Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Tarih Kitaplarında İnsan Hakları

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Lisedeki tarih öğretmenim televizyona çıkmış ve türk tarih kitaplarında insan hakları bilincinden bahsetmiş kısaca. Tamamen katılmamakla beraber, önemli noktalara değindiğini düşünüyorum. Paylaşayım dedim:
[video]http://www.facebook.com/profile.php?id=740468990&ref=ts#/video/video.php?v=68011617599&ref=mf?feature=oembed" width="459">

Mesaj tarihi:
hahaha age of empires dedi :)

Tarih derslerindeki hata şudur bence.
Çok fazla ezberci bir Tarih.
Yani adam sana "Zartzurt Savaşı 1204 yılında olmuştur, Kazananı Hedehödödür, Kaybedeni Zamazingodur, Bu antlaşmayla Şu şu toprakların verilmesi kabul edilmiştir" şeklinde anlatıyor. Sınavda ise hangi toprakların verildiğini, savaşın hangi yılda yapıldığı felan soruyor. Oysa işin özünü izah etmiyor. Bu savaş neden yaşanmıştır, hangi taktikle savaşın kazanıldığı ve savaşın sonuçları ne olmuştur gibi şeyler anlatılmıyor. Hep nokta atışlar dile getiriliyor ve bunlar sınavda soruluyor. Aslında Tarih, daha önceki yaşanmış şeylerin özünü anlatıp, günümüzde bu öğretileri nasıl değerlendirebiliriz, bunları göstermesi açısından önemli bir derstir. Ancak ne yazık ki işin sosyolojik incelemesinden ziyade, aldım-verdim-benseniyendim kısmı inceleniyor derslerde.

Bu da elbette Türk eğitim'inin ezbercilikle ilgili takıntısından geliyor diye düşünüyorum.

Ancak öteki yandan, "Resmi tarih yalandır, gerçek dışıdır, tek gerçek Tarih benim yazdığım kitaplardır" olayına karşıyım. Bu tip insanlar bana düzenbaz gibi geliyor.

Hilal TV'deki program niyeyse yanlış ve biraz da saplantılı bulduğum bir yönden incelemiş Türk Tarih'ini.

Bilmiyorum Yurtdışında Türk Tarihi nasıl öğretiliyor ama, "kadınlar" hakkında bahsetmemesi pek şaşırtıcı değil.
Biz eski çağlardan bahsediyoruz. İnsanın "insan" olmadığı zamanlardan. Sürekli savaşlarla vakit geçirilen, bu sayede para kazanılan, toprak elde edilen, monarşi, krallık, göçebelik gibi olaylardan. Hani Tarih kitabı dediğimiz şey hikaye kitabı da değil ki kadın-erkek ilişkisi koymak için araya bir hikaye sıkıştıralım? O zamanların yöneticileri bazında aktarılıyor Tarih, sıradan insanın önemsenmediği dönemlerde "İnsan hakları" ve "özgür olan kadın" olayından bahsetmeye çalışmak biraz zorlama olur.

Tarih dersi konusunda tartışacak onca şey varken, tutup da olayı o zamanlar olmayan "İnsan hakları" konusunun "kitaplarda" yer almayışını eleştirmek bana biraz gereksiz geldi.
Mesaj tarihi:
tarih dersindeki en buyuk eksiklik tarihin gecmisteki hatalarin yeniden tekrarlanmamasi icin gelecek nesillere devredilen bir birikim oldugunu unutup gecmis hatalari gizliyerek yepyeni hatalar yapilmasi icin genclere gaz vermek amaciyla kullanilmasi

roma tarihi yok yahu, sezar i okumadan tarihin en guzel cumhuriyetten gidim gidim diktaya gecilmesini anlatmadan nasil demokrasi bilinci vericen

allahtan corc lukas ep 1-3 cektide genclerimiz palpatine sezar gordu

bunun disinda kendimiz disinda olan konularla cok ilgisiz bizim tarih, fransiz ihtilalini bile yalap salap okuyor ve bunu osmanliyi parcaliyan ocu birsey olarak aktariyoruz, ABD nin hangi sartlarda ne sekil kuruldugunu ve bunun anlaminin ne oldugunu ogretmiyoruz

sirf insan haklari degil olay, universiteye kadar demokrasi nin ne oldugu ve nasil ortaya ciktigi, tarih boyunca kotu niyetli tiranlarin nasil demokrasiden faydalanarak hep ayni ucuz yalanlarla halklari nasil kandirdigini filan ogretmiyoruz

sonra cok oy alan her istedigini yapar oluyor demokrasi

birde tabi osmanlanin kurulus ve altin caginin aylarca ballandira ballandira analtilip cokusunun ve cokus nedenlerinin 1-2 derste hizlica gecilmesi var

osmanlinin zaferleri kimsenin karnini doyurmuyor, osmanlinin yaptigi ve genclerden israrla gizlediginzi hatalar onemli hocam
sen bunlari ogretmessen cCc diye akiyorlar ortamlara lise cikisi sonra birde onlarla ugrasiyoruz
Mesaj tarihi:
tarih dersi dünya tarihine çevrilecek ilk iki yıldan sonra. bir yıl osmanlı, bir yıl selçuklu tarla eker gibi okutmak yerine bunları birer kere okutup sonra kapsamlı dünya tarihi antik dönemlerden 20. yüzyıla kadar. inkilap tarihini de birleştirsinler sonuna.
  • Yeni Oluştur...