Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

SNN kapatıldı !

Udinen

Öne çıkan mesajlar

Düzeltilmesi gereken bunca şey varken ve canımı sıkan onca şeyden sonra, benim stress atmak, eğlenmek için yaptığım bir uğraşın, daha alt yapı olmadan, günümüz koşullarıyla belki bir 10-20 yıl içinde orjinal oyun piyasasının ülkemizde açılması mümkün bile değilken, ve böyle bir ekonomik çıkmazdayken, amacı varolanı düzeltmekten çok tekel olarak bu işten kar gütmek olan bir şirket tarafından elimden alınmasını kınıyorum.

Burada yapılan tekelleşerek Türk oyuncusunu kendine bağımlı hale getirmekten farklı birşey değil.Ama tamamen zamansız ve yersiz bir çabaya girişilmiş durumda.İşin kötüsü yarın öbür gün eğer bu işten kar sağlayamayacaklarını anladıklarında dükkanı kapatırlarsa olan yine bize olmuş olacak.

Zaten dikkat edin şu anki tüm uğraşıları SWG ve halflife üzerine kurulu.Oyun dünyasından uzak, konuya sadece ticari kaygı ile yaklaştıkları için SNNin sunduğu bf1942,unreal,freelancer,jedi knight gibi oyunları göz ardı ediyorlar.Bf942 yi 30 pingde oynayacağım bir server yoksa orjinalinide almamın anlamı yoktur.

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum göz önüne alındığında, aklı başında hiçbir şirket tüm oyunları getireceğim politikası uygulamaz.Esenin yaptığıda halflife kaçak serverlarını kapatarak oyuncuyu sandwavese yönlendirmek ve bu sayede varolan hedef kitleye orjinal halflife satarak kar sağlamaktır.

[Bu mesaj Lynx tarafından 22 April 2003 08:29 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Ne yazıkki yapılabilecek birşey yok.Ama her ne kadar üstü iyi niyetle, yüce bir amaçla, yasayla kamufle edilmeye çalışılsa da biz burada sadece bir şirketin para kazanma hırsının kurbanlarıyız.

Buraya kadar sabırla okuyan herkese teşekkürler...

Not: Bu arada yanlış anlaşılmasın, sadece konuyla ilgili ne hissettiğimi yazmaya çalıştım.Her ne kadar üzücü olsada SNN için birşey yapılabileceğine inanmıyorum.

[Bu mesaj Lynx tarafından 22 April 2003 08:36 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

internete ilk girdiğim zamanlarda herşey freeware ve shareware idi.

şimdiki çağda ya spyware var, ya da payware.

illa para ödüyceksin o programa.

Şimdi Türkiye'nin halini düşünelim.
Paragözlülüğden ve biraz da cimriliğinden vatandaş, öğlen 1 milyonluk döner ekmek yiyemiyor. Aslında para durumu da kötü. İş başına çok az para alıyor. Hak vermek lazım. Ailesini felan geçindircek.
Öğrenciler günde birkaç millyon alıyorlar annelerinden. Bu para oyun için değil, kantinden birkaç şey yesin diye. Eee, çocuk oyun oynamak istiyor. Gidiyor 2 milyona ya da 3 milyona korsan cd alıyor. Evde o oyunu oynuyor.
Zaten ülkenin durumu kritik. Kriz diye adlandırmaya başladığımız, kötü enflasyon sonucu insanlarımız daha da fakirleşiyor. Alım duruyor. Alım durduğu için, satış olmuyor. Satış olmadığı için, satan kişiler de alamıyor... Çark böylece duruyor. "Aşkın Gücü" dizisindeki gibi hayat duruyor.
Haliyle korsan cd ucuz olduğundan, herkesin evinde korsan cdler doluyor.

Her korsan satıcı kapansa, illegal server kapansa, yüklü miktarda cezalar getirilse, orjinal oyun daha çok mu satınalıncak acaba? Sierra, SWGC, Blizzard ve bilimum kişilere lafım bu.

Belki benim gibi elite kimseler, Ankara'da Çankaya gibi elit mahallelerde yaşıyor. ODTU, Bilkent gibi elit yerlerde okuyor. Ancak ben Ankara Tıp'ta okuduğum için, sihhiye ve ulusta elit olamayan kimselerin nasıl yaşadığını görüyorum. Halleri içler acısı. Bu iş köşkte oturup Türkiye'yi yönetmek gibi olmaz. Ekonominin durumunu görmek için halkla bütünleşik olmak gerekir.

Korsanları engelleyerek çark dönmez. Korsanı ne kadar engellersen, korsan o kadar geriye çekilir. Ancak işine devam eder. Firmalar bu işten bir kar elde edemezler. Olan bize olur. Olan tüketiciye olur.

Tüketicinin geliri, Devlet yüzünden, enflasyon yüzünden, gittikçe azalıyor. Düşük gelir ile, Amerika ille yarışmamız isteniyor.

Amerika'nın hayat felsefesi "kazandığından çok harca". Adamlar ayda 10000 dolar alıyor. Bizim ise ortagelirli bir aile, 1000 dolar gelir oluyor. Amerikada oyunlar 60-70 dolara satılıyor. Ama bizde 6 dolara satılması lazım. Hadi çok abarttık diyelim, 20 dolara 30 dolara satılsın. O durumda ancak orjinal oyun alım satımı gerçekleşir. Yoksa korsanlar engellenerek bir yere varılmaz.

Sonuç: Şirketler ya bizim enflasyonumuzu düşürcek, ya da kendi sattığı ürünlerin fiyatlarını. Yoksa korsancılık devam eder.

Umarım çok ağır yazmamışımdır. Zaten ağır gelirse değiştiriceksiniz nasıl olsa...

[Bu mesaj Bonecrusher tarafından 22 April 2003 12:00 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Sunucuyu açarken kullandığı oyunla ne alakası var olayın ben bunu anlamadım.

SNN, Olympos gibi bir free serverdır ve örnek olarak UO için üretici şirketin zararına olacak şekilde, üretici şirketin orjinal oyun satarak + aylık sabit ücret alarak verdiğine az çok benzer bir hizmet vermektedir. Bu hizmet senin veya benim yararımıza olabilir ancak üreticinin zararına olduğu aşikardır. Bu zararın illa on milyonlarca dolarla ölçülmesi gerekmez.

Bunu engellemeye çalıştığı için üreticiyi aşağılamak ya da üreticiye karşı kampanyalar düzenlemeye kalkışmak ne emeğe saygı ile ne de objektiflikle bağdaştırılamaz.

Türkiye'deki ortalama gelir seviyesi göz önüne alınarak oyun üretilmesi ve fiyat belirlenmesi ancak Türkiye'de üretilmesi durumunda mümkün olabilir, aksi taktirde Deep'in dediği gibi oyun firmasının ilk pazarı elbette Türkiye değildir.

Keşke Türkiye'de de bol bol orjinal oyun satılabilse, keşke gelir seviyesi yükselse, keşke oyun üretilir ya da pazarlanırken Türkiye de göz önünde bulundurulsa; ancak bunların olmaması ne Esen'in ne de EAnın suçu, EA'ın bunu umursaması da ticari açıdan haliyle gerekli değil.

OSI bölümünde bol bol bir istanbul.owo.com açılmasının neden mümkün olmadığı tartışıldı; ilk nedende hemen hemen her zaman ülkedeki orjinal oyun satışının ve dolayısıyla oyuncu potansiyelinin azlığı olarak gösterildi. Sizce ne kadar yanlış bu düşünce?
Sosyal ağlarda paylaş

fiz. bu konudaki fikrimi yukarlarda biyerlerde yazmıştım. eğer orjinal yazılımla aldıkları paket bunu yapmaya izin veriyorsa ortada illegal bir durum yok snn için. ama eğer böyleyse gerçekten illegal tabii ki.

ultima online ın durumu ise farklıydı
onda illegal bir emulatör kullanılıyodu zaten. ama kendileri kapadılar o serveri.[hline]The road remains wide open while your dreams are alive.
Only fear can block the way. -"Iron-Tail" Fratley

[Bu mesaj Grudge tarafından 22 April 2003 12:56 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

-EA'ın bunu umursaması da ticari açıdan haliyle gerekli değil.

o zaman bizim de onların ticari karlarını umursamamız gerekli değil.

bu iş karşılıklı olan bir ilişkidir. onlar bizi düşünürse (oyun zevki, grafikler ve en önemlisi oyunun fiyatı açısından) biz de onları düşünürüz.
Sosyal ağlarda paylaş

nefr dediklerine katiliyorum ancak bence kacirdigin bi nokta var:

abd deki gencler neyse turkiyedekiler de o. buradaki insanlar da oyun oynamak isteyecekler, serverlarda cok oyunculu modlar oynamak isteyecekler, eglenmek isteyecekler.

ama sen bunun bedelini cok cok buyuk cogunlugun karsilayamayacagi bir buyuklukte tutarsan o cogunlukta o bedeli atlatmanin yollarini arayacaktir.

ki sanirim bundan normal bi sey de olamaz.

turkiyede su kosullar altinda (<---burasi onemli) snn gibi degisik kurumlarin olusmasi gayet dogaldir ve engellenemez.

yaptiklari sey kalici bir cozum degil. bugun snn kapatilir yarin bnn kurulur.

bir de bunun hic bir mecrada savunulamayacagini soylemissin, etik olarak savunulabilir diye dusunuyorum.

soyle bir ornek vereyim, abartili olacak ama benzerlik tasiyor:
bir insan ac ve siz ona yemegi 100 liraya satarim diyorsunuz.
adamin 10 lirasi var. bazi hirsizlar da sizin tarladan yiyecek caliyor ve bunu 10 liraya satiyor.
adam ne yapsin?
olsun mu?
tabii ki alicak.

kimse de etik olarak yanlistir falan diyemez buna.

bizim durumumuz da buna benzer. Eglenmek de insanin temel ihtiyaclarindan biri ve bunu onun karsilayamayacagi bi bedelle satmaya kalkarsaniz o da "sizin koydugunuz kurallara gore illegal sayilan" baska bi yolunu bulur bunu yapmanin.

sanirim "o zaman gitsin salincakta sallansin eglensin" gibi basit bi argumanla karsi cikmayacak kadar uzerinde kafa yormussunuzdur bu konunun.[hline]kingsofchaos

Sosyal ağlarda paylaş

Senelerdir tekel zihniyetiyle yurutulen bir gaming havuzu icersinde yuzen bir kisi, su anda olusturulan yeni bir yapilanmayi da bu zihniyetin bir rakip olusumu olarak gorecektir.
Dogaldir.

Burada oyunculari endiselendiren nedir?

Sandwaves in butun dunyayi ele gecirip tekel olmasi mi?
Esen Elektronik'in butun oyunculari tarlalarda kole olarak calistirmasi mi?

Bunlari zaten forumlarimizda defalarca konustuk.
Defalarca onyargilari kirmayi denedik.
Yanliz malesef insanlar bazi realiteler gerceklesmeden sorgusuz sualsiz yargilamalardan ve daha cok forumlarda ortaya cikan ego atmosferlerinden kurtulamamaktadirlar.

Bu sebeple biz herseyi zamana birakmak tarafindayiz.
Zamanla size bu olusumun dogrularini bir bir tanitmak yanlisiyiz.

Umuyoruz bu tahminimizden daha yakin bir tarihte gerceklesecek.

Herkese iyi oyunlar.

[Bu mesaj SwGC tarafından 22 April 2003 13:11 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Simdi sen bize diyorsunki hani serverda oynadigin onemli degildir onemli olan oynamaktir SNN gitti gelin bize.
SNN de cok sey yasandi o insanlar karsilik siz olarak kac yil hizmet sundular bir cok dostluk orada basladi bitti ve biz bunlari onemsiyoruz anladınmı?[hline]

With each added kill I grow wiser...And with every added wisdom I grow stronger -Artemis Entreri
Sosyal ağlarda paylaş

said:
SwGC, 22 April 2003 13:09 tarihinde demiş ki:
Burada oyunculari endiselendiren nedir?

Sandwaves in butun dunyayi ele gecirip tekel olmasi mi?
Esen Elektronik'in butun oyunculari tarlalarda kole olarak calistirmasi mi?

burada oyunculari endiselendiren sudur:

eskiden guclerinin yettigi surece yaptiklari seyleri artik guclerinin yetmeyeceginden yapamayacak olmalari.

daha fazla tartismak istemiyorum bu konuda.
son olarak:
umarim tanitmak istediginiz seyleri tanitacak kitleyi bulursunuz.[hline]kingsofchaos

Sosyal ağlarda paylaş

Wanderer dediklerine katılıyorum ancak bence kaçırdığın bir nokta var;

Ben ABDde yaşamıyorum, yani "bana ne" değil söylediklerimin özeti.

Elbette çeşitli illegal yollara başvurulacaktır, ben de başvurdum bunların bir kısmına, gelecekte de başvurmam mümkün, zaten bunları bir paladin olduğum için yazmıyorum; diyorum ki "sadece" kendi açınızdan bakıyorsunuz. Diğer tarafı da düşünmediğiniz sürece objektif olamazsınız.
Verdiğin örnek tam doğru değil bence, kaldı ki olsaydı bile (temel bir itiyaç olsaydı oyun lüks yerine yani) yine de sadece aç olan adamın gözünden bakmış olacaktın; hırsızın ya da çiftçinin değil.

Korsan oyun alınması veya free server açılması değil eleştirdiğim; üreticinin yani hak sahibinin bunu kısıtlamak istemesine bu kadar tepki gösterilmesi.
Bu zaten üretici firmanın yasal hakkı olmasının yanında hem doğal hem de o oyun için çaba harcamasına, yatırım yapmasına, kısaca o oyunu yaratmasına neden olan tek amaca hizmet ediyor; "kar"a yani.

Derseniz ki kampanya başlatalım, oyunlar TÜrkiye'deki ekonomik koşullara göre satışa sunulsun burada, katılayım ben de. Ancak Türkiye'nin oyun pazarlamasında sıralamaya girmemesinin nedeni burada satılan oyunların azlığı zaten. Nasıl anlatabilirsin bu kadar çok UO oyuncusu olduğunu burada? Veya nasıl ikna edebilirsin Türkiye'ye 10-15 tane boxı satılmış olan bir oyun şirketini buraya yatırım yapmaya?

Yoksa ne SNNi savunuyor ne de yeriyorum. Eleştirdiğim SNN veya Esen değil, bu forumlardaki tek taraflı ve -bence- haksız yaklaşım sadece.

[Bu mesaj Nefr tarafından 22 April 2003 13:30 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

eglenmek bir luks degildir , bir haktir(bence). onun icin ornegi o acidan elestirmenin sacma oldugu kanisindayim.

objektif bakamadigimi soylemissin.dogrudur, ureticilerin acisindan olaya baktigimda gorduklerimi yazmadim.

uretici eger sunacagi hizmetin bedelini ne goruyorsa ona gore o odur, onu sorgulamiyorum zaten.ureticinin temel amaci urununun o fiyattan satilmasini saglamaktir.bunu da sorgulamiyorum.

ancak ortam kosullarini irdeleyerek ve tuketicinin durumuna bakarak bu amacin gerceklestirilemez oldugunu ve bu hareketin bundan dolayi anlami olmadigini soyluyorum.

sanirim "artik" objektif olabildim?

not: soyle kucuk bir benzetme yapalim.2 bilinmeyenli 2 denklemi inceledigimizi dusun.
ax + by = c, dx + ey = g

normalde ( katsayilar 0 degilken) cozumleri bulabilmek icin 2 denklemin de incelenmesine gerek vardir.ama b=0 ise x i bulmak icin birine bakmak yeter.[hline]kingsofchaos

[Bu mesaj wanderer1985 tarafından 22 April 2003 14:03 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Öncelikle burda kopya oyun olmalı diyen herkesi esefle kınıyorum..

Türkiyeye emek vermesinler diyenleri ise anlamıyorum..

Ben bilgisayar mühendisliği okuyorum ve oyun yazılımı üzerine çalışmak istiyorum benim emeğimi çalan ve haksız kullanan herkez Adi Şerefsiz Hırsızdır benim gözümde...

Yasak olsun !!!
kimse kopya oyun alamasın bence en doğrusu budur alamıyosan alma kardeşim , sigara içeceğine git oyun al yada dışarı çıkacağına sinemaya gideceğine git oyun al...

Hangi hakla benim emeğimi çalıyosun sen ?

Evet ben taraflıyım oyun üreticilerinin tarafındayım , çünkü bu işi bu kopya oyun yüzünden türkiyede yapamıycam ve ülkemden ayrılmam gerekicek peki neden , insanlar hırsız oldukları için ?

Ben kimseye heryerde satılıyorken , yada bedeva serverları varken almayın , alırsanız haksızlık ediyosunuz demiyorum yanlış anlamayın.

Ben bu kopyalar ortadan kalkmalı yasaklanmalı diyorum tabiki 2 milyona kopyası satılan bir oyunu gidip 60$ dürüstlük olsun diye almazsınız, ALMAM ama 2 milyona satılmıyorsa o oyun eliniz mahkum....
Sosyal ağlarda paylaş

said:
wanderer1985, 22 April 2003 13:41 tarihinde demiş ki:
not: soyle kucuk bir benzetme yapalim.2 bilinmeyenli 2 denklemi inceledigimizi dusun.
ax + by = c, dx + ef = g

normalde ( katsayilar 0 degilken) cozumleri bulabilmek icin 2 denklemin de incelenmesine gerek vardir.ama b=0 ise x i bulmak icin birine bakmak yeter.

ne dedin yahu?
senin dediklerinden hiçbirşey anlamıyorum zaten
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...