Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

cereyanda kalmak ve hasta olmak

soulberry

Öne çıkan mesajlar

zamanında ingiliz birisiyle böyle bir geyiğe girmiştik.. adam türkiye'de bu cereyandan hasta olma muhabbetini ilk defa duymuş, çok şaşırmıştı. "insanlar ıslak saçla rüzgarda kaldığı için hasta olmaz ki" falan demişti. "çok absürd bir yaklaşım sizinki" falan diyerekten de bayağı anlamsız bulmuştu. valla haklı da olabilir, sonra da hiç merak edip araştırmadım =)

ayrıca umarsızca "ceryan" demek istiyorum ben de
Sosyal ağlarda paylaş

Ractamainus said:

zamanında ingiliz birisiyle böyle bir geyiğe girmiştik.. adam türkiye'de bu cereyandan hasta olma muhabbetini ilk defa duymuş, çok şaşırmıştı. "insanlar ıslak saçla rüzgarda kaldığı için hasta olmaz ki" falan demişti. "çok absürd bir yaklaşım sizinki" falan diyerekten de bayağı anlamsız bulmuştu. valla haklı da olabilir, sonra da hiç merak edip araştırmadım =)

BIZ MUSIKIYLE HASTA TEDAVI EDERKEN AVRUPA CAMDAN B-

wait.
Sosyal ağlarda paylaş

Ractamainus said:

zamanında ingiliz birisiyle böyle bir geyiğe girmiştik.. adam türkiye'de bu cereyandan hasta olma muhabbetini ilk defa duymuş, çok şaşırmıştı. "insanlar ıslak saçla rüzgarda kaldığı için hasta olmaz ki"

O arkadaşın kulağında hiç su kalmamış herhalde.
Sulu kulak poyraz görürse, o zaman karşılaşırız.
Sosyal ağlarda paylaş

Ractamainus said:

sen o ingilize söyle, sinüzit falan neymiş bi araştırsın dayı
Sosyal ağlarda paylaş

cereyan dedikleri sürekli bir rüzgar. yani saatlerce vücudunun üstünden bir hava akımı geçiyor ve haliyle bu da vücut ısını düşürüyor. vücudun bu ısı kaybıyla başa çıkma yolları da sana en iyi ihtimalle tutulma, en kötü ihtimalle bağışıklık sisteminin mantarlaması olarak geri dönüyor.
Sosyal ağlarda paylaş

o degilde bu allahin kayanrinda oglen vakti minubuse otobuse binen teyzeler direk camalra saldirip CEYRAN YAPAYOOOO diye kapattiklarinda ayri bir uyuz oluyorum, ulan yaprak kipirdamiyor disarda araba hariket ettiginde fon makiansi gibi sicak hava carpiyor suratina oglen gunesi altinda camalr kapali seyahat ettiriyorlar zorla

nasil sinir oluyorum bole ceyran yapayoo diye allahi nsicaginda cam kapattiran insanlara anlatamam
Sosyal ağlarda paylaş

Viktor said:

o degilde bu allahin kayanrinda oglen vakti minubuse otobuse binen teyzeler direk camalra saldirip CEYRAN YAPAYOOOO diye kapattiklarinda ayri bir uyuz oluyorum, ulan yaprak kipirdamiyor disarda araba hariket ettiginde fon makiansi gibi sicak hava carpiyor suratina oglen gunesi altinda camalr kapali seyahat ettiriyorlar zorla

nasil sinir oluyorum bole ceyran yapayoo diye allahi nsicaginda cam kapattiran insanlara anlatamam

istanbul ve toplu taşımacılığı üzerine tecrübem kısıtlı. bugüne kadar istanbıl otobüslerinde kavga ettiğim yegane adam tuzla otobüsündeydi ki vallahi billahi cahildi. lan bebek dediğin terlediği zaman tehlikededir. gel ben camı terçeveyi açtırayım, bebe terlemesin hepimiz mutlu olalım.

çok belli kaideler var. rüzgarın estiği yön, şiddet bunlar hep takip edenlere belli veriler.

akıllı olalım bence.
Sosyal ağlarda paylaş

simdi ben size muthis bi bilimsel aciklama getiricem siz gerisini dusunun.

insan vucudunda yaz kis zararli bakteriler mikroorganzimalar vs.. dolasir, ancak bizim guzel akyuvarlarimiz onlari aninda oldururler, cunku surekli vucut isimiz 36.5 derecede sabit tutariz.

siz ceyranda kaldiginiz vakit farkinda olmadan vucut isiniz acaip dusuyor, bu arada cogu kismi proteinden olan akyuvarlar bu arada deaktive oluyorlar yani bu vucutta surekli bunulan mikroorganizmalari o anda oldurmekte yetersiz kaliyolar, bunu firsat bilen bu hayvanciklar o anda cok hizli bir bicimde cogalip akyuvarlar kendine gelene kadar vucudun hertarafini ele geciriyorlar.

bu evrede siz hicbirsey anlamiyorsunuz, daha sonra ise akyuvarlar bunlarla savasmaya basliyorlar, ve o sirada atesiniz yukseliyor. iste bu anda tir tir titrersiniz ve yataga cakilirsiniz. cunku bu sirada vucutta akyuvar orani cok fazla artar ve sayiyi dengelemeye calismalarindan dolayi ve vucut cok enerji harcar titremede burdan gelir.

bi 3-5 gun surer. daha sonra vucut isinizi normalde tuttugunuz surece bu hayvanciklar vucuda girer ve akyuvarlar havada avlarlar.

o yuzden aids hastalikli olanlarin bagisiklik sistemleri coktukleri icin, bir zaman sonra ceyrandan bile olebilirler.
Sosyal ağlarda paylaş

soulberry said:

ben anlamıyorum ve cidden soruyorum; neden cereyanda kalınca hasta oluyoruz? aynı rüzgar değil mi o da? yolda yürürken ya da arabanın üstündenki açık yerden belimize kadar dışarı çıkınca da rüzgara maruz kalıyoruz. ama hasta olmuyoruz.

Isı alışverişi hadisesi, aynen sırtını duvara verirsendeki olay, duvarın ısısı atıyorum bedeninden daha soğuk olacağı için (çok sıcak bir ortamda yaşamıyorsan) sürekli ısı transferi olacak bedeninden duvara. Isı kaybeden bedeninin direnci düşecek. Ceryanda kaldığın vakitde vücudun ısı kaybedecek buda üşütmene ve hasta olmana sebep olur, vücud direnci düşüyor kısaca.

Elbette çeşitli faktörler var, ortam ısısı mesela kışın ceryanda kalmak daha çabuk hastalanmanıza neden olur, ıslak saçlı veya vücudunuz ıslakken ceryana maruz kalmak daha çabuk hastalanmanıza neden olur. Örtünmüş bir vücud açık veya yarı açık bir vücuda göre daha dirençlidir ceryana. Zayıf biri şişman birine göre ceryana daha az tolerans gösterir malum zayıf adam daha çabuk ısı kaybedecek v.s.

Rüzgarda aynı hadise sürekli rüzgar yerseniz rüzgarın hızı, ortamın ısısı gibi faktörler vücud ısınızı buna bağlı olarak direncinizi düşürecek ve hastalanacaksınız.

Her halülarda cereyana kalan kişi hastalanacak diye bir kural yok ama hastalanma riskini artırır.
Sosyal ağlarda paylaş

reyou said:

simdi ben size muthis bi bilimsel aciklama getiricem siz gerisini dusunun.

insan vucudunda yaz kis zararli bakteriler mikroorganzimalar vs.. dolasir, ancak bizim guzel akyuvarlarimiz onlari aninda oldururler, cunku surekli vucut isimiz 36.5 derecede sabit tutariz.

siz ceyranda kaldiginiz vakit farkinda olmadan vucut isiniz acaip dusuyor, bu arada cogu kismi proteinden olan akyuvarlar bu arada deaktive oluyorlar yani bu vucutta surekli bunulan mikroorganizmalari o anda oldurmekte yetersiz kaliyolar, bunu firsat bilen bu hayvanciklar o anda cok hizli bir bicimde cogalip akyuvarlar kendine gelene kadar vucudun hertarafini ele geciriyorlar.

bu evrede siz hicbirsey anlamiyorsunuz, daha sonra ise akyuvarlar bunlarla savasmaya basliyorlar, ve o sirada atesiniz yukseliyor. iste bu anda tir tir titrersiniz ve yataga cakilirsiniz. cunku bu sirada vucutta akyuvar orani cok fazla artar ve sayiyi dengelemeye calismalarindan dolayi ve vucut cok enerji harcar titremede burdan gelir.

bi 3-5 gun surer. daha sonra vucut isinizi normalde tuttugunuz surece bu hayvanciklar vucuda girer ve akyuvarlar havada avlarlar.

o yuzden aids hastalikli olanlarin bagisiklik sistemleri coktukleri icin, bir zaman sonra ceyrandan bile olebilirler.

FW maillerdeki "bilimsel" yazılar gibi olmuş =)
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...