Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Programciliga giris hakkinda sorular.

vaniLLe

Öne çıkan mesajlar

vaniLLe said:

tesekkür ederim tavsiyeler icin, degerlendiricem hepsini tekrar saglam kafayla =)

ne üzerine bir program yazmak istiyorsun ya da yapmak istediğin nedir öğrendiğin dil ile ? aslında dil öğreneyim sizce hangisi gibi sormak biraz yanlış. sonuçta dil araç. sen amacı söyle, burdan kasıt tabi sonuç diyelim, ortaya koymak istediğin ürün nedir bu öğrendiğin dil ile. eğer hedefin yok ise muhtemelen pek bir şey öğrenemeyeceksin.

programcılığı merak etmekten ziyade şöyle bir program nasıl yapılır gibi merak etmek lazım bence.
Sosyal ağlarda paylaş

• 3 hafta sonra ...
Kojiroh said:

Arkadaşla konuştum. Apple'ın bi IDE'si varmış Xcode adında. OSX ile beraber standart olarak geliyomuş. iPhone yazılımlarını burdan yazıp direk test edebiliyomuşsun. Bi tek Bluetooth özellikleri çalışmıyomuş, o da doğal yani.
Tabi bi de iPhone'a yazılım yapabilmek için lisans da lazım. Hem Mac, hem de lisans almak lazım yani.

Ancak emulatörde falan çalıştırırsınız bildiğim kadarıyla. Kendi cihazınıza kurmak isteyen varsa kolay gelsin. Hele hele iphone markettan dağıtmak gibi bi hayaliniz varsa yol yakınken dönün.
Sosyal ağlarda paylaş

VISUAL BASIC ÖĞREN!

o değil de C'ye çok zor denilmiş şaşırdım. Gerçi C++'ı C'den kolay bulmuş bir adamım. Ama "C# C'den kolaydır" argümanına katılmıyorum. Ha bir de "C#'da iki tane buton koyuyorsun halloluyor" denilmiş ki olay "Visual C#" olmasında onun, normal C# kodlarıyla uğraşırken öyle sürükle bırak buton yaratamıyorsun.
Eğer "Visual" olmasından dolayı C# kolay geliyorsa zaten Visual C++ felan var, onlar da sürükle bırak ile buton yapıyor.
C#'ın ağır bir şekilde C+Java birleşimi içerdiğini düşünürsek, C ve Java bilmeyen bir adam direk C# öğrenmeye başlarsa epey zorlanabilir.

Ayrıca "C'yi boşver direk PHP'ye başla" denmiş, ki PHP'nin C ve Perl temelli bir dil olduğunu düşünürsek burda C veya Perl bilen bir kişinin oldukça avantajlı olacağını söyleyebilirim.

programcılık konusunda bir işe girmek istiyorsa çoğu şirketin ilk başta C/C++ şartı koyduğunu, ikincil veya üçüncül kademede C#, Java, PHP istediğini de eklemek istiyorum.

Ha tabii C'yi bırakıp Turbo Pascal da kasabilir. Bize Lise 1'de öğretmişlerdi, çok da kolay öğrenmiştik. Belki de kaynak kitabımız kolay anlatıyordu.
Sosyal ağlarda paylaş

Queen said:

sonuna kadar okumadım da css basit diyenler a list apart faaln takip ediyolar mı acaba yoksa w3cschoolsdaki tutoriallere göre mi konuşuyolar

her halde teorik bilgi dışında bir tecrübeleri olmadığı için öyle demişler. yoksa en basit site tasarımı bile hem chrome, hem google, hem firefox, hem de ie 6.0 ve ie 6.0+ için epey kastırıyor. hele bir de komplike işler yapıldığı vakit bambasit görünen şeyler için saatlerce takla atma ihtimaliniz var.
Sosyal ağlarda paylaş

Programlamanın genel mantığını öğrenmek istiyorsan, BASIC en temel giriş dili olacaktır. Fonksiyonel bir dile geçmeden önce BASIC öğrenmen, zaten çok kısa süreceği gibi, aynı zamanda algoritma kurmanı ve programcı mantığıyla düşünmeni sağlar.

Bunun üstüne C gidebilirsin ki yapı olarak BASIC'ten gelme olduğu için zorlanmayacaksındır. Ama c++ 'ı kesinlikle önermiyorum. Hatta C seviyesini aşmış ve profesyonel programcılara bile c++ yerine phyton öneriyorum, ciddi anlamda ++ yanlarında çok yorucu ve hantal kalmakta.

"BASIC bana çok eski ve gereksiz gelir, ben zaten algoritma kurabiliyorum, az buçuk modern dil öğrensem de anlasam" veya "bana komaz yeni diller, onlardan basit bi tane söyle" dersen; Lua tercihimdir. Kesinlikle çok basit ve C'ye addon amaçlı yazılmış, AVR çipleriyle bile uyumlu bir dil. Yani sözün kısası, iyi bir lua bilgisiyle, oturup atari devresinin işlemcisinin kernelini bile yazarsın.

Aynı şekilde JAVA da modern başlangıç için Lua'dan birkaç gömlek daha büyük ama oldukça keyiflidir.

Süreç boyunca bulaşmaman gereken diller olarak; C++, Assembler ve özellikle de pascal diyorum. Hepsinin nedenlerini tek tek açıklamayacağım ama "programlamaya giriş" dediğin için bu üçünü seçtim. Ha dersen makina mühendisliği düşünüyorum falan assembler öğrenmezsen öl.
Sosyal ağlarda paylaş

C#'ın kolay olmasının "Visual" kısmında olduğunu belirttim ben zaten. Ufak şeyler yapmak istiyosan kur Visual C# Express Edition, koy tuşunu, çift tıkla, yaz bi şeyler, bitti bu kadar işte. Kastırmanın anlamı yok. C# kullanıp da command line toollarla uğraşmanı, ya da tüm form kodlarını sıfırdan yazmanı gerektircek bi durum yok.
"Visual" olayı C++'ta da var evet, ama C#'ta olduğu kadar kolay değil, kullandınız mı bilmiyorum. Bi anlamı yok zaten.
Pencere yaratıp üzerine tuş muş koymak için üç yol var: Win32 API'si kullanmak, MFC kullanmak ve C++/CLI (.NET Framework kullanıp, C++ kodunu managed hale getirmek).
Win32 API'si kullanmak kesinlikle öyle giriş seviyesinde bi şey değil. Elinde görsel bi şey yok. "Visual'sız" kısmı olayın. Bunu kafadan eledik.
MFC giriş seviyesinde kesinlikle gereksiz. Normalde bile kafanı karıştırıp, sürekli uyumsuzluk sorunları çıkartmaktan başka bi şeye yaradığı yok. Kendi koduna baktığında anlamıyosun. Programcılığa giriş yapmak isteyen adamın önüne MFC koyarsan adam kaçar.
C++/CLI olayı da çok gerekli bi şey değil yani. İşini kolaylaştırması için girişebilirsin, sonuçta çok güzel .NET Framework classları var ve bunları C++'ta kullanmayı istemen doğal. Ama madem onları kullanacaksın ve giriş seviyendesin, projeni C#'a geçir o zaman. İlla C++'a zorlamak zaman kaybı.

Programlamada kariyer yapmak isteyen adamın eli elbet C, C++ ve Java'ya eli değecek; değmeli. Hatta mümkünse elini daha çok bunlara alıştırmalı. Ama bu topikte konu o değil. Programcılığı merak etmiş işte.

Ayrıca Basic denmiş, iyi denmiş. Basic ve Visual Basic de olabilir.
Sosyal ağlarda paylaş

Ha şunu da unutmadan ekliyim, koji bi konuda haklı, programlama kariyeri olan herkesin eli değmeli tabiki c++'a, hatta neredeyse her dile değmeli. Programcısın sonuç olarak, ne kadar çok yapı öğrenirsen zihin o kadar açık olur algıya.

Ama güzel bir laf vardır, eğlenilecek kız var, evlenilecek kız var :) Phyton ile evlenmekten çekinmeyin hahah
Sosyal ağlarda paylaş

C'ye basit bir dil diyenler olmuş, C++'a da aynı şekilde. Veya C basit C++ hantal diyenler de olmuş.

C++ zaten C'dir, C++ kodları derlenirken C kodlarına çevrilir. Sadece classlar, templateler, çeşitli libraryler gibi extraları var. Bu yüzden C++'a hantal demek çok yanlıştır, sunduklarına göre en hızlı dil bile diyebiliriz.

C'ye ise basit diyenler acaba neye göre basit diyor. değişkenler, fonksiyonlar, for while döngüleri if statementlarını düşünerek diyorlarsa eğer onlar her dilde var.

C ile örneğin milyonlarca girdi olan bir dosyadan verileri teker teker alıp değişken şeklinde memoryde saklamak istiyoruz, nasıl yaparsınız? array mi yapacaksınız? kaçlık array olduğunu bilmiyorsunuz. Dosyayı okumaya başladığınızda da bilmiyorsunuz, ancak okuma bitince bulabilirsiniz. Array kullanırsanız sürekli yeni ve daha büyük bir array alloc edip verileri ona taşımanız gerekmektedir, işlemci ve memoryi öldürürsünüz. Linked list kullansanız ortadaki bir elemana ulaşmak istiyorum, milyonlarca elemanı tek tek giderek ortadaki elemana gelmek zaman kompleksliği çok yüksek bir program anlamına gelir. hash table mı kullanacaksınız? peki arraydekiler örneğin bir üniversitede verilen dersler ise, y dersi x'in ön koşullusu ise nasıl tutacaksınız? o zaman tree mi kullanmalısınız? ee basit denilen C oldu karman çorman. üstelik C'de bu saydığım yapıların da bir kütüphanesi yok, C++'ta var. C'de kendiniz yazmak veya internetten bulmak zorundasınız. En küçük bir hata memory leak'a yol açar. He memory leak, veya dangling pointer gibi bir sürü hesaba katılması gereken nokta da vardır C/C++ ile kod yazarken. Neredeyse her kontrolü siz yaparsınız.

Her dilde ifler whilelar fonksiyonlar değişkenler vardır zaten. Dili ancak size sunduğu kolaylıklar ve hız ile yargılayabilirsiniz. C kolaylıktan ziyade hız sunar, C basittir demek çok yanlış. Teoride basit olabilir, kullanıma gelince bir sürü engel çıkar karşınıza, bu saydıklarım hiçbirşey hatta.
Sosyal ağlarda paylaş

Dil syntax'i bilmek kolay bi is. Asil is bildigin syntax'i nasil kullandigin ki burada matematik, design patterns ve haliyle algoritmalar giriyor isin icine.

Yoksa 10 gun 5 tane dil syntax'i oku cik isin icinden. Dert degil yani.

Bir de genel kurallari ogrendikten sonra gerisini reference manual'dan bakarak ya da google'da aratarak da halledebilirsin. Herseyi ezberleyeceksin diye birsey yok ki biz bile bi kac dili aktif olarak kullanmamiza ragmen "bu nasildi lan?" diyerekten sik sik acip bakariz.
Sosyal ağlarda paylaş

Visual Basic ile girmeli. .NET uygulamaları zaten "visualized" olayını aşmışken, syntax'ının kolaylığı falan acayip artı sağlıyo.

Bir de MSDN Library olayı var ki, apayrı bir şey. Çevrimiçi/çevrimdışı yardımda basit/orta seviye tüm sorulara cevap bulunabilir MSDN Library'den. Zaten Microsoft "Express Edition" adı altında VB'yi beleş dağıtıyor. MSDN Library ile birlikte elbette.
Sosyal ağlarda paylaş

Devokai said:

Brigand haklısın da öğrenmek için demiş, giriş için demiş. Bu sebeple c ile uğraşa uğraşa zilyon şey öğrenir ki hem basit bi dil kesmeyecekse diye dedim. Yoksa C'nin gerçekten bileni olmak ayrı bir şey.

C/C++ gerçekten öyle uğraşmayla öğrenilmesi çok zor bir dil, o kadar püf noktası var ki, 2 yıldır doçent, profesor hocalarımız anlatıyor, hala kafamda bir sürü soru işareti var. C/C++'ı çok iyi bilmek için zaten assembly de bilmek gerekiyor, compiler'ın davranışının nasıl olduğunu anlamak vs...

mesela internette bakın C/C++ kodunda main fonksiyonu neden int 0 return etmelidir diye. void yapanlar çok, halbuki yanlış. sana bunun yanlış olduğunu da adam ancak assembly ile gösterebiliyor. örnek bir püf noktası işte.

Ha kendi başına öğrenen yok mudur? Elbet vardır, hatta burada aramızda da vardır. Ama o kadar uğraşa c# veya javayla hatta ikisiyle birden çok daha faydalı şeyler yaparsınız.
Sosyal ağlarda paylaş

millet "giriş"ten bahsediyor siz hala assembly felan noktalarına dem vuruyorsunuz.

basit derken şundan dolayı basit diyoruz:

#include <iostream.h>

main()
{
cout << "Hello World!" << endl;
return 0;
}

using System;

class HelloWorld
{
public static int Main(String[] args)
{
Console.WriteLine("Hello, World!");
return 0;
}
}

C# kulağı tersten gösteren bir sisteme sahip, "daha temiz kodlar" yaratmak için bu yola gitmiş olsa da, kolaycacık halledilebilecek şeyleri uzatmış ve karmaşıklaştırmış oluyor.

elbette "bunca senedir X dilini öğreniyorum halen çok ilginç püf yollarını keşfediyorum", her dilde olabilecek şeyler bunlar. C# sana ne kadar kolay geliyor olsa da, kullandıkça gene ilginç püf yollarını keşfedeceksin.

"bir programlama dilini bilmek için 4 yıl gereklidir" denilir, hatta bazıları "24 saatte X dilini öğrenin" kitaplarını eleştirir. Bir dili tam olarak "bilmek" için 4 yıl gerekir, "uzmanlaştım" diyebilmek için ise bu daha da uzar.

Ayrıca C# ve Java'nın bir avantajı var, "bir" şirket tarafından kontrol ediliyor. Özellikle C#. Kullanmak için Microsofta gidiyorsun, öğrenmek için Microsofta gidiyorsun, takıldığın yerleri çözebilmek için Microsofta gidiyorsun, library için Microsofta gidiyorsun... utanmasalar "dur senin kodunu ben yazayım" diycekler. Ama bu, C#'ı "öğrenmeyi" kolaylaştırmıyor, "kullanmayı" kolaylaştırır diyebiliriz ama bak orası öyle.

ASP'yle, .Net ile, Xbox ile, herşey ile birleştirmişler C#'ı, tek pakette multi imkan sunuyorlar.

Bir de şu var.
Oturup console üzerinden ADA kodlamaya uğraşırsan işler zorlaşır,
tutup da Visual Basic'i kullanırsan tek tuşla program hazır olmuş olacağı için zahmet etmene bile gerek kalmaz.
Ama bir "dili" inceleyeceksek "konsol" vs "visual" diye değil de "kodlar" üzerinden değerlendirmemiz gerekir diye düşünüyorum.

Yine de Visual Basic kolay, o ayrı :D
Sosyal ağlarda paylaş

birkaç noktayı söylemeden geçemeyeceğim,

c ile c++'ın farkı pop/oop oluşlarından gelir. elbette ki pop daha kolaydır.
c'nin 0 döndürmesi assembly'yle açıklanmaz, error mesajlarıyla, programın doğru bir şekilde bitip bitmediğini görmekle açıklanır.
hiçbir doçent/profesör, oturup da hala c çalışmaz zaten. programlama amaç değil, araçtır bilgisayar mühendisleri için.

vanille, sen c, c++, java'dan birini seç. ama direk for dummies kitabı al, 0'dan öğretecek bir kitap olsun. bazı kitaplar programlama bilenler için anlatıyor, öyle olmasın.
Sosyal ağlarda paylaş

Misafir
Bu konu yeni mesajlara artık kapalıdır.
  • Yeni Oluştur...