Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

ÖSS değişiyor (yalama oldu dfdgdf)


Brigand

Öne çıkan mesajlar

said:
ÖSS değişiyor
Sınav 2 aşamalı olacak. YÖK'ün önündeki yeni sistemde öğrencileri neler bekliyor?

17.01.2009 13:38

YÖK, 195 dakikalık tek sınavı kaldırıyor. 2010'daki yeni sistemle iki ayrı sınav, ikinci sınavda da 4 ayrı test ve 1 yabancı dil sınavı olacak. Testler iki haftaya yayılacak, fakülteler 'testine göre' öğrenci alacak.


Yeni sistem şöyle...

-Nisan'daki sınavda öğrencilere basit düzeyde Matematik, Türkçe, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Coğrafya, Felsefe, Psikoloji soruları yöneltilecek.

-Haziran'da 2 haftaya yayılan 4 farklı ders testi öğrencilere uygulanacak. Bu testler; 'Matematik', 'Edebiyat', 'Fen' ve 'Sosyal' testlerinden oluşacak.

-Matematik okumak isteyenlerin sadece bu teste girmesi yetecek. Fakülteler hangi testlere göre öğrenci alacağını açıklayacak.

-Moleküler Biyoloji ve Genetik okumak isteyen bir öğrenci 'Matematik' ve 'Fen' testini çözecek. Fen testi içinde yer alan 'Biyoloji' sorularının standart sapmaları da farklı hesaplanacağından 'Biyoloji' sorularının önemi artacak.

-Yabancı Dil bölümlerinde okumak isteyenler 2 haftalık sınavın haricinde 3'üncü hafta ayrı bir Yabancı Dil Sınavı'na girecek.

-Meslek lisesi öğrencileri de genel lise öğrencileri ile aynı şartlarda sınava girecek. 2 yıllık Meslek Yüksek Okulları'na sınavsız geçiş hakkı kaldırılacağından meslek liseliler 'Temel' düzeydeki sınavın ardından puanlarına göre 2 yıllık fakültelere de yönelebilecek.

-4 yıllığa gitmek isteyen meslek lisesi öğrencilerinin önü de kapanmayacak. Meslek liseliler, 4 teste girerek mezun oldukları alan dışında istedikleri bölümlere yerleşebilecek.

Örneğin, bir teknik lise makine, motor gibi bölüm öğrencisi, 2 yıllık okumak isterse sadece 'Temel' düzey sınavına girip üniversiteye yerleşebilecek. 4 yıllık bölüme gitmek isterse 2'nci aşama sınava girecek. Hangi bölümü okumak istiyorsa o bölümle ilgili belirlenen testi çözecek. İsterse 4 testi de çözüp bölüm hakkını artıracak.

İmam hatip lisesi öğrencileri de istedikleri bölüme istedikleri testi alarak gitme hakkına sahip olacak. 28 Şubat öncesi dönemde imam hatip öğrencilerinin de arasında olduğu meslek lisesi öğrencileri istedikleri alanlarda tercih yapabiliyordu.



Kaynak


Şaşırmasın kimse, yalama oldu zati değişmese şaşardım dfgdfg
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

uygulanabilecek en mantıklı sınav bence. keşke bana da bu denk gelseydi.

hoş bak yazarken düşündüm aslında çok bir şey değişmiyor. zaten şu anki sistemde de mat2 fen2 olduğundan sadece iki oturum olmuş olcak. ama fakültelerin hangi testi istediklerini kendileri belirlemeleri güzel olmuş. ama gene de bi halt değişmicek işte mühendis olcak adam paşa paşa mat ve fen çözcek şimdiki gibi. yapmasınlar çok bi bok değişmez.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ne alakası simdi su dedigin?

adamlar yazmıs soyle olcak boyle olucak diye en sonunda da kıyıya koseye eklemis

İmam hatip lisesi öğrencileri de istedikleri bölüme istedikleri testi alarak gitme hakkına sahip olacak. 28 Şubat öncesi dönemde imam hatip öğrencilerinin de arasında olduğu meslek lisesi öğrencileri istedikleri alanlarda tercih yapabiliyordu.



imam hatip mezunu bi insanın doktor muhendis olabilmesi demek bu ulkede dini egitim verilmesi anlamına gelir,egitime dinin karısması anlamına gelir,imamhatip mantıgı da sacma,illa imam olmak istiyosa cok zor olmasa gerek 2 senelik yuksek okul acarsın veya imamlık ehliyeti lisansı verirsin surucu kursu gibi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

her universitenin kendi sınavını yapması su an ki sistemden kat kat daha zor olur,osym her sene soruları hazırlarken kac tane danısmanla egitimciyle birlikte bu soruları 1 milyon kusur ogrenciye sorulacak bicimde duzenlerken universitesine ogrenci sececek akademik birimin bu kadar insaflı ve özenli olacagına inanmak komik olur,adam sorar gecer giren girer
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

torpil olur o kesin, özellikle akademik disiplini yüksek olmayan üniversitelerde. yani bunlar komplo teorisi ya da paranoyaklık değil daha geçen dönem bilmemne üniversitesinin rektörü copy paste makaladen yakalanmıştı 50 kişiyle. yani tepedeki 10 üniversiteyi al, gerisinde böyle şeyler bolca olur, bırak olabiliri ilk sorun o bence.

ondan sonra üniversitelerin bu konuda çok düzenli olması lazım yani her bölümün yapacağı sınavların konu içeriğini ve düzeyini açıklaması, referans kitap vs önermesi lazım. hatta bu konuda soru soracak kişilere bir danışman ataması lazım, ya da bir kaç ama sanırım danışman işi yaş binlerce insan mail atar çünkü heh. belki öğrenci işleri altında bir alt grup bakabilir bilmiyorum.

onun dışında bir de her üniversitenin bunu düzenli yapacağın şüpheliyim. belki öss sistemi kalmalı ama isteyen üniversite varsa böyle bir sistemle öğrenci alması serbest olmalı. hatta belki bu akademik kalitesi yüksek olan üniversiteler için bir hak bile olabilir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bence iyi olcak böyle.

Her şey 3 saate bağlı diye bikbik edenler şimdi de 10 tane sınava mı gircez diye bikbikliyorlar.

Şahsen ilk sınavın (o da nisandaki baraj sınavı heralde) sonunda kaşarlanmış bir şekilde diğer sınavlara rahat kafayla girerim diye düşündüm ben, e iyi bişi.

Bu sene giriyorum ben de ama eğer ki istediğim yeri kazanamazsam sistemin değişeceği seneye denk geleceğimden dolayı 2 kat daha fazla paniklemem heralde :p Zira değişimlere ne kadar hızlı ayak uydurabiliyorsan o kadar zekisindir. bu da "abow napçaz lan şimdi" diye hayıflananlara karşı bi taşlamam olmuş olsun=p.


Yukarıda bahsedilen ideal sistemlerin topu için önümüzde aşılması 1-2 asır sürecek bir problem var o da nüfus. 3 milyon öğrenci tek ve aynı sınava aynıanda girmelidir başka çözümü yok bunun.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...