Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

internet ve evrim


Zed

Öne çıkan mesajlar

aslında son zamanlarda sık sık gelen kopyala yapıştır haberlerden daral gelse de, kendi yapıştırma hakkımı ilelebet saklı tutuyorum ve dayanamayıp bu güzeide haberi de yapıştırıyorum :)

" Jan Philipp Lenssen, en sevdiğimiz tür adamlardan biri, bir yerde programcı olarak çalışıyor, minik bir google blog’u tutuyor, google API’sini kullanarak kendi über arama motorunu yazıyor, sosyal deneyler yapıyor, oyunlar programlıyor, elinden çizim yapmak bile geliyor. Bizim MaGna gibi zengin ruhlu birşey yani...

Şimdilerde şöyle kerata bir deneye girişmiş: rastgele kelimelerden oluşan beşbin kadar doküman üretmiş, ve bunları görülebilir yerlere linklemiş. Dolayısıyla bu dokümanlar google ve diğer arama motorları tarafından keşfedilmişler.

Şimdi içinde bu kelimelerin geçtiği bir arama yapıldığında ve aramayı yapan kişi linke tıkladığında sayfamız doğum yapıyor. Yani aranan kelimeleri de içeren yeni bir versiyonunu üretiyor. Bu yeni sayfa da linkleniyor ve dolayısıyla keşfediliyor. Bunlar olurken üzerine tıklanmamış sayfalardan biri de ölüveriyor. Jan Philipp, bir kaç yıl sonra bu sayfalarda bir takım metinlerin oluşma ihtimalini yüksek buluyor.

Bunları aranma ile beslenen yaratıklar olarak düşünün. Az aranan ölüyor, çok aranan hayatta kalıyor ve yine çok aranma ihtimali yüksek çocuklar doğuruyor. Basit evrim teorisine göre, eninde sonunda neredeyse arama sonuçlarında en yüksek sıralara yerleşmek için tasarlanmış gibi gözüken sayfalar belirecekler."

kaynak: www.hafif.org

yapıştırıcının notu: aslında uzun zamandır aramalara göre yaratılan sayfalan dikkatimi çekiyodu ve hatta belirli formattaki arama sonuçlarını gözardı ediyodum.

mesela bişey aratıyoruz:

+anime +wallpaper +800x600

gelen sonuçların ilk sıraları hep şöyle:

www.hebele.com/best-anime-wallpapers-800x600.html
www.hodorok.net/wallpapers_anime/800x600/hentai/anime
...

yazının hepsini yapıştırmadım buraya, yazının ilerisinde arama motorlarının nasıl işlevsiz kalacağından bahsediyor, ki bu olmaya başladı bile. yukarıda örneğini verdiğim gibi yaratılan sayfalar ilk üç sayfayı dolduruyor genelde.[signature][hline]"computer games don't affect kids; i mean if pac-man affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms munching magic pills and listening to repetitive electronic music..."-kristian wilson, nintendo inc, 1989-
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

anladığım kadarıyla anlatayım, yanlışım varsa daha bilgili kardeşler düzeltirler.

şimdi şöyle:

ben bi sayfa yaratıyorum ve bu sayfanın çıktısı diyelim şöyle:

oyun multiplayer ultima online

ve sayfanın koduna da (çıktıya yansımayan serverside çalışan koda) bu sayfaya gelinen referrer page'deki search termlere göre yeni bi sayfa oluşturmasını söylüyorum.

sonra sen google'a giriyosun ve uzun zamandır girmek istediğin ama adresini unuttuğun paticik.com'u bulmak umuduyla şöyle bi arama yapıyosun:

oyun multiplayer dark age of camelot lineage ultima online ragnarok

bakıyosun search sonuçlarına göre üçüncü sırada benim koyduğum sayfa var. bunun aradığın site olabileceğini düşünüp tıklıyosun.

sen buna tıkladığın zaman bu sayfa senin hangi sayfadan geldiğini görebiliyor. senin mesela google.com/search?search-terms=oyun + multiplayer + dark + age + of + camelot + lineage + ultima + online + ragnarok adresinden geldiğini görünce, elinde hazır bulunan filtre ile hangi search termler ile arama yaptığına ulaşıyo. ve içinde bu kelimelerin geçtiği yeni bi sayfayı kaydediyo.[signature][hline]"computer games don't affect kids; i mean if pac-man affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms munching magic pills and listening to repetitive electronic music..."-kristian wilson, nintendo inc, 1989-
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

hiç bi halt anlamadım.
bu ne ya :)

ben "good person beautiful girl" diye aratınca, bana suni bir site yaratıyor, google'da en üst sırada bu, linke tıklıyınca kendi yarattığı suni siteye mi giriyor?

yoksa good person beautiful girl geçen herhangi bi site bulup en üst sıraya mı yerleştiriyor?

nedir bu ya? hükümet komplosu (conspiracy theory gibin) bişi olmuş ya...[signature][hline]Vote Mr. Bilbo For President
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yani bu sistemle tam olarak aradıgımızı bulacagiz..
ornek olarak frp games olarak arattım diyelim gelen sonuclar
http:xxxx/frp+games..
http://ddasdas.frp.games...
bu sekilde mi oalcak ilk sayfalar,kelime icermeyen ise sonlara kalacak yani.
konu karısık gibi geldi bana :P[signature][hline]Icq=212-213-215
macromedia flash,fireworks,dreamweaver,sphere...
Online gaming rulz.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

hayır. aradığını bulmakla alakası yok. hatta tam tersine bi süre sonra aradığın hiçbişeyi bulamıycaksın hehe[signature][hline]"computer games don't affect kids; i mean if pac-man affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms munching magic pills and listening to repetitive electronic music..."-kristian wilson, nintendo inc, 1989-
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Sayfanın sizin gördüğünüz yüzünde bir değişiklik olmuyor, aslında yeniden yaratılan bir sdayfa da yok ortada. Sayfanın kodlarında meta taglar vardır ki biriside arama motorlarının hangi kelimeler arasa icerikte onların bulunduğunu belirtir. Bu nanenin bütün yaptığı da anladığım kadarı ile o meta tag'ı modifiye etmek.[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

bi fransız gastesi de şey demiş:
"ırak üç parçaya ayrılıcak.
1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

gene bişi anlamadım ben meta tag felan çakmam o işlerden, arama motorlarından hiç anlamam..

yani sonuç şu mu oluyor:

- "white machine" diye aradığında white machine ile ilgili birçok sonuç çıkıyor
ama bu sonuçların hiçbirinin sitesi açılmıyor..

durum bu mudur yani?[signature][hline]Vote Mr. Bilbo For President
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

senin işine yarayacak hiçbi sonuç çıkmaması bunun yan etkisi. asıl olay şu,

o sahte dökümanın içinde white machine yazıyo ya,

sen onu white machine ice cream diye arattığın zaman bu döküman onu anlayıp içeriği white machine ice cream olan yeni bi dosya yaratıyo.[signature][hline]"computer games don't affect kids; i mean if pac-man affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms munching magic pills and listening to repetitive electronic music..."-kristian wilson, nintendo inc, 1989-
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Evet bu türden bişey yapmak benimde aklıma geldi aslında sitemi google da üst sıralara taşımak için çabalarken. Baktmki google sitenin içindeki werilmiş linklere fln bakıyor kelimenin daha çok geçmesine fln.

Örneğin gönderilen kelimeleri işleyip saçmalayan bi döküman yaratsam ve bu dökümanın olduğu siteyi açtırıp siteye girdikten sonra 1sn içerisinde yönlendirsem belki sitem üst sıralara yerleşir diye düşündm tam olarak.[signature][hline] V ò d à n | ICQ : # 651567
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...