Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Sabancı Üniversitesi'nin Sistemi Tartışması

eagle_dnz

Öne çıkan mesajlar

ÖSS'de barajı geçemeyen milyon tane insan var diye de üniversiteleri kaldıralım bence. Zaten ne hoş olurdu maarif şu okullar olmasa.
Burada dahi eşitlik eşitsizlik diyerek bunu savunan insanların olmasına üzüldüm. Eleştirirsin sistemi, yetersiz bulursun onlar ayrı mesele, onların zaten yapılması lazım. Kimse en mükemmeli bu demiyor en nihayetinde. Ama değişik bir yöntem olduğu aşikar, ki görünüşe göre başarılı da oluyor. İlerleme dediğin iş de böyle böyle olmuyor mu?

Ama yök'ün dahi gelip sistem çok iyi çok ileri hede hödö diyip sonra ama yok efendim böyle olmaz, pipisi şişer diğerlerinin demesi bana komik geliyor açıkçası.

Bundan sonraki adımda da tıp fakültelerini 4 yıla indirelim bence. Üniversite değil mi o da? Yazık çocuklara.
Sosyal ağlarda paylaş

Sabancı'nın sistemini gerek en yakın arkadaşlarım gerekse kendi kardeşim vasıtasıyla çok iyi biliyorum diyebilirim. Kesinlikle çok başarılı.

Üniversiteye daha girerken bölüm seçmek zaten bayağı saçma oluyor. Daha bölümleri görüp tanımadan, haklarında somut bilgiler edinmeden çevrenin verdiği gazla ve çabayla bölüm seçmek hem fazla bilinçsiz hem de fazlasıyla işlevsiz bir çaba. Özellikle ilerideki mesleği ve dolayısıyla tüm yaşamı bire bir etkileyeceğinden bu derece kritik bir seçimi üniversite sınav puanına göre ve kulaktan dolma fikir ve bilgilerle değil de somut ve görerek seçmek gerekir. Hele bir de yüksek puan yapmış adamların artık bilinçsizce "aman puanım boşa gitmesin" diyip de istemeden bilgisayar elektronik seçmeleri/seçtirilmeleri falan göz önüne alınırsa bu kararın ne kadar körleme verildiği ortada.

Ha, her üni'ye bu sistem gelir mi? Gelmez. Sabancı özel okul olmasının ve küçük bir okul olmasının sayesinde bu sistemi yapabiliyor. Yoksa 23 bin kişilik ODTÜ'de yapamazsınız bu sistemi yani.

Ama herkes bu sisteme geçemiyor diye bunu kaldırmak da aptallıktan başka bir şey değil. Bırakın en azından öğrencilerin böyle bir imkanı olsun böyle üni.ler de kalsın.

Ha bir de "herkese bu şart verilmiyo haksızlık, her okulda olmayacaksa hiç olmasın" diyenler var. Eh o zaman biraz kıçınızı sıkın da öss de iyi derece yapıp girin o okula kardeşim. Sonuçta herkese veriliyo o şans, össden iyi derece yapıp okula girmek için yeterli puanı almaya yani kişisel beceriye bakıyor. Yoksa o mantıkla herkese odtüde boğaziçinde itüde okuma şansı da verilmiyor, sadece iyi puan alanlara veriliyor, bu okulları da kapatalım ya da eğitim seviyesini düşürelim o zaman eşitlik için. Mantık aynı yani.
Sosyal ağlarda paylaş

Şimdi bahsedilen ilk 2 senede tüm mühendislik ve diğer mesleklerin alt yapı dersleri veriliyorsa sorun yok gibi duruyor.

Orada okuyanlar ya da yakınları olanlar daha iyi bilir ama , büyük ihtimal ile program seçiyorlar dedikleri şey , mühendislik programı , kıl programı , yün programı gibi şeylerdir.

Misal mühendislik programı olduğunda mühendisliğe hazırlık derslerini alırlar. Bölümleri ile alakalı derslere 2. senede az , çok geçebilmeleri şart.

Yoksa normal sistemdeki 2. sene bölüm derslerini diğer kalan 2 seneye sıkıştırmak sağlıklı olmaz sanırsam.
Sosyal ağlarda paylaş

İlk sene temel bilimler öğreniyoruz. Ki çoğu üniversitede de verilen dersler. Sadece ilk seneye sıkıştırılıyor bunlar. 2. sene zaten bölüm dersleri almaya başlıyoruz işte artık managament okuyacaksak onun için engineering okuyacaksak onun için. Kalan 2 senede de yoğunlaştırılmış bir şekilde bölüm derslerimizi alıyoruz.

Ortak dersleri tek seneye yığıp alan derslerini 3 seneye sıkıştırıyorlar. Temel olay bu. O ilk sene de herkesi eşit seviyeye, donanıma getirdiğinden ortalaması yeterli olan öğrenciler eşit ağırlık ve sayısal alanları arasında geçiş yapabiliyorlar
Sosyal ağlarda paylaş

fizban said:

diğer üniversitelerde de olan herhangi bir bölümün curriculum'unu koymanız mümkün mü ? aynı olması imkansız çünkü.

Yapılabilir kasılırsa aslında. Buraya uzun bi mesaj atmıştım ama forum bugı: konu taşındığı için mesaj yalan oldu.

Kısaca özetleyeyim. 1. sınıfta zaten her mühendislik dersi aşağı yukarı aynı. calculus fizik kimya ingilizce falan. 2. sınıfta temel derslerden öğrenci ilgilendiği birkaç tanesini seçer, bir de alan dışı seçmelileri temizler, 3ve4te normal yük üzerine sadece birkaç ikinci sınıf dersi kalır.

Şöyle koyayım kendi bölümüm ODTÜ-Makina programı:

1st Semester
Code Title Credit Catalog Page

ME 113 Computer Aided Engineering Drawing I (2-2) 3
MATH 119 Calculus with Analytic Geometry (4-2) 5
PHYS 105 General Physics I (3-2) 4
CENG 230 Introduction to C Programming (2-2) 3
ENG 101 Development of Reading and Writing Skills I (4-0) 4
IS 100 Introduction to Information Technologies and Applications NC

2nd Semester

ME 114 Computer Aided Engineering Drawing II (2-2) 3
MATH 120 Calculus for Functions of Several Variables (4-2) 5
PHYS 106 General Physics II (3-2) 4
CHEM 107 General Chemistry (3-2) 4
ENG 102 Development of Reading and Writing Skills II (4-0) 4

3rd Semester

ME 200 Mechanical Engineering Orientation NC
ME 203 Thermodynamics I (3-0) 3
ME 205 Statics (3-0) 3
METE 227 Basic Concepts in Material Science (3-0) 3
MATH 219 Introduction to Differential Equations (4-0) 4
EE 209 Fundamentals of Electrical and Electronics Engineering (3-0) 3
ENG 211 Academic Oral Presentation Skills (3-0) 3
HIST 2201 Principles of Kemal Ataturk I (2-0) NC

4th Semester

ME 202 Manufacturing Technologies (3-0) 3
ME 204 Thermodynamics II (3-0) 3
ME 206 Strength of Materials (3-0) 3
ME 208 Dynamics (3-0) 3
ME 210 Applied Mathematics for Mechanical Engineers (3-0) 3
METE 228 Engineering Materials (3-0) 3
HIST 2202 Principles of Kemal Ataturk II (2-0) NC

5th Semester

ME 300 Summer Practice I NC
ME 301 Theory of Machines I (3-0) 3
ME 303 Manufacturing Engineering (3-0) 3
ME 305 Fluid Mechanics I (3-0) 3
ME 307 Machine Elements I (3-0) 3
ME 311 Heat Transfer (3-0) 3
ECON 210 Principles of Economics (3-0) 3
TURK 303 Turkish I (2-0) NC

6th Semester

ME 302 Theory of Machines II (3-0) 3
ME 304 Control Systems (3-0) 3
ME 306 Fluid Mechanics II (3-0) 3
ME 308 Machine Elements II (3-0) 3
ME 310 Numerical Methods
(3-0) 3
ME 312 Thermal Engineering (3-0) 3
TURK 304 Turkish II (2-0) NC

7th Semester

ME 400 Summer Practice II NC
ME 407 Mechanical Engineering Design (2-2) 3
Free Elective 3
Technical Elective 3
Technical Elective 3
Technical Elective 3
Non-Technical Elective 3

8th Semester

ME 410 Mechanical Engineering Systems Laboratory (2-2) 3
Restricted Elective 3
Technical Elective 3
Technical Elective 3
Non-Technical Elective 3
Free Elective 3

Bu Türkiye'deki en ağır ders programı zaten (tabii sadece isimlerden belli olmaz içeriği falan da katınca.) İsmi çıkmış ODTÜ Makine diye. Ama bunu bile 4 senede ya da en azından 4.5 seneye yayarak başarıyla sabancı sistemi getirilebilir.

3. sınıftan öğrenciye opsiyon verilir hangi dersleri önce alacaksa onlara dair restricted/technical elective dersleri alır 4. sınıfta kalan 3. sınıf derslerini 4te alır. (Adam dinamik-kontrolcü olacaksa fluid ve thermal derslerini mesela 4te alabilir, yok ısı transferci olacaksa machine elementsi falan 4e atar.)
Sosyal ağlarda paylaş

fizban said:

diğer üniversitelerde de olan herhangi bir bölümün curriculum'unu koymanız mümkün mü ? aynı olması imkansız çünkü.
bak şöyle bir karşılaştırma yapayım onla ilgili, sabancıdaki mekatronikle boğaziçindeki makinanın ilk iki seneki derslerini genel olarak şöyle bir karşılaştırdım şimdi ben de merak ettim sen öyle deyince:
Boun makina
İlk sene derslerini pek saymıyorum zira zaten hepsinin karşılığı var her türlü okulda, inkılap tarihi türkçe vb gibi derslerin alayı bizde birinci yıl dersi olarak açılıyor öyle bir fark var sadece, bir fark yok yani dağılım dışında orda.

2. sınıftaki iki matematik dersi (lineer&diferansiyel), bir adet bilgisayar dersi(oop ile ilgili), malzeme, statik&dinamik (bizde mekanik olarak geçiyor) bölümlerdeki direk birebir ortak dersler. Tabi benzer ama farklı bölümleri karşılaştırdım burda, o açıdan oradaki listede olmayıp da benim aldığım sistem kontrol&modelleme, sinyal, bi bilgisayar dersi daha gibi dersler de var. Yani bir eksiklik durumu pek yok böyle bakıp da gözüme çarpan, tabi aynı bölümde olup da 3 değil de 2. sınıftan itibaren baya farklı ders programları insanlar da var, o kısmı benim hoşuma giden bir şey.

Yani esasen şey olayı biraz yalan, 2. sınıfta herkes aynı dersi görmüyor. O şekilde söyleyince gerçekçi gelmiyor pek, farkındayım.

Durum daha çok şöyle: 2. sınıfın ilk dönemi fakültene (mühendislik, sanat-sosyal, ekonomi) çok büyük ölçüde karar vererek ders alıyorsun. 2. dönemden itibaren de direk bölümün belli gibi ders alıyorsun. Ben buyum diye daha sonradan söylediğin için o şekilde anlatılıyor ama.
Sosyal ağlarda paylaş

Bizim sistemin de kusurları var. Mesela mühendislere yarıyor hep. Ben bilmiyorum fizik kimya bioloji, anlamıyorum, anlamak da pek istemiyorum çünkü hayatta işime yarayacak bişey değil şu okulda. Diye düşünerek girdim, hala da aynı kafadayım, 3 senedir veremiyorum kimya bioyolyolojiyi.

KALDIRIN.

Bölüm seçimi de ortalamaya bakmıyor ayrıca nilöp, krediye bakıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

fizban teorik olarak söyledi

yani sabancıya "ben psikoloi okuyacam" diye giren biri 2. senenin sonunda kendini mühendislik fakültesinde bulam şansına sahip

açıkcası benim bugün benzer bşr şansım olsaydı iktisat okumazdım grafik tasarım gibi görsel tasarımla ilgili bir bölümde okurdum.. iktşisat okuyarak kendimi heba ettiğimi düşünmeye başladım son 2 senede :P
Sosyal ağlarda paylaş

Xaenin said:

Kim statik okuyo lan? Bakmadım gerilere uzun yazmışsınız yeni kalktım ben.

kaspar said:

2. sınıftaki iki matematik dersi (lineer&diferansiyel), bir adet bilgisayar dersi(oop ile ilgili), malzeme, statik&dinamik (bizde mekanik olarak geçiyor) bölümlerdeki direk birebir ortak dersler.
Sosyal ağlarda paylaş

fizban said:

Xaenin said:

kaspar said:

2. sınıftaki iki matematik dersi (lineer&diferansiyel), bir adet bilgisayar dersi(oop ile ilgili), malzeme, statik&dinamik (bizde mekanik olarak geçiyor) bölümlerdeki direk birebir ortak dersler.
abi o benim kendi bölümümde aldığım dersler, şöyle diyim: okulda birkaç üretimci ve mekatronikçiler dışında o dersi alan pek yok.

2. sınıfla ilgili anlattığım kısım benim bölümümle ilgili sadece.
şöyle diyim, aldığım en alakasız ders bir ekonomi dersi ki o da her yerde görülen bir durum. ben işin direk kendi yaşadığım kısmını karşılaştırdım, benzer bir örnek bulayım diye de atıyorum boğaziçi makina diyerek. yoksa hani ekonomiyle ilgili bölümleri kıyaslarsan apayrı bir durum çıkacak ortaya, onları ben bilmiyorum pek, bileni yazıversin.
Sosyal ağlarda paylaş

fizban said:

Xaenin said:

kaspar said:

Management öğrencisi lineer ve diferansiyel almak zorunda değil. ayrıca bu ikisinden birinin yerine discrete de alınabilir. Management öğrencisi istatistik dersi de almak zorunda değil.

İstatistik dersini almak zorunda olanlar, biz ekonomiciler ve mühendisler. Ki doğrusu bu çünkü biz mesela ekonometri de alıyoruz istatistik olmadan o olmuyor.
Sosyal ağlarda paylaş

fizban said:

ha yanlıs anlamısım o zaman.
her girene ortak zorunlu derslerin listesi nedir peki tam olarak ? bir de sen atıyorum o listeden malzemeyi almadan mekatronik müh. olabilir musun ? ya da ee okuyabilir musun ?
okuldaki herkesin zorunlu olarak aldığı dersler bunlar. mühendisler 1, sanat-sosyal bilimlerdekiler 2 tane hum kodlu ders alıyor.

ondan gayrısı kendi bölümünün çekirdek-alan seçmeli ve serbest seçmeli diye 3 adet ders havuzundan seçerek gerekli kredileri doldurmana bakıyor.
mesela ben malzeme dersi almayabilirdim. genelde makina eğilimliler malzeme, elektronik eğilimliler de sinyal dersi alıyodu 2. sınıf birinci dönemde bizim bölümde. ben ikisini de aldım öyle bir durum oldu ehe. o iki ders de çekirdek ders sayılıyor, ama arasında seçim yapma şansın da var.
sonradan alacağın derslerin önkoşullarını falan sağlayabilirsen ee de meka da okuyabiliyorsun malzeme (veya x bir dersi) almadan.

bölümün alanı biraz geniş olduğu için tercihler daha erken başlıyor o biraz özel bir durum olabilir sanırım mekatronik için.
Sosyal ağlarda paylaş

ilk sene herkesin almak zorunda olduğu dersler şöyle:

Natural Sciences 101 (NS) - Fizik

Turkish Language and Literature 101 (TLL) - Kitap okuyorsun falan işte.

Math 101- Fonksiyonlar falan böle giriş gibi zor matematiğe

Social and Political Science 101 (SPS) - İnsanlığın ilk medeniyetinden böle taşla kuş vurup yedikleri günlerden belli bir vakte kadar detaylı anlatımla gelen ders.

History 191 (Hist)- Osmanlının son böle modernize çabalarının başladığı dönemlerden başlayıp cumhuriyetin kuruluşuna kadar olan bölüm.

English 101 (eng) - burda da kitap okuyosun, research project yapıyorsun.

ikinci dönem

eng 102 - aynen devam.
tll 102- aynen devam

hist 192 - cumhuriyetin kuruluşundan günümüze geliyosun türkiye'de. darbeleri falan inceliyosun.

sps 102- günümüze yakın tarihlere geliyorsun. ünlü düşünürleri okuyorsun. yine insanlığı inceliyorsun yani.

ns 102 - kimya & biyoloji

math 102 - biraz daha zorlaşıyo ama işte yine bildiğin advanced matematiğe giriş
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...