Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

IQ vs Dindarlık (ülkelere göre dağılım ve grafik)

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Şimdi ben bir deli olarak bir kuyuya taş atıcam, bütün forum çıkarmaya çalışacak, hadi bakalım;

Konuya gelelim, bir internet sitesinde ülkelerdeki dindarlık oranı ve IQ ortalaması karşılaştırılmış ve ortaya bir grafik çıkmış.

Buyrun buradan yakın:

http://hypnosis.home.netcom.com/iq_vs_religiosity.htm

Olayın özü şu, genel olarak dini bütün insanların yaşadığı ülkelerde IQ oranının daha düşük olduğu görülüyor ve dindarlık azaldıkça, iq da artıyor, ya da işte iq arttıkça dindarlık azalıyor da diyebiliriz tabii ki. Diyeceksiniz ki "Nası ölçmüşler kardeşim bunları?", hepsi internet sitesinde anlatılıyor ve bana çok güzel bir çalışma gibi gözüktü. Yalnız Türkiye için %65 gibi bir oranı çok düşük bulduğumu söylemeden edemiycem :)

Aslında amacım sadece, bu çalışma ilginç geldiği için paylaşmak istemem ama senelerin tecrübesi, dini konularda hiç bir şekilde olayın tartışmaya taşınmadan süremediğini ve tartışmalarda da uzlaşmaya varılamadığını gösterdi bu forumda. Fakat konuyu açmamın amacı tartışma yaratmaktan ziyade, bana ilginç gelmiş bu çalışmayı paylaşmak, ama yine de tartışma çıkması kaçınılmaz olacaktır bence. Sözlerimi burada sonlandırırken haksız çıkmayı diliyor ve paticik moderatörlerine de kolay gelsin diyorum :)
Mesaj tarihi:
Tek bir sonuca bakıp bu kadar kesin bir yargıya varman komikmiş. Testlerin nasıl yapıldığı ayrıntıyla anlatılıyor orada, "Testler yanlış" diye kestirip atmadan önce bir adamakıllı okumanı öneririm...
Mesaj tarihi:
karpuz said:
Tek bir sonuca bakıp bu kadar kesin bir yargıya varman komikmiş. Testlerin nasıl yapıldığı ayrıntıyla anlatılıyor orada, "Testler yanlış" diye kestirip atmadan önce bir adamakıllı okumanı öneririm...

Prenzel, Manfred et al. (eds).: PISA 2003. Münster: Waxmann 2004, p. 70, Table 2.9; or: PISA 2003: A Profile of Student Performance in Mathematics) , transformed into IQ

eksik okumadıysam cidden çok bilimselmiş.....

Matematik başarısını alıp din sormak...

Amrika'nın IQ'su bizden daha yüksek görünüyor. Veriler şaka gibi.

Kİ en kötü ihtimalle verilerin doğru olduğunu kabul edelim:

Zeki adam dini konularla alakalı kendince çözümleri ve bilgileri olduğunu düşünerek dini gereksiz bulur. (bu da bir noktada yetersiz kalır %99) Ancak bu durum dinin doğru/yanlışlığı ya da değeri gerekli/gereksizliği hakkında bilgi vermez.

Her coğrafya kendi içinde değerlendirilmelidir, her din kendi içinde değerlendirilmelidir. Bilimsel bir sonuç değil bu.

Şunu görünce bu yazdıklarımın bile gereksiz olduğunu anladım:

"Programme for International Student Assessment (PISA) scores are the test results of representative samples of 15-years olds, tested in 2003"

15 yaşındaki matematikte başarılı veletlerden bahsediyoruz. Ergen tip zekasına güvenme hatasını yaparsa tabii ki din min sorgulamaz.
Mesaj tarihi:
2 istatiğide Lynn & Vanhanen veya pew yapmış olsa itibar ederimde farklı kurumların/kişilerin istatistiklerini birbirine oranlamak çok mantıklı gelmiyo bana kullanılan örneklemlerin sayısı, çeşitliliği, hata payları vs. nin farklı olması açısından.

ama sonuçlar beklediğim gibi
Mesaj tarihi:
-007- said:
Turkey 65 90

Bu veriler yanlış. Sonuçlar kolpa yani.

neye göre yanlış, senin mantığına göremi. :)

Dindarlık oranına fln girmicem, ama iq konusunda nihai rapora bi göz attım gayet mantıklı.
Mesaj tarihi:
Türkiye'nin tahmini gerçeklerini hepimiz biliyoruz, Mars'ta değiliz. İşte bu bildiğimiz iğrenç tabloya göre yanlış bu veriler. Ülke tablosu değil yani, belirtildiği gibi bu sadece 15 yaş verileri bunu unutma.

edit: keşke bütün ülke IQ seviyesi böyle olsa.
Mesaj tarihi:
said:
"PISA projesi, zorunlu eğitimin sonunda örgün eğitime devam eden 15 yaş grubu öğrencilerin öğretim programlarında ele alınan konuları (matematik, fen bilimleri ve okuma becerileri) ne dereceye kadar öğrendikleri değil, günümüz bilgi toplumunda karşılaşabilecekleri durumlar karşısında sahip oldukları bilgi ve becerileri kullanabilme yeteneğini ölçmeyi amaçlamaktadır."

15 yaşında ergen zekası deyip ezmeyelim

şunu dene otur tüm 71 milyonun iq verilerini çıkar, hazin bir tabloya bakıyo olursun.
Mesaj tarihi:
-007- said:
Türkiye'nin tahmini gerçeklerini hepimiz biliyoruz, Mars'ta değiliz. İşte bu bildiğimiz iğrenç tabloya göre yanlış bu veriler.

çelişme var gibi
Mesaj tarihi:
Laorx said:

15 yaşında ergen zekası deyip ezmeyelim

şunu dene otur tüm 71 milyonun iq verilerini çıkar, hazin bir tabloya bakıyo olursun.

ergen zekasını ezmiyorum, ergen deneyimini ve hayata bakışını eziyorum. Zeka tek belirleyici olmuyor.

ve evet ülkenin genel IQ tablosu hazin diye bir izlenimim var.

Laorx said:
-007- said:
Türkiye'nin tahmini gerçeklerini hepimiz biliyoruz, Mars'ta değiliz. İşte bu bildiğimiz iğrenç tabloya göre yanlış bu veriler.

çelişme var gibi

çelişme değil o yanlış anlamışsın.

iğrenç tablo=ülkenin genelinin IQ'sunun düşük olduğu izlenimi.

Yani sonuç olarak şöyle değilmiş:

"dini bütün insanların yaşadığı ülkelerde IQ oranının daha düşük olduğu görülüyor ve dindarlık azaldıkça, iq da artıyor, ya da işte iq arttıkça dindarlık azalıyor da diyebiliriz tabii ki."

Çünkü sadece 15 yaş öğrenciler üzerinden edinilen bir veri bu.
Mesaj tarihi:
Ben gayet mantıklı buldum adamların yapmak istediği şeyi, her ülkeden aynı yaşta bir kesime iq testi uygula karşılaştır fln filan.

Ama burda 2 farklı şeyin birleştirilmesi tüm araştırmayı yalan gösteriyo bence. Birisi pisa'nın 15 yaş gençlere iq testi sonra onu "Pew Global Attitudes Project" verilerine göre sıraya sokması.

Bu sorudan o ülkenin dindarlığını çıkartmak saçma:) "How important is religion in your life—very important, somewhat important, not too important, or not at all important?"
Mesaj tarihi:
aynen öyle.

Bırak ülkeyi, 15 yaş grubunun bile dindarlığını göstermez. "Dine verilen önem" başka bişey. Ayrıca zeka olayına girmiyorum bile.

edit: başlık da konuya çok uyumsuz olmuş. IQ IQ değil dindarlık dindarlık değil, yaş desen 15, saçma sapan bir olay olmuş.
Mesaj tarihi:
bazı ülkelerin iq su gerçekten çok saçma değerlerde.italya 102 ne demek ya.en yakın arkadaşım italyada okuyor,ben 2 kere gittim,italyanlar gerçekten gerizekalıdırlar.Onun dışında italyanlar 102 olsa almanya nasıl 103 olabılır.Amerikanın türkiyeden yüksek olmasına girmıyorum bile.
Mesaj tarihi:
ülkeye göre yapmak aşırı saçma olmuş. iq ile religion verilerinin arasındaki korelasyonu bulmak istiyosan aynı dine sahip insanları sorgularsın, farklı ülkelere sormazsın.

herhangi bir istatistikçi buna öküzboku der dostum.

ha iq ile dindarlık arasında ters orantı var, bunun çalışması 3434553 kere yapıldı, o ayrı konu. ama sonuca yanlış yöntemle gidilmiş burda.
Mesaj tarihi:
Az gelişmiş ülkelerin veya gelişmekte olanların IQ seviyeleri dengeli beslenememekten daha düşük oluyor bunu dindarlığa bağlamak veya onla kıyaslamak bir abes kaçmış.
Mesaj tarihi:
bu konu daha önce açılmıştı ki

ne yazık ki çok kuyumuz, çok delimiz olduğu gibi bi ton da akıllımız var; bıkmıyorlar bu tarz şeyleri tartışmaktan.

Sorarım size, aranızda 1 kişi bile var mı böyle bir konuda tartışmaya girip çıktıktan sonra fikrini çok az değiştirmiş olan? heh
  • Yeni Oluştur...