Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bir Blind Guardian nedir ne degildir yazisi by Doggy

HellHound

Öne çıkan mesajlar

Bir Blind Guardian nedir ne degildir yazisi by Doggy yada "3-4 senelik demis ulan tutmayin beni! Nerde benim patilerim?!?"

Efenim gordum, okudum, baktim ki bu isler boyle gitmiyecek! Hatta arastirmaci gazeteci kisiligimle kucuk bir search olayina da girdim... Aramaya basip Blind Guardian dedigimizde 3 sayfa topic cikio. Bu topiclerden bir kismi "Ay Bard's Song'u dinledim, ay cok guzelmis boyle fantastik duygular kabartti icimde, nasil doylesem booyle alttan verdi gazi kilicimi aldim geliorum!" tarzi topiclerden oldugundan sinir bozucu ozelliklere sahip... En son topicte 3-4 senelik grup heralde dierek artik desteksiz atmanin da sinirlarini zorlayanlari gorunce dedim, bisiler yazalim bu guzide grubumuz hakkinda...

Nasil basladi olay bi bunu anlatalim kisadan yada tarih dersi...

Sene 1984... Bu senede gecen yazilmis bir kara utopia vardir ve benim dogum yilimdir. Ama bunlar konumuz degil! Burda konumuz olan iki almanyali gencin bu sene tanismis ve +19 senelik bir dostluga atilan ilk adimlarin bu sene olmasi. Efenim bu iki gencin adlari Hansi Kürsch ve Andre Olbrich. Bunlar bakioki ayni kafadan insanlar, ilgi alanlari falan ayni. Bu iki genc muzikle de ilgileniolar. Sonuc olarak bu tanisma ve aralarindaki arkadaslik Blind Guardian'in ilk adimlarini atiyor. Bir sure sonra Andre'nin zaten varolan grubuna katiliyor Hansi. Bundan sonra Andre'nin grubu bazi line-up ve isim degisiklerinde geciyor en son hali ve Blind Guardian'in profesyonellik yolundaki ilk adimi "Lucifer's Heritage" ismine karar weriliyor. Fazla uzatmiicam bu isimle iki demo cikartiliyor, "Symphonies of Doom" (1985) ve "Battalions of Fear" (1986). Bu sure icersinde cesitli line-uplar deneniyor. En son olarak Marcus Siepen ve Thomas Stauch'da cesitli sekillerde gruptaki yerlerini alarak bugunku line-up olusturuluyor. Plak sirketiyle falan anlasiliyor artik profesyonellesmeye ciddi ciddi geciliyor falan yalniz "Lucifer's Heritage" ismi yuzunden kendilerini Black-Metal gruplariyla karistiranlar yuzunden yeni bir isim arayisina giriolar sonuc: Blind Guardian...

Bugune kadar grubun 7 studyo albumu, 2 live albumu, 1 tane geyik albumu, 5 tane de singlei war. Ve 15+ yillik Blind Guardian tarihinde tek bir eleman degisikligi yok. Sirf bu bile grup icindeki dostlugu anlatiyor. Kim ne caliyor onu da bi yazalim. Hansi vocal ve eski albumlerde bass, Andre lead gitar, Marcus rhythm gitar ve Thomas Stauch'da davul ve perkusyon calmaktalar. Nightfall in Middle Earth albumunden itibaren albumlerde ve konserlerde Oliver Holzwarth bass isine bakan sanatci. Oliver finansal falan acidan grubun bir elemani gibi muamele gormekte su anda, ama yinede official olarak BG'nin line-up 4 kisiden olusmaktadir.

Peki tarihi bu da, nasil bir muzik yapiolar bu insanlar yada atmosferik ya..ak metal'in babasi BG mi?

Simdi burasi biraz karisik, cunku Blind Guardian bugun geldigi noktada belirli bir muzik kategorisine girmekten oteye gitmis durumda. Ilk iki albumleri bariz Helloween etkisi altinda kalmis duz speed metal albumleriyken, o albumlerden sonra grup kendilerine ozel bir tarz yaratmaya kalkismis ve bunu da basarmistir. Ilk iki albumden sonraki hic bir album bir sonrakine benzememektedir. Yine de bugun grubu Power Metal altina sokarak bu kategorizasyon cilesinden kurtulabiliriz. Ama dedigim gibi grup her albumde yeni bir seyler denemeyi sewmektedir, hatta butun amaclari da budur aslinda. Hatta bence grubun en buyuk artilarindan bir sonraki adimlarinin ne olacagini bilememektir. Durmadan degisen bir seyler eklenen bir muzikal yapiya sahip olduklarindan bu cesitlilik katar gruba. Sarkilar eskiden duz bir yapiya sahipken artik bugun cok karmasik bir hal almistir. Son yillarda yapilan bir BG sarkisini ilk dinleyiste butun guzelligi ile anlamak olanaksizdir. Hatta bir sarkiyi onlarca defa dinledikten sonra dahi sarkinin orasinda burasinda kisa bir melodinin ilk defa farkina warip "Bu ne lan burda war miydi bu kisim?" diyebilmekte mumkundur. Tabii bu durmadan degisen yapi bir cok insan tarafindan itici de bulunabilir. Zira Nightfall in Middle Earth'den sonra ikinci bir NIME bekliyen bir cok insan A Night at the Opera ile hayal kirikligina ugramistir.

Grubun muzikal basarisinin altinda kanimca birbirleriyle cok iyi anlasan ve uyumlari mukemmel olan 4 kisiden olusuyo olmasi yatmaktadir. Grup elemanlarinin uyumu gerceken bir cok grupta olmayan derecededir. Bunun 16 yillik birliktelikten kaynaklandigi bir gercektir tabii. Marcus ve Andre birer virtuoz olamasalarda cok iyi gitaristler, Thomas ise gercekten kendini yillar icinde cok cok gelistirmis, siradan bir bir bateristken, yine virtuoz seviyesinde olmasa da o seviyeye yakin derecede bateri calan biri olmustur. (Burda kucuk bir ilginc bilgi: Thomas "The Omen" Stauch aslinda rezalet bir gitaristken, bir gun Andre'nin bodrumundaki studyomtrak mekanda davul setinin arkasina geciyor ve calmaya basliyor... Adamin davul calmaya baslamasinin hikayesi budur) Ilk albumlerdeki bateri kisimlari ile
Sosyal ağlarda paylaş

e ne diyeyim menajerler grup tarihçesini ve yapısını anlatan bir yazı arayışına girse inan bana bu yazıyı alıp kullanırlar, gerçektende çok güzel yazmışsın. Bir BG sever olarak da özellikle teşekkür ederim bazı bilmediğim şeyleri öğrenmemi sağladın. tebrikler, gerçekten çok iyi bir yazı.[hline]''Ben ilk lanetlenmiş olanım; zamanın başlangıcından sonuna ve hatta zamanın ötesinde sonsuza kadar.Ben kardeşinin etini ilk tatmış olanım.İlk kanı ben akıttım, ilk defa ben kıskandım.Çılgınlığın boşluğundayım...bir ruhum yok benim.Ne insan, ne melek, ne de şeytan.Ben...vampir''
Sosyal ağlarda paylaş

peki şu Demons&wizards albümü ile ilgili bir şeyler ar mı? yani iki grup nasıl bir araya gelip albüm yapmaya felan karar vermiş
Benim beğendiğim albümlerden biridir o. Hele ki poor man's crusade çok sevdiğim bir parçadır.

Onun hakkında da biraz bilgi vrebilir misin?[hline]NO PAIN NO GAIN

Sosyal ağlarda paylaş

gerçekten güzel ve yapılması gereken bir çalışma. Kutluyor ve başarılarının devamını diliyoruz efenim.[hline]White_Rakkad,the Tikky ( :lol: ) 04 June 2003 16:31 tarihinde demiş ki:
Ben Tommy giyiyoruuum sen ex-port giyiyosuuun benim tişörtüm senin tişörtünü döveeeeer
Gallant, the Macho 14 June 2003 01:20 tarihinde demiş ki:
Kadın dediğin istanbul gibi olmalı, fethi zor fatihi tek

DiaBoLiC, 18 July 2003 10:02 tarihinde demiş ki:
HUGO PARMAKLARINIZIN UCUNDA
Sosyal ağlarda paylaş

Bu arada, Thomas (Thomen miydi yoksa, yok o Nightwish in gitariydi, neyse) in ana enstrumaninin gitar olup bateri calmasinin sarkilara etkisini cok gorebiliyoruz, cunku (24 saattir yolculukta olan biri olarak sooluyorum) bu yolculugumda tek dinledigim sey BG idi, ve olumune BG diyorum, adamin baterileri ritm tutmuyo, gitar caliyo adam bateri ile resmen, gitarlara tamamiyla uyuyor, yani tek bir loop ta calimiyo farkli seyler ekleyip. Asmis bir sey
harbiden de most underrated drummer secilmesi normal, cunku adam bateriyi gitar gibi caliyo[hline]28:06:42:12
That, is when the world will end
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Sly-One, 09 August 2003 18:59 tarihinde demiş ki:
aslansın doggy :p[hline]Güçlü ve şanslı olanlar genellikle yalnız olanlardır... -Xar

Süpersin Sly ;)

SÜpersin Doggycim sende ;)[hline]Dream as u never die,live as you can die tomorrow
Always remember;[i]death is only a Begining

Only in My Dreams Now...Curse!
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Jaan, 10 August 2003 12:37 tarihinde demiş ki:
peki şu Demons&wizards albümü ile ilgili bir şeyler var mı?

Blind Guardian - Iced Earth dostlugu nasil nerde baslamistir yada biri almanya biri amerika'da olan gruplar nasil bulustu?

Yil 1990... Iced Earth, albumlerinin Avrupa turnesinde (ki kendilerininde ilk Avrupa turnesi olmakta) Blind Guardian'in alt grubu olarak cikiyor. Bu birlikte yaptiklari turne sirasinda iki grup birbirleriyle cok iyi anlasiyolar ve bu turneyle bir dostluk doguyor. Iced Earth ile demek ne kadar dogru bilmiorum zira o zamandan bu yana Iced Earth line-up'inda kalmis tek kisi war. O kiside Jon Schaffer, Iced Earth'un kurucusu, ritim gitaristi ve aslinda her seyi...

Demons & Wizards fikir nerden cikti nasil gelisti yada nasil gaza gelmisler?

Sene 1997... Jon Schaffer, Hansi'yi ziyarete geliyor ve o sirada bir sarki yaziyolar. Bu sarkiyi BG'nin studyolarina gririp kaydediyolar. 1998'de Iced Earth tekrar Avrupa'ya turneye BG'nin alt grubu olarak geliyor. Bu arada Jon ile Hansi birbirlerini gaza getirince Demons & Wizards'a ilk adim atiliyor.

Albumde kim ne yapiyor albumde yada mp3lerin artist kismina BG & IE yazmak dogru mu?

Albumdeki sarkilarin butun enstrumental kisimlar Jon Schaffer tarafindan yaziliyor, Hansi'nin bazi fikir ve yardimlariyla tabiiki. Sarki sozleri genellikle Hansi'nin eseriyken Schaffer bazi kucuk duzeltmeler ve fikirler ile bu konuda yardimci oluyor. Vocaller tabiiki Hansi'ye ait, albumdeki bass ve ritim gitarlar tumuyle Jon caliyor. Bazi lead gitar kisimlar su anda Iced Earth'un produceri olan ve son albumleri ile cikacak albumlerinde de bazi lead gitar kisimlarinda yardimci olan Jim Morris tarafindan caliniyor. Albumde davul o zamanlar Iced Earth bateristi olan Mark Prator tarafindan caliniyor (ayrica turne bateristi olan Richard Christy bugun ayni zamanda Iced Earth bateristidir). Butun bu Iced Earth elemanlarina (yada eski elemanlarina) ragmen Demons & Wizards bir Iced Earth & Blind Guardian calismasi degil Jon Schaffer & Hansi Kürsch calismasidir. Albumun yapim asamasinda, sarkilarin yazilisi, muzigin bestelenisi kisminda sadece bu iki kisi calismistir. Digerleri sadece Guest Musician mertebesindedir.

Sarki sozleri yada peki bu sarkilar ne hakkinda?

Sarki sozleri olarak cok cesitli konulara el atilmis albumde...
Seytan, hacli seferlerine gonderme, Mordred, Hansi'nin gormus oldugu, ayni hafta icinde ayni mekanda azilen iki cocugun uzerine yazdigi bir hikaye, Fareli köyün kavalcisi, Dunya'nin ve evrenin sonu hakkinda mitolojik bir efsanenin biraz degistirilerek anlatildigi bir ucleme falan ornek olarak verilebilir...

Peki muzik nasil yada hangi grubun etkisi daha cok goruluyor

Muzikal olarak Jon Schaffer'in sayesinde Blind Guardian'dan daha cok Iced Earth etkisi war. Ama sarkilara Hansi'nin parmaginin degdigi cok acik bir sekilde hissedilyor. Aslinda dusunulurse iki grubunda ortasinda kalmis bir album.

Sarki tawsiyesi yada "uzatma ulan"...

Hemen: Fiddler on the Green, The Whistler, Tear Down the Wall, Gallows Pole, My Last Sunrise (son 3 tanesi sirasiyla bir ucleme zaten)

Ikincisi geliyor mu yada bir gecelik ask miydi butun bu yasananlar?

Geliyor. Jon olayin uzerinde calismaya basladi bile, ama ne zaman ikacagi belli degil. Gelecek sene cikar diye bekleniyor yada oyle planlaniyor.[hline]Nature's law instead of god in heaven
Blind Guardian - Punishment Divine
-Follow the Blind-
But, but I'm disturbed... I'm depressed... I'm inadequate... I got it all! - George "Gammy" Costanza (a.k.a. Buck Naked)
to pull a homer: to succeed despite idiocy

[Bu mesaj HellHound tarafından 13 August 2003 00:35 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...