Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Dövüş Sanatlarından Birine Başlamak

dastingo

Öne çıkan mesajlar

Ben bir dövüş sanatlarından birine başlamayı düşünüyorum. Kick boks'a daha sıcak bakıyorum, izmir'de karşıyaka'da bana kick boks kursu önerebilir misiniz?

Veya bana başka dövüş sanatları da önerebilirseniz çok memnun olurum, avantajları öğrenim şekilleriyle örneklendirilmiş bir anlatım şeklinde :)

Bu konuda biraz bilgilenmek istedim. Ama esas sorum dediğim gibi İzmir - Karşıyaka'da bildiğiniz, tavsiye edebileceğiniz kurs hangisi? İnternetten 3 tanesini buldum zaten onları da arayıp fiyatlarını öğrendim aşağı yukarı fiyatlar aynı fakat hangisi daha iyidir bilemiyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

En çok ne kullanmak istiyorsun? Yumruk için boks, yumruk + tekmeler için karate, taekwondo, kick boks, savate; diz ve dirsek de ekleyeyim dersen Muay Thai var vuruş odaklı.

Darbe ağırlıklı istemiyorsan, İzmir'de Alper Şenol Brazillian Jiu Jitsu dersleri veriyormuş. Judo da yapabilirsin atmalara ağırlık vermek istiyorsan.
Sosyal ağlarda paylaş

Ya 1 tane bile gerçek aikido müsabakası bulamadım saatlerce youtube da aramama rağmen. Sürekli demonstration daha önce de canlı olarak demonstration izlemiştim bana hiç gerçekçi gelmiyor nedense. Refleks hızında bir yumruk yiyeceksin, gözlerin onu algılıycak da ona göre bi hareket yaparak adamın enerjisini kullanıp onu yerden yere vuracaksın.. Lütfen ya. Tamam belki doğrudur da bunu öle başlarsın yıllar yılı çalışman lazım.

Kick box öyle değil en azından 3 ayda nasıl yumruk atacağını, nasıl guard alacağını az biraz öğrenirsin. Diye düşünüyorum. Benim karar aşamasında takıldığım nokta: Kick box, karate, taekwondo vs.. bunlar arası mantıklı bir tercih yapamıyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

ahahah çok ii :D ya kick boks diye çıktım yola aikido'ya döndüm çok yumuşadım şu yolda (:

ya şimdi bide kick boks istememin bir başka sebebi zaten bir süredir çok düzenli bir şekilde vücut geliştirme yapıyorum. hani hazır o kadar kas yapıyorum, zor iş, yemektir, düzendir derken dedim ya bu kadar uğraş (tabiki spor anlamında çok tatmin edici, yoruculuk, sağlık açısından) fakat onun dışında görüntüye hitap edicek sadece; dedim en iyisi bir dövüş sanatına başlamak.

kick boks sağlam da bir fizik gerektirdiği için kick boksu düşünmüştüm aslında. aikido'da nedir fiziğin yeri? ben yorucu antremanlar da istiyorum, aikido bunu bana sağlayabilir mi? bir de istediğim tarzda ve temel amacı aikido gibi olan neler var acaba? tabi izmir'de olması da önemli :)
Sosyal ağlarda paylaş

Yav antremanlarda saldıran kişiyi fiziksel güç kullanarak durdurmanın yasak olduğu bir spordan bahsediyoruz. (:P) Düşüp kalkmaktan kondisyon çalıştırır anca ama kickbox, box ve türevlerindeki gibi bütün vücudu zorlamaz.

Eğer hobi olarak dövüş sanatı yapacaksan burda yanlış bir tercih yok bence. Hepsinin kendine has yararları var. Hangisini yaparsan yap tecrübe ediniyorsun. (Kick)box yaptıktan sonra aikido'ya geçsen mesela rakibin yapabileceklerini çok daha iyi bileceğin için yararını görürsün her şekilde. Tam tersi de geçerli tabi.

Bence ikisinde de 1-2 deneme antremanı yap, bak bakalım hangisi hoşuna gidecek.
Sosyal ağlarda paylaş

dastingo said:

Ya 1 tane bile gerçek aikido müsabakası bulamadım saatlerce youtube da aramama rağmen. Sürekli demonstration daha önce de canlı olarak demonstration izlemiştim bana hiç gerçekçi gelmiyor nedense. Refleks hızında bir yumruk yiyeceksin, gözlerin onu algılıycak da ona göre bi hareket yaparak adamın enerjisini kullanıp onu yerden yere vuracaksın.. Lütfen ya. Tamam belki doğrudur da bunu öle başlarsın yıllar yılı çalışman lazım.

Kick box öyle değil en azından 3 ayda nasıl yumruk atacağını, nasıl guard alacağını az biraz öğrenirsin. Diye düşünüyorum. Benim karar aşamasında takıldığım nokta: Kick box, karate, taekwondo vs.. bunlar arası mantıklı bir tercih yapamıyorum.

Bildiğim kadarıyla aikidonun müsabakası yok zaten. %100 savunma zaten. Ancak göründüğünden çok daha etkili bir teknik. O refleks hızındaki yumruğu aikido ile engelliyemiyosan başka hiçbir teknikle engelleyemezsin... demiyim de zor engellersin işte.

Antrenmanda da çok çok ağır bir spor değil, ama yine de vücudun kısmen zorlanıyo çünkü tekniği uygulayan her zaman sen olmuyosun, tekniği partnerlerle çalıştığın için zaman zaman senin üzerinde uygulanıyo filan, ve o taklalar, düşüşler filan pek kolay değil.

Wing Tsun filan bayağı cazip görünüyo aslında ama bir spora başlamak için fazla tembelim sanırım.
Sosyal ağlarda paylaş

Dersten sonra ilk izlenimlerimi belirteyim istedim; şöyle ki ders falan herşey iyi hoş da, haftada 3 gün 1'er saat ders ile (ki o dersler dışında çalışma imkanı olmuyor heralde tek başına) biraz normalin üstünde uzun sürmez mi bu işi öğrenmek? Bilmiyorum işte tecrübeliler varsa biraz anlatsın bana?
Sosyal ağlarda paylaş

Aikido deyip kaçmışım konudan =) aikidoyu yaklaşık 2-2,5 yıl yaptım, biraz bilgilendirmeye çalışayım:

Aikido,rakibin dengesini bozma üzerinedir. Ardı ardına el-omuz-ayak hareketleri ile rakibin eklemlerine çalışılır. Hareket kalıplarını kombo gibi düşünebilirsin, denge ve zamanlama çok önemlidir. Özellikle adımlama çook önemlidir, öğrendiğin hareket kalıpları hep aynıdır, ama kısa-uzun, güçlü-zayıf rakiplerine uygularken değiştirdiğin sadece adımlarının ölçüsüdür.

%100 savunmaya dayalıdır denmiş ama katılmıyorum, aksine karşında güçlü rakibin varsa ve seni sıkı sıkıya kavramışsa atemi denilen kritik bölgelere (kaburga,çene,diz...) yumruk darbeleri ile rakibin dengesini bozup seni kavramasını gevşetmen ve tekniğine öyle başlaman gerekir, öteki türlü sadece cebelleşirsin. Tabi bir tekniği mükemmel uyguluyorsan ya da kavranmaya izin vermemişsen buna gerek yoktur, doğru yapılmış teknikte bilek hareketiyle rakibin omuz-dirsek hatta boyun eklemleri rahatlıkla kırılabilir.

Aikidonun temelinde saldırıdan kaçınmak yatar. Öncelikli olan kavga vs..'ye karışmaman, kızgın kişiyi sakinleştirmendir. Sokaklara süpermen olarak dalıp sana silah çekenin elinden ultra-süper-mega aikido hamlesiyle silahı alacak değilsin sonuçta. Steven Seagal'a buradan saygılar =)

Aikidoyu herkes yapabilir, evet ama acıya dayanıklı olman gerekir. Çalıştığın kişiyle birbirinize teknik yapıyorsunuz. Bu çalışmalarda bilimum eklemin zıt yöne çevrilecek, yerden yere vurulacaksın. Özellikle eklem hareketleri ciddi acıya dayanıklılık ister. Ama başlarda yaşadığın acı, eklemlerinin güçlenmesiyle azalır, bu sırada sakatlanmamaya bak.

Isınma önemli, eklemlerini ısındırmadan egzersize kesinlikle başlamamalısın. Takla atmayı da seviyorsundur umarım, bolca takla atacaksın =)

Aikidonun eğitimi uzundur, en iyi süre olarak 2,5 yılda siyah kuşağını alabilirsin. Eğitimine 6. kyu olarak başlar, 0. kyuya yükselirsin. 0. kyu siyah kuşaktır, ardından sınavlara devam edersen 1.dan seviyesini kazanırsın. Bu, hocalık seviyesi anlamına gelir. İlk üç kyu sınavı 3 ayda bir olur, diğer iki kyu sınavı ise 6 ayda bir olur. Dan seviyesini ise hocan kendi belirlediği zamanda verebilir,gene aynı şekilde hoca, hareketlerini beğenmediği taktirde kyu sınavından da seni geçirmeyebilir. Bir de o karizmatik hakamayı ancak dan seviyesi alınca giymeye hak kazanırsın. Eğer bir hoca, dan seviyesi almamış öğrencilerine hakama giymesi için izin veriyorsa şov amaçlı harekettir.

Eğitim demişken ders aldığın kişi gerçekten önemli, eğer yazıldığın yerde düzenli gelen hoca ve çevresinde birkaç siyah kuşak ya da dan seviyesi almış öğrencisi varsa iyi kabul edebilirsin. Ben de İzmir'de yaşıyorum, iyi hocalara sahip bir kaç yer önerebilirim ö.m'den.

Son olarak çalışırken hocaya ve çalıştığın arkadaşına da saygı çok önemli. Çalışmaya başlarken ve çalışmayı bitirirken selam vermek klasiktir. Kimi hocalar sessiz bir şekilde çalışmanı ya da hareketlerin öğrencilere gösterilmesinden sonra teşekkür edilmesini de ister. Bunlara gurur yapmanın ya da zıtlaşmanın anlamı yoktur.
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 hafta sonra ...
Dün ilk muay thai antrenmanıma katıldım. Yarım saat kadar ısındıktan sonra ikişerli gruplar halinde yarım saatlik teknik çalışma yaptık. 1 saat ise kum torbasına allah ne verdiyse abandım.
Muay thai çok zevkli yalnız bir o kadar da zor. 2 saat tahta zeminde atlayıp zıplamaktan parmaklarım su toplayıp patladı,vücudumdaki neredeyse bütün kaslar agrıyor. Kum torbasını eldivensiz yumruklamaktan elim parçalandı. Yarın ilk iş eldiven vs. ekipman almak.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...