Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Millet birbirinin parasını çalmaya mı uğraşıyor? Kazıklanıyor muyuz?

Brigand

Öne çıkan mesajlar

Selamlar;

Bugün kafama birşey dank etti. İzmir / Balçova Kipa'da yemek yerken böyle değişik etli soslu bir içi olan hamburger gibi bir ekmeğe yiyecek, yanına bir de ayran aldım. Fişe bakınca ayranın 2 lira olduğunu gördüğümde pek bir hoşuma gitmedi. Sonuçta yiyeceği aldığım yerin hemen altında kocaman kipa var ve kipa'da aynı ayran 68 kuruş (şişman ayran). Adama bu mu 2 lira diye sorduğumda bir de "ama büyük ayran o" diye yanıt vermez mi...

Sonra sinema... Balçova cinebonus'ta patlamış mısır yanına da kola aldım. Kutu kolayı kaç liraya verdi? 4 lira... Bir tane kutu kola, bildiğiniz, şimdiye kadar belki her birimizin yüzlerce içtiği kutu kola 4 lira. Yahu 2.5 litrelik kola hemen alttaki kipada 2,3 lira civarlarında değil mi? Nasıl bir insafsızlıkla o kutu kolayı o fiyattan satabiliyorlar?

Tamam elbette orada çalışan parası var, orasının kirası, oturma yeri var ama bu yiyeceklerin %300 %400 satılması gerektiği anlamına mı geliyor? Yoksa insanlar başkalarının parasını nasıl çalarız diye mi düşünüyor.

Biraz daha düşündüm. Şimdi ben burger king - big king'i çok seven birisiyim. Bir tane XXL king boy yaklaşık 12 lira. Tamam o baya büyük kola veriyor, hamburgeri büyük, patatesi var yanında bolca filan ama acaba 12 liralık o yiyeceğin maliyeti ne kadar? Onda da muhtemelen %300 %400 kazıklanıyoruz kararına vardım.

Ben bir satıcının sattığı üründen %20 %30 kazanmasını beklerim. 10 liralık yiyecek aldığımda örneğin 2 veya 3 lira kazanıyorsa helal olsun derim. Ama 3 liralık şeyi 10 liraya satıyorsa... Ayrıca bu bahsettiğim yer lüks bir restoran filan değil, küçük büfe gibi birşey.

Acaba göz göre göre kazıklanıyormuyuz arkadaşlar? Konu hakkında sizlerin de fikirlerini öğrenmek isterim çünkü artık dışarıda yediğime içtiğime dikkat etme kararı almayı planlıyorum. Resmen sömürüldüğümüzü düşünmekteyim.
Sosyal ağlarda paylaş

nie %20 %30 kazansın ki adam . herif dünya devi bi fast foodcu alan alıo adamın ne zoru varda kârı düşürsün . ha kipa gibi sikindirik işletmeler adına bişey diyemem ama burger bana göre big king xxl 12 liraysa o parayı hakediyodur . fazla geliyosa evinde yersin . ama kipada fln yeme oralar kazanmasın onların kazanmasını istemiyorum
Sosyal ağlarda paylaş

suvras said:

zaten kimse almadığı için o kadar pahalı. giderek de daha pahalanacak en sonunda 20 liraya günde 2-3 kola satacaklar. düşürseler biraz 2 lira 1.5 lira filan olsa çok alırdım ben de. hiç almadım.

aksine herkes pahalı bulsa ve kimse almasa mecburen düşürürler. "kimse almadığı için pahalı" olayına katılmıyorum herkes de alsa adamlar pahalı satar.
Sosyal ağlarda paylaş

Günümüzde divx olarak her filmi izleyebilecekken, üstüne 5 liraya maksimum dvd alabilecekken neden sinemaya gidiyorsunuz? Ha madem gidiyorsunuz, fiyatlara itiraz etmeyeceksin dostum. Adam sinema kurmuş, içine ses ve görüntü sistemi dikmiş, koskoca binayı yaptırmış ya da kiralamış, içeriyi tertemiz yapmış, belki havalandırma koymuş serin serin otur seyret diye, kola getirmiş, mısır patlatmış. Sen de diyosun ki e ben evde 5 liraya dvd seyredebilecekken sinemaya gittim, o zaman kola 4 lira değil 1 lira olsun. Peki canım, o zaman havalandırma kapatılsın, koltuk yerine sandalyede otur olur mu :D?
Sosyal ağlarda paylaş

burger king'e verdiğin paranın %80'i burger king yeme zevkinin parası zaten.

haklısın elbette, insan bunları düşününce kafayı yiyor ancak. asosyal falan bile olunabilir sırf bu hesapların derdine düşmekten.

abuk subuk mekanlara girişte kaç paralar bayılıyoruz da bakkaldan 5 tl'ye alcağımız içkiyi içip evde açıp oynayabilceğimiz dıp tıs müzikle kopuyoruz falan.

allahın denizine adam biç park diyor, cebindeki parayı indiragandi yapıyor falan.

vs vs vs vs vs

hayvancasına uzatılır bu liste. en iyisi düşünmemek. Ha tabi ki tutumlu olmak ve paranı verdiğin insanların kim olduklarına dikkat etmek fena şey değil ama kafayı rahat tutmak da önemli.

e: haha aklıma geldi, sırf bu yüzden burger'dır felan gibi yerlerde fazla para üstü veya fazla yiyecek verilirse yanlışlıkla hayatta gocunmuyorum atıyorum cebime, mideme. Siz de öyle yapın.
Sosyal ağlarda paylaş

Bütün malzemeleri alıp evine git, pişirmesine 1 saat uğraş ve aynı lezzetin yanına bile yaklaşama, sonra da pişirirken ve yerken kullandığın bulaşıkları yıka madem öyle. Kız arkadaşınla düzgün bir mekanda oturmak yerine git Kipa'dan 2.5 litre kola ve plastik bardak alıp parkta bahçede banka oturup iç.

Yani satın aldığınız şey sadece baz maliyet hesabı x 1.3 diye hesaplanacak bir şey değil. Haberiniz olmayan bin tane dolaylı yoldan masraf var olduğu gibi, sundukları konfor ve lezzetin de bir bedeli var. Onun dışında güvenilirlik-bilinirlik, yani marka değeri muhabbetleri var.

Burger King, Starbucks falan hepsi böyle iş yapıyor, sonuçta zaruri bir hizmet de vermiyorlar, girmeyin o zaman. Kahve Dünyası'na gidin, kahveler 2-3 TL daha ucuz diye oturacak yer bulamayın, karşınızda konuşanı zor duyun. Böyle hizmet vermek yerine, gerekli arz-talep dengesini tutturarak hemen hemen aynı karla belli bir kaliteyi de sağlamak istiyorlar haliyle.

Aynı şey sokaktaki "dandik büfe" için de geçerlidir, adam 68 Kr ayranı alıp da 85 Kr'den satmak zorunda mı? Harcadığı emeği bu kadar ucuz görmüyor olabilir, her şey yüzde değil yani. Küçük paranın yüzdesi de küçük olur, 400 TL'ye alınan şeyi 1400'e satmakla aynı şey değil mesela.

Olayı patatesin kilosundan, hamburgerin ekmeğinden etinden, kolanın litresinden falan hesaplamak gereksiz Türk mantığıdır yani. "Yav baba şimdi bu otobüsün deposu bilmemkaça dolsa, günde x bin kişi binse, ehe" falan gibi bir şey bu.

Açgözlülük olanlar da var tabii. Sinemalardaki yiyecek-içecek fiyatları, kantinin tekel olduğu okullarda fiyatların yüksek olması gibi. Tekele bağlı yani olay biraz, alternatifin var da yüksek fiyat koyuyorsan kimseyi kazıklıyor olmazsın, beğenmeyen gelmesin. Yok eğer alternatifin yok da geçiriyorsan o ayıp anca.

edik: elesso'nun linki de her şeyi anlatmış zaten. Hizmet, konfor, kalite, marka değeri, arz-talep dengesi bunlar.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...