hayvani hesaplamaları ekonometriciler yapar, işletmeciler ise o günün koşullarında kendilerini kurtara bilme potansiyeli olan bu teoremlere dayanarak öngörüler eşliğinde işletmeyi çekip çeviririler artık tutup tutmayacağı bilinemez tutmama durumunda başarılı bir iktisatçı neden tutmadığını fazla zaman kaybetmeden fark eder ve sorunu hızlı şekilde halleder sistemi destekler... zaten iktisatçı adamdan başbakan olmaz, mülkiye mezununda olur... iktisatçı adam ekonomiye bakar ne işi var öle insan yönetimi ile iktisatçı parayı yönetir bir nevi "kıt kaynak çobanı" dır... hem iktisat sıkıcı fln değil kardeşim alla alla olurmu öyle şey... cık cık...[signature][hline]-Karanlıkta koşan çocuk, nasıl görüyorsun önünü? -Bakmıyorum ki göreyim... Kapattık dükkanı Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sabonis Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2004 iktisat okuyup üstüne işletme master'ı yapılmalıdır. iktisat okumak çok şeyi baştan öğretir. işletme ise bir nevi hayatı öğretir bile diyebiliriz, bildiğin ve şu an düşünsen mantıklı gelen şeyleri tabiki daha detaylarıyla öğrenirsin. anlayacağın işletmeyi iktisat okurken işletme dersini seçerek de öğrenebilirsin. o yüzden işletme bölümünün seçilmesine karşıyım ben[signature][hline]Silthanas, 15 Mayıs 2004 18:10 tarihinde demiş ki: hill oyun kurmuyoki abi, bütün maç ordan oraya pas atıp duruyo Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Emaleth Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2004 çok güzel çılmış bu konu. her tarafından tutulmuş nerdeyse süper faydalı bir thread olmuş. şahsen mum'un açıklamasını çok yerinde buluyorum, tebrik edesim de geldi yani, o derece... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Steel Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2004 İşletmecinin karizması fazla olur :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
jacabo Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2004 benı herkes ıktısattdan fılan sogutuyor ya yok sokaktakı elını carptıgın ıktısatcı fılan dıye pof ne yapcagımı bılmıyorum wallak[signature][hline] a$k bir sabunsa köpürt beni pakize Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
De-Jeavu Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2004 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2004 bende türkiye de baya iktisat işletme mezunun var diye biliyorum.Burdada iş(zaten topikte deginilmis)iyi bir üniversitede okumakta bitiyor. su sırada aklıma şöyle bir soru takılıyo===> şimdi ben Anadolu lisesi öğrencisiyim yani iyi bir ingilizce egitimiyle mezun olucam.Sizce (meslek hayatında) ingilizcce işletme okumam mı yoksa almanca işletme okumam mı daha yararlı olur? not:A.L.de 2.yabancı dil olarak fransızca gördüm. ???[signature][hline]Don`t trouble trouble till trouble troubles you! Dejeavu The Level 50 Eldritch... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Emaleth Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2004 almanca işletmenin yararı sadece almanyada olabilir. onu söyliim hemen. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
De-Jeavu Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2004 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2004 yani +bir yabancı dil olarak faydası dokunmaz mı? yani işletme dersleri fln aynı heralde[signature][hline]Don`t trouble trouble till trouble troubles you! Dejeavu The Level 50 Eldritch... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
-Aragorn- Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2004 ya sen Fen seçmedinmi[signature][hline]Oski Teh n000000OOOOb Ariakan Teh üBaaahr thrust mercenary Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
De-Jeavu Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2004 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2004 sectimm olm işletme iktisat çift alan ya bende her meslekle ilgili bilgi topluyom.hehe olm daocta class secmeye benzemiyo bu iş:) [signature][hline]Don`t trouble trouble till trouble troubles you! Dejeavu The Level 50 Eldritch... [Bu mesaj De-Jeavu tarafından 28 Temmuz 2004 13:59 tarihinde değiştirilmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Emaleth Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2004 no irc pls b@b. gece programını özelden yapın, burda işletme-iktisat tartışın bi zahmet. hadi canım, hadi güzelim... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
-Aragorn- Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2004 ema konuyu bi yere getircektim o yüzden sordum. söle diyim: isletme iktisat i ben esit agirlik alani olarak biliorum, yani EA dan girenler daa avantajli die biliorum. hani su katsayi 0.8 çarpilma falan muhabbeti. yoksa yannismiyim?[signature][hline]Oski Teh n000000OOOOb Ariakan Teh üBaaahr thrust mercenary Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
De-Jeavu Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2004 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2004 haklısın ema:) deleted[signature][hline]Don`t trouble trouble till trouble troubles you! Dejeavu The Level 50 Eldritch... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
De-Jeavu Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2004 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2004 işletme ve iktisat çift alan(fen-ea)her ikisindende girince puanın 0.8 le carpılıo.mesela bilg.müh.çift alan olmadıgı icin ea dan secersen 0.3le carpılır ok?[signature][hline]Don`t trouble trouble till trouble troubles you! Dejeavu The Level 50 Eldritch... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
De-Jeavu Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2004 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2004 bu arada ema bana demisti onu bu gece dısarı cıkalım fln yazmıstım da editledim:-)[signature][hline]Don`t trouble trouble till trouble troubles you! Dejeavu The Level 50 Eldritch... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar