Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Araştırmaya göre Türkler 'Çok mutlu'

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
faho said:
fahrettin aslan:
mutluluk parayla olmaz

yaşantımızın tamamını maddıyata bagladıgımız için parasız saadet olmaz dıyoruz.oysaki bende aynı düşüncedeydım taaki 37 yaşına gelene kadar.bu güne kadar bir kazmaya sap olamadım baktımki dunya hayatım oyle böyle gıdıyor kendımı allahın emirlerını yerıne getırmeye adadım allahıma çok şükürler olsunki bu sayede belkı ahıret hayatımda rahat ederım dogru yola döndügüm için çok mutluyum.
Hepimiz faho gibi olsak bence hepimiz mutlu olabilirdik
Mesaj tarihi:
Rewendor said:
riglous said:
Pati'deki uyelerin toplumu yansitmadigini daha once bircok kere gorduk. Yine ayni durum.

TUIK'e laf atmadan once bir kendi cevreniz ne kadar homojen buna bakin. Hani ota b.ka laf atabilirsiniz de, rakamlara b.k atmak inanctan fazlasini ister. Rakamlar isinize gelmediginde de sucu hemen bilgiyi hazirlayan kuruma atmayin bi durun, bi dusunun, bi belki sorun sizdedir, sizin cevrenizdedir, belki sizin gormediginiz bi seyler vardir, bi sakin, bi yavas. Kopurmeye basladiniz; bu tavirla savundugunuz tarafta olan insanlari da yipratiyorsunuz.

Hmm madem öyle hadi rakamlara bi bakalım senin dediğin gibi. Şu rakamları teker teker bana söyle bakayım. Öyle ya rakamlara bakmak lazımmış:

- Kişi başına düşen milli gelir

- 40 yaşlarında 2 çocuklu ortalama bir çekirdek ailenin ortalama maddi birikimi

- Devlet hastanesinde ameliyat için randevu alınan gün sayısı

- Son 10 sene içerisindeki suç artış oranı

- Türkiye'de işsizlik oranı

- Ev, araba, cep telefonu kullanımı gibi artık temel sayılacak ihtiyaçlardaki vergi oranı

- Son 10 senede benzine uygulanan zam oranı

- Açlık ve yoksulluk sınırı vs minimum maaş

- İstanbul, Ankara ve İzmir'deki hava kirliliği oranı

- Son 20 senede enflasyon değişim oranı

Şimdi bu "rakamlar" çoğaltılabilir ama genel bir tablo açısından sanırım yeterince örnek verdik.

Hadi bi araştır bakayım şu rakamları da söyle bakalım mutluluk verici miymiş değil miymiş

Riglous son derece haklı. Pati halkı yansıtmıyor.

Aynı şekilde dünyanın en mutlu ülkeleri genelde gelir seviyesi düşük olanlardan çıkıyor. Sanırım böyle bir araştırma vardı fakat adını tam hatırlayamadım.

Ha ama en rasyonel düşünen ülkeleri sıralasak mutluluk konusunda birinci olan ülkeler geriye düşer tabii ki.
Mesaj tarihi:
Ha, yani akşama eve ne yemek götüreceğinin, elindeki 3 kuruş parayla ayı nasıl geçireceğinin, çocuğunu okula göndermek için parayı nerden bulacağının derdindeki adam çok mutlu, güzelmiş..
Mesaj tarihi:
mani said:
Çözmüşsün olayı. Anket doğrulandı tamam dağılın.

Aynı istatistik kurumunun saçma sapan ekonomik araştırmalarıda vardı. Mesela bu araştırmaların içine tencere tutacağı, lastik balon, şezlong falan bulunuyordu. Gerçekten dikkate alınacak bi kurum. Hiç siyasi baskılara boyun eğmez. O yüzden zaten RTE bu kurum hakkındaki incelemelere izin vermemiştir çok güvenir kurumuna.

O zaman, adamlar issizlik orani %15,5 dedigi zaman "Bu rakam dooru degildir" diye ortaya ciksaydin, simdi isine gelmiyo diye itiraz etmek niye?

Mohi said:
fetocanlar iyice sapıttı, adam gelmiş sonuca doğru diyor!?
PUZUHAHAAHAHHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAA!!

"Bana katilmayan, kesin onlardandir" di mi? Sensin fetocan. :)

Rewendor said:
Hmm madem öyle hadi rakamlara bi bakalım senin dediğin gibi. Şu rakamları teker teker bana söyle bakayım. Öyle ya rakamlara bakmak lazımmış:

- Kişi başına düşen milli gelir

- 40 yaşlarında 2 çocuklu ortalama bir çekirdek ailenin ortalama maddi birikimi

- Devlet hastanesinde ameliyat için randevu alınan gün sayısı

- Son 10 sene içerisindeki suç artış oranı

- Türkiye'de işsizlik oranı

- Ev, araba, cep telefonu kullanımı gibi artık temel sayılacak ihtiyaçlardaki vergi oranı

- Son 10 senede benzine uygulanan zam oranı

- Açlık ve yoksulluk sınırı vs minimum maaş

- İstanbul, Ankara ve İzmir'deki hava kirliliği oranı

- Son 20 senede enflasyon değişim oranı

Şimdi bu "rakamlar" çoğaltılabilir ama genel bir tablo açısından sanırım yeterince örnek verdik.

Hadi bi araştır bakayım şu rakamları da söyle bakalım mutluluk verici miymiş değil miymiş

Su soyledigin kalemlerin cogu parayla alakali. Mutlulugun bununla pek bir alakasi yok, heleki TR'de. Bakin Turk insaninin duygulariyla para arasinda bir iliski kuramazsiniz. Adamin acliktan agzi kokuyodur, yediremez, gidip hademe olmaz. Adam ekmek almistir, evde 4 kisi bekliyodur, gider yarisini dilenciye verir vs. vs. Mantik aramamak gerek.

---
Bunun disinda su arastirmanin ne zaman yapildigina bakmaniz gerek. Mesela arastirmayi su son ergenekon dalgasindan sonra yapsalardi muhtemelen cok daha dusuk cikardi. Hazir secim donemi, insanlar komur vs. yardimi aliyorlarken yaptilarsa oranlar boyle cikmistir eminim.

Herkes bi RTE jileti tutturmus gidiyo. Occam'in kemikleri sizliyodur. Daha once de dedim, simdi de soyluyorum. Bu tavirlar, gercekten isledikleri suclari ortmeleri icin onlara koz veriyor. Savundugunuz tarafi yipratmaktan baska bir is yapmiyorsunuz.
Mesaj tarihi:
riglous said:

Su soyledigin kalemlerin cogu parayla alakali. Mutlulugun bununla pek bir alakasi yok, heleki TR'de. Bakin Turk insaninin duygulariyla para arasinda bir iliski kuramazsiniz. Adamin acliktan agzi kokuyodur, yediremez, gidip hademe olmaz. Adam ekmek almistir, evde 4 kisi bekliyodur, gider yarisini dilenciye verir vs. vs. Mantik aramamak gerek.

Dünyadan riglous'a, dünyadan riglous'a. Dünyadan çok uzaklaştın, göstergelerin çalışmıyor.

Biraz ayağınız yere bassın, gerçekçi olun. Herkes ister tabii mutluluğun parayla alakası olmamasını. Ama insanın mutlu olmasının birinci şartı temel ihtiyaçlarını (barınak, yemek, güvenlik) sağlayabilmektir. Bunlar da günümüzde parayla oluyo. Açlık sınırını düşündüğümüzde, maaş miktarlarını düşündüğümüzde, pek de karşılanmadığı ortada.

Hayalperest olursan evet mutluluk parasız da olur. Ama gerçek dünyada böyle değil maalesef.
Mesaj tarihi:
odiflame said:
anketör istatistikciliği yerine ülkelerin refah ve gelişmişlik istatistiklerine baksanız mutlu insanların hangi ülkede olduklarını görürsünüz.

zengin ülkelerdeki insanların çok mutlu olduklarını zannetmiyorum pek. anti depresan satışlarından bahsetmişti birisi yukarlarda. intihar oranlarına falan bakmak lazım. refah la mutluluk ölçülmez malesef.

uzun zamandır madde'nin hakim olduğu batı ile bin yıllardır mânâ'nın hakim olduğu doğuyu aynı kıstaslarla karşılaştıramazsınız malesef.
Mesaj tarihi:
Gayet karşılaştırılır.

Afrika falan desen karşılaştırılmaz belki. Çünkü o insanların yaşayışı öyle, hayatları daha saf, çevreyi bilmiyorlar. Ama özellikle Türkiye başta olmak üzere "doğu", en azından orta doğu refahın tadını aldı, batıyla iletişim halinde, biliyor maddi olarak ne kadar iyi olunabileceğini ama olamadığını.

Hani madem öyle şurada aman canım memleketim havasındaki insanların neden çoğunluğu bi an önce türkiyeden ayrılıp yurtdışına gitmeye bakıyor? Üni. olsun, mastır olsun, olmadı iş miş olsun bi şekilde "kapağı" atmaya çalışıyor avrupaya, amerikaya.

Daha geçenlerde bunla ilgili de anket yapılmıştı, korkunç bir oran çıkmıştı gitmek isteyenlerde. Heralde o kadar keyifli olsalar bırakmazlardı burayı :)

Tamam, maddi güç = mutluluk denklemi yanlış, ama bayağı bir etkisi var maddi gücün.

Kaldı ki "kültür" olarak, "medeniyet" olarak da öyle çok barışçıl bir toplum değiliz biz. Hani biraz sonradan görmüşlükten, biraz kültür sentezi arasında kendimizi kaybetmişlikten falan heralde maddi durumdan bağımsız olarak günlük yaşam (özellikle büyük şehirlerde) tam bir felaket.

Hepsini geçtim her trafiğe çıktığında sıkıştırmaya çalışan dallamalara ya da bağra çağra küfrede korna çala laf atan denyolara, kız arkadaşınla yürürken sağdan soldan laf atan ayılara (bunlara çok genç kesim de dahil, ha yolda gördüğü herhangi bir kıza laf atan kişi zaten nasıl bir denyodur o ayrı), devlet dairesine ya da okulunun öğrenci işlerine falan işi düştüğünde binbir bağrış çığrış, sıra çekmeye tavır çekmeye, şark kurnazlığıyla binbir takla atıp her şeyde önünüze geçmeye çalışan ya da aklınca sizi kandırıp kazanç sağlamaya çalışan, yüzüne vurduğunuzda da ya pişkinliğe ya aptallığa yatan yurdum kurnazlarına, özellikle istanbulda iyice türeyen kapkaç ve yankesiciliğe, sahilde kız arkadaşınla gezerken musallat olan ve gitten anlamayan çingenelere, toplu taşımada kızları fortlamaya çalışan, erkeklere tavır yapan kırolara, 2 memesi bi cinsel organı var diye kendini bir şey sanıp da herkesi kendi peşinde koşuyo sanan aklınca prenses yurdum kızlarına, her fırsatta kavga çıkarmaya çalışan ve en ufak bişeyde yumruğa davranan yurdum gençliğine, kısacası toplumun her yanına yayılmış hoşgörüsüz, bencil ve agresif "toplumsal karaktere" her gün dayanmak zor iş zira. Böyle bir ortamda mutlu olmak çok daha zor.

Doğruya doğru, şimdi burada vatan haini ilan edin isterseniz, isterseniz türk düşmanı diyin, isterseniz milliyetçilik naraları atın. Ama toplum olarak "zor" bir toplumuz, gerek ahlak gerek karakter gerekse bilinç olarak pek de oturmuş bir toplum değiliz (genel olarak bakıldığında). Böyle ortamda kim nasıl mutlu olsun daha iyisini gördüğü sürece?
Mesaj tarihi:
Abi eğer Türkiye'de bir insanın geliri iyiyse kafası rahatsa baştakinin ne kadar yobaz olduğu onun umrunda olmaz.Var Rte yi melih gökçeği savunan bir arkadaşım, adamın fikirlerinin elle tutulur bir yanı yok gerçekten,uzun uzadıya anlatmayayım da...He abi evet çok mutluyuz biz TUİK imba diyip geçiceksin yani yapacak bir şey yok...
Tabi bu adamlara oy veren kesimi kastediyorum yanlış anlaşılmasın
Mesaj tarihi:
Rewendor said:
Gayet karşılaştırılır.

Afrika falan desen karşılaştırılmaz belki. Çünkü o insanların yaşayışı öyle, hayatları daha saf, çevreyi bilmiyorlar. Ama özellikle Türkiye başta olmak üzere "doğu", en azından orta doğu refahın tadını aldı, batıyla iletişim halinde, biliyor maddi olarak ne kadar iyi olunabileceğini ama olamadığını.

Hani madem öyle şurada aman canım memleketim havasındaki insanların neden çoğunluğu bi an önce türkiyeden ayrılıp yurtdışına gitmeye bakıyor? Üni. olsun, mastır olsun, olmadı iş miş olsun bi şekilde "kapağı" atmaya çalışıyor avrupaya, amerikaya.

Daha geçenlerde bunla ilgili de anket yapılmıştı, korkunç bir oran çıkmıştı gitmek isteyenlerde. Heralde o kadar keyifli olsalar bırakmazlardı burayı :)

Tamam, maddi güç = mutluluk denklemi yanlış, ama bayağı bir etkisi var maddi gücün.

Kaldı ki "kültür" olarak, "medeniyet" olarak da öyle çok barışçıl bir toplum değiliz biz. Hani biraz sonradan görmüşlükten, biraz kültür sentezi arasında kendimizi kaybetmişlikten falan heralde maddi durumdan bağımsız olarak günlük yaşam (özellikle büyük şehirlerde) tam bir felaket.

Hepsini geçtim her trafiğe çıktığında sıkıştırmaya çalışan dallamalara ya da bağra çağra küfrede korna çala laf atan denyolara, kız arkadaşınla yürürken sağdan soldan laf atan ayılara (bunlara çok genç kesim de dahil, ha yolda gördüğü herhangi bir kıza laf atan kişi zaten nasıl bir denyodur o ayrı), devlet dairesine ya da okulunun öğrenci işlerine falan işi düştüğünde binbir bağrış çığrış, sıra çekmeye tavır çekmeye, şark kurnazlığıyla binbir takla atıp her şeyde önünüze geçmeye çalışan ya da aklınca sizi kandırıp kazanç sağlamaya çalışan, yüzüne vurduğunuzda da ya pişkinliğe ya aptallığa yatan yurdum kurnazlarına, özellikle istanbulda iyice türeyen kapkaç ve yankesiciliğe, sahilde kız arkadaşınla gezerken musallat olan ve gitten anlamayan çingenelere, toplu taşımada kızları fortlamaya çalışan, erkeklere tavır yapan kırolara, 2 memesi bi cinsel organı var diye kendini bir şey sanıp da herkesi kendi peşinde koşuyo sanan aklınca prenses yurdum kızlarına, her fırsatta kavga çıkarmaya çalışan ve en ufak bişeyde yumruğa davranan yurdum gençliğine, kısacası toplumun her yanına yayılmış hoşgörüsüz, bencil ve agresif "toplumsal karaktere" her gün dayanmak zor iş zira. Böyle bir ortamda mutlu olmak çok daha zor.

Doğruya doğru, şimdi burada vatan haini ilan edin isterseniz, isterseniz türk düşmanı diyin, isterseniz milliyetçilik naraları atın. Ama toplum olarak "zor" bir toplumuz, gerek ahlak gerek karakter gerekse bilinç olarak pek de oturmuş bir toplum değiliz (genel olarak bakıldığında). Böyle ortamda kim nasıl mutlu olsun daha iyisini gördüğü sürece?

Rewendor o kadar iyi anlatmış ki hakikaten,eklenecek bir şey kalmamış diyebilirim
Mesaj tarihi:
Daha iyisini gordugu surece :)
Abi daha iyisini gorup de bunu sindiremeyecek olsa insanlar, bu gun ne Koc kalirdi ne Sabanci, herkes yagmalamisti. Hatta coktan sosyal bir devlet olmustuk.

Senin gordugun Turkiye ile benim gordugum farkli. Hani demissin ya dunyadan riglous'a, bence Turkiye'den Rewendor'a.

Bak bu soylediklerin ABD'de gecerli olur. Insanlar paramiz yok diye aglarlar, mutluluk duser. Ama TR'de degil bu.

Heleki insanlar bedava mal yerken, daha da mutlu olurlar.

Sondan ikinci paragrafta saydigin insanlar var ya, o sekilde herkesi zaten "oteki"lestirebilirsin. Bu durumda, bir noktada %86'lik kesimi oteki ilan edip kendi kendine sinir harbine girdigini soyleyebilirsin. Cok normal. Ama orada saydigin "oteki"ler kendi iclerinde mutludur belki? Yani o yurdumun kendini prenses sanan kizinin mutlu olma ihtimali epey yuksek...

TR'den gitmek isteyen insanlarin sayisi oldukca fazla, cogu da nereye gidecegini neyle karsilasacagini bilmiyo bile. Ama bu, o insanlara "mutlu musun" diye sordugunda "hayir" cevabini almana yetmez. Yukarida soyledigim gibi daha iyisi var demek, bireyin mutlu olmadigi anlamina gelmiyor.
Mesaj tarihi:
Daha iyisiyle karşılaştırmaktan kastım zaten Avrupa, Amerika, Avustralya ya da Kanada gibi ülkelerdi. Bunları da görmek çok zor değil. Kendini ABD ya da Kanada'yla karşılaştırıp sosyal devlet olacağını sanmam ülkenin :) Daha iyisini bilmek dediğim "ideal toplum düzeni gelsin herkes sokaklarda dansetsin" değil yani, pratikte burnumuzun ucunda gördüğümüz düzen. Türkiye'nin Sabancısı Koçu varsa ABD'nin de Bill Gates'i var mesela :)

Ha, dediğin doğru herkesi ötekileştirebilirim böyle, ama bu saydıklarım da yine toplumun genel şikayetleri. Kendini prenses sanan kız kendine laf atan gençlerden tiksiniyo mesela senin verdiğin örnekle.

Yani şu anda Türk olduğumuz için objektif bakamıyoruz da, herhangi bir gelişmiş Avrupa ülkesi vatandaşı ya da ABD vatandaşı olsa "Aaa Türkler ne kadar mutlu" diyerek Türkiye'ye yerleşmeye gelecek kaç insan var aranızda?
Mesaj tarihi:
Benim bugun bir arkadasim TR'ye tasinma karari aldi :) Aksam aksam bu kadar denk gelir, baya guldum.

Daha iyisi sorunu orada degil. Hani "insanlar daha iyisini gordugu zaman aziyla yetinmezler bu da mutsuzluk yaratir" gibi bir baglam mantik kurdun. O mantiga gore, o mutsuz olan insanlar, mutlu olmayi amacladiklarini dusunursek, Koc'un sahip olduklarina sahip olmaya calisirlardi ki bu Koc'u yagmalamaya kadar varirdi.

O prensesin, kirodan tiksinmesi, tumuyle mutsuz oldugunu gostermezki.

Insanlar bir seylerden sikayet edebilir; bircok seyi sevmeyebilir ama bu onlarin mutsuz oldugunu gostermez.
Mesaj tarihi:
riglous said:
Benim bugun bir arkadasim TR'ye tasinma karari aldi :) Aksam aksam bu kadar denk gelir, baya guldum.

Daha iyisi sorunu orada degil. Hani "insanlar daha iyisini gordugu zaman aziyla yetinmezler bu da mutsuzluk yaratir" gibi bir baglam mantik kurdun. O mantiga gore, o mutsuz olan insanlar, mutlu olmayi amacladiklarini dusunursek, Koc'un sahip olduklarina sahip olmaya calisirlardi ki bu Koc'u yagmalamaya kadar varirdi.

Insanlar bir seylerden sikayet edebilir; bircok seyi sevmeyebilir ama bu onlarin mutsuz oldugunu gostermez.

Mantık nobel ödülü alabilir
Mesaj tarihi:
Valtyr said:
riglous said:

Mantık nobel ödülü alabilir

Nobellik bir sey yok abi. Cik disari, konus milletle. Ama kendi mahallene tikanip kalma, gez bi illeri, bi sor bakalim insanlar nasillar.
Senin sadece tek bir konuya olumlu bakman, senin tumuyle mutlu oldugunu gostermeyecegi gibi, tek bir konuya olumsuz bakman da tumuyle mutsuz oldugunu gostermez.
Buradan, tekil olaylara bakis acinizdan yolacikarak genel ruh halinizin nasil oldugu hakkinda bir sonuca varamayacaginizi cikarabilirsiniz.

Hos artik yapamazsiniz da. Bu anketin yapildigi zaman cikip sormaniz gerekirdi. Uzerimizden bir ergenekon dalgasi gecti.
Mesaj tarihi:
Peki onların mutlu olması benim mutlu oldugumu gösterir mi?Burada bir egoizmden bahsetmiyoruz benimle aynı hisleri paylaşan bir çok adam olduguna inanıyorum en azından kendi çevremdeki insanların durumu bunu doğrular nitelikte.Hani aslında bir şeylerden şikayet ediyor olmaları mutsuz olduklarını göstermez diyorsun e bu mantığa göre hiç bir şeyden yakınmayan şikayet etmeyen adam mutlu değildir.Dediğin doğru bir insanın mutlu olması maddi durumundan bağımsız değişkenlere de bağlıdır ama rewendorun dediği gibi insan kalitesi gerçekten çok düşük böyle bir ortamda mutlu olabilmek marifet bence.
Mesaj tarihi:
Ahahaha kalitem de dustu. Supermis.
said:
Hani aslında bir şeylerden şikayet ediyor olmaları mutsuz olduklarını göstermez diyorsun e bu mantığa göre hiç bir şeyden yakınmayan şikayet etmeyen adam mutlu değildir.

Hicbir seyden yakinmayan, sikayet etmeyen adam mutsuz olabilir. Bunu da kabul ediyorum, ben de dedim zaten.

Ayrica senin mutsuz olman herhangi bir seyi degistirmiyor. Burada tartistigimiz %86'nin mutlu olmasi. Eger sen %14'teysen, zaten konumuz dahilinde degilsin. Ama senin cevrendekilerin isterse %100'u mutsuz olsun. Bu %86'lik istatistigin yanlis oldugunu gostermez. Sadece senin cevrenin homojen olmadigini gosterir.

Bakin illa cevrenizdekilerle baglayacaksaniz, o zaman cevreniz diye sectiginiz insanlarin %38'i AKP'ye oy vermis olsun; %9.5'i universite mezunu olsun; %3.5 brut 3kYTL'nin uzerinde maas aliyor olsun (net olarak 1650YTL civari bir sey) vs. vs. Yani Turkiye geneline uyan bir sample space secin, ondan sonra diyin ki bu rakam yanlis; o zaman Cumhuriyet'i arayip diyin bu verilen bilgiler yanlis :). Yanniz aramadan once standart sapmayi falan hesaplayin.
Mesaj tarihi:
rahat bırakın lan insanları, mutlulularmış işte. mutlu olmanın sebepleri mi var? altı üstü bir ruh hali; ekmeği yok, hastanesi yok vs hep sizi mutlu yapacağını düşündüğünüz şeyler.

adam mutluysa yapacak bişe yok.

-amirim bunlar mutluymuş.
-alın içeri.
  • Yeni Oluştur...