Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Süper Üniversite

Deacon

Öne çıkan mesajlar

said:
İSTANBUL - Sabah gazetesinin haberine göre Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), aynı zamanda yapısal üniversite reformu üzerinde de çalışıyor.

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan yaptığı açıklamada, “Mevcut yapıyla gitmiyor. Üniversiteler derin bir uyku içinde. Sarsmamız gerekiyor” ifadesini kullandı.

YÖK’ün üzerinde çalıştığı projeyele alakalı olarak Özcan, “ODTÜ, İTÜ, Yeditepe, Yıldız Teknik, Bilkent gibi 4-5 üniversite seçerek 'Mükemmeliyet Merkezleri'ne dönüştürmeyi düşünüyoruz. İçinde Ulusal Araştırma Enstitüleri de olacak. Mükemmeliyet Üniversiteleri'ni 2547 sayılı yasanın kapsamı dışına çıkarabiliriz. Teknik donanım tedarikini teşvik ederiz. Ayrıca mali esneklik de sağlarız...

devamı: http://www.ntvmsnbc.com/id/25026322/
Sosyal ağlarda paylaş

Boyle bir uygulamayi dogru bulanlarin goruslerini de dinlemek isterim. Niye iyi bir uygulama sizce?

Anadolu liselerinin cikisi da boyleydi. Liselerden "iyi" hocalari belli basli yerlere topladilar; AL oldu.
Yetmedi, biraz daha suyunu siktilar, super liseler cikti ortaya.
Sonra SL ve AL'deki hocalari topladilar; adina fen lisesi dediler.
Sonuc: "Duz liseler" diye bir kavram cikti ve copluk haline geldi. Insanlar duz liseye gitmemek icin, bilmeden etmeden imam hatip liselerine ve meslek liselerine girdiler. Bu gun "katsayi" diye bir yama yaratildi. Daha da onemlisi sorunun cozumu diye ortaya konan yontem, Cumhuriyet'in kurulusunda alinan egitimin tek bir yontemi olmasina terstir. Kisacasi boyundan buyuk sorunlar yaratmistir.
Ogrenilmesi gereken: "Iyi"lerin toplandigi yerler bir zaman sonra yozlasmaya basliyor, cunku yozlasmanin nedeni ortaya konmuyor, cozum getirilmiyor.

Boyle uygulamalar hicbir zaman cozum getirmez. Sadece mevcut sorunlari halinin altina supurmekten ibarettir. Diger "universiteleri" gozden cikarmaktir. Madem boyle bir uygulama olacakti, o zaman niye gectigimiz yillarda zibilyon tane universite acildi? Cevabinin "YOK'u ele gecirmek"ten ibaret olmamasi gerekli. Bu kadar acik sekilde ortaya konulmamali; kendilerini hedef gosteriyorlar, isler cok karisir.
Sosyal ağlarda paylaş

İyi de her üniversite'den kaliteli bilim adamı çıkmıyor ki? E şimdi bu parayı her üniversiteye dağıtsalar kalite manasında hiç bir yükselme olmayacak.

Ama belli başlı üniversitelere vererek en azından kısa vadede daha kaliteli bilim adamları yaratabilecekler ek olarak tabii ki daha hızlı ve kaliteli bir şekilde teknoloji araştırılabilinecek. Uzun vadede ise ARGE'nin geri dönüşümü olan parayı durumu daha kötü olan üniversitelere aktarabilerler diye düşünüyorum.

Sonuçta her üniversiteyi eşit bir şekilde en alt seviyeye çekmektense en azından bir kaçını üst seviyeye çekmek bana daha mantıklı geliyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Liseler konusunda haklısın, sistem bayağı saçma da üniversiteleri adam etmenin başka yolu yok gibi gözüküyor. Muhtemelen zibilyon tane üniversite açmanın kimseye bi fayda sağlamayacağını anladılar sonunda, az ama öz üniversite anlayışına geçmeye çalışıyolar -ki en başından beri yapılması gereken buydu.
Hı, uygulama biraz komik geldi. Mükemmeliyet merkezi eheh. Ama üniversitelerin mali ve teknik konularda bayağı büyük eksiklikleri var ve bir nebze olsun fayda sağlayacaksa kesinlikle olumlu bir karar bence.
Sosyal ağlarda paylaş

Bu sistemi şu anda almanya uyguluyor, 3 adet elit uni seçtiler ve milyon euroları yatırdılar, seçilme kriterleri yaptıkları araştırmalar falandı, amaç ise ABD ile rekabet.

Türkiye'de ne kadar uygulanabilir düşündürücü, ancak atılan her adımın arak olması ve var olan türk kültür ve sistemine uyup uyulmayacağının bilinmemesi çok düşündürücü.
Sosyal ağlarda paylaş

böyle açık ve aleni bir biçimde "ayırıp" farklı muamele uygulamaktansa, "çalışanı destekleyecekleri" bir sistem çok daha mantıklı olurdu şahsi kanaatimce. ayırmak ve bölmek çözüm değil. diğerlerini tamamen yemiş oluyor devlet. yüksek lise geyikleri dönecek şimdi. halbuki artık şu kadar bilimsel yayın barajını aşan üniversiteler şu kadar ekstra ödenek alacak ve yeni projeleri özel desteğe tabii olacak deseler çok daha mantıklı olurdu bence.
Sosyal ağlarda paylaş

Kısa vadede beklenen etkiyi yapar. Olay basit sonuçta, parayı yatırıyosun araştırma bekliyosun falan.

Uzun vadede millet o bi kaç üniversiteye girmek için kıçını daha fazla yırtar sadece.
3-5 üniversitenin geride kalanları ihya edecek bir mali destek oluşturabilmesinin mümkün olduğunu zannetmiyorum. Olsa olsa yine aynı okullara yatırım olarak döner, ki tamam orası çok abes değil, kendi yaptığının karşılığını al sonuçta.
Ancak şöyle bir durum var çünkü: 5-6 üniversite ve geri kalanları arasında halihazırda bir uçurum var. Bu uçurumu bu şekilde daha da açmak niyetindeler. E bu durumda daha da fazla uçurum oldukça kimse dönüp de arkadakilere bakmaz. Daha az üniversite kalacak ama onların alayı iyi olacak deseler kulağa kötü gelebilir ama daha akılcı bir çözüm olur. Lise sistemlerini değiştirir gibi, 5 yıl etkili olsun, bizim dönemi kotaralım da sonrasına bakarlar kafası var gibi geliyo bana kısacası.

Ha ayrıca ötekiler de bakar gaza gelir gelişir demek baya komik, ciddiyse eğer. İkişer Japon öğrenci serpiştirelim sınıfa, öğrenciler baka baka gaza gelsin desek, belki o bile mantıklı olur da ödeneği olmayan üniversite laboratuvar mı çıkarsın bi tarafından?
Sosyal ağlarda paylaş

Üniversitenin kalite seviyesini de paralel olarak değiştirsinler bari en azından, 8 saat çalıştım vize, final geçtim, ben hiç çalışmadım geçtim, profla konuştum geçtim, otobüste çalıştım aslanım ben üniversiteleri olacaksa hiç boşuna paraları yatırmasınlar.
Sosyal ağlarda paylaş

Bu sistem gelirse millet bu üniversitelere girmek için yırtınır, diğerleri piyasada sallanmaz diyosunuz da, zaten öyle? Saydığı üniversiteler zaten öğrencilerin girmek için bi taraflarını yırttıkları, firmaların öğrencilerini daha bi el üstünde tuttukları üniversiteler. Yaptıkları şey de bunu değiştirecek birşey değil.
Diğerleriyle bunların arasında uçurum var, evet, ve bu uçurum daha da büyüyecek ama üniversitelerin kalitesinin artmasının başka yolu yok. Ayrıca stereotip bir şekilde "Boğaziçi ODTÜ İTÜ, bunlardan başka okul yok aga" da dememişler, diğer okullardan da saymışlar, ki bunlarla da sınırlı kalmayacaktır, yani amaçlanan şey köklü üniversitelerin standartlarını yükseltmek.

Bunun diğer üniversitelere ne gibi bir faydası olur? Öncelikle mantar gibi üniversite türetme anlayışından kurtuldularsa akademisyen açığını kapatırlar. Açılan üniversitelere akademisyen yetiştiremiyolar, yeterince öğretim görevlisi yok. Bu sayede olayı dengeleyebilirler bir parça. Hı, bu üniversitelerden akademik kariyer yapanlar da yavaş yavaş diğer okullara dağılacaklardır elbet, yani zaman içerisinde diğer üniversiteler de bu işten fayda sağlayabilir. Tabii devede kulak kalır bu fayda ama yine de önemli nokta zibilyon tane üniversite spamlama anlayışından kurtulup elimizdeki üniversiteleri dünya standartlarına ulaştırmaya çalışma anlayışının geliştirilmesi.
Sosyal ağlarda paylaş

O is oyle olmuyor ama iste. Lise orneginde de goruldugu gibi kalite artmaz.

Ilerleme bekleniyorsa, uluslararasi konferanslarda yayinlanan makale sayisina gore proje destegi verilsin, yerse. Boylece her prof'a esit hak taninir; ODTU vs. o kadar iyiyse, zaten makale yayinlayip yine odenek alirlar.

Olay epey bir ideolojik. YOK'u ele gecirmek icin universite actilar. YOK baskanini sectiler. Simdi kendi istediklerini grup icinde topluyorlar. O universite rektorlerine ozel yetki getirecekler. Olay gunu kurtarmaktan cok gelecegi garanti altina alma yonunde.
Sosyal ağlarda paylaş

yök hasta etmesin adamı.

o seçeceği 4-5 üniversiteyi iç işlerinde serbest bırakarak o üniversitelere en büyük iyiliği yapmış olur baksınlar bakalım Feza Gürsey, Asım Barut, Fikret Kortel, Cahit Arf gibi insanlar yetiş mi 1980den beri. Allah belasını versin yökün, ve yökü üniversitelerin tepesine oturtanların.
Sosyal ağlarda paylaş

zaidral said:

GEd said:

Bu sistemi şu anda almanya uyguluyor, 3 adet elit uni seçtiler ve milyon euroları yatırdılar, seçilme kriterleri yaptıkları araştırmalar falandı, amaç ise ABD ile rekabet.

avusturya ve almanyadaki ogrenci ayaklanmalarinin sebebi bununla alakali degil mi?

Hayir onun sebebi bir ücretsiz olan okullara harç getirmiş olmaları, birde Diplom sisteminden Bachelor sistemine dönmüş olmaları, bachelora da çok fena zaman kısıtlamaları getirdiler, 3.5 senede bitecek falan diye.

Eski sistemde çok uzun zamanlarda mezun oluyordu insanlar (5 senelik bölüm ortalama 7 senede bitiyor gibi) bu nedenle bachelorda iyice sıkılaştırdılar işi açık olduğundan dolayı.

Benim bildiğim bu yönde, medyada takip etmedimde geçen unide asılan pankartları sorduğumda bu açıklamaları almıştım.

3 Elit üniversiteden birisinin homepagei http://www.kit.edu/

http://en.wikipedia.org/wiki/German_Universities_Excellence_Initiative

http://de.wikipedia.org/wiki/Exzellenzinitiative

wiki said:

Aus den zehn Universitäten, die in der ersten Runde zur Antragsstellung für die Förderlinie „Zukunftskonzept“ aufgefordert wurden, wurden am 13. Oktober 2006 die LMU München, die TU München und die Universität Karlsruhe (TH) ausgewählt. Sie werden in den nächsten fünf Jahren mit insgesamt jeweils 21 Millionen Euro pro Jahr gefördert.

10 universiteden 3 tanesi 2006 da hak kazandı, her birine 21 milyon euro verilecek yıl başında.

LMU münh, TU münih, uni karlsruhe (şimdiki adıyla KİT)

Linke baktımda konsept genişlemiş her sene dağıtıyorlar sanırım.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...