Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

"Demokratikleşin" diyenler neden "demokratikleşme"ye karşılar?


Bone

Öne çıkan mesajlar

Tüm saf halimle soruyorum.

Önlerine her geçtiği fırsatta "İnsan hakları çok önemlidir", "hukuk kararlarına saygılı olun", "Atatürk zihniyeti geri kalmış içi boş ideolojilerdir", "Çağdaşlaşmak lazım, Avrupa Birliği devletlerindeki liberal ideolojiyi benimsemek lazım", "Milliyetçi ve ulusalcı herkes sahte vatanseverlerdir, darbecidir", "Kenan Evren anayasası faşist militarist anayasadır", "CHP hizipçidir, ülkenin ilerlemesini istememektedir", "tabuları yıkmalıyız, ancak bu şekilde demokratik olabiliriz" diyen kişiler var.
Bunlar AKP'nin yaptığı her değişikliğin çok yararlı olduğunu savunuyor.
Ancak şunu merak ediyorum. 2002 seçimlerinden önce bile çok yoğun bir şekilde seçim baraj sınırının %2'ye indirilmesi ve dokunulmazlıkların kaldırılması/azaltılması isteniyordu. Buna rağmen her alanda "ilerleyin, değişin, gelişin" çağrıları yapan ve "tabuları kaldıran" AKP, seçim barajı ve dokunulmazlık meselesinde nedense insanları susturmayı tercih ediyor. "Ultra demokrasi" savunan kişilerin bu tutuma onay vermesini anlamıyorum. Her konuda demokrasiyi ön plana koyan kişiler neden bu konuda sessiz kalmayı tercih ediyorlar?

Örnek olarak, "demokrasi karşıtı" olarak lanse edilen CHP'den Atilla Kart, "ülkenin demokrasisi artsın" ve "yolsuzluğu olan varsa yargılansın" diyerek AİHM'ye gitmiş, düşüncesi onaylanmış, ama daha sonra AKP'nin itirazı yüzünden AİHM'deki AKP'nin "adamı"nın kararıyla AİHM bu olayı geri çekmek durumunda kalmış.
Her konuda "demokrasi"yi öne çıkaranlar, neden bu konuda sessiz kalıyorlar, onu çok merak ediyorum.

"Demokratikleşmek" sadece, askeri susturmak, federasyon sistemini desteklemek, radikal kişileri Ergenekon nedeniyle hapsetmek/öldürmek midir?

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/12363619.asp?yazarid=91&gid=61

Yalçın Doğan'ın yazısını gördüm, bu süreçle ilgili yazmış.

said:
Bayram var yolsuzluk bayramı

ATİLLA Kart yargılanmak istiyor. CHP Konya milletvekili Atilla Kart.


Hakkında avukatlık döneminden kalma hakaret dosyası var. Dokunulmazlığı olduğu için yargılanamıyor.

Mecliste yolsuzluk iddiaları içeren, milletvekillerine ait dosyalar var. Hiç bir milletvekili yargılanamıyor, malum zırh çok kalın, dokunulmazlık.

AKP hiç bir biçimde bu zırhı kaldırmaya yanaşmıyor. Oysa, önceye ait bir yolsuzluk iddiası varsa, o milletvekili neden yargılanmasın?

Bu düşünceden hareketle, ama yolsuzlukla uzak-yakın dosyası olmadığı halde, Atilla Kart Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİMH) başvuruyor.

“Ben yargılanmak istiyorum, ben yargılanırsam, hakkında yolsuzluk iddiası bulunan milletvekillerinin de yargılanma yolu açılır” başvurusu. Böylelikle, belki yolsuzluk iddiaları son bulur.

AİHM başvuruyu kabul ediyor.

SIKI GEREKÇELER

Geçen yıl ekim ayında yapılan duruşmada AİHM Atilla Kart’ın hakkını teslim ediyor. Şu gerekçelerle:

- Türk milletvekillerinin dokunulmazlığı, diğer Avrupa ülkelerinde parlamenterlere tanınan dokunulmazlıktan daha geniştir.

Sıkıştın mı, gelsin dokunulmazlık.

- Türkiye’de dokunulmazlık, bu haliyle siyasidir.

Siyasi, yolsuzluk iddialarının ortaya dökülmesi istenmiyor, dosyalar rafa kalkıyor.

- Türkiye’de dokunulmazlık, yolsuzluk bağlamındaki sorunların temel unsurlarından biridir.

AİHM, dokunulmazlık kalkarsa, yolsuzlukların rahat yapılamayacağını söylüyor.

Bu gerekçelerle yolsuzluk iddiası varsa, milletvekili dokunulmazlığı kalkmalıdır, kararına varıyor. Atilla Kart’ı haklı buluyor.

AKP’NİN İTİRAZI

Durun, o kadar acele etmeyin.

AKP karara itiraz ediyor, itirazını AİHM’de bir üst kurul olan, Büyük Daireye götürüyor.

Ne demek itiraz etmek? AKP, muhalefet milletvekili Atilla Kart’ın yargılanmasını istemiyor. Onun dokunulmazlığı üzerine titriyor.

Neden? Çünkü o zaman hakkında yolsuzluk iddiası bulunan milletvekilleri yargılanacak. AKP zinhar böyle bir şey istemiyor.

Aman, Allah korusun.

IŞIL HANIM’IN KATKISI

Öğrendiğime göre, AKP’nin itirazını görüşen Büyük Daire kararı bozuyor.

Dokunulmazlıklar yine eskisi gibi, hiç bir milletvekilinin yargı önüne çıkması mümkün değil.

AİHM bu kararı verirken, şu ilkeye dayanıyor.

AİHM hükümetleri denetler, Meclisleri değil. Dokunulmazlık Meclislerin takdiridir.

Büyük Daire ilk kararı bozarken, AİHM’deki yeni Türk yargıç Işıl Karakaş’ın katkısı büyük.

Işıl Hanım, oraya AKP tarafından aday gösterilmesinin hakkını veriyor, Büyük Daireye yazdığı raporda AKP’nin itirazını destekliyor.

Büyük Daire bu gibi durumlarda, ilgili ülkenin yargıcından gelen raporu dikkate alıyor.

Karar henüz açıklanmış değil, ama yazıldığını biliyorum. Önümüzdeki günlerde açıklanacak.

AKP’yi ve Işıl Hanım’ı kutluyorum. Adı yolsuzluk iddiasına karışan milletvekilleri artık bayram yapabilir, yargılanmalarını söz konusu değil.

Onlar için kabus bitti.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Burada kimden bahsettin anlamadım ama "demokratikleşin" diyen biri olarak üstüme alındım =P

Gayet dokunulmazlıkların kaldırılmasını da destek veriyorum, dokunulmazlık olayı kadar saçma bir şey olamaz zaten madem vergiyi veriyoruz gayet nereye gittiğini bilmemiz lazım ve evet bazı milletvekilleri dokunulmazlık kalkanı altından bol bol vergi yedi bu yüzden 2009'da kesinlikle dokunulmazlıkların kaldırılması lazım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Öncelikle yukarıda sıralanan söylemlerin hepsi her kişi için tümden geçerli değil diyreker belirtmek isterim.

Konuya gelince dokunulmazlıkla ilgili önceden de uzun tartışılan başlıklar olmuştu. Türkiyedeki dokunulmazlık mantığını tümden savunabilecek kimse varmı bilmiyorum. Dokunulmazlık dendiğinde bizim aklımıza gelen ilk olarak milletvekili dokunulmazlığı oluyor.

Halbuki milletvekili dışında birçok atama ile gelmiş insanın dokunulmazlığı mevcut. Bu yüzden ben dokunulmazlıklar kalsın değil düzenlensin fikrine paralel duruyorum. Aksi taktirde bizim ülkemizde ve bu yargı sistemi ile işin kabaca bokunu çıkarırlar.

Yargı sistemi gerçek anlamda özgür ve tarafsız bir hale gelince dokunulmazlıkların çok daha iyi bir hale getirilmesi gerekir. İş akp ye gelince , dokunulmazlıkların kaldırılması veya düzenlenmesi ile ilgili , tüm dokunulmazlıklar için bunu yapalım diyorlar.

Benim fikrimde dokunulmazlıkların sadece milletvekilleri için değil , tüm dokunulmazlığı olan kişiler için düzenlenmesi gerekir. Çünkü "dokunulmazlık" kendi anlamı ve getirileri ile büyük bir saçmalıktır. Ülkenin vatandaşlar yasalar karşısında eşitse , hangi mevkiye gelirse gelsin aynen eşit olmaya devam etmelidir.

sg-1 said:

şimdi horican gelir, "akp sadece m.vekillerinin değil herkesin dokunulmazlığını kaldıralım dedi" der.


Bu yalan veya bahane değil öncelikle. Dokunulmazlığı istemeyen her kişinin bunu savunabilmesi gerekir. Eğer sadece milletvekili dokunulmazlıkları kaldırılsın ya da düzenlensin diyen varsa bu onun ikiyüzlülüğü veya asıl amacının farklı olduğunu gösterir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Horizon said:

Boş mesajlar yerine , konu ile ilgili düzgünce tartışabileceğimiz mesajlar atsanız daha yararlı olacaktır. Mesajımda katılmadığınız ya da saçma bulduğunuz kısımlarla ilgili tartışacaksak buyrun.


Evet öyle yaptık zaten de, cevap yok her zamanki gibi. Bir daha sorayım.

"AKP hepsini kaldıralım dedi" diyorsun ya, kaldırsın diyorum ben de, engel nedir?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Horizon said:

sg-1 said:

şimdi horican gelir, "akp sadece m.vekillerinin değil herkesin dokunulmazlığını kaldıralım dedi" der.


Bu yalan veya bahane değil öncelikle. Dokunulmazlığı istemeyen her kişinin bunu savunabilmesi gerekir. Eğer sadece milletvekili dokunulmazlıkları kaldırılsın ya da düzenlensin diyen varsa bu onun ikiyüzlülüğü veya asıl amacının farklı olduğunu gösterir.


1- tenekeadamın baggio'nun dediği gibi, elini kolunu tutan yok, meclis başkanını nasıl seçtiyse, askerlerin sivil mahkemede yargılanmasını nasıl gece yarısı cukkaladıysa bunu da geçirir, çok rahat.

2- sadece milletvekillerinin dokunulmazlığı kalksın diyen yok, ama milletvekilliği dışında dokunulmazlık sahibi hangi mesleği icra edenlerin neredeyse %50si hakkında soruşturma talebi var acaba? Hem niye ikiyüzlülük olsun ki, ben onu anlamadım.


edit: tenekeadam, çık aradan :p
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

dtp'yi mecliste görmek istemediğinizden olabilir mi?

şimdi ben bunu söyleyince alakasız bir tartışmanın içine atlamış bulunuyorum; ama böyle bir amacım yok. tek söylemek istediğim, bone'un yaptığı gibi şu anda olan onlarca olayı görmezden gelip tek bir konu üzerinden tartışma yürütmek artık çok geçersiz. beğenin ya da beğenmeyin, türkiye bir süreçten geçiyor. bu sürecin sonunda geçmişin düşünce şekilleri ya da siyasi olarak kendimize aldığımız pozisyonlar anlamını kaybedecek.

sorduğum sorunun amacı bunu anlatmaya yönelikti. siyasi konularda da total bir yeniden kendimizi konumlandırma gereği var.

dtp muhattap olarak alınmasın diyenlerin, son günlerde hükümetin (ki bence devletin) yapmaya çalıştığı açılımlara karşı olanların %10 barrajını eleştirmesi ne olacak?

dediğim gibi, yıllarca sabit olarak kendimize edindiğimiz doğruların değiştiği bir zaman. bu sebeple biraz kenarda sessiz sakin oturun, çok dinleyin az konuşun ve tabii çok düşünün.

mesajım biraz dallanıp budaklandı, sadece bu konu için demiyorum. son zamanlarda biraz gerilim var forumda, gerilimin sebeplerine yönelik düşüncelerim de bunlar olsun.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Baggio,

Mesajlar aynı anda atılmış dikkat. Burası forum , msn değil. Üstünden at artık bu horizon fobisini.

Bence düzenleme için geç bile kaldılar. Onlarla beraber hiçkimse genel olarak dokunulmazlıkla ilgili bir teklif veya eylemde bulunmuyor ve yeltenmiyor. 1. akp olmak üzere tüm meclisin işine geldiğini düşünüyorum. Bana göre sadece millet vekili dokunulmazlığının kaldırılmasını akp nin kabul etmeyeceğini bildikleri için hadi kaldıralım diye oynuyorlar bize.

Bu yüzden akp nin kendi genel dokunulmazlık ile ilgili düzenlemeye yeltenmeli , herkezin önüne sunmalı. Ondan sonra kim hayır kim evet diyor görmeliyiz biz de. İşte o gün anlarız kim samimi kim samimi değil.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Verginin nereye gittiği belli:Bir kısmı ankaraspora, bir kısmı kaldırımların yenilenmesine, sonra bir kısmı o kaldırımlara lale olarak, Ufacık! bir kısmı çankaya belediyesini şikayet maksadıyla billboardlara (türkçesi ne olaki).sonra yol su elektrik olarak aldıklarımız var; otoyollar, devrilen süper hızlı trenler, üç dört katlı evi olanlara dağıtılan kömürler ve sonrasında ciğerlerimize olan geri dönüşümü,imfden alınmış paralarla açılıp bir buçuk ayda kapatılan ve hortumlanan devlet kredileri...
Kendi hayırım için yapılan bir şey görmek istiyorum ama kendi paramla bana sunulacak bir "sadaka" olmasın.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Hadi isteseler kendi başlarına gece yarısı 15 dakikada geçirmelerini bir kenara bırakayım, AKP MV dokunulmazlıkları için bir tasarı hazırlayıp sundu da diğerleri "ama bunda hepsi kaldırılmamış" diye beğenmedi mi, bizim mi haberimiz yok? Demokratik AKP'nin bu seçim vaadini yerine getirmek için hiçbir çalışması olmadı bugüne kadar.

Kimsenin işine gelmiyor olabilir, bugüne kadar sadece AKP'nin işine gelen nice yasalar apar topar geçti. Her bu konu açıldığında "ama hepsi kalksııaaağğnn" diye konuyu başka yönlere çekmek ya da "CHP hazırladı sundu da kabul mü etmedik gardaşım" şeklinde kıvırmak dışında yaptığınız hiçbir iş yok malesef.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

sg-1 said:

Hem niye ikiyüzlülük olsun ki, ben onu anlamadım.


Dokunulmazlığa neden karşıyız onu tartışalım önce ozaman ? İnsanların yargı önünde eşit olmaları gerektiğine inandığımız için mi ? yoksa işimize gelene sonsuz açık olsun , işimize gelmeyene yargı limitli olsun diye düşünmemizden mi ?

Bu durumda evet gayet iki yüzlülük olur sadece bir kısım insanın dokunulmazlıkların kaldırılmasını savunmak.

sg-1 said:

bu geçti artık,
adamlar olayın bug'ını buldu, sen istersen barajı %50 yap.

o nedenle artık indirilmesinde bi sakınca görmüyorum.


Bak kendin açıkça söylüyorsun. Bu adamlar bug'ını bulup meclise girememeye devam etseydi barajın indirilmesine karşı çıkacaktın yani ? Ben öyle anladım yanlışsam düzelt.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

huun said:

dtp'yi mecliste görmek istemediğinizden olabilir mi?

şimdi ben bunu söyleyince alakasız bir tartışmanın içine atlamış bulunuyorum; ama böyle bir amacım yok. tek söylemek istediğim, bone'un yaptığı gibi şu anda olan onlarca olayı görmezden gelip tek bir konu üzerinden tartışma yürütmek artık çok geçersiz. beğenin ya da beğenmeyin, türkiye bir süreçten geçiyor. bu sürecin sonunda geçmişin düşünce şekilleri ya da siyasi olarak kendimize aldığımız pozisyonlar anlamını kaybedecek.

sorduğum sorunun amacı bunu anlatmaya yönelikti. siyasi konularda da total bir yeniden kendimizi konumlandırma gereği var.

dtp muhattap olarak alınmasın diyenlerin, son günlerde hükümetin (ki bence devletin) yapmaya çalıştığı açılımlara karşı olanların %10 barrajını eleştirmesi ne olacak?

dediğim gibi, yıllarca sabit olarak kendimize edindiğimiz doğruların değiştiği bir zaman. bu sebeple biraz kenarda sessiz sakin oturun, çok dinleyin az konuşun ve tabii çok düşünün.

mesajım biraz dallanıp budaklandı, sadece bu konu için demiyorum. son zamanlarda biraz gerilim var forumda, gerilimin sebeplerine yönelik düşüncelerim de bunlar olsun.

dtpyi mecliste görmek istiyoruz, pkk yı görmek istemiyoruz ama, ikisi farklı şeyler
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

horizon bak baggio ne yazmis yukarda..

secim vaadi olarak dokunulmazliklar kalksin diyen akp bugune kadar bununla ilgili ne yapmis..

ayrica yargi dokunulmazligi bidi bidi yaparken ergenekonla ilgili tum savcilari oradan oraya surmek isteyen. bilumum insani telekulak ile dinleten bu devletin adamlari degil sanirim.. yargi hangi donemde akpden gordugu kadar baski gormus..tek tek interneti tarayip haber listesi mi dokelim onunuze unuttuklarinizi hatirlatmak icin ?

ehircik ehircik..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...