Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

ubuntu imdat

Mithr

Öne çıkan mesajlar

Ubuntu normalde format sonrasında grub'a Windows'u ekliyor. Ama 'normalde'... her zaman olmuyor işte. Bazen saçma işler yapabiliyor. Grub ayarlarına kendin eklemen gerekecek muhtemelen.

Bir terminal açıyorsun.

cd /boot/grub/
sudo cp menu.lst menu.lst-bak

Diyerek grub config dosyasını yedekliyorsun. Şifreni girmen gerekecek. Sonra ubuntu kullanıyorsan gedit, kubuntu kullanıyosan kate gibi editör kullanarak bu dosyayı açıyorsun.

sudo gedit menu.lst

Listenin aşağısına in. Ubuntuların olduğu yere gelince istediğin pozisyona Vista için şunları ekle:

title Windows Vista
rootnoverify (hd0,1)
savedefault
makeactive
chainloader +1

Title istediğin isim. Bold ile yazdığım kısım önemli. Vista'nın hangi harddisk ve hangi partisyona yüklendiğine göre değişecek çünkü. Tek harddisk varsa ilk rakam 0 olacak. Muhtemelen 0,0 ya da 0,1 işe yarayacaktır denemen lazım.

Eğer yanlışını seçtiysen reboot yapmadan grub ekranında da değiştirebilirsin o rakamları. Vista satırına gelip e'ye bascaksın iki kere. Sonra rakamları değiştirip tekrar boot etmeyi deneyebilirsin.
Sosyal ağlarda paylaş

Evet onuna uğraşıyordum da
farkettim ki diğer işletim sistemim de gitmiş arşivim falan filan sanırım yükleme yaparken hddnin tamamına yüklemesini söyledim :P

Şuan recover yapiyorum Vista için
yeni partition açacağım Ubuntu için.

Soracağım birşey daha var en azından şimdilik:
FAT32 mi yapmalıyım diski yoksa NTFS mi?
Hangisi daha uyumlu olur eğer ben başka işletim sisteminden ubuntunun dosyalarına erişmek istersem ?

Tşkkrler yeniden
Sosyal ağlarda paylaş

GERGE said:
ext3 yaparsan Windows'da erişebilirsin.

Burda bi yamukluk var sanki. Windows ext3 göremiyor. Windows için özel ext3 sürücüleri falan var ama uğraşmak gerekiyor ve benim denediğim zamanlarda stabil değildi.

Bence Ubuntu'yu ext3'e kur. Windows Ubuntu'yu göremesin, görmesin de. Ortak kullanacağın dosyaları NTFS partisyonlara yazarsın. Ubuntu partisyonunda sadece linux ile ilgili şeylerin olur. Güvenli kalır onlar orda.
Sosyal ağlarda paylaş

Yok o kadar da uğraşmaya gerek yok, www.fs-driver.org adresine bir uğrayım 3 dakikada Windows'tan ext3 'e falan ulaşmak mümkün.

Soruna gelince, grub'un (live cd ile açarak) yeniden yüklenmesi her şeyi çözecektir. Eğer 15gb boyut ayırıp cidden oraya kurduysanız ne Ubuntu Vistayı ne de Vista Ubuntuyu silmiş olamaz:)
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...