Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İskoç polisinde sekiz Jedi çıktı.

Eternalus

Öne çıkan mesajlar

Sam said:
film senaryosu için üretilen bir kavram ile milyarlarca insanın binlerce yıl boyunca sahip olduğu inançları bir tutmak mesnetsiz bir düşünce her şekilde.

Fark etmiyor işte ha islam olmuş ha jedi olmuş.Dünya üzerindeki hitine göre kavramların içeriklerini değiştiremiyorsun.Sen islamın militan boyutunda olduğun için onu değiştirelemez olarak düşünüyorsun.Ben ise islam ın düşünce boyutunda olduğum için çok rahat karşılaştırma yapabiliyorum.Mesnetsiz olarak görmeni sağlayan şey senin islamı militan boyutunda algılamandır.Kaldı ki bu forumda kuran okumadan islam nedir bilmeden islamı kötüleyen adamların sokakta ateizmi,agnostizmi,deizmi kötüleyen insanlardan farkı da yok benim için o da ayrı bir tartışma konusu.
Sosyal ağlarda paylaş

Sam said:
Asteroth said:
Jediism'in kurucusu/peygamberi George Lucas olmadığına göre herhangi bir sorun göremiyorum.

Kaldı ki "tüm tarihi bilgiler yanlış olabilir" dedikten sonra bu ikisi arasında bir karşılaştırma yapıp hüküm vermek de aynı derecede yanlış geliyor bana.

malzeme onun, farketmez. öte yandan tarihin gerçekliğinden şüpheye yönelik verdiğim uç örnek kinaye yaptığıma işaret etmiştir diye tahmin ediyordum.

Bu konu için gayet yerinde bir örnek, amacın kinaye olsa bile yerinde olmuş.

Herhangi bir konuda tarihi belgelere başvurursan, genelde "Bilinen ilk kullanımı..." "Tahmini sayı..." gibi ibarelerle karşılaşırsın. Bu da bilginin kesinlik taşımadığını, açık uçları olduğunu gösterir.

Öte yandan senin verdiğin "Din" örneğinde "Allah vardır ve tektir" gibi "kesin" ifadeler yer alır. Şahsen şüpheli bulup "doğru olmama ihtimali yüksek" demek için yeterli bu bence.

Ha tabii şu da var ki "Din" ve "Dini kitaplar"ı böyle bir konuda "tarih" başlığı altında incelemek apayrı bir olay.

"Melek indi, vahiy getirdi, sonra örümcek kapıya ağ ördü" AMA TERSİNİ KANITLAYAN BELGE YOK! Oldu canım.
Sosyal ağlarda paylaş

mantıksız bir önermeyi sorgulamak islam militanlığı mı oluyor artık? kurulu dinlere karşı hasmane düşüncelerin olabilir, umrumda değil ama fantezi öyküsünden çıkma bir kavramla din kurulabileceğini sanıyorsan senin islam bir yana din kavramının ne olduğu hakkında zerre fikrin olamaz. neyin gerçek ya da neyin sahet olduğu önemli değil, sahte olduğu bilinen bir kavramla sahteliğinin bilinemeyeceği bir kavramı bir tutmanın mantıksızlığı ortada.

şimdi gelse biri "ağrı dağı'na çıktım vahiy geldi alın bu da kitabı" dese, kitap da zırva dolu olmasa (spagetti canavarı saçmalıkları gibi) o adama lafım yok. tv'de izlediğim filmden fırlamış dine lafım var.
Sosyal ağlarda paylaş

Snefru said:
Asteroth said:
"Melek indi, vahiy getirdi, sonra örümcek kapıya ağ ördü" AMA TERSİNİ KANITLAYAN BELGE YOK! Oldu canım.

Kesinlikle haklısın ben şimdi çıkıp "ben peygamberim sıkıysa tersini kanıtlayan belge koyun" desem ne olucak haha :)

Şöyle bir şey de var, umrumda değil yani kim İslam'a inanmış, kim Jediism'e inanmış.

Yalnız kalkıp "Yabancı forumda 'ehe ehe dine sataşıyorum' diyen yok" dedikten sonra, "TV'den fırlamış dine lafım var" dersen, kendinle çelişiyorsun demektir bu.
Sosyal ağlarda paylaş

Asteroth said:
Bu konu için gayet yerinde bir örnek, amacın kinaye olsa bile yerinde olmuş.

Herhangi bir konuda tarihi belgelere başvurursan, genelde "Bilinen ilk kullanımı..." "Tahmini sayı..." gibi ibarelerle karşılaşırsın. Bu da bilginin kesinlik taşımadığını, açık uçları olduğunu gösterir.

Öte yandan senin verdiğin "Din" örneğinde "Allah vardır ve tektir" gibi "kesin" ifadeler yer alır. Şahsen şüpheli bulup "doğru olmama ihtimali yüksek" demek için yeterli bu bence.

Ha tabii şu da var ki "Din" ve "Dini kitaplar"ı böyle bir konuda "tarih" başlığı altında incelemek apayrı bir olay.

tarih konsepti, dayandığı belgeler gereği %100 gerçekliğe sahip olacak diye bir kaide yok zaten. ama bu demek değil ki her "kızılderililer bering boğazı'nı geçen türklerdi" diyene inanmak lazım.

ha kaldı ki neden tarih üzerine tartışmaya çektin ısrarla konuyu halen anlayabilmiş değilim, snefru'nun tamamen desteksiz, hayali bir önermesinin anlamasızlığını söyledim ben sadece.

islami kavramların kesinliğini veya gerçekliğini, mucizevi olayların tarihte vuku bulduklarını filan iddia etmiş değilim. gerçek olmadığı kaynak şahıs tarafından belirtilen bir kavram gerçek değildir, herhalde gerçek olduğunu iddia etmeyeceksiniz? öte yandan diğer kavramın gerçek olduğu iddia ediliyor ve bu uğurda hayatını ortaya koyan, hayatını harcayan bir insan var. iddiaları gerçek olabilir de, olmayabilir de. ama herhalde ki film senaristi ile aynı kefede değiller.
Sosyal ağlarda paylaş

Asteroth said:
"Zırva"?

Kime göre zırva, neye göre zırva?

"Binlerce yıllık, milyarlarca kişinin inandığı din"

Yıl hesabıyla mı düşüyor dinin "eleştirilebilirliği" yoksa inanan sayısıyla mı?

gökte uçan köfteli spagetti yığını vs beş duyuyla tespit edilemeyen, soyut bir kavram. hmm, hangisi daha saçma acaba? 8-)

Asteroth said:
Yalnız kalkıp "Yabancı forumda 'ehe ehe dine sataşıyorum' diyen yok" dedikten sonra, "TV'den fırlamış dine lafım var" dersen, kendinle çelişiyorsun demektir bu.

yaratıcısının "evet uydurdum" dediği dine lafım var evet.
Sosyal ağlarda paylaş

"Gerçek olmadığı kaynak şahıs tarafından belirtilen kavram" nedir Sam, bir videosunu koyabilir misin lütfen. Daha sağlıklı yorum yapalım ona göre.

Şimdi bildiğim kadarıyla konuşmam gerekirse, Jediism'in inananları Jedi'lara, insanüstü güçlere ve ışın kılıçlarına inanmıyorlar. İnandıkları temelde "fikirler", kaldı ki bu bağlamda İslam'dan herhangi bir farkını göremiyorum.

"Gerçek olmadığı kaynakça iddia edilmedikçe her şey doğru olabilir" fikri inanılmaz derecede safça geliyor bana şahsen. Akıl, mantık sahibi varlıklar olarak ayrımı yapabiliriz sanırım. Bu bağlamda "Cennete yükseldim, cehennemi gördüm" diyen adamın inandırıcılığı, sırf ondan sonraki binlerce yılda milyarlarca insan ona inandı diye artmıyor benim gözümde maalesef.
Sosyal ağlarda paylaş

Sam said:
sahte olduğu bilinen bir kavramla sahteliğinin bilinemeyeceği bir kavramı bir tutmanın mantıksızlığı ortada.

Gayet de bilinebiliyor güzel arkadaşım, gelip burada doğmalarını savunurken karşı tarafa da mantıksız demen gerçekten çok komik.

http://www.philosophersnet.com/games/whatisgod.htm

İnanç mantık işi değildir adı üstüne inanmak üzerine kurulu, eğer inancı rasyonel bir şekilde değerlendirmek istiyorsan üstteki oyunu oyna kafan biraz çalışıyorsa zaten insan mantıgıyla inancın bir arada olmayacağını görebilirsin.

Ha inanırım dersin sana saygı duyarım ama gelip burada inanmayanlara mantıksız demek sadece inançsızları güldürür.
Sosyal ağlarda paylaş

Sam said:
Asteroth said:
"Zırva"?

Kime göre zırva, neye göre zırva?

"Binlerce yıllık, milyarlarca kişinin inandığı din"

Yıl hesabıyla mı düşüyor dinin "eleştirilebilirliği" yoksa inanan sayısıyla mı?

gökte uçan köfteli spagetti yığını vs beş duyuyla tespit edilemeyen, soyut bir kavram. hmm, hangisi daha saçma acaba? 8-)

Asteroth said:

yaratıcısının "evet uydurdum" dediği dine lafım var evet.

Jediism dininde Flying Spaghetti Monster'dan bahsedilmez.

Jediism'in yaratıcısı George Lucas değildir.

Basit bir örnekle açıklayayım; İsa "Allah var" diyen ilk adam (Zira İslam İsa'yı tanıyor) fakat İslam'ın kurucusu İsa değil, Muhammet.
Sosyal ağlarda paylaş

Amma onemnliymis arkadas insanin main dinler harici seylere inanmaya kalkismasi. Zorlamissiniz "Lucas salladi!!1!" diye.

Butun varliklari ve cevreyi olusturan, birlestiren bir "force"'a inanmak bir dindir. Bu Star Wars'tan evvelde vardi. Lucas bir kac inanistan esinlenerek bunu yaratti. Yukarda da birisi demis, 2 kutuptaki seylere inanmayip Lucas'in yarattigi YALAN!!1! dine inanabilir.

As long as bu adamlar "bizi allah yaratti, izliyor ve tapin dedi" gibi sacma sapan seylere girmedikce, bir "force" inanmak daha mantikli.
Sosyal ağlarda paylaş

Hristanlığa görede İslam diye bir din kabul edilemez. İslama görede İsa islamı yaymaya çalışmıştır. Bunlar inanç işi. Bende olmadığına inanıp "abuk subuk" diye bir yorum yapabilirim. Bunun ne inanan kişi sayısıyla nede kaç yıllık olduğuyla bir alakası yoktur. Yıla bakılsa Güneşe tapardım heralde. Burada konu Jedi dininden/inancından olan bir kaç adamın polis olması. Yani olamaz mı? Loxias dinindende olabilir Paticik dininden de.

Benim için öbürküler nekadar saçmaysa Paticik dinide okadar saçma. Burda alınıcak gücenicek bir taraf yok. Yada aa bak isada böyle yapmış diye ispatada gerek yok.
Sosyal ağlarda paylaş

valla isteyen filmden fırlama dine inanabilir ya da inanmadan saygı duyabilir, bana dogmacı filan denmeye başlanmış gene. gelir birileri daha şataşır birazdan, hiç uğraşamayacağım dini inanç sahibi olmamanın modernlik olduğunu sanan insanlarla.

jedilik'in uydurma olduğuna yönelik video istenecekse cidden o kadar boş vaktim yok, (hoş gerçi saçmalık ölçeğinde o denli uç bir noktada ki 7/24 boş olsam gene yok vaktim) siz muhammed'in "evet uydurdum" dediği video çıkarıp koyarsınız çok müsaitseniz.

din kavramının anlamını özümsemek için illa ki bellir bir inanç sahibi olmak gerekmiyor, jedilik'i animizm ya da şamanizm ile de bir tutsanız mantıksız bulurdum. ama bu forumda maalesef kavramlar üzerinden tartışlamaz oldu, illa ki street fighter'da karakter seçip onları dövüştürmek gerekiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Sam said:
mantıksız bir önermeyi sorgulamak islam militanlığı mı oluyor artık? kurulu dinlere karşı hasmane düşüncelerin olabilir, umrumda değil ama fantezi öyküsünden çıkma bir kavramla din kurulabileceğini sanıyorsan senin islam bir yana din kavramının ne olduğu hakkında zerre fikrin olamaz. neyin gerçek ya da neyin sahet olduğu önemli değil, sahte olduğu bilinen bir kavramla sahteliğinin bilinemeyeceği bir kavramı bir tutmanın mantıksızlığı ortada.

şimdi gelse biri "ağrı dağı'na çıktım vahiy geldi alın bu da kitabı" dese, kitap da zırva dolu olmasa (spagetti canavarı saçmalıkları gibi) o adama lafım yok. tv'de izlediğim filmden fırlamış dine lafım var.

Benim hiçbir dine karşı hasmane düşüncelerim yok.Kaldı ki hayatımda star wars izlemedim jedilik nedirde bilmem.İsteyen istediğine inansın beni bağlamaz.Benim tek takıldığım nokta jediliğe saçma diyen bir adamın islam dogmalarını muhteşem tutarlı bulması.Burada bir saçmalık var :)

Kitapların zırva dolu olup olmadığı öznel bir fikirdir işte bu yüzden herkes istediğine inanmakta özgürdür ayrıca her düşünceyi okudun gördünmüde zırva olduğunu biliyorsun mesela dünya üzerindeki tüm gönderilmiş kitapları okudun mu da kendinden şüphe etmeden içeriklere "zırva dolu" etiketini yapıştırabiliyorsun?Sen tvdeki dine saçma diyip dağdan çıkana hörmet ediyorsan gözlerin yanıldığını kanıtlıyorsun demektir.Şekilcilik üzerine kurulu bir din anlayışın vardır demektir.Sen o zaman jediler dağdan kitap indirmiş olsa jedilere inanıyor olurdun :)
Sosyal ağlarda paylaş

Sam said:
uğraşamayacağım dini inanç sahibi olmamanın modernlik olduğunu sanan insanlarla.

Ahaha çok iyi, herkes senin gibi bir şeyi mantıklı bir şekilde düşünmeden sadece özendiği ya da çevresinden gördüğü için uyguluyor zaten.

Sam said:
din kavramının anlamını özümsemek için illa ki bellir bir inanç sahibi olmak gerekmiyor

Bence de gerekmiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

@Loxias; kendi içinde tutarlı olduğun müddetçe beni ilgilendirmez zaten. Benim konuda karşı çıktığım olay Sam'in "Muhammet kendini yalanlamadı" diye İslam'ın gerçek olma ihtimalini savunurken, "Adam götünden sallamış" diyerek başka bir dini eleştirmesi.

Kimin neye inandığı umrumda değil açıkçası Sam. Tartışmanın başından beri tüm iddialarını dayandırdığın "Ama George Lucas öyle dedi" videosunu bulmaya "Vaktim yok, çok saçma bu işler" demen APAYRI bir güzellik bu arada. Bende de Muhammet'in "Evet ya, ben hep uydurdum onları" dediği video var da, ÇOK BOŞ İŞLER BABA YA, 7/24'ÜM BOŞ OLSA UĞRAŞAMAM ŞİMDİ.

Başından beri karşı çıktığım tek nokta "İslam'la dalga geçmeyi iş sanıyor burdakiler, yabancı forumda hiç görmedim" dedikten sonra "Uydurmuş adam, kendi söyledi, adamın söyledi!" demendeki ikiyüzlülük.
Sosyal ağlarda paylaş

valla kusura bakmayın ama uydurmalığı ortada olan bir kavramın political correctness çerçevesinde savunulması son derece mantıksız. altı tane film yeterli değilse özel kanıt arayacak kadar boş değilim evet, fikir üzerinden konuşurken hadi gene neyse ama ad hominem'ler karışmaya başladı aradan. abuk sabuk sataşmalarla uğraşamam cidden, size kolay gelsin.
Sosyal ağlarda paylaş

Bir dine uydurma, gerçek değil demek eleştirmektir, dalga geçmek değil. İslam için de burada herkes gerçek değil diyebiliyor değil mi bu kadar yaygara kopmuyor?
Asteroth said:

Başından beri karşı çıktığım tek nokta "İslam'la dalga geçmeyi iş sanıyor burdakiler, yabancı forumda hiç görmedim" dedikten sonra "Uydurmuş adam, kendi söyledi, adamın söyledi!" demendeki ikiyüzlülük.

Hatta bazen sınırlar da aşılıyor, herkes hala mutlu mesut takılıyor falan, Sam'in de tepkisi zaten bu sınırların aşılmasına, eleştiriye değil.

Neyse son olarak forumdaki jedi arkadaşlara çağrıda bulunuyorum
http://1inkz.files.wordpress.com/2007/10/darkside.jpg
Sosyal ağlarda paylaş

Sam said:
valla kusura bakmayın ama uydurmalığı ortada olan bir kavramın political correctness çerçevesinde savunulması son derece mantıksız. altı tane film yeterli değilse özel kanıt arayacak kadar boş değilim evet, fikir üzerinden konuşurken hadi gene neyse ama ad hominem'ler karışmaya başladı aradan. abuk sabuk sataşmalarla uğraşamam cidden, size kolay gelsin.

Abi sen o zaman islamın içeriğine değil otoriteye ve güce inanıyorsun.Yarın birgün jediliği yaymak içinde cihad yapılsa ve jedilik dünya üzerinde güçlense ve tüm bunlar olurken 1000 yıldan fazla süre geçse sen o zamanda başka bir düşünceyi saçma kendi jedi düşüncesini tutarlı bulucaktın hal böyleyken başkalarının müslümanlığına da söverken ve sen islamın içeriğine kişisel gelişim aşamasına ve felsefesine hürmet etmezde gücüne otoritesine hürmet ederken sen ne kadar biliyorsun acaba bildiğini sandığın islamı :)
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...