Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

dandik tasarım

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
en basit düzeyde düşünürsek hücreyi sadece elektrik etkilemez, madde de etkiler.

Sonuçta etkilenen ruh değil, metabolizma.

[hr]
Duygular ruh değil mesela. Ancak duygular ruhtan da etkilenir maddelerden de.
[hr]

Üstteki ayrı ifade bugün tamamen ispatlı değil ancak, araştırma aşamasında.
Mesaj tarihi:
said:
Henüz ispatlanmadı ancak bu yolda sağlam iddialar ve fikirler var. Mesela ruhun beyindeki elektriksel aktivite olduğu gibi!!

demişsin mesela
elektrikten söz etmek için beynin var olması gerekmiyor mu?
yanı ruh dediğin şeyin var olmaya devam etmesi için beynin canlı olması lazım değil mi?
aynı bir hardware ile işletim sistemi gibi
Mesaj tarihi:
vücut iletkendir, "cansız" vücut toprağa karışınca o elektrik de bir yerlere gider..

bununla birlikte vücuttaki elektriksel akım baya bi karmaşık. Dengede biçok iyon var mesela canlıyken, ölünce o denge de kalmıyor.
Mesaj tarihi:
İlla kesin ispatlı şeylerden konuşulabilir diye bir şey yok, demek istediğim buydu. Bilim yapma sürecinde bile kesin ispatlı bilgilerden bahsetme zorunluluğu yokken ve aksine ispatlı bilgilerin dışına çıkarak ufkun ve yeni bilimsel ilhamların yolu açılabilirken, hele hele biz bilimden bahsetmiyor ve bilim üretmiyorken, bilimin mutlak sınırları olduğunu yukarda anlatmışken neden illa ispatlı bilgi lazım?

Longshanks said:

işte ruh dediğiniz şey sadece canlıyken olabilir demek istemiştim

öldüğümüzde o elektrik akımı yok olmaz, vücuttan başka yere iletilir. Yani eğer ruh denen şey belli bir bölgedeki hapsolmuş elektrik akımıysa ölünce ruh yok olmaz, başka yere geçer ve dolayısıyla öldükten sonra da ruhun var olabilmesi için illa canlı vücutta olmak zorundadır diye bir şart yok. Ancak dediğim gibi bu bakış açısı ispatlı değil, sadece bir fikir.
Mesaj tarihi:
zaten büyük ihtimalle bilinç dediğimiz şey o elektrik akımının oluşturduğu manyetik özel alan
yani toprağa karıştığında falan o düzen kaybolacağından bilincin de yok olacağını düşünüyorum
Mesaj tarihi:
toprağa karışıyor olsa bile o elektrik akımı yok olmaz, eğer tabi bir elektrik akımıysa.

Şu an bilinç denen şeyin ne olduğu kesin olarak bilinmiyor.

Her şey sadece bir elektrik akımından da ibaret olabilir yani ve eğer öyleyse de maddesel ölümden sonra da ruh var olmaya devam ediyor dolayısıyla ölümden sonra hayat var denebilir.

Ancak her şeyin sadece organik moleküllerden (maddesel vücuttan) ibaret olmadığı kesin gibi bir şey.
Mesaj tarihi:
bence yerküre içinde hapsoluyorlar bir bir
bi yerden sonra o kadar çok olucaklar ki yerden bi akım halinde çıkıp dünyayı ele geçirecekler

eheh, o değil de. Ben de hep merak ederim hakikatten bilinç ne oluyor. Çok garip bişey zaten, bilgisayar programı gibi. El, kol, göz vs gibi donanım parçalarını yazılım kontrol ediyor. Biz yazılımız. Yazılımı yaşıyoruz. Sensörlerden gelen sinyalleri yorumlayan bi işlemcimiz var. İşlemci değiliz tam olarak, olan biteni, gelen verileri toparlıyoruz ve simule ediyoruz.

Ben yine de ruh, bilinç, ölüm gibi şeyleri dinsel kavramlardan başka şeylerle açıklayamıyorum kendime tam olarak. Yetemiyor da olabilirim ama yokolmak pek mantıklı gelmiyor. Ya da var olup başıboş olmak. Bilemedim ben.
Mesaj tarihi:
En basit mantıkla insanı robottan ayıran şey de zaten bu ruh dediğimiz şey.

Yazılım ve donanımdan ibaret olsak bu kadar insani hatamız olmazdı bence.

Robot kendi varlığını algılayamaz mesela. "Düşünüyorum öyleyse varım."
Mesaj tarihi:
Ne kadar boş konuşuyorsun, işin kötü tarafı sanki dediklerin fact'miş gibi kabullenip birde burda millete ciddi ciddi ders verir gibi yazıyorsun.

Bu güven bu bilgi tamamen bir mit'e dayanıyor orası kötü.
Mesaj tarihi:
Bilim konusunda kişisel düşünceleri ters gelen insanları belli ideolojilerin piyonu olarak "abileri görev vermiş" diye etiketlemeye çalışmak paranoid şizofrenide olabilen bir olay, sağlıklı bi düşünce mekanizması değil yani. Bu kişisel düşünce değil mesela saf bilgi. :)

İnsanların robot gibi sadece maddeden oluşan basit mekanizmalar olduğunu düşünmek çöpten başka bir şey değil, bak sana gayet bilimsel temelleri olan bir laf. Bir takım araştırma konularına ve bilimin ilerleyişine "mit" demek at gözlüğünden başka bir şey olamaz. Vizyonunuzu tek tip bakış açılarıyla köreltmek yerine başka bakış açılarına da açarsanız hata yapıp "sapma" ihtimaliniz azalır, bu da "fact" olmayan kişisel bi hayat tecrübesi dersi olsun.

O boş olarak algılayabildiğin mesajın da her kısmında ayrı bi felsefe ya da bilimsel temel var, tabi lafının değeri karşıdakinin anlayabilme miktarıyla doğru orantılıdır genelde.

Şunu da unutma:

-007- said:

Yazılım ve donanımdan ibaret olsak bu kadar insani hatamız olmazdı bence.

Doktor olmam yazdıklarımın tümünden bilimsel, ispatlı ve tıbbi ders öğrenmen gereksinimi oluştuğu anlamına gelmiyor. Bu da son dersim olsun.
Mesaj tarihi:
-007- said:

İnsanların robot gibi sadece maddeden oluşan basit mekanizmalar olduğunu düşünmek çöpten başka bir şey değil, bak sana gayet bilimsel temelleri olan bir laf. Bir takım araştırma konularına ve bilimin ilerleyişine "mit" demek at gözlüğünden başka bir şey olamaz. Vizyonunuzu tek tip bakış açılarıyla köreltmek yerine başka bakış açılarına da açarsanız hata yapıp "sapma" ihtimaliniz azalır, bu da "fact" olmayan kişisel bi hayat tecrübesi dersi olsun.

O boş olarak algılayabildiğin mesajın da her kısmında ayrı bi felsefe ya da bilimsel temel var, tabi lafının değeri karşıdakinin anlayabilme miktarıyla doğru orantılıdır genelde.

Bilimsel temelleri var dediğin şey bir ARAŞTIRMA. "öyledir" denmiyor, tersini ifade edende var, başka şekilde yorumlayanda var. Ama sen inanmak istediğine inanıp bunu "bilimsel arkaplanı var" diye isim koyup kendini kandırıyorsun. Ortada ruh'un olduğuna dair "güçlü bir konsensus" yok.

Ayrıca gidip 1300 yıllık bir kitaba inanıp bize at gözlüklü demekte süper ötesi bir laf. Diploma alıncada zihinler değişmiyor tabi. Hala ders verdiğini sanıyor.

Acaip felsefe ve bilimsel temel var mesajlarında inanılmaz yani. Bilim olayını bilmesek inanırız yani.
  • Genel Yönetici
Mesaj tarihi:
Yok abi tanrı, var diyen yalan söylüyor ya da gerçekten saf.

http://forum.paticik.com/thumbnails/62f/e81/b1a/bdd/095/843/616/8d1/97d/143/94_450xNULL.gif
Mesaj tarihi:
"Allah var" diyenin bir temeli var, o da bilimin ve insalığın mutlak sınırları olduğu gibi sağlam bir felsefeyi temel alıp bu sınır ötesindeki inançtır.

"Allah yok" diyen adam o sınırların ötesine zaten inanmadığı için bilimsel sınırlar dahilinde hapsolmuşken kime neyi ispatlıyor. :)

2. örnekteki bilime sığınan ateistin "zaman"ın ne olduğunu bilmemesi gibi bir tabloda hatta! :)

LathspeLL said:

Bilimsel temelleri var dediğin şey bir ARAŞTIRMA. "öyledir" denmiyor, tersini ifade edende var, başka şekilde yorumlayanda var. Ama sen inanmak istediğine inanıp bunu "bilimsel arkaplanı var" diye isim koyup kendini kandırıyorsun. Ortada ruh'un olduğuna dair "güçlü bir konsensus" yok.

Ayrıca gidip 1300 yıllık bir kitaba inanıp bize at gözlüklü demekte süper ötesi bir laf. Diploma alıncada zihinler değişmiyor tabi. Hala ders verdiğini sanıyor.

Acaip felsefe ve bilimsel temel var mesajlarında inanılmaz yani. Bilim olayını bilmesek inanırız yani.

Ben genel olarak forumlarda millete ders verme kaygısı ya da amacı olacak kadar boş gezenin boş kalfası değilim bunu eminim sen de tahmin edebiliyosundur. Yaptığım fikir paylaşımlarından ders çıkarabilecek seviyeye sahipsen ne mutlu sana. :)

Bilimsel araştırma sürecinde olan ve nörologların çeşitli fikirler yürüttüğü bir konuya hangi sıfatla "güçlü konsensus yok" deme gibi bi eyleme girdiğini anlamadım. Doçent falan mısın? :)

Herkes bildiği konuda konuşsun. Bu olay benim mesleğim ve dediğim gibi bu işi yapan adamlar bu konularda olduğuna dair fikir yürütüyor ve araştırma yapıyor. Sana da eğer bilimsel düşünebilen biriysen buna sadece baş sallamak düşer. :) Kimse bilimin gelişmesine yol açan geniş vizyonları inkar edebilecek bilim seviyesine sahip değil.

Ayrıca şunu da tekrar oku, bak 2 sayfa önce ne demişim:

-007- said:

İlla kesin ispatlı şeylerden konuşulabilir diye bir şey yok, demek istediğim buydu. Bilim yapma sürecinde bile kesin ispatlı bilgilerden bahsetme zorunluluğu yokken ve aksine ispatlı bilgilerin dışına çıkarak ufkun ve yeni bilimsel ilhamların yolu açılabilirken, hele hele biz bilimden bahsetmiyor ve bilim üretmiyorken, bilimin mutlak sınırları olduğunu yukarda anlatmışken neden illa ispatlı bilgi lazım?

Bununla birlikte tekrar soruyorum mesleği doktorluk olan birinin her mesajı tıbbi bilgi mi olmalıdır?

Burda din konuşuyoruz. Bilimsel olarak ruhun olduğuna açıklamalar geliyor araştırmalar yapılıyor diyoruz. Siz de kişisel paylaşımlarımıza gelip "abileri bunlara görev vermiş o yüzden tartışmamak lazım, boş konuşuyorsun, diploma almış zihni değişmemiş" falan gibi psikiyatrik olarak değerlendirilmesi gereken enteresan laflar ediyorsunuz, daha fazla sosyalleşmek lazım. :)
Misafir
Bu konu yeni mesajlara artık kapalıdır.
  • Yeni Oluştur...