Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Microsoft Bing (Kumo) - Google'a kuma mı geliyor?

GERGE

Öne çıkan mesajlar

E şu andan bahsetmiyoruz abi zaten; ilerleyen yıllar söz konusu.

Google bunun için Scholar falan çıkarttı elbette; ama belli noktalarda Google yerine daha spesifik siteleri kullandığımız açık. Bunun yaygınlaşıp yaygınlaşmayacağı konusunda bir şey söyleyemiyorum; önümüzdeki 3-5 yılda böyle bir şey olmayacağı kesin en azından.
Sosyal ağlarda paylaş

ben ballmer'ın öngörüsüne hak verdim gibi. şu anda bile gittiğimiz ya da gitmeye çalıştığımız nokta o.

bir yandan internette salınan bilgiye erişimi hızla standartlaştırmak istiyoruz. html, rdf, microformats vs. vs.. tek bir amaç var, web sitelerinin makinalarca okunabilir hale gelmesi.

öte yandan bakıyorum, bir sürü social network api çıkıyor. google friend connect, facebook connect vs.. herkes web sitesini openid, google ya da facebook'un servislerine bağlayabiliyor. şu anda yaptıkları kısıtlı ama gelecekte bunların da gelişeceği kesin. daha da baktığımızda; facebook paypal'e bile rakip oluyor yeni servisiyle.

eğer ki bahsettiğim gibi web siteleri makinalarca daha okunabilir çıktılar verselerdi, facebook gibi ağlar bize dünyanın bilgisini sunabilirdi. hem de bilginin bulunduğu siteye gitmeden. peki neden o siteye gitmeden facebook'u tercih edeyim? çünkü facebook'ta o bilgiden fazlası var ve bu bilgileri iyi kombine ederse, o sitedeki bilgiyi daha verimli alabilirim. ve daha önemlisi, muhtemelen o siteden facebook sayesinde haberdar olacağım.. burada facebook bir örnek, "x firması" da diyebilirsiniz.. yani internette serbest kullanıcıların bağımsız sitelerde ürettikleri bile bugün büyük firmaların sitelerine hayat veriyor.

daha düşünüyorum.. google internet tarayıcısı çıkardı. daha ne yapıyor? wave'i.. o nedir? internet üzerindeki bir çok servisi kullanan bir arayüz. eğer ki yarın öbür gün wave, chrome'un bir parçası olursa ve işlerini en iyi biçimde yaparlarsa..

işte devreye burada internet tarayıcıları giriyor. geçende bir yazı vardı, "işletim sistemi yerine browser" gibisinden. yani bilgisayarına bir browser kuruyorsun, o kadar. çok uçuk gelebilir. ama gelecek için çok saçma bir düşünce değil. yani radikal diyebiliriz ama düşünme biçimi açısından saçma değil. bence internetin (ve bizim) geleceğimizi tarayıcılar belirleyecek. çünkü onlar bizim internetle bağımızı birinci elden kuran araçlar. ve baktığımızda, bugün büyük firmaların hepsi tarayıcıların üzerine oynuyor. haklılar, gelecekte tarayıcılar sadece html render eden programlar olmayacak. şimdi bile bunun sinyallerini veriyorlar.

eeee on tane telefon girdi araya, resmen sinirim bozuldu lan. yazmıyorum daha. neyse işte fikirler de parça parça ama böyle bişeyler diyecektim. bana hak mı veriyorsun müm? eheh

ayrıca sağdaki resimde, ortadaki çutuluymuş!
Sosyal ağlarda paylaş

Ballmer'i cogu insan deli adam olarak goruyor ama ongoruleri cidden kuvvetli bir adam.
Biraz fazla MS saplantisi var gerci, Linux'a kanser demesi, iPhone'u sorduklarinda gulmesi falan garip seylerdi tamam, ama bir yandan da basarili bir CEO. Ve Microsoft Bill Gates ayrilip o basa gectiginden beri cok asama kaydetti.

Yazi gayet yerinde bir yazi, elbet search engine kullanacaksin ama artik spesifik seyler icin spesifik yerlere bakacaksin. Bing de o soldaki barla bunu yapiyor mesela.

Ben Bing'in arama algoritmasini merak ediyorum baya. Google'inki artik caginin gerisinde kalmis bi sistem cunku (hala en tutarli o tabi de, dogruya dogru eski artik), Bing napiyor acaba.
Sosyal ağlarda paylaş

1hafta olmadı gerçi ama düzenli kullandım diyebilirim. şimdilik çok lokal.. çok lokal derken amerika dışında cidden hiçbir işe yaramayacak kadar lokal! yayılacaktır elbette ama umarım kısa sürede olur. reklamlarında (ki bizde yayımlanmadığına göre bize söz verdiği hiçbişi yok) söylediği şeylerin %80ini falan global anlamda yapamıyor. dediğim gibi reklamları da bize vermediklerine göre henüz hitap ettikleri kitle biz değiliz.

ama bi kullanım alışkanlığı kazandırabilir
Sosyal ağlarda paylaş

ahuhauhauhauahuahua!!

böyle öbür sayfaya düşünce salak gibi oluyor! neye gülüyor bu adam?

buna,
Mum_Chamber said:

kutulu'dan korkuyorum yoksa hep dövüyor o yüzden internet bölümüne taşıyorum..vurma kutulu =(((

remixed by kutulu

ha ayrıca, penth diyor kine,
Penthesilea said:

Basligi editleyip Bing de eklesenize

hatalı başlıkla kalmış bi konunun böbreklerinden biri eksik demektir.
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 hafta sonra ...
ballmer'a hak veriyorum ben, sonucta 4-5 sene oncesi gibi surf filan yapilmiyor bence artik.Facebooka giriyosun, arkadaslarina bakiyosun yada birsey arastirmak icin giriyorsun oda olmadi alisveris oluyor vb.Yani bence internet temel seylerin uzerine focuslanmis durumda.

Kendimden ornek veriyim mesela onceleri vidyolar icin yutub'a girerdim, saolsun arkadaslarim komik olanlari postluyor zaten feysbukta, feysbuktan bakiniyorum.Simdi dusunuyorumda yeterince genis capli bir site yapilsa -social networking, alisveris, bilgi gibi- cikan olcagini sanmiyorum yani.Aslinda simdi dikkat ettimde girdigim siteler, milliyet, ebay, pati, feysbuk, google shop(ki ondanda biktim alakasiz alakasiz seyler gosteriyor ve bing'in kendi indirim firsati var), zorlasan bi kac site daha ancak cikar.Ya ben cok internetten sklmaya basladim, yada internet eskisi kadar cekici degil bir cok konuda.

Bide ben bing'de hala decisionla ilgili bisey goremedim, ben mi cok bekliyorum sonucta karar vermeme yardimci olmasi gerekmiyor mu?
Sosyal ağlarda paylaş

Az once tum search'un basindaki adamla all hands toplantisi vardi oradan ciktim, hem biraz bilgi vereyim hem bing reklami yapayim :)

Tahmin ettigim uzere, Bing'in teknolojisinin onemli bir kismi Powerset'e dayali. Daha once birkac topicte bu olayi bilmeden Powerset'ten bahsetmistim, Powerset tabani akademi olan ve dogal dil islemeyle aramayi birlestiren bir sistemdi. Bikac ay once cakma Turk gazeteleri (bkz Hurriyet) Wolfram Alpha midir nedir onun haberini yaparak iste soyle olcak boyle olcak falan diye anlattilar da bunu yillar once Powerset yapmisti zaten. Zamaninda NLP'yle cok ilgiliydim, hayalim orada calismakti, cok basvurmustum ama staj alimi yapmiyoruz kucuk bi sirketiz falan gibi bi cevap almistim. Neyse, sonuc olarak bu sirketi Microsoft satin almis, ve teknolojilerinin bir bolumu su an Bing'in tabaninda bulunuyor. Bu baya guzel birsey, hem sasirdim hem sevindim duyunca. Su yuzden guzel birsey, Powerset'i en basit sekilde ifade etmeye calisirsak adamlar sunu yapiyorlardi:
siteye, normalde google'a yaptigin gibi red+bag+buy yazmiyordun, onun yerine "where can I buy a red bag?" yaziyordun. Tabi bu isin bir kismi, diger kismi arama algoritmasi ve tabi ki ilk problemi cozmeye odakli ve ufak capli bir sirket cok basarili olmamisti.

Su an Google'in 4% kadar gerisinde Bing, ve 2010'da bu farki kapatip devaminda onune gecmeyi planliyor.

Benim calistigim kisim ise Bing Shopping, ABD'de de yanki yapti baya, Turkiye'de pek bilinmiyor ben de hic kullanmiyordum o yuzden anlatayim burada dedim.

Simdi Bing'de aradiginiz her sey icin Shop for X sekmesi mevcut. Veyahut direk Bing Shopping sitesine girebilirsiniz. Burada, saticilarin Bing'e verdigi bilgilerden (gunde 17 milyon feed geliyor, kisaca nette satin alabileceginiz her seyi, her saticidan bulabilirsiniz) bu urunler cikariliyor. Atiyorum Xbox 360 dediniz (Bing'in farki ne diyorsaniz mesela Xbox 360 yazip soldaki bara bakin, sonra baska birsey yazip bakin) nette Xbox 360 satan satiiclara linkler, her saticinin ayri ayri istedigi ucret, free shipping var mi yok mu, sizin bu saticilardan % kac cashback alacaginiz (aciklayacagim), ve tum internetten toparlanmis urun reviewleri (amazon, yahoo vs tum internet). Sonuncusu ozellikle cok ama cok guzel, sunumda soylediklerine gore insanlar normal alisveris yaparken bile cep telefonlarindan reviewlere girip ona gore aliyorlarmis.

Gelelim cashback'e. Microsoft sitelerle anlasmasina gore, her site icin 1% ile 10% arasinda bir cashback imkani sunuyor. Diyelim 5% cashback var X sitesinden, bu siteye girip 100 dolarlik alisveris yaparsaniz, Microsoft size 5 dolar oduyor. Bu da haliyle Bing Shopping'i netteki en ucuz alisveris sitesi/aracisi haline getirmis durumda.
Daha da bombasi, Amazon ile bir anlasma yapiliyor su an, Bing araciligiyla Amazon uzerinden alisveris mumkun olacak yakinda.

Daha da guzel bir bomba, su anda tum internetten alisveris aracilari (Google, Yahoo, Bing vs.) hepsi saticilarin onlara sagladigi bilgileri kullanicilara gosteriyorlar, onun haricinde iste Bing webcrawlerlar ile review topluyor.
Fakat su anda yeni yapim asamasina gecilen, benim de uzerinde calisacagim bir release ile bu bilgiler tum internetten toplanacak. Webcrawlerlar interneti gezip urunleri bulacak, ozelliklerini ve ucreti cikaricak, web sitesiyle birlikte bunlari da sonuc olarak cikaracak. Bunu yapan daha ortada yok (ve cok zor bir olay), ciktiginda iyice guzel olacak yani, internette satin alinabilecek herhangi birseyi Bing'de bulabileceksiniz yani.

Bing'e, ozellikle Bing Shopping'e bi sans verin :)
Sosyal ağlarda paylaş

zamanında icq dünyaya hakimken, adamlar msnle yekten sessiz sedasız yayıldılar. kimse msn sevmezken bi zaman geldi icq lara girilmez oldu..

aynı şekilde yahoo mail dünyayı alıp götürürken hotmail ile ezik büzük ilerlediler. hatta hotmailde form boxa maili yazıp arka planı için 5-6 köpekli vs li seçekten birini seçip yolladıımız zamanları hatırlarım..

altavista über arama motoruyken google geldi devirdi.

herşey olabilir.. beklemek görmek lazım..
Sosyal ağlarda paylaş

ahaha tabi abi :)
Mille said:

Peki cashback olayi her ulke icin mi olucak?
su an Bing Shopping'in gelirinin 50% si ABD disindan abi, o yuzden ABD disindan var en azindan.
Turkiye durumunda gumruk gibi bi durum oldugundan netten alisveriste sorun olabilir onu bilmiyorum.

Ama iste bu en son soyledigim kisim, tum netten bilgi toplama olayi olunca atiyorum hepsiburada zart zurt da sisteme dahil olabilecek. Hatta belki daha oncesinde Bing Shopping ile Turkiye'de hizmet veren sirketler de anlasir, kismet.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Webcrawlerlar interneti gezip urunleri bulacak, ozelliklerini ve ucreti cikaricak, web sitesiyle birlikte bunlari da sonuc olarak cikaracak. Bunu yapan daha ortada yok (ve cok zor bir olay)

alısveris sitelerin dizaynları durmadan deyisebilecegi icin DOM üzerinden verileri okumak buna cozum olmayacagından, sanırsam crawler buradada NLP kullanacak? hakkaten helal olsun derim bu şekilde bir sistemi çalışır hale getirirlerse..
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...