Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Ne Mutlu Türküm / etnik ayrımcılık

Böjeek

Öne çıkan mesajlar

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammerberg, Türkiye’deki “azınlıklar” ile ilgili raporunda okullarda öğrencilerin söylediği “Ne Mutlu Türk’üm Diyene” sözünü eleştirdi.

Raporda, bununla “etnik ayrımcılık” yapıldığı öne sürüldü. Türk Hükümeti ise verdiği yanıtta “Türk kelimesi bir etnik, dil veya dini kökene dayanmıyor, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını ifade ediyor” dedi.

AVRUPA Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg, Türkiye’de “azınlıklar” ile ilgili yayınladığı raporunda okullarda öğrencilerin söylediği “Ne Mutlu Türk’üm diyene” sözünü eleştirdi ve bununla “etnik ayrımcılık” yapıldığını öne sürdü. Hammerberg’in, 28 Haziran-3 Temmuz arası Türkiye’de yaptığı görüşmeler sonrası yazılan rapordaki bu eleştiri, hükümetin tepkisine yol açtı.

BİR ETNİK KÖKEN YÜCELTİLİYOR

Bugün yayınlanan raporunda Hammerberg, Türkiye’deki okullarda “Türk’ün ve Türk olmaktan gurur duyuyorum” gibi çeşitli antların her gün öğrencilere söyletildiğini ve bu sözlerin “Ne Mutlu Türk’ün diyene” sözüyle tamamlandığını belirterek bunun bir etnik kökeni yücelttiğini öne sürdü. Türkiye’de 12-15 milyon arasında Kürt kökenlinin bulunduğunu, 3 milyona yakın Roman, 3 milyon Kafkas, 1 milyona yakın Laz bulunduğunu belirterek, bunun Türkiye tarafından bir “zenginlik” olarak kabul edilmesi gerektiğini kaydetti.

AZINLIĞIN TANIMI GENİŞLESİN

Türkiye’de azınlık tanımının, Lozan Anlaşması’na dayanarak sadece Rum, Ermeni ve Yahudiler için yapıldığını belirten İnsan Hakları Komiseri Hammerberg, “Azınlık tanımının Avrupa’daki tanımına uyarlanması, ancak Anayasa değişikliği ile mümkün. Bu değişiklik mutlaka yapılmalı” dedi.

Hammerberg, üniversitelerde Kürtçe eğitmen yetiştirilmesi için özel bölümler açılmasını, Alevilerin haklarının verilmesini, Heybeliada Ruhban okulunun açılmasını ve Vakıflar Yasası’nın gayrimüslümlerin mülklerinin iadesine uygun hale getirilmesini talep etti.

Hükümetin yanıtı: Etnik ayrımcılık değil

Türk Hükümeti’nin verdiği verdiği 11 sayfalık cevabi raporda ise Hammerberg’in “Ne Mutlu Türk’ün diyene” sözünün “etnik ayrımcılık” olarak ifade edilmesine eleştiri getirildi. Hükümet cevabında, özdeyişin bir etnik grubu yüceltmek için değil, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanların ülke toprağına bağlılığını ifade ettiği belirtildi. “Türk” kelimesinin bir etnik, dil veya din kökene dayanmadığı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını ifade ettiği kaydedildi. Hükümet ayrıca “azınlık” tanımının Lozan Antlaşması ile belirlendiği de vurgulandı.

kaynak
Sosyal ağlarda paylaş

butun marslar yasaklansin o zaman ya

fransiz marsi
Let's go children of the fatherland,
The day of glory has arrived!
Against us tyranny's
Bloody flag is raised! (repeat)
In the countryside, do you hear
The roaring of these fierce soldiers?
They come right to our arms
To slit the throats of our sons, our friends!

Refrain

Grab your weapons, citizens!
Form your batallions!
Let us march! Let us march!
May impure blood
Water our fields!

More

La Marseillaise en français

Listen to la Marseillaise

Bastille Day article

Bastille Day online games

~ ~ ~ ~ ~

This horde of slaves, traitors, plotting kings,
What do they want?
For whom these vile shackles,
These long-prepared irons? (repeat)
Frenchmen, for us, oh! what an insult!
What emotions that must excite!
It is us that they dare to consider
Returning to ancient slavery!

What! These foreign troops
Would make laws in our home!
What! These mercenary phalanxes
Would bring down our proud warriors! (repeat)
Good Lord! By chained hands
Our brows would bend beneath the yoke!
Vile despots would become
The masters of our fate!

Tremble, tyrants! and you, traitors,
The disgrace of all groups,
Tremble! Your parricidal plans
Will finally pay the price! (repeat)
Everyone is a soldier to fight you,
If they fall, our young heros,
France will make more,
Ready to battle you!

Frenchmen, as magnanimous warriors,
Bear or hold back your blows!
Spare these sad victims,
Regretfully arming against us. (repeat)
But not these bloodthirsty despots,
But not these accomplices of Bouillé,
All of these animals who, without pity,
Tear their mother's breast to pieces!

~ ~ ~ ~ ~

Sacred love of France,
Lead, support our avenging arms!
Liberty, beloved Liberty,
Fight with your defenders! (repeat)
Under our flags, let victory
Hasten to your manly tones!
May your dying enemies
See your triumph and our glory!

Refrain

We will enter the pit
When our elders are no longer there;
There, we will find their dust
And the traces of their virtues. (repeat)
Much less eager to outlive them
Than to share their casket,
We will have the sublime pride
Of avenging them or following them!

Refrain

fransiz marsinda ASLAN KAPLAN FRANSIZ DIYOR
YASAKLANSIN LA MARSEILLAISE
Sosyal ağlarda paylaş

ilk ben şimşekleri üzerime çekeyim bari: iyi demiş.

ilkokul çağındaki türk çocuklarına almanya'da "ne mutlu almanım diyene, varlığım alman varlığına armağan olsun", yunanistan'da "ne mutlu yunanım diyene, varlığım yunan varlığına armağan olsun", hele hele türkmenlere ırak'ta "ne mutlu kürdüm diyene, varlığım kürt varlığına armağan olsun" diye and içirtilse (yemin ettiriyorsunuz el kadar çocuğa, marş ile ZERRE alakası yok) şu forumda REYC fırtınası kopar.

hükümet de bahanesini bizim forumdan araklamış, dikkatimden kaçmadı. (:P)
Sosyal ağlarda paylaş

valla bizim sınıfta söylememek gibi bir seçenek olmaması bir yana, düzgün söylemezsen ya da lakayt söylersen bile tepene dikiliyordu öğretmen. pek öyle değil.

ha ayrıca bir kere daha hatırlatalım:

bu ilkokul çocuklarına içirtilen bir and, "nolacak canım and işte" diyen arkadaşlara hatırlatalım ki hipokrat yemininden askerlik andına kadar bunların hepsi bağlayıcı şeyler. türklük vs kısmı bir yana reşit olmayan birine and içirtmek yanlış bir kere. dolayısıyla "efendim marşlarında/anayasalarında yazıyor" gibi tümden alakasız kıyaslamalar yapmaya çalışmayalım rica ederim.
Sosyal ağlarda paylaş

sam ne yapmaya çalıştığını anlamıyorum.

andı zararlı bulmadığımı, ama ilk başladığı dönemde tamam da bugün artık gereksizleştiğini daha önce başka bi topikte söylediğimi hatırlıyorum. bu yorumum kendi adıma bir kenara.

burada şu şahsın tartışmaya açtığı şey sadece ve sadece "ne mutlu türküm diyene" sözü ve bunun etnik ayrımcılık mantığı içermesi.

tartışacaksan bu bazda tartış bence, lafı anda çekerek büyük çerçevede küçük bir detaydan haklı çıkmaya çalışma.
Sosyal ağlarda paylaş

ingilizleride birlige almasin bunlar

god save the queen

demokrasi dusmani pis dinci ingilizler?????

elmalarla armutlari karistiriyor avrupalilar gene

milli degerleri siyasetin odagina koymaya gerek yok, ataturk resimlerini kaldirin diyenlerde bunlardi zaten

bir kerede gercek demokrasiden bashetse su avrupalilar disimi kiricam

basin ozgurlugu
secim baraji
parti ici demokrasi
kuvvetler ayriligi
polis ve insan haklari

bunlar fis
ama ne zaman sansasyon yaraticak, demorkasi ve insan haklarini cok etkilemiycek ancak tartismasi ulekde kamplasma yaraticak konu varsa ahkam kesiyorlar

ari kovanini sopayla durtup kaciyorlar bir ise yaramak yerine
Sosyal ağlarda paylaş

Ben de ner sabah bunla mı uğraşılır diye anlamını bilmeden üzerine düşünmeden küfrede küfrede söylüyodum ilkokulda. Şimdi söylediğimi bile hatırlamıyorum kaç sene geçmiş aradan, niye beni rahatsız etmio da sizi edio ?
Sorunun olmasa ideolojik olarak şimdi bi rahatsızlık duyacağını sanmıyorum. Bende öyle bi travma yaratmadı mesela.
Sosyal ağlarda paylaş

Yurdum gençligi "Ne mutlu Türk'üm diyene" lafındanda yüksünür olmus yazık bu ülkeye(millete deil bakın ülkeye).Bende Gürcüyüm köyde herkes Gürcüce konusur sorana gücü asıllıyım derler ama bu laftaki türk ün neyin kastettigini anlayacak kapasiteye sahipler yani çogu hiç ama hiç okumamıs olmasına ragmen.

Simdi tabi aradan siz asimile olmussunuz dier etnik kökenlerinde böle olmasını bekleyemezsiniz bık bık edicek bazıları ama öle bi durumda yok.Hatta zamanında göç edip bursaya yerlesmiş kendilerine bursada köy kurcak kadar birbirlerine sahip çıkan bi topluluk bursada en azından 4-5 tane sadece gürcü köyü var artvinden batumdan vs den gelmiş olan.

Ama tabi bu türk olayını herkes istedigi gibi algılıyor çünkü böylesi işlerine gelio böylesi ancak ülkede ortamı karıstırabilio,kamplasma yaratabilior.Olsun devam etsinler zamanı gelir öle yada böle anlarız kim haklı kim degil insallah anlasıldıgında çok geç olmaz dünyada 2. filistin olmayız.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...