Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

dava açmak

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
ortada bi cek sene gibi borc davasi warsa
avukatlik ucreti
%12.5 arti masraflardir
masraflarda iste 200 400 civarii tutuyor
feragat vermek felan
tabe ayrica dava suresince biriken faizide war
haciz davasiysa
Mesaj tarihi:
soulberry said:

yok amerika'da falan görüyoruz yani, adamların hobisi ve kazanç yolu dava açıp tazminat almak. ota boka tazminat davası falan açıyolar. bizim kulağımız mı eksik diye sorasım geldi. tabi amacım canım sıkılınca birine tazminat davası açmaya fırsat kollamak falan değil, ama daha önce hiç işimin düşmediği bi sistemi anlamaya çalışıyorum. paticikte hukukçuların olduğunu da biliyorum, o yüzden. hazır akrabam yukardaki örnekteki davayı açmaya hazırlanırken aklıma geldi.

Amerika'da biri arkadasimi omzundan tutup sarstigi ve bagirarak korkuttugu (kufur veya darbe yok) icin 1500 dolar tazminat odedi. Sahane valla.
Mesaj tarihi:
iyi de dava açmak için avukat tutmanıza gerek yok. mahkemeyi kaybederseniz ödersiniz ayrıca masrafı. o da en fazla pul parası filan 15-20 lira filan oluyordu posta için. avukat tutarsa karşı taraf bir de o var baro ücreti. haksız olduğunuz konuda keyfi dava açmayın yani.

siz mağduriyetinizi belgeleri ve uygun bir dilekçe ile savcılığa başvurarak gerekenin yapılmasını isteyeceksiniz. dava açılacak zaten.

sen amerika örneğini söylüyorsun;

bir arkadaş tehdit edildiği ve hakaret edildiği için dava açtı iki kişiye. tam bilmiyorum ama 2000 lira civarı ceza aldılar, üstüne bir de seminer kursa gibi bir şeye katılmaları gerekti. ikinci çocuk tehdit'den ceza almış ama tehdit işinde yokmuş bile. hatta gidip beş - altı arkadaşıyla iki çocuğa da posta koymuş, üstüne de dava açmış.
Mesaj tarihi:
Amerika'da tazminatlar ödeyecek firmayı cezalandırma amacıyla öyle abartılı falan, bizde maksimum ne kadar zarar gördüyseniz o kadar alırsınız. Tazminat ile ilgili düzenlemelerde iki ülkenin hukuk politikası farklı yani.
Bir de artı masraflar Apis'in dediği. Bir de faiz tabi biriken.
Mesaj tarihi:
Bir de genel kriterlendirmede sıkıntı var Amerika'da anladığım kadarıyla, mesela mikrodalga fırın alan ortalama zekaya sahip bir insan içine elini ayağını sokmaması gerektiğini veya kedisini kurutmaması gerektiğini bileceğinden bizde çıkıp diyemezsin "kedimi kurutamayacağım yazmıyordu, kedim öldü sayın elime 100k doları".
Ama orda diyebiliyorsun, bu nedenle firmalar da 4 iqlu adamın bile sıkıntı çekmeden okuyabileceği dilde kullanım kılavuzları yazıyorlar.

Buna benzer bir durumun çakmasını memleketimizde "Aysun Kayacı beni gelip öpmedi" diyerek Pepsi'ye dava açmayı deneyen bir koçyiğit gerçekleştirdiydi hatırlarsanız.
Mesaj tarihi:
Bir otomotiv firmasında çalışırken gelen bir tüketici davası;

"0 km. araba aldım, ama arabam yeni araba gibi kokmuyor. Yenisiyle değiştirilmesini talep ediyorum."

Yani aslında bizde de oluyor böyle vakalar. Neyse ki yargı sistemimiz mantıksız sonuçlar vermiyor böyle vakalarda.
Mesaj tarihi:
Apis said:

soulberry said:

mesela bi kiracı var, son üç aylık kira ve depozito ödemeden kaçmaya çalışıyo. aslında kaçmak demeyelim, eve gelmiyo ama evden de atılamıyo. paraları vermiyo + evden çıkmıyo kısaca.

atıyorum ev sahibine toplam borcu 4000 ytl. buna dava açsak, avukata da (yine atıyorum bilmediğim için) 1000 ytl versek, ekstra bi ücret çıkmadığı sürece davayı kazandığı takdirde 1000 ytl'yi de suçlu taraf mı ödeyecek?

Evet.

Uzun bir süredir serbest avukatlık yapmıyorum, elimde baronun en düşük fiyat listesi de yok ama 1000TL karşı taraftan istenebilecek bir vekalet tutarı. Yani eline 4000 (kira depozito)+ 300 (kabaca bu kadar faiz, yargılama uzun iş) + 1000 (Avukatlık ücreti) + 300 (yargılama masrafları) = 5600 TL gibi bir para geçer.

Bu yanlış. Avukat müvekkil ile vekalet ilişkisi ve mahkemece hukum altına alınan vekalet ucreti yanı yasal vekalet ucreti bambaşka seyler. Yasal ücret maktu olmayan mahkemelerde cok cıddı rakamlara ulasana kadar yuzde 10 ile 12 arasında cıkar. Avukata verdiğiniz parayı geri alamazsın karşı taraftan. Baro en az ucret yasal dayanagı olmayan sadece müvekkillerden talep edilmesi istenen bir ücrettir. Yasal vekalet ucreti yeni kararlar dogrultusunda avukata bırakılmıştır.

İzlemeniz gereken yolda icra takibi başlatıp tahliye talepli işlemlerinize başlamanızdır. Eger itiraz olursa ki hukuk mahkemelerinin en gıcık davaları tahliye davalarıdır heleki avukat bazı puf noktaları bilmiyorsa.

Neden dava açılmaz genelde cunku Turk milleti sahte ve bilgiz avukatlara, hakim savcı yakınlarına ve arzuhalcilere daha cok güvenirler. Etraftaki dunyadan ve hukukdan bir haber avukatların da meslegi yerin dibine sokmasıyla zaten donmeyen cark tamamen paslanmaya bırakılmıştır.
Mesaj tarihi:
parvus said:

iyi de dava açmak için avukat tutmanıza gerek yok. mahkemeyi kaybederseniz ödersiniz ayrıca masrafı. o da en fazla pul parası filan 15-20 lira filan oluyordu posta için. avukat tutarsa karşı taraf bir de o var baro ücreti. haksız olduğunuz konuda keyfi dava açmayın yani.

siz mağduriyetinizi belgeleri ve uygun bir dilekçe ile savcılığa başvurarak gerekenin yapılmasını isteyeceksiniz. dava açılacak zaten.

bir arkadaş tehdit edildiği ve hakaret edildiği için dava açtı iki kişiye. tam bilmiyorum ama 2000 lira civarı ceza aldılar, üstüne bir de seminer kursa gibi bir şeye katılmaları gerekti. ikinci çocuk tehdit'den ceza almış ama tehdit işinde yokmuş bile. hatta gidip beş - altı arkadaşıyla iki çocuğa da posta koymuş, üstüne de dava açmış.

Bu da tamamen yanlış.
Mesaj tarihi:
Baro'nun en az ücret tarifesinin yasal dayanağı yok, haklısın fakat mahkeme kararlarında vekalet ücreti olarak geçer çoğu zaman.

Şimdi evet kanun farklı uygulama farklı falan fistan ama sende biliyorsun ki içinde bulunduğumuz sistem bu.

Ama neyse, asıl problem bu değil. Asıl problem "sahte ve bilgiz avukatlara" ifadenle meslek adabına aykırı hareket etmek, topa bu kadar sert girmek yada avukatların az yada çok kısmını direkt aşağılaman diyelim.

Bir meslektaşın olarak Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları'mızdan 4.sünü hatırlatırım;

4. Avukat, mesleğin itibarını zedeleyecek her türlü tutum ve davranıştan kaçınmak zorundadır. Avukat, özel yaşantısında da buna özenmekle yükümlüdür.
Mesaj tarihi:
Apis said:

Baro'nun en az ücret tarifesinin yasal dayanağı yok, haklısın fakat mahkeme kararlarında vekalet ücreti olarak geçer çoğu zaman.

Şimdi evet kanun farklı uygulama farklı falan fistan ama sende biliyorsun ki içinde bulunduğumuz sistem bu.

Ama neyse, asıl problem bu değil. Asıl problem meslek adabı, topa bu kadar sert girmen yada avukatların az yada çok kısmını direkt aşağılaman diyelim.

Bir meslektaşın olarak Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları'mızdan 4.sünü hatırlatırım;

4. Avukat, mesleğin itibarını zedeleyecek her türlü tutum ve davranıştan kaçınmak zorundadır. Avukat, özel yaşantısında da buna özenmekle yükümlüdür.

Hiç bir mahkeme kararında geçmez. Mesele bu değil derken yanlış anlama da seni hedef göstermek gibi bir kastım yoktu, zaten belirtmissin avukatlık yapmadığını. Aynı zamanda çarka çok dahil olmama şansına sahip olmuşşun. Turkiyede Avukat mağduru insanların sayısı ortada iken ve şahış olarakda hem grubumda hemde avukatları savunurken (ağır cezada ) tek bir doğru öğrendim. Ne yazıkkı ciddi bir payı biz avukatlarda goruyorum. Yozlaşmış bu carkı bizim oluşturduğumuzu ve elini onunde baglayaıp embe basma tulubma gibi inliyen mürafa sakili bizlerden başka kimsede hatayı aramıyorum. Mesleğin itibarinı zedelemediğimi, acı gercekleri konusurken mesleğimide çevremde layığı ile yaptıgımı biliyorum. Topa sert vurmakdan kastını anlamadım ama konuyu açan arkadaşa doğru cevabı verdiğimi biliyorum.
Mesaj tarihi:
Alpgiray said:

parvus said:

Bu da tamamen yanlış.

Ahahaha kararın örneğini isteyip koydurtacak illa buraya. Kendim okudum yavrum. Ha tazminat değil adli para cezası.
Mesaj tarihi:
parvus said:

Alpgiray said:

parvus said:

Bu da tamamen yanlış.

Ahahaha kararın örneğini isteyip koydurtacak illa buraya. Kendim okudum yavrum. Ha tazminat değil adli para cezası.

Ceza davası ile hukuk davası kavramları bakımından kendinde duzeltmişsin zaten. Daha fazlada anlatıp seni aydınlatmak isterim yavrum ama burda olmaz :)-D
Mesaj tarihi:
canola said:

eğer bi insan yaşadığı ülkede dava açmaktan korkuyorsa o ülke batmaya başlamış demektir

Butun mesele bu işte, ne bir saydamlık var ne bir halk sorunun dinlenmesi var sistem tamamen çökmus
  • Yeni Oluştur...