Mighty_THoR Mesaj tarihi: Mayıs 29, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 29, 2009 Ardeth said: said: öte yandan devletin özel üniversite kisvesi altında faaliyet gösteren paralı diploma merkezlerine her sene trilyonlarca yardım yapması başka bir sorun o paranın devlet üniversitelerine verilmesi lazım. Çok klişe bir analiz kusura bakma. Tabi ki her özel üniversite değil bir çoğu "madem para verdiler diploma verelim" tarzı bir anlayışla bir işe yaramayan insanlar yetiştiriyorlar ama bilkent, koç, sabancı, bilgi gibi özel üniversiteler devlet üniversitelerinin %95inden falan iyi bazı bölümlerde ve geri kalanlarda ise denkler. Devletin devlet üniversitelerine yaptığı yatırım, özel üniversitelere yaptığı yatırımdan daha fazla devlet zaten bu yüzden muhtemel özel üniversitelere kaymak istiyor. O özel üniversitelerin iyileri, gelirlerini öğretim parası ve ürettikleri projeler üzerinden kazanıyorlar. Paralı eğitim ideal bir durum değil şuan sabancı, bilkent gibi üniversiteler Türkiye için çok önemli bir pozisyonda. Bazı fikirlere sabitlenip bunları görmezden gelemezsiniz, bugün yurtdışına en çok öğrenci gönderen üniversiteler o üniversiteler. üzgünüm bugün nispeten iyi denilebilecek vakıf üniversitelerinde 20 bin dolara master +doktora programı satılıyor bu şaka gibi birşey iş hyatına ilişkin en basit tecrübe bugün kısmetli bir insan olarak çok iyi bir firmada çalışıyorum ve kesinlikle vakıf üniversitesinden mezun insanları işe almıyorlar (devlet üniversitesinden gelen her adamıda almıyoruz tabiki hatta not ortalaması yüksek olan insanlar görüşmelerde ilk elenenler oluyor ama bu ayrı bir konu)
Ardeth Mesaj tarihi: Mayıs 29, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 29, 2009 Akademik camiayı pek takip etmiyorsun sanırım, sabancı ve koçta doktoraya kabul edildiğin zaman sana direk burs veriyorlar. koçta master için de bu böyle, sabancı da ise mastera girdiğin zaman burs alma olasılığın iyi bir ihtimal. Ben sabancıda da doktora yapan birini yanında labda staj yaptım, kız gerçekten çok fazla çalışıyordu projesini yapabilmek için. İyi vakıf üniversitelerine öyle para verip doktor olcam diye gidersen canını okurlar muhtemelen. Asıl şuan devlet üniversiteleri ağızları koktuğu için parayla "paralı tezsiz yüksek lisans" programları açtılar karıştırıyorsun sen, boğaziçinde bile tonla bu bölümlerden açtılar. Ben boğaziçi, sabancı ve koçu az çok takip etmiş bir insanım. Matematik bölümleri açısından bakarsan, koçta princeton, berkley gibi üniversitelerden gelmiş bir çok insan var. İyi notu olan öğrencileri direk mastera kabul edip, lisans bölümleri matematik olmasa bile bir kaç sene içersinde oldukça iyi matematikçilere çevirip yurt dışına yolluyorlar. İncelemeden, etraftan duyulan şeylerle olmaz bu tartışmalar. edit: tabi ben genel olarak mühendislik ve temel bilimlerden bahsediyorum. işletme ya da mba nasıl bilmiyorum sabancıda ama bu iki alanda iyi eğitim veren bir üniversitenin diğer alanlarda da az çok bazı standartların üzerinde olmasını beklerim.
Ardeth Mesaj tarihi: Mayıs 29, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 29, 2009 Farzı misal Koç Üniversitesi fen edebiyat fakültesinden 30. Burssuz öğrenci alıyor musunuz? Şu anda burssuz eğitim gören yüksek lisans ve doktora öğrencimiz bulunmamaktadır. Burslar hakkında daha fazla bilgiye ‘burslar’ bölümünden ulaşabilirsiniz.
Mighty_THoR Mesaj tarihi: Mayıs 29, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 29, 2009 farkeden birşey yok ki yüksek lisans eğitimleride en azından kendi mesleğim açısından konuşursam lisans eğitimleri kadar yetersiz. patronun bir arkadaşının ricasıyla koç hukuktan 2 stajyer aldık inanılır gibi değildi zaten ezile ezile 2 ay dayanabildiler. bu öğrencilerin suçu değil ben özel üniversitede okuyan insanları hor görmüyorum benim haddime değil bu tamamen hocaların suçu benim dersimede onların dersinede gelen hoca aynı ama verdikleri eğitim aynı değil özel ünivresitede resmen bunlar salak deyip anlatmıyorlar şöyle bir anımı anlatayım aramızda fakültede olan arkadaşlar var ceza hukuku bela birşeydir hele sınavların pratik kısımları insanı hayattan soğutur. Bir sınavda hoca 20 yıllık hakimlerin bile çoğu zaman hata yaptığı bir hesaplamayı bize sordu ve sadece doğru sonucu bulanları geçirdi aynı hoca aynı sınav döneminde bir vakıf üniversitesindeki ceza genel sınavında resmen sokaktan çevirip herhangi bir insana çözdürebileceğiniz bir sınav yaptı ben hocaya gittim hocam bu nasıl iş bizim günahımız öss de daha fazla soru çözdük diyemi cezalandırılıyoruz dedim (cahil cesaretiyle bir yaklaşımdı kabul) adamın cevabı onların kapasitesi okadar normal sorunca kalıyorlar okul yönetimiyle sorun çıkıyor oldu.
asinanyavuz Mesaj tarihi: Mayıs 29, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 29, 2009 Sağlık Bilimleri (Tıp, Eczacılık, Hemşirelik ...)'nin ayrılması gündemdeymiş, Mühendislik değil de diye biliyorum ben.
bourbon Mesaj tarihi: Mayıs 29, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 29, 2009 Mighty_THoR said: Bir sınavda hoca 20 yıllık hakimlerin bile çoğu zaman hata yaptığı bir hesaplamayı bize sordu ve sadece doğru sonucu bulanları geçirdi aynı hoca aynı sınav döneminde bir vakıf üniversitesindeki ceza genel sınavında resmen sokaktan çevirip herhangi bir insana çözdürebileceğiniz bir sınav yaptı ben hocaya gittim hocam bu nasıl iş bizim günahımız öss de daha fazla soru çözdük diyemi cezalandırılıyoruz dedim (cahil cesaretiyle bir yaklaşımdı kabul) adamın cevabı onların kapasitesi okadar normal sorunca kalıyorlar okul yönetimiyle sorun çıkıyor oldu. ahah hangi okul bu ya çok merak ettim ??
Ardeth Mesaj tarihi: Mayıs 29, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 29, 2009 Mighty_THoR said: Bir sınavda hoca 20 yıllık hakimlerin bile çoğu zaman hata yaptığı bir hesaplamayı bize sordu ve sadece doğru sonucu bulanları geçirdi aynı hoca aynı sınav döneminde bir vakıf üniversitesindeki ceza genel sınavında resmen sokaktan çevirip herhangi bir insana çözdürebileceğiniz bir sınav yaptı ben hocaya gittim hocam bu nasıl iş bizim günahımız öss de daha fazla soru çözdük diyemi cezalandırılıyoruz dedim (cahil cesaretiyle bir yaklaşımdı kabul) adamın cevabı onların kapasitesi okadar normal sorunca kalıyorlar okul yönetimiyle sorun çıkıyor oldu. O fakültenin sorunumuymuş ozaman. Ama temel bilimlerde genelde kabul gören görüş öğrencileri alanından soğutacak kadar zorlamanın da hatalı olduğudur. Kaldı ki bir hoca eğer hayatını kazanabilmek için böyle standardı düşük bir eğitim vermeyi kabul ediyorsa, sorun sadece üniversitede de değildir. Boğaziçinin fizik bölümü SUNY bölümlerine devlet ve üniversite tarafından yapılması istenen ayrıcalıkları (farklı zamanlı ve kolay fizik desleri vs) kabul etmediği için SUNY bölümü kapatıldı. Dolayısıyla sen vakıf üniversiteleri böyle not verip geçiriyor derken senin aslen vakıf üniversitesinde eğitim vermeyen hocan da bu problemin merkezi bir elemanı haline geliyor. Böyle bir anlayışa resmen parasıyla alet oluyor. Bu tür hatalardan temizlenen bölümler ise koç ve sabancıda (misal matematik bölümleri ikisini de) oldukça iyi bölümler. Akademik kadroya baktığın zaman anlıyorsun zaten.
Mighty_THoR Mesaj tarihi: Mayıs 29, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 29, 2009 evet bende aynı şeyi söylüyorum sistemdeki en önemli sorun ekonomik olarak tatmin edilmediği için çıkarlarını ön plana koymak zorunda olan öğretim görevlileri
Bella Mesaj tarihi: Mayıs 29, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 29, 2009 Bir ara istanbul üniversitesi için de bu tarz birşey çıkmıştı beyazıt kampüsünü bölmeyi düşünüyorlarmış falan.çok fazla olay çıkıyor diye.zaten çok saçma birşekilde edb fakültesi ve ana kampüs arası geçişler yasak olaylardan dolayı. ama sonra asılsız çıkmıştı..
Zeppelin Mesaj tarihi: Mayıs 29, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 29, 2009 fakülteleri de ikiye bölecekler diye bir söylenti dolaşıyor tıp ve hukuk fakültelerinde. zannetmiyorum bu kadar mallayacaklarını. bir de "marmara üniversitesinin bölünme talebi" mi? kim talep etmiş lan bunu?
elesso Mesaj tarihi: Mayıs 29, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 29, 2009 özel ünversiteler daha gelişme aşamasındalar, maximum 10-15 yıllık kurumlarla köklü geçmişi olan kurumların karşılaştırılması mantıksız. ama geleceklerini çok parlak görüyorum ben bu kurumların, resmen sıçraya sıçraya ilerliyorlar çünkü. kurumun kalitesi arttıkça gelecekte öğrenci kaliteside devlet üniversitelerini katlıyacaktır. başarılı öğrenciler arasında özele gidiyim kıymetim bilinir mantığıyla yaklaşan insanların sayısı gitgide artıyor.
Greeny Mesaj tarihi: Mayıs 29, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 29, 2009 işletmeyi ayırsınlar mevcut öğrencileri hemen mezun etsinler :)
BonePART Mesaj tarihi: Mayıs 29, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 29, 2009 "roket adam" said: yurtdışında durum nasıl, önde gelen üniversitelerin nufusları kaç? tek rektör mü var, yönetim sistemi nasıl? bilen var mı? internetim aşırı yavaş olduğundan araştıramıyorum şu an. bunları da topiğe yazsak, farklı bir yaklaşım getirebiliriz belki. edit: bir de şu "en iyi şurası" listelemesi nasıl yapılıyor, türkiye de üniversiteleri karşılaştırabileceğimiz bir kriter yok mu acep merak ediyorum. gidip webometrics e göre falan karşılaştırılıyor bazen, saçmalık. amerikda 2000 den 100000 e e adar okul war 100bin yokta yane en kalabalik 85000 felan gordum sanirim
Rock Mesaj tarihi: Mayıs 29, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 29, 2009 Aslında belrili avantajları olabilecek bir durum. Bazı üniversiteler bütçelerinin önemli bir kısmını mühendilik bölümlerine ayırıyor. Büyük üniversitelerde okuyna bir arkadaşımdan duyduğum buydu. Kendisi sosyal bölümlerden birinde okuyordu. Diğer bölmleri geliştirilmesiyle belki mühendislik tercih edenlerin sayısı azaltılabilir. NoT: 5 yıl öncesinden bugünü görebilmiş olsaydım asla mühendislik okumazdım. Yeni başlayacak arkadaşlara da tavsiye başka bölüm seçin. Herkes mühendis ola ola piyasa da iş kalmadı "biiip"...
aquila Mesaj tarihi: Mayıs 29, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 29, 2009 BonePART said: amerikda 2000 den 100000 e e adar okul war 100bin yokta yane en kalabalik 85000 felan gordum sanirim butun kampusleriyle birlikte 90613mus bizim nufus.
Luxor Mesaj tarihi: Mayıs 29, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 29, 2009 güzel sanatlar fakültesi ne olacak acaba onu merak ediyorum? :)
Scheriff Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2009 Mighty_THoR said: farkeden birşey yok ki yüksek lisans eğitimleride en azından kendi mesleğim açısından konuşursam lisans eğitimleri kadar yetersiz. patronun bir arkadaşının ricasıyla koç hukuktan 2 stajyer aldık inanılır gibi değildi zaten ezile ezile 2 ay dayanabildiler. bu öğrencilerin suçu değil ben özel üniversitede okuyan insanları hor görmüyorum benim haddime değil bu tamamen hocaların suçu benim dersimede onların dersinede gelen hoca aynı ama verdikleri eğitim aynı değil özel ünivresitede resmen bunlar salak deyip anlatmıyorlar şöyle bir anımı anlatayım aramızda fakültede olan arkadaşlar var ceza hukuku bela birşeydir hele sınavların pratik kısımları insanı hayattan soğutur. Bir sınavda hoca 20 yıllık hakimlerin bile çoğu zaman hata yaptığı bir hesaplamayı bize sordu ve sadece doğru sonucu bulanları geçirdi aynı hoca aynı sınav döneminde bir vakıf üniversitesindeki ceza genel sınavında resmen sokaktan çevirip herhangi bir insana çözdürebileceğiniz bir sınav yaptı ben hocaya gittim hocam bu nasıl iş bizim günahımız öss de daha fazla soru çözdük diyemi cezalandırılıyoruz dedim (cahil cesaretiyle bir yaklaşımdı kabul) adamın cevabı onların kapasitesi okadar normal sorunca kalıyorlar okul yönetimiyle sorun çıkıyor oldu. çok garip yorumlar yapıyorsunuz bazen. koç hukuktan 2 öğrenci geldi bişey bilmiolardı diyerek koç hukukun eğitim seviyesini nasıl belirleyebilirsin ki başka 2 öğrenci yollarım ben de sana senin o zamanki halinden 2 katı bilgili..böyle öğrenci karşılaştırarak bir yere varılmaz evet yetersiz vakıf universiteleri var içi boş adamlarla dolu olan ama buna benzer devlet universiteleri de var nasıl ki itü odtü boğaziçi ayrı bir yere konuluyor devletler arasında sabancı koç bilkent de ayrı biyerde, onların yanında. eskiden iş ilanlarında sadece boğaziçi itü odtü mezunları başvurabilir yazıyordu şimdi artı olarak sabancı bilkent koç yazılıyor. sabancı için konuşuyorum her bölümü en az o bölümün en iyi devlet üniversitesi kadar iyi lisans yüksek lisans farketmez ve "onların kapasitesi o kadar o yüzden kolay yapıyorum" diyecek hocaya da gülüp geçerim ha bi de özelden mezun almayan şirketin kendi tercihidir tabi ama özellikle sabancı mezunu isteyen çok ciddi şirketler de sayabilirim sana
Sixoms Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2009 öğrencilere oylama yapılacak mı acaba merak ettim.
BabacumMostors Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2009 sg-1 said: doğu marmara batı marmara olsun itü gelsin doğu marmarayı yıksın bi çağ kapansın bi çağ açılsın AHAHAHAHAHAHA
Cthulhu Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2009 yıllardır koü'de mühendisliği doğu marmara teknik diye ayıracak efsanesi var.. allah'tan seneye umuttepe'deyiz de olmayacak öyle bir şey
Öne çıkan mesajlar