Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Sosyal Ağlar Sorunsalı


roket adam

Öne çıkan mesajlar

Selam sevgili sosyal ağ hayvanı no lifer kardeşlerim;
teknolojiyle çok içli dışlı olan (olması da gereken) bir adet roket adamım. Bildiğiniz üzere taşınabilir cihazlar konusunda editörlük te yapıyorum, dolayısıyla bu tarz network muhabbetlerini takip etmem, adımı duyurmam şart. E benim bizzat şahsımın bir adet yahoo mail, bir adet facebook, bir adet flickr, bir adet youtube, bir adet last.fm hesabım var ve bu hesapların hepsi facebook hesabıma bağlı. Yani bir şarkıyı sevdiğimde de, yutup videosunu favori seçtiğimde de, flickra foto attığımda da facebookta çıkıyor. (bu ağlara ek olarak bir adet te linkedn açacağım yakında)

Fakat etrafımdaki "geek"lere baktığımda, farklı bir çok sosyal ağ sitesi görmekteyim. Özellikle twitter ve friendfeed ve digg.

Şimdi kardeşlerim sorum şu: twitter'ın işini, facebook'taki status direkt olarak görmüyor mu? O yüzden twit açmadım ben hala, neyim varsa oradan paylaşıyorum. Sonuçta twit açsam onu da facebook a bağlayacağım, twitlerim direkt fb de yayınlanacak. E O ZAMAN NİYE KULLANIYO MİLLET BUNU.

İkinci sorum ise friendfeed ile alakalı. Herkesin her şeyini paylaştığı ve bu paylaşımlar hakkında yorum yaptığı bi mekan. Çözemedim gitti, yani şimdi ff hesabı açıp her şeyimi oraya bağlasam, facebook ile aradaki fark ne olacak çözemedim ben.

Digg ise bir diğer kafa karışıklığı. Aynı şekilde bir siteyi veya bir yeri beğendiğimde yine fb'ye postlayabiliyorum. Napıcam digg'i? "Binlerce kullanıcının digglediği siteleri" izlemek için kullanmalıyım sanırım, o zaman da aklıma stumbleupon ne işe yarıyor gibi sorular geliyor.

Facebook olmasa bu soruların hiç biri olmayacaktı. Fakat şu an kafam çok karışık. Direkt olarak ismini vermek zorunda olmaman dışında ne FF'in, ne de twitter'ın bir faydasını göremiyorum şu an şahsi düşününce (takip sistemi bir kenara yani ki onu da kayıt olmadan yapabilirsin) (Ki ismimi vermem gerekiyor) Kafam karıştı.

Yorumları yaparken, siz de neler kullandığınızı ve kendinizi kısaca tanımlayarak yazarsanız (öğrenci, aynı zamanda foto çekiyorum bloggerım falan gibi) daha güzel olur.

Editsonnot: Sevdiğim siteleri MyYahoo! hizmetinden RSS feedleri ile takip ediyorum bu arada.

Bi edit daha: Şimdi aklıma bir sorunsal daha geldi. Tamam kardeşim bunların hepsini birbirine bağladık ta, şimdi Youtube'de Salim'den Alo'yu favorilerime ekleyince, orta yaşlı tanıdık editörlerden oluşan grup, bir gün önce Sony Xperia Hands On & Marketshare Analyse videolarını favlayan roket adam'dan kıllanmayacak mı? Facebook'a parti resimlerini atınca patron "hacı yazılar nerde kaldı alo" demiyecek mi? Ne yapacağım ben.

İnterneti kestiricem en sonunda sdf. Halbuki yeniliklere çok açık bir insandım.

http://thenextweb.com/wp-content/uploads/2009/05/b9vfl4b63nhgveb2cxkyy1dto1_500.png
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

facebook skynet olmadan once vardi diger dediklerin, o zaman orda yaptiklatin facebookta cikmiyodu, herkes ayri ayri kullaniyodu. bi de herkesin facebooku yok, adam begendigi linki, haberi zarti zurtu diggliyo, facebook profiliyle ugrasmadan, twitter baslibasina salak bisey, ortaokul kiz cocugu kafasi tam, nasil olduysa cok tuttu.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Evet o da aklıma geldi zira digg olayı falan bayağıdır var. Ama şu an kullanmak için bi sebep göremedim yani.
Hani diğer yandan da şunu soruyorum, geçmeli miyim acep.

Edit: Twitin tutmasının bir sebebi de mobil cihazlardan direkt giriş yapılabilmesi kolayca da aynı şeyi fbde de var millet bilmiyor sanıyorum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

hepsinde hesabım var, hiç birinde aktif değilim. bir çoğuna günde bir kere bile bakmıyorum.

öncelikle işlevsel olarak baktığımızda, facebook "bir çok çevrede adlandırıldığı gibi" internet içinde internet olma çabası içinde görünüyor. çok kapalı bir yapısı var ama o kapalı yapının içinde her şeyi içinde bulundurma iddiası da var.

twitter, micro-blogging konusundaki son nokta gibi görünüyor. yayılmasının yegane sebebi bence, iletişim kurmanın çok kolay olması. hemen düşün, yaz, yayınla.. tam amerikan işi! türkiye'de ben fazla büyüyeceğini düşünmüyorum. bakıp göreceğiz..

digg burada biraz farklılaşıyor. çünkü konusal ayrım var. işte bu noktada sosyal ağlar üzerine konuşmayı bırakıp, kişisel alışkanlıklarımız üzerinde konuşmak istiyorum. çünkü bu nokta önemli.

artık, eskiye oranla çok daha fazla uyarılıyoruz. çevremizden bilgiler akıp geçiyor. bu bilgilerin hangisi, ne kadar değerli bilmiyoruz ama işimize yarar ya da yaramaz, yakaladığımız her bilginin üzerine yeni bilgiler ekleyip etrafımıza salıyoruz internet sayesinde. eskiden bilgiye ulaşmak bir sorunken, bugün bilgiyi filtrelemek daha büyük bir sorun.

facebook ana sayfasında her dakika yeni bir şey ekleniyor ama bizim her dakika fb okuyacak zamanımız yok. hele zamanımızı tüm sosyal ağlara parçalayacak imkanımız hiç yok. aslında bunun bize kattığı bir şey de yok. silkinip kendimize gelmemiz gerekiyor. şu soruyu sorabiliriz kendimize: "ben bu şeylerle ne yapıyorum?". biraz incelerseniz 90'lardaki televizyondan hiç bir farkı yok, şimdiki sosya ağ çılgınlığının.. her ikisinde de saatlerinizi aptal kutusu başında geçirirken bulabilirsiniz kendinizi..

ama internet farklı aslında. size eleme şansı veriyor.

ben google reader ile ilgi duyduğum alanlardaki rss'lere üye oldum. delicious üyeliğim var ki bu da ilgi duyduğum alanlarda tarama yapmamı sağlıyor. ender olarak da facebook'u yokluyorum ki arkadaşlarımdan kopmayayım. fb'yi video posting alanı gibi değil de daha çok email'in yerini almış bir iletişim aracı olarak kullanıyorum. bunun dışında eskiden digg, stumbleupon gibi siteleri de takip ederdim ama bir süre sonra kaliteli bilginin sınırlı olduğunu ve sosyal ağların hepsinden ulaşılabileceğini farkedince, sosyal üyeliklerimi kısıtladım.

sonuç olarak şunu demek isterim: bu çılgınlığa kapılmayın ve kapasitenizi, ilgi alanlarınızla doldurmaya çalışın bence.

benim olayım nedir? yazılım geliştiriciyim, çalışıyorum. işim gereği yoğun olarak bilgisayar kullanıyorum. internet teknolojileri ve bu konudaki pazarlama stratejilerine de hobisel bir ilgim var. bik bik bik
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Benim de kafamı kurcalayan değişik bir durum var. Yazıda da değinilmiş ufaktan.

Herkes internette heryere tonla iz bırakarak yaşıyor. Yarın bir gün aramızdan büyük insanlar çıkacak, başkan olacak bakan olacak yönetmen olacak ceo olacak şu olacak bu olacak.

Yahu sonra bu bi şekilde önemli adamların gençliklerinde internette vakit geçirdiği yerlerden tonla malzeme çıkmaz mı? Çok ürkünç bir durum değil mi. Tam anlatamamış olabilirim de araya fazla girmek istemedim çünkü dediğim şey başlı başına topic konusu.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

konuya yorum yapmayi unutmusum=)

Bence insanlar social-network olayini ciddi ciddi social-life olarak algiliyor ondan oluyo bi cok sey, hani dersin ya "yeni bi mekan acilmis, gidelim bakalim" diye aynen oyle.Insanlar yeni yeni yerlere uye oldukca, takip ettikce daha sosyal olduklarini saniyolarki bence degil
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...
Twitter hesabım yok. Fakat bloglarda twitter etiketleri hoş duruyor.

Friendfeed'e aktif olarak katılıyorum. Ve bence gerekli birşey. Yani herşey orada toplanıyor.Twitter hesabı, facebook, flickr,blog vs vs. internette yaptığın her hareket orada toplanıyor. facebook bu kadar işlevli değil bence.

Ve giderek daha da büyüyecek bu ağlar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...