Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Irak'taki Amerikan Askerlerinin Espri Anlayışı

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Tamam, söyle Vietnam'daki 3 milyon özürlüye ayağa kalksınlar o zaman Amerika geri çekilmiş artık kalkabilirler. Amerikalılar'a da söyle refah içinde yaşamaya hakları yokmuş, savaşı kaybetmişler o zaman savaş kaybetmiş gibi davransınlar.
Bir taraf kaybettiyse öbür taraf kazanmıştır mantığına sıkı sıkıya tutunarak antik yunan retoriğinden bihaber olmanı geçtim yüzeysel biri olduğunu da belli etmiş oldun. Merak etme bilgi yarışmasında sorsalar "Vietnam Savaşı'nı kim kazanmıştır" diye Amerika demem, Amerika resmi olarak o savaşı kaybetti çünkü ama ezilen taraf Amerika değil, Vietnam'dı kardeşim. Amerika askeri gücüyle Vietnam'ı ezdi, attığı taşın ürküttüğü kurbağaya değmeyeceğini anlayınca da geri çekildi. Amerika Vietnam'a elinde ne varsa fırlatıp hala galip gelemediği için değil, atacak bir mermisi bile kalmadığı için değil, kamuoyunun nefretini kazandığı için ve kendi askerlerini deney faresi olarak kullanmaktan vazgeçtiği için çekildi.
Mesaj tarihi:
Peh, Amerika madem kuzey vietman güçlerini ezdi, o zaman neden geri çekilmek zorunda kaldı neden bölemedi vietnamı çünkü amacı oydu ? Sana göre kamuoyu baskısı peki neden kamuoyu baskısı oluşdu ? Sakın bunun nedeni senin dediğin gibi 11 sene savaşıp teknolojisi kat ve kat üstünken bir türlü sonuç alamaması olmasın ? Yani beceriksizliği olmasın, gerilla savaşına karşı bir halt edememesi ve hiçbir düzenli ordununda bir halt edemeyeceği gerçeği olmasın ? Ha ülkedeki tüm insanları öldürürlerse olur elbet nitekim o 3 milyon sakat bunun sebebi ve 2 milyon kadarda ölünün.

Vietnam daha çok zarar gördü evet bunun nedeni savaşın o ülkede olması ama nihayetinde 11 sene süren bir savaşın sonucunda eline yüzüne bulaştırıp bir halt edemeyeceğini anlayıp geri çekilmiştir. Kısaca kaybetmişdir.

Birde savaş orda bir araçdı amacıda amerikanın çıkarları doğrultusunda vietnama yeni bir şekil vermek. Bunuda yapamadı yanı orda amaç vietnamı ortadan kaldrımak değil ki ? Zaten o zaman 17 milyon nüfüs var atar atom bombalarını kazanır ama amaç bu değil ki ? Yani öyle saçma bir şekilde bakıyorsun ki olaya.
Mesaj tarihi:
Law said:
Ortada eşitlik namına birşey yokdu, sayıca onlar üstündü, silah olarak onlar üstündü, lojistik olarak onlar üstündü, teknoloji olarak onlar üstündü.

başlangıçta öyle ama son taarruz öncesi rakamlara baktığında durum pek öyle değil benim bildiğim. en nihayetinde şavaştıklarımız fransızlar hariç hepsi ufak devletler sayılır, ermenistan filan yeni kurulmuş daha, biz yenince sovyetler hemen arkasından ilhak ediyor filan.

Greeny said:
tarih bilgim kötütüdür de, amerika kazanmadıydı vietnamoı

yok orada geri çekilince kaybetmiş sayılıyor zaten ama amerika iki dünya savaşı'nı birden tek başına girmesiyle değiştirmiş, yüzyılın en büyük askeri gücü. bugünkü anti-amerikan rüzgarların gazıyla küçümsemek komik olur. tarih boyunca küresel ölçekte bu kadar ezici bir askeri güç olmadı. ilk körfez savaşı'nda ırak ordusu türk ordusundan güçlüyken 300 spartalının perslilere verdirdiği efsane kayıp oranını bile ekarte ettiler. 500 amerikalıya karşılık 250k ırak askeri öldü. tarihte eşi benzeri olmayan rakamlar bunlar.
Mesaj tarihi:
Law;
Hayır, burası resmi bir ortam değil ben de politikacı ya da bakan değilim dolayısıyla beyaz yakalı sınıflandırmalara itibar etmek zorunda değilim. Sen benim "Amerika kaybetmiş olabilir ama Vietnam bu savaşı kazanmadı" şeklindeki buram buram gayriresmiyet ve duygusallık kokan fikrimi Ankara suyunun normalden fazla arsenikli olduğunu herkesin bildiği halde kanıtı olmadığı için iddiayı reddeden belediye başkanı edasıyla beni resmi verilerle çürütmeye girişmen oldukça komik ve anlamsız. Senin sorunun ne yani.
Amerika kat kat üstün dediğin teknolojisi Vietnam'ı dümdüz etmeye yeterdi ama amaç ülkeyi yok etmek değildi. Vietkong'un yürüttüğü gerilla savaşına ve sinir harbine nispeten ölçülü bir şekilde karşılık vermenin kazandıracaklarının kaybettireceklerinden az olduğunu anlayıp çekildiler. Buna rağmen Komünist tarafın kayıpları müttefiklerinkinden 4 kat, sırf Amerika'nın kayıplarından ise 20 kat fazla. Hesap et bakalım kimin kaynakları daha hızlı tükeniyordu. Resmi sonucun senin olsun, Amerikan ordusunun daha güçlü olduğu ortada.

Ayrıca bu savaş biteli 35 YIL OLDU BE, 2009'dayız yani.
Mesaj tarihi:
Dediğin tek şeye katılıyorum oda "amerikan ordusu daha güçlü" tespitin. Ama insan faktörü halen günümüzde çok önemli bir faktör özellikle savaşlarda. Kısaca burada senin bahsettiğin güç sadece ekipman ve teknoloji olarak kendini ifade ediyor.

Kısaca, olaya bakışın salt güç üzerine odaklı ama bunu baz alırsak o zaman neden abd vietnam sorununu karşı tarafa 20 kat kayıp verdirmesine rağmen 11 senede halledemedi bilinmezine mantıklı bir cevap getiremiyor, kendince algıladığın kadar ve bildiğin kadar bir ergen siniri ve üslubuyla mantıksız yorumlar getiriyorsun.
Mesaj tarihi:
Herhangi bir ergenin retoriğin falan anlamını bildiğini sanmıyorum. Ergen kelimesinin tartışmalarda cheap shot olarak kullanılması da yasaklansın artık.
Her neyse, yahu ben burada Amerikan ordusunun gücünün analizini yapıyorum zaten başka herhangi birşeyin cevabını vermek zorunda değilim ki? Kaldı ki ben nedenler belirttim ama sen kabul etmedin. Orası Amerika'nın vatan toprağı değil misak-ı milli sınırı değil yani kanının son damlasına kadar savaşmak gibi bir zorunluluğu olmadığı gibi askerlerini belli bir yere kadar feda edebilir. Dandik bir ülkenin dandik bir tepesi için 100 askerinden 4'ünü kaybeder 5'ini kaybeder ama 6.sında tamam der vazgeçer, bu esnada karşıdan 50 kişi ölmüştür ama.
Mesaj tarihi:
Bu konuşma tarzınla, kendince iğneleyici ve küçükdüşürmeye yönelik çocukca tarzınla, hakkında ergen olduğuna dair bir şüphe bırakmıyorsun ki biz ne yapalım ha değilsen o zaman dahada kötü en azından ergenim ben gibi bir bahanen olur bizde hoşgörülü olur altdan alırız ama değilsen o zaman hiç vakit kaybetmeyelim sen haklısın diyip sonlandırayım konuşmayı.

Edit: Yada sen haklısın arkadaşım.
Mesaj tarihi:
Hmm insan öbeklerinin isimlendirildikten sonra etiketlenip farklı değerlendirilmesini garip buluyorum bazen.

başlık X'teki Y askerlerinin espri anlayışı olsa ne değişecekti ki.. hiç.. bu yapılan olayın doğru olduğu ya da uygun olduğu anlamına gelmez. aynı şekilde başka bir ülkenin de sınır olmadığı, kendisine benzemeyen bir ülkeye açılan savaşta askerlerinin buna yakın davranabileceği anlamına gelir. amerikan askerlerinin bu gibi olaylarda daha ön planda olması sanırım paralı askerlik, taşeron şirketler ve daha psikopat olan elemanlarının oraya yollanmasıdır. diğer taraftan bu gibi eylemlere youtube gibi bi mecradan yayımlanmasına rağmen uluslararası camiadan yeterli tepki gösterilmemesi çelişkidir, biraz..

ha bu arada ikili kapışmanıza öm'den devam edin ya da konuya yönelin.
Mesaj tarihi:
@Sam

Bir kaç kaynağa bakdım ve asker ve mühimmat olarak yunan tarafının büyük taaruz öncesi bizden daha fazla sayıda olduğunu öğrendim. Herşeyden önce 1914 den beri ülke savaş içinde ondan önce balkan savaşı kısaca yokdan var ediliyor herşey zaten sende biliyorsun anlatmaya gerek yok. Birde elideki daha az sayıda asker, ekipman ve mühimmat ile bir taaruza kalkıp, düzenli bir şekilde mevzilenmiş ve bir saldırıya karşı hazır bekleyen (sakarya savaşından sonra durum değişdi çünkü) bir orduya karşı yapılan bir taaruz ve neticede admların geri çekilmesine bile fırsat verilmeyip kuşatılıyor üstelik ve çok büyük kayıp veriyorlar.
Mesaj tarihi:
kazandık elbette ki ama allah allah diye koşarak devirmedik adamları sadece, topuydu, ordusuyla, mühimmatıydı, bunların hepsi uğraşarak toplandı bir şekilde. en nihayetinde bizim ana dezavantajımız osmanlı ordusunun silahsızlandırılmasıydı, yoksa savaştığımız taraflardan fransa hariç hiçbiri bizimle kapışacak güçte değil normalde. ki onlar da batı cephesinde almanya ile savaşırken bütün güçlerini tükettikleri için suriye ile yetindiler biz boğuşmaya başlayınca.

yüzyıllardır sürüyle savaşa girdik, sadece iki tanesini bileğimizin hakkıyla kazandık. kendimizi dev aynasında görmemiz neyse ama hakiki devlere "haha vietnam'da yenildiler bunlar hiçbişi yapamaz" dersek komik duruma düşürürüz kendimizi heh. bütün 20. yüzyıl amerika'nın rüşdünü ispatlama yüzyılı.
Mesaj tarihi:
Kurtuluş Savaşı'nda Ermenistan ve Yunanistan'ın gücü bize oranla azımsanacak gibi değildi. Rusya'nın bize silah ve mermi satmış olması yüzünden Türkler'i güçlü görmek yanlış olur. Bileziklerin eritilmesi, silah almak için önden giden arkadaşının düşmesini beklemek falan gerçek olaylar. Son gaziler anlatıyordu bunları. Askeri tecrübeleri fazla olabilir ama Türkler hiçbir düşmanlarını ellerinin tersiyle yığacak lükse sahip değildi o sırada. Yunanistan ve Ermenistan'daki seferberlik oranı Türkiye'dekinden yüksekti.
Mesaj tarihi:
@Sam

Elbette ABD büyük bir askeri güç karşısına çıkabilecek düzenli ordu sayılı bu konuda tartışmak zaten yersiz. Ama şuda bir gerçek insan faktörü halen 21.yy da bile çok büyük bir etken. Milyon dolarlık tankı çok basit bir düzenekle patlatırsınız, ırak örneği, afganistan vs SSCB. Ama olaya bazen salt güç olarak bakamayız tamam nükleer silahı var abdnin burdan hareketle, elinde nükleer silah olmayan hiçbir ülkenin ona karşı şansı yok diyemeyiz, neticede bir bilgisayar oyunu değil bu, günümüz şartlarında bir nükleer bombanın caydırıcı özelliği vardır, kalkıpda vietnamda bunu kullanayım diyemessiniz, çünkü o şartlarda sizde kafanıza bir tane yemeyi göze alıyorsunuz demektir.

Çanakkale savaşındada nitekim bunu gördük dönemin süper güçleri o zaman, varlarını yoklarını katarak ne geçebildiler nede karadan ele geçirebildiler çanakkaleyi ve o zamanki devletler de dönemin ABD si.
Mesaj tarihi:
Uzun lafin kisasi ki, official, resmi, anlasma olarak savasi abd kazanmadi evet, velhasili kelam vietnam su an hala tek partili komunizm durumundan dolayi kisi basina dusen gelir icler acisi, millet ciplak ayakla geziyor, ekonomik, sosyal, teknolojik durum acisindan da nasil oldugu belli.

Ha taraf tutuyor muyum, kesinlikle ve kesinlikle hayir, tartismaya da cidden gerek yok ki konu amacindan sapacak bu bir, konuyu da tartismamiza gerek yok bu da iki, zira isgal altinda bulunan bir ulkedeki askerler heryerde genellikle bu turden seyleri yapiyor, sipoylira aldigim wall of textlerde de anlatmaya calistim bunlari. Kilit cakilsin derim ben.
Mesaj tarihi:
Bin Ladin 2,974 sivilin dakikalar içinde USA topraklarında hayatına son verdi.

Rakamlarla sidik yarışı olmaz. Bir milleti millet yapan unsurları ve bir arada tutan değerleri cok fazla kaşımaya gelmez.
Mesaj tarihi:
ermenistan devleti daha yepyeni kurulmuş, adamların kendilerine ait devletleri bile yoktu öncesinde. bizle barış imzaladıktan sonra bir ay bile dayanamadılar sovyet işgaline. bir tek yunanistan doğru düzgün bir güce sahipti birinci dünya savaşı'nda pek kayıp vermedikleri için.

çanakkale çıkarması için çok büyük hazırlıklar yaptık, bizim için en önemli cepheydi. tahkimatları denemek için gelip deneme bombardımanı yapıyorlar, sonra aylarca hazırlıkları sürüyor. biz bu esnada yığınak yapıyoruz. ingiliz ve müttefikleri ise tarihin ilk büyük çıkarma harekatında çok büyük lojistik, stratejik ve taktik hatalar yaptılar ki biraz araştırma yaparsanız görürsünüz. hatta ikinci dünya savaşı'nda pasifik adalarına abd çıkarma yaparken bu planları inceleyerek hatalarını tespit edip, başarılı planlar hazırlıyor abd komutanları.

deniz savaşı kısmında çok ciddi hataları var, churchill daha fazla gemi gönderip savaşı sonlandırmak istiyor, kayıp verdikleri gemilerden bir tanesi hariç hepsi zaten dretnot öncesi modeller, gözden çıkarmışlar. ama basiretleri bağlanıyor onların da bizim direncimizle beraber.

çanakkale cephesinin ana kumandanı da almandır hatta, liman von sanders. en isabetli kararı atatürk'e komuta vermesi olmuştur. düşünün yani milli destanımızı alman yönetiyordu.

evet kazandık, önemli başarıdır ama maalesef son yüzyıllarda başka ciddi başarımız neredeyse hiç olmadığından bu kadar odaklandık, bu kadar önemli saydık. kendim de gurur duymakla beraber olduğundan çok daha büyük gösteremem.
Mesaj tarihi:
ohoooo.. hacı açın tarihe bi konu orada tartışın.
yok size yazmak 10dakika, bana onları silmek 2sn falan alıryor max..

20dk kilitli.. düşünün taşının ve;
said:
Herifler git gide kafayı mı yiyorlar, yoksa hakkaten böyle iğrenç insanlar mı merak ediyorum. Son zamanlarda bu tarz ne çok video paylaşıldı internette. Kafa kesme videolarına karşılık olarak mı yapıyorlar ne

said:
Paylaşmak istedim, üzerinde tartışılsın, adamların ne hale geldiği görülsün.

yani;
said:
Irak'taki Amerikan Askerlerinin Espri Anlayışı

ile alakalı bişiler ile geliverin. yok vaktim olsa açıcam bi topic, buradakileri toplayıp koyucam altalta..

sonra misler gibi orada yazarsınız. da yeri burası değil be canlarım benim
Mesaj tarihi:
yalniz oyle ba$ligi kitleyip acmak suc unsurudur ve kovu$turma i$lemine sebebiyet verir.

Paticik Ceza Kanunu 16/2ye gore ; Gorevi kotuye kullanmaktan 2 ay hak mahrumiyetine carptirilmasi amaciyle dava acilmasini talep edecegim.
  • Yeni Oluştur...