Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Marmara'yı Tsunami vuracak !

_TaYFo_

Öne çıkan mesajlar

İTÜ Maden Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Naci Görür depremle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu: “Fayın kimsayal özelliklerinde ani değişiklikler olduğunda deprem geliyor demektir. Denizin altına gözlem evi kuracağız. Böylece depremi önceden haber vermek mümkün olacak”

Naci Görür depremle ilgili sorulara şu cevapları verdi:

MARMARA FAYINI GÖRDÜM

2007'de Notülüs'le 1230 metreye 45 dakikada indik. Dibe indiğimizde ışıklar yandığında denizin tabanı ay gibi delik deşikti.

Denizin altında fayı gördüğümde inanamadım. Suyun altında uyuyan devi gördüm. Tıpkı 17 Ağustos gününden hemen sonra o kırığı gözümüzle gördüğümüz gibi, fay denizin altında çatlak kırıklarıyla duruyordu.

DİPTE NELER OLUYOR?

Fokur fokur kaynıyor. Fay o halde yani el bombasının pimi çekilmiş, her an patlamaya hazır. Uyuyan devi gördüm İnanılmaz gaz çıkışları var, su çıkışları var. Bunlar depremden önce körfezde de vardı. O zamanda görmüştüm. Bu gazlar ve bu su depremin olduğu derinliklerden geliyor. Fay o derinlere iniyor. Kimsayal özelliklerinde ani değişiklikler olduğunda deprem geliyor demektir.

DEPREMİ ÖNCEDEN HABER VERMEK MÜMKÜN OLACAK

Joshua Gemisi'yle 24 Ağustos saat 8'de Marmara'ya araştırma yapmak için açılıyoruz. Diğer üyelerimizle birlikte bilimsel araştırmalarımız başlayacak ve 1 Ekim'e kadar devam edecek. Araştırmaları, Fransız Johua gemisiyle yapacağız. Burada insansız denizaltı kullanacağız. 22 Eylül'de İtalyan gemisi gelecek 8 Ekim'e kadar sürecek.

Marmara'nın altına denizaltı gözlem istasyonu kurmak istiyoruz. Fay boyunca çıkan gazları inceleyeceğiz. Depremden böylelikle önceden haberimiz olacak. 'Eso-net' diye bir proje var. Bu, Doğu Asya'da büyük tsnami felaketinden sonra AB korktu. Doğu Akdeniz'de tsunami olursa, başımıza böyle iş gelmesin diye bu projeyi başlattılar. Bu, sadece doğal bütün afetleri, tsunami, denizaltı volkan patlaması, denizaltı heyelanlarını önceden haber veriyor. Tsunamiyi bir iki saat önce haber veriyor. Depremlerin belirtileriyle ilgili bize uyarılar veriyor. Ve bizde ilgilileri uyaracağız.

İSTANBUL DEPREMİ 2029'A KADAR OLACAK

“İstanbullu depremle kıyameti yaşayacak” diyen Naci Görür, İTÜ ile yapılan araştırmada depremin 2029'a kadar olacağını söyledi. Görür “Ya da yarın” dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi olarak bir araştırma yaptık. Bu da uluslararası dergilerde yayınlandı. 1999 yılından sonra “30 sene içinde İstanbul depremi gerçekleşecek" dedik. Şu anda o fay el bombası, el bombasının pimi çekildi. Her an patlayabilir. 2029'a kadar deprem olabilir. Yarın da olabilir, 1 hafta sonra da deprem olabilir. “2016'ya kadar bu deprem olup bitecek” diyen arkadaşlarımız da var.

DEPREM GÜNÜNÜ TASVİR EDEMİYORUM

Bugün İstanbul'da büyük bir deprem olsa koskoca İstanbul mahşer gününe döner. Her yer ana baba günü olur. İnsanlar o gün gerçek mahşeri yaşar. Binlerce bina ya kökten yıkılır ya da çok ağır hasar görür. Binlerce insan ölür. On binlerce insan yaralanır, bunları taşıyacak hastanelerimiz olmaz. Yollar kapanır, herhangi bir yere gidemezsiniz. Göçük alanında çalışmalar çok zor olur. Belli bir saat geçtikten sonra göçükten canlı insan çıkarmak imkansızlaşır. İstanbul'da açlık, susuzluk ve hastalıklar olabildiğine yaygınlaşır. Ben o günü tasvir bile edemiyorum.

MARMARAYA'YI TSUNAMİ VURACAK

Biri çıkıp diyor ki, "Marmara'da tsunami olmaz." Bunu kendi mantalitesine göre söylüyor. “Marmara küçük olduğuna göre de tsunami olmaz" diyor. Böyle bir mantıksızlık olamaz? İstanbul'da bugüne kadar 60'ın üzerinde tsunami olduğu bilimsel olarak saptandı. 1999'da bile tsunami oldu, 2 metrenin üstünde. “Tsunami olmaz” diyenler doğru söylemiyor. Tarihte bile Marmara sularının, surları aştığı söyleniyor. Size nerelerde olacağını da söyleyeyim. Marmara kıta yamacının kuzey şeridinde tsunami olabilir. Tekirdağ Çukurluğu'nun kuzeyi, Orta Marmara Çukurluğu'nun kuzeyi ve Çınarcık çukurluğunun Kuzeyi ve Tekirdağ Çukurluğu'nun güneyi.. Ayrıca, Körfez de tehlike altında.

DALGA BOYU 10 METRE OLACAK

Tsunami'de dalga boyu 5- 10 metre arasında olabilir. Ya da daha uzun. Bulunduğun yerden gelişine göre değişir. Depremden sonra dakikalar içerisinde dalgalar kıyıya ulaşır. Tsunami dalgası bir yerden gelip de Boğaz'a giriyorsa, dalgayı daha da hızlandırır. Dalgadan kaçmak için tepelere doğru kaçalım. Ya da binanın tepelerine çıkalım. Yüksekliği seni altına almıyorsa kurtulursun. Yükseklere çıkmak lazım. Denizaltı gözlem istasyonların olursa önceden haber verilir. Halk kaçabilir, tsunamiden korunabilir. Bir de sahilde doldurdukları alanlar var ya, onların faydası da var, zararı da. O da ayrı bir konu...

GÖÇÜK ALTINA GİRMEDEN BİR ŞEYLER YAPIN

Yetkililer insanlar göçük altına girmeden neler yapılır noktasında hummalı bir faaliyet göstermiyorlar. Binaları olabildiğince hızlı ve etkili bir şekilde gözden geçirip, onları tümüyle göçüp insanları öldürmeyecek hale getirmenin yollarını bulmalı... Bakın hasar görmemelerini sağlamalılar demiyorum, bırakın depremde binalar hasar görsün. Zaten hasar görmemeleri mümkün değil. Ama tümüyle bu binalar göçüp, insanların içinden sağ çıkmalarını engellemesin, önemli olan bu. Bunun için binaları elden geçirmek, kuvvetlendirmek lazım. Doktorlar ve helikopterler nerede bulunsun. Elektrik trafo ve su hatları bir an önce nasıl devre dışı bırakılsın. “Konu hakkında bir şeyler yapın” diyorum, ama olmuyor.

BAYEZID DEPREMDEN KURTULDU

Dolmabahçe Sarayı, Topkapı Sarayı, Ayasofya, Sultanahmet Cami, Fatih Camii tarihteki depremlerde büyük zarar gördü. Bugünkü şartlarda büyük hasar görme ihtimalleri çok fazla. Ülkemizin deprem tarihinde 1509 İstanbul Depremi Bolu'dan Edirne'ye kadar kendini hissettirdi. Odadan çıkınca bir şey olmadı. Depremde şehir halkının yaklaşık yüzde 10'u ya öldü ya da yaralandı. 109 cami ve 1070 ev yıkıldı, surlar zarar gördü, Ayasofya Camii'nin minaresi yıkıldı. 2. Bayezıd'ın Topkapı Sarayı'ndaki yatak odası da depremden sonra çöktü, ancak padişah bir saat önce odadan ayrıldığı için ona bir şey olmadı. Yoksa 2. Bayezıd depremde ölecekti. Günlerce Topkapı Sarayı'nın bahçesine kurdurduğu çadırda yattı.

İSTANBUL'A GİRİŞ VİZEYLE OLSUN

Depremden daha fazla etkilenmemek için Osmanlı'nın yaptığı gibi İstanbul'a gelmeyi vizeye bağlayalım. Hukümet İstanbul'a giriş yapmak isteyen herkesten tek tek vize istesin. Bunu da göz göre göre cinayet işlemek istemiyorum diyerek yapsınlar. Böylece depremde ölenlerin sayısı azalır. Japon Başkonsolos Yardımcısı 8 ay önce beni ziyaret etti. Bana “Size yalvarıyorum, halkınızı uyarın, İstanbul'da büyük bir deprem olacak” dedi.
Sosyal ağlarda paylaş

"İSTANBUL'A GİRİŞ VİZEYLE OLSUN

Depremden daha fazla etkilenmemek için Osmanlı'nın yaptığı gibi İstanbul'a gelmeyi vizeye bağlayalım. Hukümet İstanbul'a giriş yapmak isteyen herkesten tek tek vize istesin. Bunu da göz göre göre cinayet işlemek istemiyorum diyerek yapsınlar. Böylece depremde ölenlerin sayısı azalır. Japon Başkonsolos Yardımcısı 8 ay önce beni ziyaret etti. Bana “Size yalvarıyorum, halkınızı uyarın, İstanbul'da büyük bir deprem olacak” dedi."

bu da bin yılların geyiği. 70 milyon insanın en az bir akrabasının yaşadığı şehre vize koyacaz oldu.
Sosyal ağlarda paylaş

ben deprem olayında şu kısma uyuz oluyorum. her gün adamın teki gazeteye çıkıp "karıncalar dans ediyo deprem olucak, bulutlar öyle diyo deprem olucak, bacağım ağrıdı deprem olucak" tarzı şeyler söylüyo. ciddiye alsan bi dert almasan bi dert.

bilim değil mi bu? kesin bi yolu yordamı yok mu? yani birileri "önceden bilinir" birileri "önceden bilinemez" diyo; tam bi bilgi kirliliği. bilim değil magazin dünyası maşallah.

hadi diyelim "önceden bilinir" tezini kanıtladılar, o zaman diğer taraf neden hala ısrarla "bilinemeeez" diyo? kanıtlayamadılarsa da neden yırtık dondan çıkar gibi her programda "depremi önceden biliyorum" diyolar?
Sosyal ağlarda paylaş

Show yapmak için çıkıyo çoğu.

Depremin önceden bilinmesi şu anki teknolojiyle pek mümkün değil, ancak tahmin yapabiliyolar. Ama yapılan tahminler de karpuza şaplak atıp "olmuş la bu" dan pek te ileri bi mantıkda değil.

Ancak erken uyarı sistemleri var, fay asıl kırılmayı yaşamadan öncü şoklar başlıyo, o şokları algılıyolar filan. Ama o konuda bile çok yetersiziz. Yani kırılma yaşanmadan önce deprem olduğunu anlamamızın bir yolu yok şu an için.
Sosyal ağlarda paylaş

valilik ya da belediyeler bi gün çıkıp "depreme hazırız, şu şu hazırlıkları yaptık" diye bi istatistik dökseler keşke (eğer yaptılarsa tabi).

bu kadar karman çorman bi şehirde hangi enkaza kaç kişi düşecek merak ediyorum. ara sokaklar, viyadükler, otobanlar, bunlar bi kapansa tam bi can pazarı olur. ki normalde bile bi yerden bi yere gitmek bi ömür sürüyo.

istanbul için acayip büyük bi sınav. ülkenin ekonomisini de sosyal hayatını da kökten etkiler istanbul'a bi şey olursa. iplerini sağlam kazığa bağlamışlardır umarım. çünkü biz de ipin ucudayız.
Sosyal ağlarda paylaş

ShadowFury said:

Show yapmak için çıkıyo çoğu.

Depremin önceden bilinmesi şu anki teknolojiyle pek mümkün değil, ancak tahmin yapabiliyolar. Ama yapılan tahminler de karpuza şaplak atıp "olmuş la bu" dan pek te ileri bi mantıkda değil.

Ancak erken uyarı sistemleri var, fay asıl kırılmayı yaşamadan öncü şoklar başlıyo, o şokları algılıyolar filan. Ama o konuda bile çok yetersiziz. Yani kırılma yaşanmadan önce deprem olduğunu anlamamızın bir yolu yok şu an için.

Yahu yapma abi allaşkına. Adam profesör olmuş ne şovu yapsın? Televizyona çıkıp ünlü olmak mı istiyor sence?

Deprem konusunda hala insanlar bir gün olucak ama bakalım ne zaman hmmm diye takılıyor. Doğru düzgün önlem almıyorlar, hazırlıklarını yapmıyorlar. O yüzden bu insanlar hala basında, ki basın da o kadar önem vermiyor ki bu olaylara.

Erken uyarı sistemi konusundaki çalışmaları da zaten yazıda var.

Yapmayın abi allaşkına, adamlar profesör olmuş bilimse çalışma yapıyorlar, halkı uyarmaya çalışıyorlar siz çıkıp onlara şovmen diyorsunuz. Ayıp yahu.
Sosyal ağlarda paylaş

Hepsine demiyorum zaten, hakkıyla çalışma yürütüp bu işi gerçekten insanları uyarmak için yapanlar da var, onların hakkını yememek lazım, kesinlikle katılıyorum da, depremden sonra tv showlarında mahalle karısı gibi birbirleriyle kapışan profesörleri mühendisleri çok gördü bu ülke.

"15 sene sonra olucak" "yarın olabilir" "30 sene içinde" gibi yorumlar tamamıyla tahmin. Tahminde bulunmasınlar demiyorum, tabii ki bulunacaklar. Ama bu tarz tahminlere fazla abanıyolar, gerçekmişçesine anlatıyolar ki orası bence tamamen show a giriyo. Gerçi o konuda da hak vermek lazım, açık sözlü olup "elimizdeki teknolojiyle deprem tarihini belirlememize imkan yok, ama yine de hazırlık yapın siz, bu deprem eninde sonunda olucak" dese bizim milletin cevabı "e hacım iyi güzel de şu deprem ne zaman olucak bi sölesen de ona göre hazırlansak?" olacağından profesörler de biraz gerilim yaratmak için bol bol tahmin sıkmak zorunda kalıyolar. İlk paragraftan da gerilimi iyi vermiş mesela, ama dediğim gibi o konuda pek bişey diyemiyorum, bu milleti adam etmenin tek yolu korkutmak gibi gözüküyo çünkü.
Sosyal ağlarda paylaş

eheh bu amcaları anlamak bazen zor oluyor. mesela istanbul'da zeminleri inceleyip rapor veriyorlar. çok katlı yapılmasın! diyorlar. ama az katlı dediklerine sınırlama getirmiyorlar. e bina hakim peryodda kalıyor az katlı olunca! binanın birinci modunun deplasmanları -abartıyorum- uzaya gidiyor! rezonanstan yiyor gidiyor binayı! çok katlı olsa çıkacak halbuki dışına

her neyse, diyeceğim o ki tsunami'ye gelene kadar vay halimize vay vay..

bu geçtiğimiz hafta deprem ve tsunami konferansı yaptılar. orada mı konuşmuş?

ben buralarda değildim. kaçırdım mal gibin T_T

deprem tahmini için de probab. seis. hazard. assest. raporları falan çıkartıyorlar. en azından ne gibi bişi ile hangi dönemde karşılaşacağınızı çok güzel görüyorsunuz. ona göre davranıyorsunuz ki milletin kafaya inmesin.
Sosyal ağlarda paylaş

eralp'in dedigi gibi adamlar profesor. bilimsel inceleme yapip gorduklerini soyluyorlar. bas bas bagiriyorlar cunku insanlari uyarmak istiyorlar. bu adamlarin ne isi olur sallayarak un yapmakla. hani alakasiz siradan biri cikip dese "kuslar cok otuyo deprem kesin" dese anlariz.

evi 99'da buyuk hasar alanlar haric kac kisi sizce depreme karsi onlem aldi? her yerde "ya ne masraf yapacam" zihniyeti var. marmarada boru gibi fay var ve eninde sonunda deprem olacak. ama asil hasari deprem degil de su aptal yapilasma verecek. zaten en buyuk tehdit bu. hayal bile edemiyorum buyuk bir deprem sonrasi yasanacak kaosu.

tsunami diyince insanlar sehirleri yutan 50 metre dalgalar felan saniyorlar. ha tabi marmarada olacak bir tsunami okyanusta olanla bir olmaz ama sahil seridindeki bolgeleri darmadagin eder. hele hele oralarda yikim olursa daha da vahim.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...