Bone Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 ilk başta bana "kahramanları öldüren, player killer tarzı" villian'a anti-hero deniyormuş gibi geliyordu. Sonra wolverine, caleb, spawn gibi kişilere anti-hero denince şaşırdım. Kelime anlamı olarak "kahramanlığa, kahramanlara karşı" gibi bir anlam ifade ediyor. Sonra Dark Hero anlamında kullanılmasına alıştım. Yani "acıya acıyla, kötüylüğe kötülükle cevap veren, ama kalbi iyi olduğundan kahraman diyebileceğimiz, karanlıklarda tek başına yaşıyan" kişiler diye düşünmeye başladım. Wolverine, Caleb (Blood oyunu), Batman, Spawn, Punisher gibi.. Bu tarz kahramanlar, bana Superman, Captain America gibi "herkesin sevgilisi" kahramanlardan çok daha ilgi çekici geliyorlar. "Villian olcam karizma olcam" derdinde de değiller. Ancak Wikipedia'ya bakınca, loser hero, loser villian, sidekick hero tarzında herkesi anti-hero klasmanına sokmuşlar. Spider-man, Hulk, Venom, Eric Cartman, Daredevil, Han Solo, Jango, Boba Fett, Gollum gibi adamların hepsine anti-hero demiş. Ee bu durumda yukarda düşündüğüm tanım direk geçersiz oluyor. Spider-man, tamam iç çatışmaları oluyor. Ama Cyclops, Iron Man ne kadar anti-hero ise, spider-man de o kadar anti hero. Kötülüğü kötülükle değil iyilikle yenmeye çalışıyor. Venom, Spidey'in düşmanı, başka kimsenin değil. Ama sonuçta kötü biri. Villian. Kötüyü değil iyiyi öldürmeye çalışıyor. Eric Cartman'in herolukla veya villianlıkla hiç alakası yok onu hiç anlamadım. Han Solo, argo bir adam diye mi anti-hero oluyor? Boba Fett, adam head hunter, bounty hunter değil mi? Bunlar iyiyi de kötüyü de öldürmez mi? Spawn veya Wolverine sadece kötülere saldırmıyor mu? Boba Fett bu işi para için yapmıyor mu? Gollum. Oha. Gollum direk villian olmaya çalışan bir loser. Yukarda bahsettiğim "dark hero / anti-hero" tanımlaması bana yetiyordu. Ama ortaya loserları, felsefe yapan düşünen kahramanları koydular, aklım iyice karıştı. Size bir soruyum dedim. Anti-hero, kesin bir tanım değil de edebiyat yapanların ürettiği bir tanımlama mı? O yüzden mi, aşure yapılıyormuş gibi birsürü ayrı türden kişi anti-hero tanımlaması içine mi girmiş? Kafam karıştı bir wikipedia'ya baktım diye..[signature][hline]XaGoN, 14 Şubat 2003 17:35 tarihinde demiş ki: Hala GeoCities yasiyor ona hayret ediyorum Dralnu, 08 Haziran 2004 12:20 tarihinde demiş ki: marduk gelicek hepimizi s.kecek
Sam Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 benim bildiğim kadarıyla anti-hero diye klasik karakter unsurlarına ters özellikler taşıyan karakterlere denir. spider-man mesela dünyayı kurtarır filan ama öyle hiper güçlü değildir, dayak yer ya da üçkağıt çevirmek durumunda kalır habire, günlük yaşamında elli çeşit sorunu vardır, bütçe denkleştirmeye, teyzesini üzmemeye çalışır filan. clark kent ya da bruce wayne gibi karakterlere terstir mesela bu şekliyle.. mesela himura kenshin klasik bir hero'dur, saitoh hajime anti-hero'dur. iyilik için savaşır sonuçta ama iyilik dersi vermeye çalışmaz, kendi yargılama sistemi vardır, düşmanına acımaz, sigara içer :-p falan filan.. yani klasik esas oğlan tiplemesini bozanlara (ama az buz değil böyle, bazı açılardan zıt gidecek hepten ki anti sertifikası alabilsin) deniyor sanıyorum ama bu tanımı bir yerden okumuş değilim, kendi izlenimim..[signature][hline]Where life had no value, death sometimes had its price. That is why the bounty killers appeared.
Dragonfire Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 evet iki tanımlamada doğrudur. anlaşılan son zamanlarda herkes kendi tanımlarını piyasaya sürmüş. Bu arada superman'de bir dark hero olmuştur zamanında. (freedoom)[signature][hline]"what is locked can be opened; what is hidden can be found; what is yours will be mine."
GeeM Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 abi deliricem birazdan.. mesaj post etmeye çalışınca sayfa görünütülenmiyo hatası veriyo geri dönünce de mesajım silinmiş olarak tekrar çkıyo. hay telekomun da, kablo netin de.. neyse az önce iki saat anlattım falan ama şimdi kısa kesicem biraz bi mesajı 3 kere yazmak yetti. hero'yu hero yapan özellikler, karizması, yakışıklılığı,hayranlık uyandırması,cesurluğu,gücü gibi pozitif özellikleridir. Buna örnek vericek olursak herkesin delicesine sevdiği kahramanları söyleyebiliriz. Mesela bana göre Superman bi hero'yken, clark kent tam bi anti herodur. Aynı şekilde Tanis Yarım elf'i örnek verebiliriz. Antihero olayı fransız edebiyatının nouveau roman(yeni roman) akımıyla başlamıştır. Bildiğim kadarıyla ilk anti hero adını hatırlamadığım ünlü bi fransız yazarım Meursault isimli karakteridir. Meursault kelime anlamıyla saçma sapan ölüm anlamına gelir. Bu karakteri romanın kahramanı yapan özellikleri ise garipliği, korkaklığı, içine kapanıklığı, umursamazlığı falandır. Yani negatif özellikler bir anti hero yaratır denebilir. Aklımda kalanlar bunlar, tam doğru olmayabilir ama olayın ana hatları buydu diye hatırladım. Fransızca derslerine pek girmezdim de.[signature][hline]
Öne çıkan mesajlar