Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Arch Linux - Genel kullanım ipuçları

GERGE

Öne çıkan mesajlar

• Genel Yönetici
Distrowatch'ın bu haftaki newsletter'ı

Basit aslında. Ubuntu, PCLinuxOS, openSUSE, Mandriva bunların hepsi başlangıç için. Basit dağıtımlar. Aralarından en kompleksi openSUSE o da o kadar bloat ki aklı başında linux kullanıcısı eğer OpenOffice'lerini kullanmak durumunda değilse ve KDE'ye eklediklerini aşırı sevmiyorsa kullanmaz; gerçi son zamanlarda düzelmeye başladılar.

Linux'e girenler bunlarla öğreniyor neyin ne olduğunu, sonra daha fazlasını istemeye başlıyor. Sistemimde şu böyle olsun diyor, bu niye böyle diyor. Doğal kendisini Arch'da buluyor. Arch'ın standart bir sistemi yok, sen nasıl istersen öyle olur. Tamamen üzerine senin inşa ettiğin bir sistem. Ayrıca insanlar Linux'e alıştıktan sonra her 6 ayda bir dağıtımını update etmekten de sıkılmaya başlıyor. Arch Linux rolling release, yani sürekli minik updatelerle kendisini güncel tutuyor, versiyonları yok.

Nasıl olduğunu öğrendikten sonra kullanımı çok kolay. Tüm sistem ayarları 4-5 tane text dosyasından hallediyor - ki onlara çobuk erişim sağlayan programlar olduğu gibi tamamen grafik arabiriminden kontrol sağlayan programlar da var.

Arch'ı istersen tamamen newbie friendly bir distro bile yapabilirsin: Chakra Project'e bir bak.

Bunların üsteni bir de Gentoo ve CRUX ile birlikte an hızlı diye geçen dağıtım olduğunu da düşünürsen niye olduğunu anlarsın.
Sosyal ağlarda paylaş

arch linux kurulumunda şöyle bir sorun yaşamıştım. partition olaylarını halledebiliyorum; auto olsun, kendi belirlediğim olsun fakat iş bootloader yüklemeye gelince bootsector bulunamıyor türünde bir hata geliyor. aynı bilgisayara başka os kurulumunda sorun yok. bunun nedeni çektiğim iso'nun cd'ye düzgün kaydedilmemesi olabilir mi?
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Üç tane nedeni olabilir şu an aklıma gelen:

1 - CD'n hatalı yazılmıştır.

2 - "Set Filesystem Mountpoints" bölümünde bir hata yapmışsındır. Boot için ayrı bir partition açmamana rağmen gösterirsen bir tane, ya da açmana rağmen göstermeyi unutursan burada olabilir. Bu bölüm otomatik ayarla desen dahi yapılmalı, otomatik diyip burayı atlamış olabilitrsin.

3 - Harddisk'inde hata olabilir.
Sosyal ağlarda paylaş

sanırım cd hatalı yazılmış düşündüğüm gibi çünkü kontrol ettiğimde boot partition belirtildiği görünüyordu. hdd'de sorun olduğunu düşünmüyorum; arch linux olmayınca başka os kurulumunda hata çıkmadı. bu sefer en düşük hızda cd'ye yazdırıyım bakalım.
Sosyal ağlarda paylaş

ben pardus kullandım daha önce 2 kere denedim dağıtımı. en ayar olduğum kısım çok gereksiz paketlerin kurulu gelmesi. misal ne biliyim notebook ile alakalı bir driver niye benim bilgisayarıma yüklenir ki? bakıyorsun kurulu paketlere zilyontane var hangisi nedir bağımlılıkları nasıldır fln kurcalamaya çalışsan elinin altında bir restart yüzünden driverları gitmiş ve bir daha oyuna giremediğin bir sistem var. haliyle o şekilde bırakıyorsun. her güncellemede toplu olarak yapılması tavsiye edildiğinden gereksiz bir sürü paket indiriliyor olan kotalılara oluyor :)

benim merak ettiğim bu sistemi kendin kuruyorsun derken ne kadar bir seçeneğe sahip olduğumuz. debian gibi çeşitli kurulum seçenekleri mi var yoksa tek tek şu olsun bu olsun diyip onları bir kurulum dosyası haline getirip kendine özel bir iso mu oluşuturuyorsun?
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Tek kurulum şeçeneği, tek iso'su var. Onu kuruyorsun.

Ama bu tek iso fazlasıyla minimalist. Kernel var, bash var, core utils var, network paketleri var. Buradan içindeki tüm 171 pakete bakabilirsin - ki bunların yarısını falan kuruyorsun yani : http://www.archlinux.org/packages/?arch=i686&repo=Core&q=&last_update=&limit=all

Yüklenen tek daemon'lar şunlar: syslog-ng netfs crond. İlk kurulumdan sonra boot 6-7 saniye kadar sürüyor.

Bu kadar, başka birşeyle gelmiyor.

Şu rehberi oku, daha iyi anlarsın: http://forum.paticik.com/read.php?6,3574470
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Deacon said:
slackware'den herhangi bir üstünlüğü avantajı var mı bunun peki?

Dependencyleri kontrol ediyor. binary destekliyor. ama repolarındaki her paketi istersen kaynak kodundan derleyip yükleyebiliyorsun. Slack'ın sunduğu her şeyi sunuyor ama onun kadar stable değil.
Sosyal ağlarda paylaş

Slackware en eski distro olma özelliğinden dolayı bir takım niteliklerinden vaz geçmiyor bu niteliklerde slackware zor bir distro haline getiriyorum.

Archlinux ise slackware bu zorlu sisteminden farklı bir yapı sunmak amacı ile basitleştirilmiş ve otomatize edilmiş scriptleri gayet rahat bir kullanım sunuyor.Pacman gibi bir paket yükleme programı ve gayet geniş bir paket arşivi var.Slackware da ise hala bir mplayer kurmak için saatlerce debelenmek lazım.Sonuçta elde edeceğiniz sistemin ise tadından yenmeyeceği kesin.

Archlinux kurulu sistemler içinde hali hazırda 2.6.28 kerneli kullanıma sürmüş.Fakat yeni donanım sahip bir bilgisayar(Hp dv5 104et yi baz alıyorum) için kurulması neredeyse imkansız bir kernel ile geliyor.En son 2008.06 sürümü mevcut.Bu sürümde ise 2.6.25 yada öncesi bir kernele sahip.Bunun dışında açılış için gayet basitleştirilmiş bir betik sistemi var.Herşeyi gayet açık net ve özet bir şekilde görebiliyorsunuz.İlk kurulumu yaparken xorg.conf dosyası ile biraz haşir neşir olmak gerekiyordu bunun 2005 sürümünü kullandığım zamanlar.Sırf xorg.conf u adam akıllı editleyemediğim için 1 hafta boyunca konsolda yaşamıştım.centericq ile msn e gir, lynxle maillerine bak çözüm ara.lakin güzel günlerdi.

bir linux dağıtımı ile uğraşmak için archlinux güzel bir başlangıç olabilir fakat yukarıdaki sebeplerden ötürü yeni donıma sahip bir bilgisayarınız varsa pek bulaşmamanızı tavisye ederim.en az 2.6.27.7 kernelini taban alan bir distro ile yola çıkmak daha doğrusu olur.2.6.27.7 öncesinde bile bi ton işkenceye maruz kalmanız olası.(2.6.27.6 mesela)
Sosyal ağlarda paylaş

Slackware en eski distro olma özelliğinden dolayı bir takım niteliklerinden vaz geçmiyor bu niteliklerde slackware zor bir distro haline getiriyorum.
Burada getiriyorum değil de getiriyor demek istediğimi anlamışsınızdır umarım.Biraz geç farkettim.Düzeltme olanağım olmadı.

Bu arada düzeltme yapmışken boş mesaj göndermiyim.

2.6.16 kernel [2006-2008] seneleri içerisinde 62 kere patchlenmiş. kaynak: http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/v2.6/

şu andada 2.6.27 için aynı şey düşünülüyormuş.Bu uzun süreli patchlemeler sürümün kararlılığını arttırıyor.

:düzelttim:
Sosyal ağlarda paylaş

valla pulkas iyiki yazdın bunları. ben kernel sürümüne falan bakmamıştım. virtual pc ye kurmayı denedim ama olmadı bugün de boş cd alıp ubuntu yerine kurcaktım(artık distro değiştirmek istiyorum). bendeki alet de 1040et valla hardy'de bile wireless'ı çalıştırmak için bin takla atmıştım ama çalışmamıştı. belki şu an çalışıyordur bilemiyorum ama mecburen intrepid'in betasını kurmak zorunda kalmıştım.

en iyisi arch biraz beklemede kalsın ben debian'a doğru uzanayım. hoş onunki de eski galiba.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Mirage said:
Bu rolling release'lerde kernel nasıl güncelleniyor peki?

Kerneli tüm dependencyleriyle birlikte güncelliyor. mkinitcpio.conf diye bir konfigürasyon dosyası var, kernel modulleri, hookları, binaryleri, her bişiyi kernelin işte orada kayıtlı tutuluyor, yeni kernel çıktığında o dosyaya göre build ediliyor, 1-2 dakika sürüyor. istersen derleyebiliyorsunda, ama yarım saat sürüyor benim makinede o.
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 hafta sonra ...
  • 5 ay sonra ...
  • 3 hafta sonra ...
  • Yeni Oluştur...