Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

T.C.Merkez Bankası Dolar Basar mı?


Boci

Öne çıkan mesajlar

Doğru yer burası mı bilmiyorum :) Üniversiteden arkadaşlar ile iddiaya girdik. Bir kısmımız bizim merkez bankasının dolar bastığını diğer kısım ise öyle saçma sapan birşeyin olamayacağını savunuyor.

Ben basmaz kısmını savunanlardanım tabi :) Şimdi bizim merkez bankası amerikan doları basar mı? Basar ise neden, basmaz ise neden. Bu adamları birde ikna etmek gerekiyo çünkü :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Durun bakalım burdan aksini savunan çıkacak mı :) Cesaret gösterip... :)

Diğer yandan savundukları kısım şu. Eğer merkez bankasındaki stoklar biterse, faiz arttırıp piyasadan döviz toplamak zorunda kalıyor merkez bankası. Ama kimse dövizini vermeyip yastık altı ederse o zaman nakit usd nereden bulunacak diyorlar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Boci said:
Birde Saddam bi aralar gerçek dolar basmış. Halende Saddam doları olarak anılırmış...


Yatır var bi de.

yatır ziyaretleriyle türklerin eski ve köklü inançlarından biri olan ataların takdisine dayalı atalar kültü arasında bir bağ vardır. atanın öldükten sonra ruhunun bir takım üstün güçlerle donanacağı ve bu sayede yardım edeceği inancı vardır. ataların eşyaları ve mezarları kutsal kabul edilip ruhlarına kurban sunulurdu (karadağ,1976:7; acıpayamlı,1976:1; artun,1992:10; artun,1995:154). islamiyet’in kabulünden sonra atalar kültü türkler arasında veli kültünün oluşmasında etkili rol oynamıştır. islâmiyet’te ölüden medet umma yoktur. veli kültü ve türbesinin etrafında oluşan bir takım inanma ve pratikler pagan kültürüyle ilgisinden dolayı yasaklanmasına rağmen günümüze kadar varlığını sürdürerek bir mezarlık kültürü oluşturmuştur (erginer,1997:211; ocak,1992:10; ocak,1984:3-23).

islâmiyet'te ölüden medet umma yoktur. veli kültü, pagan kültürle ilgisinden dolayı yasaklanmasına rağmen varlığını korumuştur. şamanist türkler, şamanların olağanüstü nitelikler taşıdıklarına ruhlar ve gizli güçlerle ilişki kurup onlara istediklerini yaptırdıklarına inanırlardı. bu işlev, evliyaların dileği allah'a iletmelerine dönüşür. şamanist dönemden budist döneme geçtikten sonra budist azizlerinin çok eskilere inen kerametlerini anlatan metinler tercüme edildi. ayinlerde halkın okuması için oluşturulan metinler geniş tabana yayıldı. bu yolla evliyaların menkabelerine şamanların üstün ruhani güçlerle donanmış kişilikleriyle, budist azizlerin kerametleri de eklendi ocak, 1984:7).

bir kültür varlığı olarak kültten söz edebilmek için, insanlara fayda veya zarar getireceğine inanılan bir nesne yahut kişi gerekmektedir. ziyaret, adak, kurban ve benzeri uygulamaların varlığı olmalıdır (ocak, 2000:l-13). atalar kültü ruhun bedenden bedene geçmesi (tenasüh, reenkarnasyon ) inancını taşıyan budizm ve maniheizm'in türklerde kabul görmesinde etkili olmuştur. atalar kültüne göre çok yaşayan, bilgili, yönetici insanlar öldüğünde onların ruhları, ailesine ve toplumuna yardım eder. onları kötülüklerden korur. bu ataların yalnızca ruhları değil, eşyaları da kutsallaştırılmıştır. türklerdeki evliya kültünün temelinde atalar kültü yatmaktadır (ocak, 2000:113).

insanlık tarihi kadar eski olan bir çok inanç ve din sisteminde ortak bazı özellikler içeren fenomenlerden biri de türbe, yatır ve mezar ziyaretleridir. dinler açısından benzer bazı özellikleri de bulunan bu ziyaretlerin temelinde büyük ölçüde kutsalı arama, ondan meded umma, inanç ve duygusu yatmaktadır. her dinden yerleşim merkezinde türbe, yatır, mezar vd. ziyaretlerinde bu fenomenin ayırdedici özelliği ilk bakışta anlaşılmamaktadır. bir bakıma halk inanışlarının ortaya çıkışı anlamına gelen bu ziyaret fenomeni telkin,tebliğ ve anonim olarak gerçekleşmektedir (cilacı, 1999:343).
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...