Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Eksi - Ekşi - Ek$i Sözlük/Sozluk vs Paticik

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Ekşi sözlük orjinal bir fikirdir,sıradışıdır.Bir ilk (sonradan çıkan taklitlerini saymıyorum) tir bu konuda .Paticik ise bir forum,birçok alt dalı olsada bir forum,ve milyonlarca başka forumlar var.İkisini kıyaslamak saçmalıktan başka birşey değil.
Ordaki suserlarıda tanımadan kötülemek , genelleme yapmak prim yapıcak birşey diil,heleki buradaki kullanıcıların birçoğu 13-16 yaş grubu insanlarken.Birçok insan sözlüğü google niteliğinde kullanıyor ve gayet iyi sonuç alabiliyor.Aranılan bir bilgiye direk başka insanların gözünden de olsa hemen ulaşılabiliyor ve fikir veriyor,ayrıca farklı yorumların olması sayesinde insanların aynı şey hakkında çok farklı şeyler düşündüğünü,değişik bakış açılarınının herzaman varolduğunu gösteren bir oluşum.Küfür, Argo ,Jargon gerçek hayatta ne kadar etkinse ordada o kadar etkin bunda garipsencek birşey yok.

Bence bu topic tamamen " Ya sözlüğün ortamı süper,bende girmek istiyorum ama giremiyorum ve sanırım hiçbirzaman da giremiyeceğim,hmm en iyisi bende elimin altındakileri kullanıyim ve ona benzetmeye çalışıyım.hatta ününe ün katıyim meşhur ediyimde herkez tarfından sevilen bilinen biryer olsun,böylece bende eskilerden olduğum için talep görünce havam olur,tatmin olurum" mantğıyla yazılmış,çocukça -tavşan dağa küsmüş dağın haberi olmamış- tadında bir yazıdan başka birşey değildir.[signature][hline]My purpose is a very clever answer to a situation you couldn't understand.
Mesaj tarihi:
soyle soyliyim uzun zamandır kullanıcı olmama ragmen artık yazacak yada okuyacak birsey kalmadı orada ...hersey belden asagıya muhabbete donustu ..zirvelere gidiyodum son gittigim zirvede iyice insanların LOSER olduunu anladım o nedenle sallamıyorum izbeliktir aldı yürüdü o nedenle hiiç geregi olmayan bi kurum haline gelmek üzere :)[signature][hline]Evil friend with every1,till blade thrust into body...Ariakan...
..........RIM RIM RIM RIM RIM RIM ..........
Mesaj tarihi:
internet sözlükleri ,potansiyeli olan bir sürü insanın içindeki özü akıtmaya yarıyor. chat'ten sıkılmış kitleler artık buralara takılıyor.
espri , bilgi , tecrübe , şu , bu herşeyi akıtıyorlar. bir çeşit limon sıkacağı.

küfür kısmına gelince ; türkçe'deki cinsel organ ve eylem sözcükleri argonun tekelinde olması nedeniyle , espri , fıkra v.b. kalıpların temelinde önemli yer tutuyor.

bizim dışımızda hiçbir ülke ,kendi dilinin dışında bir sözcükle bunları anlatmak zorunda kalmıyor. bir tek biz. ayrıntılı bilgi için türk dil kurumunun sözlüğüne bakabilirsiniz. söylemekten çekindiğimiz sözcükler türkçe .
(bkz: genel geçerlik)

ayrıca paticiğin sözlüğü de var. bence daha avantajlı bir yapı .
sen , ben , o kimse kullanmazsa bir şeye yaramaz .
buradaki kitleyle oralardaki kitle arasında da fark var tabi .

imlayı felan geçtim , ''yazdıklarınız anlaşılmıyor'' dedim diye kaç sayfa bıdı bıdı edildi .[signature][hline]Show No Mercy
Mesaj tarihi:
kendi yağımla kavrulmak, kendi kendimi tatmin etmek için açmadığımı belirtmiştim Jarlaxle.
Tartışma amaçlı açtığımı, bu kadar garip bir yerin, neden bu kadar popüler olduğunu merak ettiğimden topic açmıştım.
Ben tavşan değilim dağa da küsmedim.
Ekşi sözlük beni arasına almadıysa, kendi kayıbıdır.[signature][hline]Vote Mr. Bilbo For President
Mesaj tarihi:
said:
Jarlaxle, 13 Mayıs 2004 22:36 tarihinde demiş ki:
Bence bu topic tamamen " Ya sözlüğün ortamı süper,bende girmek istiyorum ama giremiyorum...

BENCE de kaplumbağaların kanatları var ama ispatlayamadım bi türlü. dinlemiyo beni bilimadamları[signature][hline]Everybody knows.. That's how it goes..

[Bu mesaj Rahan tarafından 13 Mayıs 2004 23:54 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
Jarlaxle sanırım sozluk suseri :) bende oyleydim hic insan neden bi yere girmek icin kassın ki ? uyesi olmak icin ?
ishte sozluun bu kadar popouler olmasının sebebi bu ayy sozlukte mi yazıyosun WAAAAAAWWWW hemen veriyim sana ...
diye dusunduugnu sanıyo millet o nedenle sozluk hakkındaki her karalama yada her lafı yagcılık yada kıskanclık olarak algılıyorlar..[signature][hline]Evil friend with every1,till blade thrust into body...Ariakan...
..........RIM RIM RIM RIM RIM RIM ..........
Mesaj tarihi:
said:
Durlag, 14 Mayıs 2004 00:46 tarihinde demiş ki:
ayy sozlukte mi yazıyosun WAAAAAAWWWW hemen veriyim sana ...

eehuehuehu böyle bir durumla karşılaşsam direk kalp krizi geçirirdim, düşüncesi bile iğrenç..[signature][hline]Vote Mr. Bilbo For President
Mesaj tarihi:
said:
Ordaki suserlarıda tanımadan kötülemek , genelleme yapmak prim yapıcak birşey diil,heleki buradaki kullanıcıların birçoğu 13-16 yaş grubu insanlarken.

şuraya değinmeden geçemedim..

üyeliğin belirli bir süreçten geçtikten sonra verildiği, hatta uzunca bbir süredir de tamamen durdulduğu, 4300 küsur üye sahibi bir yerde belli bir yaş grubu ya da belli bir görüşteki insanları barındırıyor olmak üstün bir meziyet değildir. paticik'te bu uygulama başlatılsa ve yarın binlerce kullanıcının hesabı kapatılsa biz de bir anda 'seçkin insanlar topluluğu' oluruz.

marifet kendini laboratuar ortamı gibi dış dünyadan soyutlamadan belli bir seviyeyi tutturabilmektir ki türkiye'de gördüğüm ortamlar arasında buna en yakını burası. kaldı ki ekşi sözlük böyle bir denetimden geçirip adeta elle seçtiği kullanıcılara rağmen bizim garbage deyip kötülediğimiz, bakarsak gözümüz kirlenirmişcesine bahsettiğimiz bir yerden çıkmışcasına tonlarca entry'e sahip.

amaçları ve şekillerini kıyas etmiyorum ama "paticik kullanıcıları bebe, ekşi'ciler orta yaşlı elf" denirse de bunu göstermek gerekir..[signature][hline]Where life had no value, death sometimes had its price..
Mesaj tarihi:
said:
Bence bu topic tamamen " Ya sözlüğün ortamı süper,bende girmek istiyorum ama giremiyorum ve sanırım hiçbirzaman da giremiyeceğim,hmm en iyisi bende elimin altındakileri kullanıyim ve ona benzetmeye çalışıyım.hatta ününe ün katıyim meşhur ediyimde herkez tarfından sevilen bilinen biryer olsun,böylece bende eskilerden olduğum için talep görünce havam olur,tatmin olurum" mantğıyla yazılmış,çocukça -tavşan dağa küsmüş dağın haberi olmamış- tadında bir yazıdan başka birşey değildir.

4 sayfa okumadan konuya dalan ve quote alırken alakasız yerden kesip biçip hedef değiştiren zeki akadaşlarımız için.[signature][hline]My purpose is a very clever answer to a situation you couldn't understand.
Mesaj tarihi:
bu arada armra nın dedii aklıma bişi getirdi. jinekolog bi abla kitap yazıyo. mümkün mertebe türkçe sözcükler kullanmaya çalıştık ama çok ayıp bi kitap oldu demiş :lol: en sonunda taşak hariç hepsini latinceden ithal etmişler. yazık..[signature][hline]Intellectual is the person who found something more interesting than sex...
Mesaj tarihi:
said:
Jarlaxle, 14 Mayıs 2004 01:22 tarihinde demiş ki:
4 sayfa okumadan konuya dalan ve quote alırken alakasız yerden kesip biçip hedef değiştiren zeki akadaşlarımız için.

lafın bana geldiğinden pek emin olmamakla beraber, anlamsız yerden kesip biçme işlemini çirkin gözüktüğü için yaptım. hedef değiştirmek falan ney ben bilmiyorum. zaten işim sadece yazının "bence" kısmıylaydı.[signature][hline]Everybody knows.. That's how it goes..
Mesaj tarihi:
said:
Silthanas, 14 Mayıs 2004 01:10 tarihinde demiş ki:
''ya lanet olsun off bi turlu sozluge giremiyorum, adam yerine koymuyolar, dunyam karariyo, kendimi falan oldum gibi hissediyorum, of napcam ben $imdi''

said:
Silthanas, 14 Mayıs 2004 01:37 tarihinde demiş ki:
said:
Bıshop, 14 Mayıs 2004 01:34 tarihinde demiş ki:
"lensin göte yapışması" diye bi bölüm var sözlükte yuh bu ne be.

hayir abi anlamiyosun o geyigi yapan adamlar kral aslinda, yani boyle bir geyik ortamlari war , o ortama girmeden anlayamiyosun..

auhauhauhau süpersin ya lol hatta:
:lol::D:D:D:D:lol::lol::lol::D:D:lol::D:D:D
:lol::D:D:D:lol::D:D:D:lol::D:lol::D:D:D
:lol::lol::lol::D:D:lol::lol::lol::D:D:lol::lol::lol::lol:[signature][hline]Vote Mr. Bilbo For President
Mesaj tarihi:
[baştan belirteyim, yanlış anlaşılma olmasın. sözlük'te yazarım.]

ben bu başlığı anlayamadım. neden sozluk vs paticik?

iki ayrı platform, biri forum formatı, biri sözlük formatı; karşılaştırılması bile manasız.

karşılaştırma mevzusunu geçip, direk eleştirme mevzuna gelmek istiyorum. moderasyona niye laf atılmış? moderasyonu kurallar tabanlı gayet güzel çalışıyor. argo kullanmak legal olduğu için de, pek tabii ki bunlara dokunmuyorlar.

ha argonun neden legal olduğunu da kendileri açıklamışlar, çeşitli başlıklarda, biraz arayıp bulabilirsiniz sanırım.

ayrıca neden bütün oluşumu topa tutuyorsunuz ki iki üç kişi argo kullanımını abarttı diye? argo dışında bir şey yok mudur ki, sadece bu konu üzerine eğilmişsiniz?

site tamamen olmasa da, çoğunlukla öznel bağlamda işlev gösteriyor. mesela normal bir sözlüğü açarsınız, bir kelimeye bakarsınız, 2-3 anlamı vardır. burada, o 2-3 anlam başlarda genelde verilmiş oluyor; gerisinde ise öznellik ve mizah ağır basıyor. tabanı gereği öznel kavramlar, tartışmalı konular altında da, genelde pek güzel sözlük formatında ayar alıp vermece yaşanıyor.

mesela internette, iki farklı cepheden bakılan, üzerine fanatiklik rahatça yapılabilecek bir şeyi araştırıyorsunuz. genelde hep tek taraflı siteler bulursunuz. ekşi'yi açıp arattığınızda ise böyle değil. açtınız x kavramını, okumaya başladınız. 1-2, terimsel anlam, normal sözlüklerde geçen cümleler. sonra bu kavramı kendi çapında, sövenler veya övenlerin karşılıklı atışmasına gark ediyorsunuz, ki bu kadar beğenmediğiniz site, bu bağlamda paticik'teki bu konu hakkındaki oluşumun 9-10 katı güzel işlemektedir.

niye böyledir? zira insanlar sözlük formatında bir şeyi tartışırken, gayet güzel argümanlarla geliyorlar çoğu zaman; evet tartıştıkları kişilere de yazı arasında sataşma oluyor lakin bir yandan da kendilerini destekleyici argümanları ortaya seriyorlar. paticik'te bu çoğu zaman böyle değil mesela, ille de karşılaştıracaksak.

ayrıca pek bir sevdiğim bir başka noktası da, yazarların büyük bir çoğunluğunun, seviyesiz denebilecek kişiler olsalar bile imlaya ve dil kullanımına dikkat ediyor olmasıdır, ki zaten dikkat etmemeyi alışkanlık haline getirirlerse yaptırıma uğrayabilirler.

bunun dışındaki bir başka olanak ise, gerçekten içinde 7'den 70'e insan bulundurabilmesidir. zira herhangi bir forum tabanında, genelde tek bir kuşak çok ağır basar. lakin sözlük'te sanırım 16'dan 50-60'a değin giden bir ortam var, ki buna okuyucular dahil değildir.

ha ben sözlük'ü severim, ancak içinde sevemediğim, hatta anlayış bile gösteremediğim pek çok kimse vardır, ki bu da normaldir bu kadar öznel bir ortamda. lakin buna karşın yazılarını takip etmekten zevk aldığım da çok fazla insan vardır.
özellikle iyi bir takipçi iseniz, gerçekten kaliteli yazıların nerelerden çıkacağını da bulursunuz. özellikle mizahi açıdan yemiş bitirmiş insanları(tüm yazdıklarına gülebildiğiniz insanlar var burada, evet.) farkedebilirsiniz.

kıssadan hisse: ben burada hafiften bir popüler olana taş atma eğilimi görmekteyim. bu başlık, ne bileyim 2002'de filan açılmış olsa belki daha iyi yaklaşırdım. ama artık 5 senedir olan, oturmuş bir siteyi, kendini anlatmış bir oluşumu, gelip 04'de, kendi iç dinamikleri yüzünden eleştirmek abes geliyor.
Mesaj tarihi:
sözlük yazarlarında paranoya olmuş bu taş atma, çekememe muhabbeti. her olumsuz şeyin kaynağını çekememezlik, mundar ciğer muhabbeti değildir.

asıl anlaşılması gereken şey şu;
sözlüğün çok büyük bir kısmı, paticik'in kriterlerine göre garbage da olması gereken bir yapı iken nası olur da böyle popüler olur?
bu popülaritenin sebebi nedir? toplum mu paticiğe ters düşmektedir? yoksa bizde mi hata var? yalnış moderasyon mu yapıyoruz? yoksa tembelliğimizden mi sözlük kadar popüler değiliz?

edit: tabi bu benim anladığım

[signature][hline]Everybody knows.. That's how it goes..

[Bu mesaj Rahan tarafından 14 Mayıs 2004 03:02 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
rahan'cığım, yazdığım şeyin başını okur musun?
forum başka şey, sözlük başka şey. hiçbir forum, o formatla yazar veya okuyucu çekemez.

ayrıca burada garbage sayılabilecek şeylerin, ne bileyim bir sözlük formatında, yani sözlük tabirleriyle ifade bulması çoğu zaman hoş gözükebiliyor. olaya kafadan + bonus mizah getiriyor.

ayrıca garbage çoğunluğu diyorsun da sözlük için, istatistik mi tuttun abi, anlamadım?
Mesaj tarihi:
eşi benzeri olmayan bişey. neden yargılıyosunuz anlamış değilim. eşi benzeri olmayan derken, övgü olarak almayın. hakikaten benzeri yok. hani deseniz ki, "paticik forumlarında x varken superoyunlar.com forumlarında x yok, y var", bi yere kadar anlamlı olur. ama orası ekşi sözlük.[signature][hline]"computer games don't affect kids; i mean if pac-man affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms munching magic pills and listening to repetitive electronic music..."-kristian wilson, nintendo inc, 1989-
Mesaj tarihi:
cevap vermeden önce yazını baştan sona okudum, okumadan cevap vercek değilim.(yapmam öyle salakça şeyler)

bir tek bana uymayan şey son paragraf oldu.

şimdi dikkat edersen mesajımda bone'un yazısını görebildiğim kadarıyla -yanlış anlamış, okumuş vs olabilirim affola-özet geçtim, ki anlatmak istediğim bone un amacının sözlüğü yermek değil, neden paticikin sözlük kadar popüler, bilinen bir yer olmadığını irdelemesi olduğunu göstermek.

yani kısacası bone'un ilk mesajının kendi anladığım kadarıyla üstün körü bir özetini geçtim.

edit:uykum gelmiş benim saçmalıyorum arada
[signature][hline]Everybody knows.. That's how it goes..

[Bu mesaj Rahan tarafından 14 Mayıs 2004 03:41 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
said:
BombaciMulayim, 14 Mayıs 2004 02:36 tarihinde demiş ki:
ben bu başlığı anlayamadım. neden sozluk vs paticik?

iki ayrı platform, biri forum formatı, biri sözlük formatı; karşılaştırılması bile manasız.

dedim zaten başta saçma die :D

asıl maksadım, neden ekşi sözlük bu kadar popüler, onu öğrenmek.

onların başarılı / eksik yanlarını
bizim de o alanlarda başarılı / eksik yanlarımızı tartışmak.

Orası sözlük dense de, çoğu topicte forum havası gördüm. Sırf adı sözlük diye apayrı bir formatta tartışılmasını anlamsız görüyorum.

Sözlük yazarı karizması olayından kaynaklandığını düşündüğümü ifade edebilmek için mesajlarımda biraz değinmiştim o konulara.

Derdim benim paticiği daha iyi yarınlara taşımak :D[signature][hline]Vote Mr. Bilbo For President
Mesaj tarihi:
said:
BombaciMulayim, 14 Mayıs 2004 02:36 tarihinde demiş ki:
iki üç kişi argo kullanımını abarttı diye? argo dışında bir şey yok mudur ki, sadece bu konu üzerine eğilmişsiniz?

sitede gördüklerimi belirttim hocam. Sırf iki üç kişi değil gördüğüm kadarıyla, birçok kişi bunu yapmakta, %99'umuz elit, über, ama %1'imiz işte küfredip duruyor gibi denilemez, örnekler verdik bu küfür olayı hakkında.

said:
niye böyledir? zira insanlar sözlük formatında bir şeyi tartışırken, gayet güzel argümanlarla geliyorlar çoğu zaman; evet tartıştıkları kişilere de yazı arasında sataşma oluyor lakin bir yandan da kendilerini destekleyici argümanları ortaya seriyorlar. paticik'te bu çoğu zaman böyle değil mesela, ille de karşılaştıracaksak

benim gördüğüm kadarıyla, Sam, unity100, fedaykin gibi kullanıcılar çok güzel örneklerle ortaya çıkıp tartışabiliyor.
Ancak okuduğum topiclerde suserlar sadece yorum yapıyor, kendi fanatikliğini ortaya döküyor.
Kendilerini destekliyici argüman diyorsun ama okuduğum topiclerde bu argümanları görmemiştim ben.

said:
ayrıca pek bir sevdiğim bir başka noktası da, yazarların büyük bir çoğunluğunun, seviyesiz denebilecek kişiler olsalar bile imlaya ve dil kullanımına dikkat ediyor olmasıdır, ki zaten dikkat etmemeyi alışkanlık haline getirirlerse yaptırıma uğrayabilirler

İşin en komik yanı da bu. Moderasyon çok katı.
Buna rağmen küfür serbest, ortalık küfürden geçilemiyor, herkes küfretmek için birşeyler yazıyor.
Buna rağmen o katı moderasyon devam ediyor..

said:
bunun dışındaki bir başka olanak ise, gerçekten içinde 7'den 70'e insan bulundurabilmesidir. zira herhangi bir forum tabanında, genelde tek bir kuşak çok ağır basar. lakin sözlük'te sanırım 16'dan 50-60'a değin giden bir ortam var, ki buna okuyucular dahil değildir.

Burda da o olay mevcut. Forum babasından, ortaokullusuna kadar çok değişim kesimden kişi mevcut. Ha orası daha popüler olduğu için bu kesim çok az daha genişleyebilir, ama o kadar abartılacağını sanmıyorum.

said:
ha ben sözlük'ü severim, ancak içinde sevemediğim, hatta anlayış bile gösteremediğim pek çok kimse vardır, ki bu da normaldir bu kadar öznel bir ortamda. lakin buna karşın yazılarını takip etmekten zevk aldığım da çok fazla insan vardır.
özellikle iyi bir takipçi iseniz, gerçekten kaliteli yazıların nerelerden çıkacağını da bulursunuz. özellikle mizahi açıdan yemiş bitirmiş insanları(tüm yazdıklarına gülebildiğiniz insanlar var burada, evet.) farkedebilirsiniz.

topiclerin geneli bizim garbage'tan beter ve çok kullanıcı olan bir yerde, bir iki güzel yazı çıkabilmesi doğal.
Buna rağmen bizim topiclerimizin çok daha kaliteli olduğunu, çok daha güzel topicler olduğunu görüyorum.

Not: Dediğim gibi bunları 1. nesil ekşi sözlük kullanıcısı olamadığımdan yazmadığımı tekrar hatırlatmak isterim.
Yalnızca gördüğüm kadarıyla düzeyinin bizim garbage bölümümüzden daha düşük bir yerin neden bu kadar sevildiği ve popüler olduğunu tartışmak istiyorum. Ve bu konuda, paticik için gerekebilecek şeyler nedir, ya da bu şeyler gerekli midir onları tartışmak istiyorum. Yanlış anlaşılma olmasın :)[signature][hline]Vote Mr. Bilbo For President
Mesaj tarihi:
ya bone? halinden memnun diil misin? ne istiyosun ki hakkaten? burası da çok popüler olsun da kenk olıyım mı? popülarite ne zamandan beri gr@l bişi oldu? biz en iyisi popülerlik ve elitizm arasında, bu doğal seleksiyonla kertilen yerde kalalım.

sözlük hakkında aklıma geldi:

said:
nukbasliklikiz, 25 Ocak 2003 18:21 tarihinde demiş ki:
ben SNN den fln deilim.!! sadece orda faliyet gosterdik!
ipne birofilo ve magnUs yapmadını bırakmadı bize.ama bizde onlara!!!
bizde o 2 ucubeden s1k1l1p yeni m3kanlara yelken actık.
eksi sozluk e ucer beser hesaplar girdik faliyet gosterdik.su anda benim ve 1 ark ımın hesabı duruyo.
[signature][hline]Intellectual is the person who found something more interesting than sex...
  • Yeni Oluştur...