Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

kapitalizme nasıl katılınır?

Joker

Öne çıkan mesajlar

Rewendor said:

Ardeth said:

sosyal hizmetler gelir dağılımına göre ücretlendirilsin. hizmet parası e^(cg) şeklinde artsın, g gelir indeksi c de sabit.
o zaman uçurum daralır

daralır da dünyada tüm gelişme de durur "e abi eşşek gibi çalışıyorum ben, adam 3 lira öderken 50 lira ödüyorum sora elimde aynı miktar para kalıyo ne diye adamdan fazla çalışayım ki" diye herkes az çalışır. Sonuç: ekonominin sonu, ardından dünya savaşı, insanlığın sonu, dünyayı patlatmak şeklinde gider :)

dünyadan parayı sevdiği için çalışan insanlar elenir ve alt kademedeki işlere kayarlar. benim gibi işini sevdiği için ve elde ettiği net parayı çok önemsemeyen (nispeten rahat bir hayata sahip olmak dışında) insanlar ise işinin başında kalır. nasıl akademi dünyasında varsa böyle insanlar eminim yatırım/işletme/arge gibi alanlar için de böyle hevesleri olan insanlar olacaktır.

tabi çok kaotik ve karışık bir dinamik sistemden bahsediyoruz tabi ki işler böyle yürümeyecektir heh
Sosyal ağlarda paylaş

dufrasne said:

Özünde hepimiz "çöpçüyle pröfösör aynı maaşı mı alacak abi" insanıyız.

mantıklı bir gelir dağılım olsa, ya da hizmet dağılımı, senin şuanda sahip olduğun imkanların önemli bir kısmına çöpçü de sahip olabilir. sen şu an çöpçünün ekonomik durumuna düşmek istemiyorsun çünkü onun durumu çok iyi değil ama onun senin şu anki durumuna yakın bir yere gelmesinde sakınca görüyorsan bu çok feci bir durum.
Sosyal ağlarda paylaş

Ardeth said:

dufrasne said:

Özünde hepimiz "çöpçüyle pröfösör aynı maaşı mı alacak abi" insanıyız.

mantıklı bir gelir dağılım olsa, ya da hizmet dağılımı, senin şuanda sahip olduğun imkanların önemli bir kısmına çöpçü de sahip olabilir. sen şu an çöpçünün ekonomik durumuna düşmek istemiyorsun çünkü onun durumu çok iyi değil ama onun senin şu anki durumuna yakın bir yere gelmesinde sakınca görüyorsan bu çok feci bir durum.

Demek istediğim tam olarak bu zaten. Belli imkanların sağlanması fakat verilen fiziksel ya da zihinsel emeğe göre nüans farklılıkları olması. Benim kişisel olarak bu konuda çok net bir görüşüm yok. Çevreci, çok light bir kapitalizme de varım diyebilirim, daha da eşitçi bir topluma da. Bunlar değişebilir. Ama saydığım etkenler, yani kapitalizmin vahşi unsurlarının öncelikli olarak yok edilmesi lazım bu da uğruna çaba harcanabilecek bir şey.
Sosyal ağlarda paylaş

Wispy said:

Yanlış bilmiyorsam komunizmde de parti üyeleri diğer yurttaşlardan "daha eşit"di.

Yanlış biliyorsun.

Komünizm diye bir şey var, üzerine bir çok kitap yazılan çok ciddi bir iktisadi düşünce sistemi bu. Ancak mevcut komünizm bilinci bunu uygulamaya çalışan devletlerin düştüğü durumlara göre oluşuyor bünyelerde.

O dediğin daha eşit olayı da Rusya'nın işlediği bir halt. Orwell'in Hayvan Çiftliği'ni okuyanların diline yapışan bişey bir de eheh.
Sosyal ağlarda paylaş

Wispy said:

Yanlış bilmiyorsam komunizmde de parti üyeleri diğer yurttaşlardan "daha eşit"di.

Çok daha fazlası var, dedem zamanında komunizmin en koyu döneminde askeri ateşe olarak Polonya'da birkaç sene kalmış (annem de varşova doğumludur) anlattıkları var ya öyle böyle değil. Hani genel düzeni geçtim kendileri de ateşe olarak james bondçuluk oynamak zorunda kalıyomuş her gün. Şimdi anlatırsam yasak falan var geyiğin ötesine gitmiyorum siyaset tartışmasına girmiyorum da ileride baskıcı pati rejimi ( :P ) ve kızıl ordusu (tw'ler) yasağı kaldırırsa anlatırım bişiler :D
Sosyal ağlarda paylaş

yav said:

Wispy said:

Yanlış biliyorsun.

Komünizm diye bir şey var, üzerine bir çok kitap yazılan çok ciddi bir iktisadi düşünce sistemi bu. Ancak mevcut komünizm bilinci bunu uygulamaya çalışan devletlerin düştüğü durumlara göre oluşuyor bünyelerde.

O dediğin daha eşit olayı da Rusya'nın işlediği bir halt. Orwell'in Hayvan Çiftliği'ni okuyanların diline yapışan bişey bir de eheh.

Ya ben şimdi ki durumu özetlemek için söyledim sadece sovyetler sosyalistti zaten komünizm dünyada hiç yaşanmadı zaten sosyalizm yaşandı sadece konu hakkında oldukça bilgiye sahibim.polemik için yazmadım bunları bu arada:)
Sosyal ağlarda paylaş

komunizm asıl işlevini başarılı bir şekilde uygulanan yönetim sistemi olarak değil, emperyalizmi yumuşatan ve global bir insan hakları bilincinin ortaya çıkmasına yardımcı olarak yerine getirdi.

onlar bir nevi kimyasal reaksiyon dönemleriydi, tabi ki reaksiyon sonrası ortaya çıkan ürün ilk maddelerden farklı olacak. yani zararlı bir maddeyi zararsız hale getirmek için yapılan bir reaksiyon olarak düşünün. şimdi elimizde kullanabileceğimiz bazı ürünler var onlara odaklanmak daha mantıklı, ilk koyduğumuz maddelerle pek işimiz kalmadı. bir de böyle çürük yumurta gibi kokan yan ürünleri de oldu tabi.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...