Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Sevan Nişanyan Civilization Oynarken...

sg-1

Öne çıkan mesajlar

Snefru said:
Orduya verilen para bu coğrafyada gereklidir.Orduya verilen para unakıtanın tayyibin cebine veya bunların oğullarının ticaret sermayelerine filan gitmiyor.Hortumlanan paralar ve orduya verilen paranın ufak bir kısmı alınıp başka şekillerde değerlendirilse çok daha iyi durumda oluruz o ayrı konu.

ya tamam. orduya para verilsin

ama o kadar fazla israf edilen para var ki. bunların da ortadan kalkmasını halk talep ediyor. israfın da farkında olmaları lazım, yani atıyorum 1 ay acemilikten sonra balıkesire askere giden adam, geriye kalan 5/11 ayda ne yapar kıçının üstünde oturmak dışında? herhangi bir işe yarıyor mu?

ki 1 ay acemilik de saçma. meydan savaşı mı bu kardeşim, 10 milyon askeri nerene sokucan? yani bana o kadar askerin herhangi bir işe yarayabileceği bir senaryo söyleyin allahaşkına.

parayı vericez biz, yeter ki profesyonel ordu yapsınlar, ekipmanına eğitimine harcasınlar. yani günümüzde küçük profesyonel ordu yerine büyük meydan savaşı ordusu olsun diyen 1 tane insan var mı? tüfekleri bırakıp kılıç mı kullanacağız?

paraların çöpe gitmesi beni üzüyor, o kadar.
Sosyal ağlarda paylaş

öyle zamanlar olabilir ki,tek bir askere ihtiyacımız olabilir.Bu ülke militer bir ülke ve bu ülkenin erkeklerinin hiç değilse bir silah tutmuş olması,bir ordu görmüş olması o ortamın içinde bulunmuş olması bence güzel birşey.Orduda yanlış şeyler yok mu ? dolu var tabi ki,bunlar düzeltilsin eyvallah.Ama burdaki bazı arkadaşlar savundukları şeylerin bu ülkenin sonu olabileceğinin farkında değiller ona üzülüyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Konuyla belki bir bağlantı kurmanıza yardımcı olabilir: Bu ülke bomba taşıyan kadınlar (ninelerimiz) sayesinde kuruldu, çok da değil 1 asır bile geçmedi. Binlerce yıllık insanlık sürecini 3-4 dk.'da hiçe sayıp savaşları anında bitirebileceğine inanan yazarlar beni hasta ediyor. Savaşlar hiçbir zaman bitmeyecek. Bu acı gerçeği herkes hazmetmeli, hayatımız bu gerçeklere göre şekillenmeli ve ayaklarımız yere basarken gerçekçi olunmalı.
Sosyal ağlarda paylaş

"Diyanetin bütçesi TSK'dan fazladır."
Aha bak gene diyorum. Tutupta bana 2008'in içinde jandarma, silah alımları, silah geliştirmeleri vs vs bok püsür herşeyin dahil olduğu rakamları vermeyin.
TSK'dan maaş alan kaç muazzaf subay, astsubay var ?
Diyanetten maaş alan kaç imam var ?

P.S: birinizde kalkıp diyanetin parasının içinde dini geliştirme çalışmaları ödeneği var desin diye bekliyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Bu konuda kesinlikle haklısın jade yalnız bu gereksiz parçaları atma politikası ordudan ziyade devletin her kademesinde olmalı.

Askerlik süresini bende uzun buluyorum yarın birgün savaş çıksa eline silah kuşanabilecek kadar askeri bilgisi olması yeterli.Yalnız askeri bilgiden ziyade orada haklı olarak belirttiğin gibi 10-11 ay çimlerin üstünde boş boş oturan adamlara hergün okul gibi kültürel eğitimler verilmesi lazım.Ordunun bu görevi olmalı bence.Aktif olarak görev yapmayan bir dolu adam var askerde onlarda eğitim durumlarına göre eğitim alabilirler.Günlük olarak 3-4 saat bir eğitim en azından 1 saat zorunlu kitap okuma seansları.Askere gitmedim bunlar varmı bilmiyorum ama aktif olarak olmadığı kesin.

Asker ocağıdır iyidir hoştur tamamda gelişime ayak uydurmak lazım profosyonel orduya geçilme zeminini hazırlayacak tek şeyde eğitimdir.Biz eğitim için askerleri amerika yolladığımızdan baştan iş bitiyor.Kara Kuvvetlerinin ordu üzerinde büyük bir gücü olduğunu biliyorum.Ama günümüzde insan azmi ve sayısının caydırıcı güç olabilirliği gitgide düşüyor adam kafasına düşme ihtimali olan bomba daha bir caydırıcı unsur oluyor.

Profosyonel orduya geçilmesini bende destekliyorum çünkü bu çağa ayak uydurmadır.RTS oyunlarındaki bir upgrade gibi olan bu iş gerçekleşmediği sürece masraflarında biraz düşmesi söz konusu değil.

Silahlı anlamda ülkemizi koruduğumuz ne kadar açıksa kalem anlamında ülkemizi koruyamadığımızda bu oranda açık.
Sosyal ağlarda paylaş

navyamphs said:
Aha bak gene diyorum. Tutupta bana 2008'in içinde jandarma, silah alımları, silah geliştirmeleri vs vs bok püsür herşeyin dahil olduğu rakamları vermeyin.

P.S: birinizde kalkıp diyanetin parasının içinde dini geliştirme çalışmaları ödeneği var desin diye bekliyorum.

silah alımı kimin bütçesinde oluyor afedersin?

silahlar bedavaya mı veriliyor? ya da tsk nın silah almasına gerek yok mu?

ne demek istiyorsun anlamadım. bilmiyor olabilirsin, öğrenmiş oldun böylece, önemli değil. ama böyle mesajlar atınca iyice abes oluyor : )
Sosyal ağlarda paylaş

zaten insanların askerliği sevmeme sebeplerinden biri bu. hiçbirşey yapmıyorsun.

normalde amerikada cv'ne "askeri eğitim aldım" diyebiliyorsun, + oluyor senin için. çünkü bir disiplin öğretiliyor orda. ayrıca amerikada askere gidince seni iyi bir üniversiteye sokup paranı ödüyorlar. hem asker oluyorsun, hem eğitimini alıyorsun, birkaç sene görevini yaptıktan sonra da hayatına devam ediyorsun.

türkiyede ise sadece oturuyorsun.

verdikleri eğitim ise, üzgünüm ama tamamen yetersiz. "counterstrike oynatsalar 1 ay daha iyi eğitim olur" dediydi bir tanıdığım : ) 2 kere atış yapmışlar. 2 kere atış nedir abi. zaten karşısında ilk kez canlı düşman gören adam donar kalır korkudan, bir de 2 kere atışla neyi vuracaksın?

yani şu anki 1 aylık acemilik + 5 ay eğitimden çıkan bir insan, bırak savaşmayı, taktik bilmeyi, korkmamayı öğrenmeyi, 10 metre uzaktaki cansız bir dummy'i bile 3 atışta vurur.

sonra sizin bahsettiğiniz gibi savaş çıkarsa, düşman atış talimi yapar gibi tek tek avlar gençlerimizi, rusyanın 2. dünya savaşında savaşa ilk girdiği birkaç ay gibi milyon insan ölür/tutsak alınır.

o yüzden askerlik eğitimi yok türkiyede. 6 ay zorunlu sıkılmak var.
Sosyal ağlarda paylaş

amerikan ordusunun eğitimine bakalım (amerikan ordusunda kendisine asker diyemeden bu eğitime girmek şart):

9 haftalık temel eğitim var önce. (uzun koşu, ağırlıkla koşu, fiziksel eğitim gibi şeyleri yazmayacağım onlar zaten var)

silah verilmeden önce yalancı silahlarla talim,

silahsız saldırı (yani silahın elinden giderse diye, elle kolla savaşmak) eğitimi,

bir askerin savaşta nelerle karşılaşabileceği konusunda sınıf içi eğitim,

harita okuma, pusula kullanımı, kara navigasyonu (hatta ormanın içine salınıp "x zaman içinde şurada olacaksınız" şeklinde çalışmalar),

tırmanma, kayalık/dik arazilerde yol/yön bulma,

ilk yardım (kurşun yarasından güneş geçmesine kadar hertürlü ne varsa)

süngü kullanımı,

yaralanmış askerleri taşıma eğitimi,

gaz maskesi kullanımı, gaz maskesiz göz yaşartıcı bomba vb ye karşı direnç (maskesiz bomba atılırsa belirli şeyleri yapabilme zorunluluğu var)

3. haftanın sonunda gerçek bir m16 verilmesi, (daha ateş etmiyorlar) m16 bakımı (x zaman içinde silahı parçalarına ayırıp geri takma testi)

buraya kadar ilk fazmış efenim

ikinci fazda;

silah atış öğretimi (bizim gibi 2 kere ateş edip bırakmıyolar tabii) 2 hafta sürüyor. gelişmiş süngü kullanımı, el bombası atımı/kullanımı, el bombası atıcı silahların kullanımı.

anti-tank silahları, makinalı tüfek kullanımı

üçüncü fazda;

gece savaşma, saldırı altında karar verme, saldırı altında korkmama ve kendisine verilen görevleri devam ettirebilme, şehir içi savaşma.

yukarıdaki yazılanlardan test edilme, belirli bir seviyenin altındakilere bye deme,

daha sonra, testlerin sonucuna ve askerin isteğine göre değişik birimlere gönderilebiliyor asker.

bu birimlerde de 3 haftadan 2 seneye kadar değişen gelişmiş eğitim var (bundan öncekiler, dediğim gibi her amerikan askerinin zorunlu olarak girdiği temel eğitim idi.

kısaca

bizim askerlerimizin 1 ay koşup, 2 kere ateş edip sonra hayatını buna vermiş insanlarla savaşması bekleniyor.

amerika ise minimum 3 aylık bir eğitimden sonra, seçilen askerleri savaşa gönderiyor.

eğer askerlik gerçekten 6 aylık adam gibi bir eğitim olsa, eyvallah dicem. giderim, hatta mutlulukla giderim.

ama eğitim değil saçmalık bizimkisi.
Sosyal ağlarda paylaş

BonePART said:
bu arada hep sole angut bi mantik wardir ya
isvicrenin ordusu yok bizimde olmasin

tekrar link
http://en.wikipedia.org/wiki/Switzerland

dunyanin 35 inci buyuk ordusu kendisi
140000 aktif askeri war
500 kusur tanki
150 tanede savas ucagi war

isvicrenin ordusu yok bilmemne

hade lan

onların bide swiss guard var :P
Sosyal ağlarda paylaş

swiss guardlar ile dalga geçmeyin abi en saygı duyulacak askeri kurunlardan biri bence yüzyıllardır papayı koruyor adamlar.

From 1579 on, a Swiss Guard served for the House of Savoy, ruling Savoy and later the Kingdom of Sardinia. The Guard was dissolved in 1798.
From 1696 to 1713, a Swiss Guard served at the court of Frederick I of Prussia.
A Swiss Guard also existed once in the Grand Duchy of Tuscany.
From 1730 until 1757 and again from 1763 to 1814 in the Kingdom of Saxony.
From 1734 until 1789 in the Kingdom of Naples.
From 1748 until 1796 in the Netherlands.
For a brief time (1748–1767) during the reign of Empress Maria Theresa (reigned 1740–1780), approximately 250 to 450 soldiers from Switzerland were hired to guard the Hofburg, the winter palace in Vienna. They replaced previous military units that had performed that duty, and were later replaced by others. The oldest courtyard of the palace is still called the "Swiss Court" (Schweizerhof) in acknowledgement of their 20-year presence.
Sosyal ağlarda paylaş

wowwwwwwww swiss guard yeminini buldum süper.

(German version) "Ich schwöre, treu, redlich und ehrenhaft zu dienen dem regierenden Papst [name] und seinen rechtmäßigen Nachfolgern, und mich mit ganzer Kraft für sie einzusetzen, bereit, wenn es erheischt sein sollte, selbst mein Leben für sie hinzugeben. Ich übernehme dieselbe Verpflichtung gegenüber dem Heiligen Kollegium der Kardinäle während der Sedisvakanz des Apostolischen Stuhls. Ich verspreche überdies dem Herrn Kommandanten und meinen übrigen Vorgesetzten Achtung, Treue und Gehorsam. Ich schwöre, alles das zu beobachten, was die Ehre meines Standes von mir verlangt."
(English translation) "I swear to faithfully, honestly and honorably serve the reigning Pope [name of Pope] and his legitimate successors, and to dedicate myself to them with all my strength, ready to sacrifice, should it become necessary, even my own life for them. I likewise assume this promise toward the members of the Sacred College of Cardinals during the period of the Sede Vacante of the Apostolic See. Furthermore, I pledge to the Commandant and to my other superiors respect, fidelity, and obedience. I swear to abide by all the requirements attendant to the dignity of my rank."

When his name is called, each new guard approaches the Swiss Guard's flag, grasping the banner in his left hand. He raises his right hand with his thumb, index, and middle finger extended along three axes, a gesture that symbolizes the Holy Trinity, and speaks:

"Ich, [Name des Rekruten], schwöre, alles das, was mir soeben vorgelesen wurde, gewissenhaft und treu zu halten, so wahr mir Gott und seine Heiligen helfen."
"I, [name of the new guard], swear diligently and faithfully to abide by all that has just been read out to me, so grant me God and so help me his Saints."
Sosyal ağlarda paylaş

Mister Tentacle said:
ordu olmazsa iç siyasete devamlı gerilim kim verir?

zamanı gelince aşırı sağcıları,zamanı gelince ulusalcıları kim provoke eder?

1 mayısta tanklarla vatandaşların üstünden kim geçer,dün imamhatipleri açıp bugün imamhatip düşmanıyız diye siyaset kim izler?

ülkede devamlı herkes bize düşman diyerek korku imparatorluğunu kim yaratır?

lüt-fen.

hehehe yemişim lütfenini. yazdıkların mantıklı olsa anlıycam da...

1 mayıs dediğinde vatandaşların üstünden geçen askeri tanklar değildi, polislerin panzeriydi.
kanlı 1 mayısa neden olan polistir ve orda ölen işçilerin çoğunu öldüren yine polistir. geri kalanlar izdihamdan ölmüştür.

iç siyasete gerilim vermek için orduya gereksinim yok zaten.
bak mesela senin gibiler ve sevan nişanyan gibiler yeterince gerilim veriyor.

o olmadı tayyip çıkar birkaç kişiyi azarlar gene iç siyasete gerilim verilir.

daha da olmadı gidersin fetullah gülenden bir kaç vaaz getirirsin, gene iç siyaset gerilir.

sağcıları ve solcuları provoke edip kavga ettiren (bakınız 80 öncesi) ordu değildi, dış güçlerden (özellikle amerika) bahsedilir.

"ülkede devamlı herkes bize düşman diyerek korku imparatorluğunu kim yaratır?"
cevap: tayyip.

"dün imamhatipleri açıp"
böyle birşeyi demek sadece bilgisizlikten değil, artniyetten gelir.
bunu diyen kişiler var evet, ama onlar da ya sabah yazarı ya da taraf. zati ne oldukları belli onların.

birincisi imam hatipleri ordu açmamıştır. imam hatiplerin açılması ve fetullah gülenin kuvvetlenmesinin en büyük suçlusu kenan evrendir.
kenan evrenin yaptıklarını orduya yaftalamak çok büyük bir hatadır.
zaten o dönemde ankara'da orduda bulunmuş ve önemli konumlarda olan çok kişiyle konuşmuşluğum vardır. onlar da kenan evren'in yaptıklarının çok yanlış olduğunu söyler.

ama tutup da kenan evren'in yaptığı herşeyi ordunun genel geçer politikasıymış gibi sunanlar var ya, ona çok gülüyorum ben.

yahu kısa zaman önce bile "ülke bölünsün, federal düzen gelsin" diyen bir adam bu.
bunun her tarafı ordu olsa ne yazar...
Sosyal ağlarda paylaş

cengizhan66 said:
onemli olan sayi deyil techisat dir
mesala 1m 2 dunya savasindan vietnamdan kalma silahli adamin olsa bide
karsinda 100k bu silahdan adam olsa hangisi yener ???

5x56mm on silah ve 20mm tam patlayici top gibi birsey bayada mermi siyiyomus icine

"techisat"la iş bitmiyor.

silahın 2. dünya savaşından olması veya gösterdiğin oicw gibi çok kapsamlı olup olmaması birşey değiştirmez.
her silahın farklı bir kullanım alanı ve şekli vardır.
mesela minigun kocaman, pahalı vs yukardaki örnekte ima ettiğin şekilde bir silah.
ama tutup da mp5 gerektiren dar alan (bina içleri vs) kapışmalarında kullanamazsın. çeviklik, hız ve mobilite gereken bu tip durumlarda mp5'li birlikler, minigun'lı birliklere göre büyük üstünlüğe sahip olacaktır.

SWAT birlikleri fakir veya güçsüz oldukları için MP5'le dolaşmıyorlar ki. Zaten operasyonun durumuna göre farklı da silah kullanıyorlar.

Anlatmaya çalıştığım, "her askere OICW ver, bitsin" denecek kadar basit işler değil bunlar.
Zaten OICW'i araştırsan, pek yaygın bir silah olmadığını da görürdün. Örneğin Amerikalılar her birime bir adet OICW vererek Irak'ı işgal etmemişti.
Kaldı ki OICW o kadar yeni bir silah da değildi, buna rağmen her önüne gelen "zengin" ordunun kullandığı bir silah değil bu.

Ordunun elindeki ekipmandan ziyade, ordunun bunu kullanabilmesi çok daha büyük önem taşır.
Bordo bereli birliklerimiz gibi iyi eğitim almış, güçlü stratejik bilgiye sahip, savaş alanını dikkatlice değerlendirebilen, epey deneyime sahip kişilerin eline o küçümsediğin 2. dünya savaşından kalma silahları versen bile o birlikler çok büyük işler başarırlar.
Sonuçta bu silahlarının ucundan kurşun çıkıyor, sonuçta bu kurşunlar da adam öldürüyor.
Deneyim ve yetenek olarak daha üstün bir askerin elinde hangi silah olursa olsun, Karşısındaki kişiyi yener.

Hani bir laf vardı, "guns don't kill people, people do". Sonuçta savaşı kazanan silah değil asker olacaktır.

Ha, teçhizat konusunda şurda katılıyorum. Stratejik avantaj sağlıyacak ekipmanlar her zaman birliğin işine yarıycaktır. Ama gündüz operasyonuna da gece görüş dürbünüyle gitmek pek işe yaramayacaktır.

Ekipmanların fiyatından ziyade, kullanılma yeri ve kullanan kişi daha önemlidir.
Sosyal ağlarda paylaş

Jadelith said:
navyamphs said:

silah alımı kimin bütçesinde oluyor afedersin?

silahlar bedavaya mı veriliyor? ya da tsk nın silah almasına gerek yok mu?

ne demek istiyorsun anlamadım. bilmiyor olabilirsin, öğrenmiş oldun böylece, önemli değil. ama böyle mesajlar atınca iyice abes oluyor : )

Hıhım, evet bilmiyorum. SH da 3 sene çevirmenlik yaptım ama tabiki sen daha iyi bilirsin. Büyük ihtimal her geçen uçağa efonaltı diyenlerdensin ama sen tabii ki daha iyi bilirsin :)

Aha bak bi daha yazıyorum, "Diyanetin bütçesi TSK'den fazladır"
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...