Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 1 - RPM ve DEB paketleri yükleme 2 - Yüklediğiniz programların çalıştırılabilir dosyalarını bulma Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Milamber Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 bu arch linux oldukça popülerleşiyor. nedendir acaba? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 Konuyu açan Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 Distrowatch'ın bu haftaki newsletter'ı Basit aslında. Ubuntu, PCLinuxOS, openSUSE, Mandriva bunların hepsi başlangıç için. Basit dağıtımlar. Aralarından en kompleksi openSUSE o da o kadar bloat ki aklı başında linux kullanıcısı eğer OpenOffice'lerini kullanmak durumunda değilse ve KDE'ye eklediklerini aşırı sevmiyorsa kullanmaz; gerçi son zamanlarda düzelmeye başladılar. Linux'e girenler bunlarla öğreniyor neyin ne olduğunu, sonra daha fazlasını istemeye başlıyor. Sistemimde şu böyle olsun diyor, bu niye böyle diyor. Doğal kendisini Arch'da buluyor. Arch'ın standart bir sistemi yok, sen nasıl istersen öyle olur. Tamamen üzerine senin inşa ettiğin bir sistem. Ayrıca insanlar Linux'e alıştıktan sonra her 6 ayda bir dağıtımını update etmekten de sıkılmaya başlıyor. Arch Linux rolling release, yani sürekli minik updatelerle kendisini güncel tutuyor, versiyonları yok. Nasıl olduğunu öğrendikten sonra kullanımı çok kolay. Tüm sistem ayarları 4-5 tane text dosyasından hallediyor - ki onlara çobuk erişim sağlayan programlar olduğu gibi tamamen grafik arabiriminden kontrol sağlayan programlar da var. Arch'ı istersen tamamen newbie friendly bir distro bile yapabilirsin: Chakra Project'e bir bak. Bunların üsteni bir de Gentoo ve CRUX ile birlikte an hızlı diye geçen dağıtım olduğunu da düşünürsen niye olduğunu anlarsın. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nameless Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 arch linux kurulumunda şöyle bir sorun yaşamıştım. partition olaylarını halledebiliyorum; auto olsun, kendi belirlediğim olsun fakat iş bootloader yüklemeye gelince bootsector bulunamıyor türünde bir hata geliyor. aynı bilgisayara başka os kurulumunda sorun yok. bunun nedeni çektiğim iso'nun cd'ye düzgün kaydedilmemesi olabilir mi? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 Konuyu açan Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 Üç tane nedeni olabilir şu an aklıma gelen: 1 - CD'n hatalı yazılmıştır. 2 - "Set Filesystem Mountpoints" bölümünde bir hata yapmışsındır. Boot için ayrı bir partition açmamana rağmen gösterirsen bir tane, ya da açmana rağmen göstermeyi unutursan burada olabilir. Bu bölüm otomatik ayarla desen dahi yapılmalı, otomatik diyip burayı atlamış olabilitrsin. 3 - Harddisk'inde hata olabilir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nameless Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 sanırım cd hatalı yazılmış düşündüğüm gibi çünkü kontrol ettiğimde boot partition belirtildiği görünüyordu. hdd'de sorun olduğunu düşünmüyorum; arch linux olmayınca başka os kurulumunda hata çıkmadı. bu sefer en düşük hızda cd'ye yazdırıyım bakalım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 Konuyu açan Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 3 - Kullanıcı hesabına otomatik login Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Milamber Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 ben pardus kullandım daha önce 2 kere denedim dağıtımı. en ayar olduğum kısım çok gereksiz paketlerin kurulu gelmesi. misal ne biliyim notebook ile alakalı bir driver niye benim bilgisayarıma yüklenir ki? bakıyorsun kurulu paketlere zilyontane var hangisi nedir bağımlılıkları nasıldır fln kurcalamaya çalışsan elinin altında bir restart yüzünden driverları gitmiş ve bir daha oyuna giremediğin bir sistem var. haliyle o şekilde bırakıyorsun. her güncellemede toplu olarak yapılması tavsiye edildiğinden gereksiz bir sürü paket indiriliyor olan kotalılara oluyor :) benim merak ettiğim bu sistemi kendin kuruyorsun derken ne kadar bir seçeneğe sahip olduğumuz. debian gibi çeşitli kurulum seçenekleri mi var yoksa tek tek şu olsun bu olsun diyip onları bir kurulum dosyası haline getirip kendine özel bir iso mu oluşuturuyorsun? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 Konuyu açan Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 Tek kurulum şeçeneği, tek iso'su var. Onu kuruyorsun. Ama bu tek iso fazlasıyla minimalist. Kernel var, bash var, core utils var, network paketleri var. Buradan içindeki tüm 171 pakete bakabilirsin - ki bunların yarısını falan kuruyorsun yani : http://www.archlinux.org/packages/?arch=i686&repo=Core&q=&last_update=&limit=all Yüklenen tek daemon'lar şunlar: syslog-ng netfs crond. İlk kurulumdan sonra boot 6-7 saniye kadar sürüyor. Bu kadar, başka birşeyle gelmiyor. Şu rehberi oku, daha iyi anlarsın: http://forum.paticik.com/read.php?6,3574470 Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Milamber Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 tamam sağolasın araştırdım biraz düşündüğüm gibi güzel birşeymiş. Linux kurarsam onu kuracam. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Ocak 22, 2009 Konuyu açan Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 22, 2009 4 - Boot edilirken kablosuz ağa otomatik bağlanmak ve her ağı farklı ayarlamak Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Deacon Mesaj tarihi: Ocak 24, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 24, 2009 slackware'den herhangi bir üstünlüğü avantajı var mı bunun peki? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mirage Mesaj tarihi: Ocak 24, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 24, 2009 Harika olmuş yine GERGE. Okunası konular başlığına ekledim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Ocak 24, 2009 Konuyu açan Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 24, 2009 Deacon said: slackware'den herhangi bir üstünlüğü avantajı var mı bunun peki? Dependencyleri kontrol ediyor. binary destekliyor. ama repolarındaki her paketi istersen kaynak kodundan derleyip yükleyebiliyorsun. Slack'ın sunduğu her şeyi sunuyor ama onun kadar stable değil. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
pulkas Mesaj tarihi: Ocak 25, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 25, 2009 Slackware en eski distro olma özelliğinden dolayı bir takım niteliklerinden vaz geçmiyor bu niteliklerde slackware zor bir distro haline getiriyorum. Archlinux ise slackware bu zorlu sisteminden farklı bir yapı sunmak amacı ile basitleştirilmiş ve otomatize edilmiş scriptleri gayet rahat bir kullanım sunuyor.Pacman gibi bir paket yükleme programı ve gayet geniş bir paket arşivi var.Slackware da ise hala bir mplayer kurmak için saatlerce debelenmek lazım.Sonuçta elde edeceğiniz sistemin ise tadından yenmeyeceği kesin. Archlinux kurulu sistemler içinde hali hazırda 2.6.28 kerneli kullanıma sürmüş.Fakat yeni donanım sahip bir bilgisayar(Hp dv5 104et yi baz alıyorum) için kurulması neredeyse imkansız bir kernel ile geliyor.En son 2008.06 sürümü mevcut.Bu sürümde ise 2.6.25 yada öncesi bir kernele sahip.Bunun dışında açılış için gayet basitleştirilmiş bir betik sistemi var.Herşeyi gayet açık net ve özet bir şekilde görebiliyorsunuz.İlk kurulumu yaparken xorg.conf dosyası ile biraz haşir neşir olmak gerekiyordu bunun 2005 sürümünü kullandığım zamanlar.Sırf xorg.conf u adam akıllı editleyemediğim için 1 hafta boyunca konsolda yaşamıştım.centericq ile msn e gir, lynxle maillerine bak çözüm ara.lakin güzel günlerdi. bir linux dağıtımı ile uğraşmak için archlinux güzel bir başlangıç olabilir fakat yukarıdaki sebeplerden ötürü yeni donıma sahip bir bilgisayarınız varsa pek bulaşmamanızı tavisye ederim.en az 2.6.27.7 kernelini taban alan bir distro ile yola çıkmak daha doğrusu olur.2.6.27.7 öncesinde bile bi ton işkenceye maruz kalmanız olası.(2.6.27.6 mesela) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
pulkas Mesaj tarihi: Ocak 25, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 25, 2009 Slackware en eski distro olma özelliğinden dolayı bir takım niteliklerinden vaz geçmiyor bu niteliklerde slackware zor bir distro haline getiriyorum. Burada getiriyorum değil de getiriyor demek istediğimi anlamışsınızdır umarım.Biraz geç farkettim.Düzeltme olanağım olmadı. Bu arada düzeltme yapmışken boş mesaj göndermiyim. 2.6.16 kernel [2006-2008] seneleri içerisinde 62 kere patchlenmiş. kaynak: http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/v2.6/ şu andada 2.6.27 için aynı şey düşünülüyormuş.Bu uzun süreli patchlemeler sürümün kararlılığını arttırıyor. :düzelttim: Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mirage Mesaj tarihi: Ocak 25, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 25, 2009 Bu rolling release'lerde kernel nasıl güncelleniyor peki? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Deacon Mesaj tarihi: Ocak 25, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 25, 2009 valla pulkas iyiki yazdın bunları. ben kernel sürümüne falan bakmamıştım. virtual pc ye kurmayı denedim ama olmadı bugün de boş cd alıp ubuntu yerine kurcaktım(artık distro değiştirmek istiyorum). bendeki alet de 1040et valla hardy'de bile wireless'ı çalıştırmak için bin takla atmıştım ama çalışmamıştı. belki şu an çalışıyordur bilemiyorum ama mecburen intrepid'in betasını kurmak zorunda kalmıştım. en iyisi arch biraz beklemede kalsın ben debian'a doğru uzanayım. hoş onunki de eski galiba. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Ocak 26, 2009 Konuyu açan Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 26, 2009 Arch kullanırken repodaki kernel paketine bağımlı kalmak zorunda değilsin. Arch'ın tüm resmi paketleri (core ve extra) svn'de duruyor. İstediğin versiyonunu yüklersin yani. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Ocak 26, 2009 Konuyu açan Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 26, 2009 Mirage said: Bu rolling release'lerde kernel nasıl güncelleniyor peki? Kerneli tüm dependencyleriyle birlikte güncelliyor. mkinitcpio.conf diye bir konfigürasyon dosyası var, kernel modulleri, hookları, binaryleri, her bişiyi kernelin işte orada kayıtlı tutuluyor, yeni kernel çıktığında o dosyaya göre build ediliyor, 1-2 dakika sürüyor. istersen derleyebiliyorsunda, ama yarım saat sürüyor benim makinede o. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Şubat 6, 2009 Konuyu açan Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 6, 2009 5 - GTK ve QT programlarının aynı görünmesini sağlamak Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Şubat 10, 2009 Konuyu açan Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 10, 2009 6 - Google Gadget'ları kullanma Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2009 Konuyu açan Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2009 7 - Aynı anda birden fazla X Server çalıştırma Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2009 Konuyu açan Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 5, 2009 8 - Aynı anda birden fazla paket indirme Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar