Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Windows 7

Penthesilea

Öne çıkan mesajlar

RAM konusundaki yorumlardan sonra, kullanmadigim eski bir laptop vardi, ona bir Windows 7 kurdum bugun. Bir kac RAM oldurucu hareket yaptigimda, OS cok cabuk toparladi. Tam hatirlamamakla beraber, Vista da bu kadar hizli toparlanamamisti ayni laptopda.

1-2 saatlik bir kullanma sureci sonunda ;

(tu) IO management ve garbage collection eskisinden daha iyi.
(tu) Driver problemi yok
(tu) Hep user friendly diorduk, ama bu sefer hakkaten user friendly olmus her sey. Yardimlar, aciklamalar ve yonlendirmeler cok basarili
(tu) Vaktinde 2-3 sene once KDE standina ugrayip bilgi almalarindan belliydi, KDE 4 'te sevilen bir suru ozelligi W7 ye adapte etmisler. Bence guzel olmus.
(tu) Son kullanicinin direk gozunun onunde olmayan Bitlocker v.s. gibi bazi ozellikleri one cikarmislar.
(tu) Firewall rule lari Vista da da advanced olarak eklenebiliyordu diye hatirliyorum ? Fakat emin degilim. Her neyse.. Windows Firewalla rule ekleyebilmen cok basarili olmus.
(tu) UAC 'nin levellari ayarlanabiliyor, hos olmus. ( Vista da var miydi bu ? )
(tu) DirectX 11 destegi ile geliyor, fakat full DirectDraw, DirectSound v.s. gibi destekler alabilmeniz icin tekrar DirectX kurmaniz gerekiyor. Muhtemelen release de bunu embed ederler.
(tu) Genel kullanimda cok ciddi performans farki var Vista ve XP ile arasinda.
(tu) Messenger kurulu gelmiyor :) Aldilar tabii tum ICQ userlarini, artik ihtiyac duymuyorlar :)
(tu) GPS falan varsa laptopda, buna yonelik bir eklenti var.
(tu) Sanirim Speech Recognization'u gelistirmisler, eskiden daha zor anliyordu dediklerimi gibi geldi.

(td) Driver Signing konusunda bazi yazilar okudum, her ne kadar basima gelmemis olsa da, bazen F8 ile bunu disable edip de acmak gerekebiliyormus.
(td) StandBy ve Shutdown duzgun calismadi. ACPI ya da APM olayini halledememisler %100 olarak demek oluyor bu.
(td) Dogal olarak henuz tum programlar compatible degil, fakat Virtual CloneDrive 'i ISO mount etmek icin kullanabilirsiniz sorunsuz sekilde.
(td) Su bahsedilen full IO customization olayini bulamadim :)
(td) Kurarken 200 MB lik ek bir partition ayirdi, hizli hizli uzaktan kuruyordum, cok okumadan gectim, sonra sacma geldi napacak 200 MB i bu diye. ( SWAP degil )

Sonuc : (tu) .. Fakat kesin bir karar verebilmek icin daha uzun sure kullanmak ve incelemek lazim. Bir kac stress teste tabii tutmak lazim RAM harici, bakalim neler yapacak.
Sosyal ağlarda paylaş

mesela yazıyı çizip sağ tıklayınca direktoman bir çeviri sayfası geliyor önünüze. google translate kullanıyordum bugüne kadar; ama indirdiğim her adobe, download manager, pdf converter vs programın kurulumunda bana google eklentisi kurayım mı diye soran programlarla uğraşmayayım.

yalvarıyorum bak.
Sosyal ağlarda paylaş

Sadece ilk sayfayi okudum ben de, soyle bi enstantene anlatayim bence bu yuzden umut var Windows 7'de.

Microsoft mulakatimda bana herhangi bi urun sec ve elestir dediler. Dedim MS urunu olur mu? Tabi falan dediler. Ben de firsat bu firsat Vista'yi itin poposuna soktum.
Ideal bi OS'un nasil olmasi gerektigi, Vista'nin nasil goz boyamak disinda 0 oldugunu falan filan. Kadin dinledi dinledi sonra da tamamen katiliyorum, bak ben bilgisayarimi nasl kullaniyorum dedi, addonlar sunlar bunlar koya koya Mac OS X'in aynisini yapmis euhe.
Sonra iste dedi artik janjanli isimler yok, gereksiz goz boyamalar yok, her sey sade, hizli ve basit olucak falan filan dedi.

Insallah oyle olur tabi ki, niye kotulugunu isteyelim ki herhangi bi sirketin boyle bi ekonomik buhran varken.
Sosyal ağlarda paylaş

KDE ile karsilastirmak kolay, fakat Gnome ile zor. Gnome biraz aliskanlik isi.. Her ne kadar Linus vaktinde Gnome kullananlara salak demis olsa da, ben Gnome 'un bir OS'u power user olarak kullanan biri icin en iyi WM olduguna inaniyorum :) Tamamen kisisel tercih.

Gnome kadar temiz degil, fakat KDE kadar da karisik degil ( evet KDE karisik bence ). KDE den daha cok sey esinlenmisler. W7 deki System Tray biraz Gnome'unkine benzemis. Show Desktop butonu artik bir Shortcut degil, Taskbar'da bir bolge haline gelmis.

Her nedense multi-desktop ozelligi hala yok Windows da.. Neden yapmazlar anlamiyorum. ( Ben de bulamamis olabilirim, sadece 1-2 saat kullandim )

Aero - Compiz karsilastirmasi yapamayacagim ( zaten Compiz ve Gnome 'u ozdestirmek de hata olur ), fakat sunu biliyorum Aero da her ne kadar gecmis Windows surumlerinden daha hizli calismis olsa da, Arch uzerine kurulu Gnome+Compiz hizina erisemedi -ki compiz in coook daha fazla ve karmasik efektleri var biliyorsun.

Start Menu, yine bildigin Start Menu.. Dolayisi ile Gnome'daki kategorizasyondan gelen rahatlik yok.

Herhangi Windowed bir process'i Taskbar'a pin edebiliyorsun. KDE deki gibi live previewlar var taskbar uzerinde.. Zaten tum taskbar "fikren" direk KDE bence :) Pek gnome la karsilastirilabilecek bir sey degil ama bu..

Explorer yine bildigimiz explorer.. Dolphin'in kullanim hizi ve rahatligi yine yok.. Neden splitted bir gorunum yapamiyorlar optional olarak anlamiyorum.

Daha aklima gelirse, ya da kesfedersem yazarim. Ama dedigim gibi, Gnome'a alismis ve hizli kullanan bir adamin W7'ye alismasi ( hatta birak W7 i tum Windowslara ) zor.. Ben 1-2 ayda ancak alisabildim.
Sosyal ağlarda paylaş

Aliskanlik. KDE, Windows UI sine benziyor, bu nedenle gecis daha rahat.. Gel gelelim MAC kullanan adamin da, "Gnome bana zor geliyor" demesi garibime gitti :)

Gnome'a alistiginizda, diger tum UI ler cok gereksiz geliyor insana.. Gormek istemedigim bir seyi neden bana gosteriyor bu OS diye dusunuyorsunuz hep..

Tipik Linux - Windows olayi :) Mesela W7 iyi guzel hos.. Ama ben hala kernel'i moduler olarak sunu ekle sunu cikar, sunu soyle yap v.s. diyerek modifiye edemiyorum. MiniWin 'i productionda kullanmamislar zaten, okuduklarima gore.

Yani cok iyi optimize edilmis bir Linux kernelinin yanina yaklasamaz performans olarak.. Vaktinde local dosya kopyalarken, DVD yazip ( networkdeki baska diski arada bir duraksayan bir makinadan ), arkada bir ton uygulama acik sekilde cedega uzerinden oyun oynamisligim vardi.. Gunluk kullanim yani hem de bu.. Sonra Windows'a gectim, isletim sistemi 32 bit iyi hos ama, ben 32 bitlik isletim sistemini performansli kullanabilmek icin 16 bitmis gibi davranmaya basladim.
Sosyal ağlarda paylaş

Abi benim surekli Linux kullanmam 5 ay oncesine gidiyor zaten. Onda da cat cut herkesin bilmesi gereken bikac shell kodu haricinde bisey bilmem yani. OS asistanligi yaptim 0% pratik 100% teorik bilgi ile ehue.
Daha once Ubuntu falan kullandim da Operating Systems dersinde linux gerektiginden veya nebliyim oyle seyler icin oldu hep. Zaten okul sunucularinda vardi orda goruyodum isimi falan.
Simdi okulda ofisimdeki bilgisayar Linux olunca, Gnome default geliyordu onla basladim ise. Ama hic bi zaman 100% rahat olamadim. Sonra KDE gordum bigun arkadasta, baktim ustteki toolbar Mac gibi ayarlanabiliyor (hatta ilk basta configuration'da ne tarz istiyonuz falan diye soruyo, windows mac os vs. bisuru secenek arasindan genel ui tarzini secebiliyosun) asil isindiran sebeplerden biri o oldu :)

Dedigin dogru ama aliskanlik tamamen.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Ben ikisini de seviyorum ya. Ama genelde daha da minimale inip openbox kullanıyorum :)

Bir de bu Windows'lara bir glipper gibi, klipper gibi, parcellite gibi birşey lazım artık bence. Eksikliğini çok hissediyorum ben.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Oyun oynayacağım, müzük dinleyeceğim, internete girip film izleyeceğim zaman KDE 4 şeçiyorum.

Hiç sevmezdim 3 serisini ama 4 ile gelen Plasma Desktop kendine aşık etti, bırakamıyorum bilgisayarı iş dışı şeyler için kullanırken.

Ama ders çalışırken ya da müzik yaparken Openbox açıyorum, hem performans artıyor, hem de Plasma awesomeness'ıyla işimin arasına girip kendisini kurcalatmıyor. Dikkat dağılımı daha az oluyor.

Windows böyle bir fırsat verse...
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Yine de modüler kernel varken, mpd varken, Openbox gibi müthiş bir ortam varken geçemez Linux'e alışmış kimse.

Linux ayarlarsan Windows'un sunduğu herşeyi sunabiliyor ama Windows Linux'ün yarısını bile veremiyor. PGP bile paralı Windows için, Linux'çülerin alıştığı bir sürü minik serviscik için 7-8 dolar para istiyor Windows programcıkları yapan şirketler.
Sosyal ağlarda paylaş

PGP yi Thawte den alabiliyorsun belese :) Ben vaktinde almistim. Bunun Windows'la degil, PGP requesti yapman gerekirken Windows urunleri destegi veren ( orn: Outlook ) ve Windows'un tavsiye ettigi yerlerle ilgisi var.

Oyun dunyasinin, su anda bilgisayar dunyasini direk canli tutan bir parametre oldugunu dusunursek ve tum yeni oyunlarin native DirectX uzerine yazildigini varsayarsak, Windows'un Linux'un yapamadigi bir ozelligi var :) Native DirectX destegi.. Cok ciddi farkettiriyor.

Ayrica hala ozel bazi VPN Client'lari, Linux'ta calismiyor.. Ne taklalar attim firmanin networkune baglanacam diye, beceremedim.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Çalışmayan vpn hala var mı?

DirectX doğru ama bilgisayarda Wesnoth'dan başka oyun oynamadığım için aklımdan çıkmış o. Konsollar abi ya :) Nintendo!

Hem Linux'un Jack, Alsa, Pulse üçgeni çok daha iyi DirectX'den bence, bir müzisyen olarak söylüyorum bunu tabii.

DİreckSound kaldırıldı bu arada. Yerine Xbox 360'ın ses sistemi geldi. Tamamen oyun oynamaya yönelik, kesinlikle benim kullanamayacağım birşey :(

PGP'yi bilmiyordum, ben birkere aramıştım paralı çıkmışlardı, e-mail açacağım diye saatlerce uğraşmıştım. OpenPGP'nin eski bir programını bulmuştum sonra.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Mum_Chamber said:
abi kde'yi nasil seviyorsunuz ya?

Plasma'yı nasıl sevmezsin. Şu anda Gnome'dan yazıyorum ben ama bunun tek nedeni güzel bir eleştiri yazmak istediğim için KDE 4.2'ye geçen hafta tüm KDE programlarını, conf dosyalarını temizlemiş olmam. Haftaya bugün 4.2 çıkıyor, ondan sonraki hafta içinde bir arada Arch repolarına düşecek diye biliyorum.

Onu bir dene. 4.2 betadan gördüğüm üzere 4.0'a göre çok daha iyi. Sanırım Opera widgetleriyle, MacOS dashboard widgetleri de Plasma ile kullanılabilecek. (tatmn olursak görsel uyumlulukla dediler, yoksa 4.3'e kalacak)

Eski versiyonların SC'leri. Buradaki herşeyi düzeltmişler bu bozuk diyebileceğin. KWin efektleri compiz kadar bol ve iyi olmuş. Zaten daha hızlılardı Ati ile.

http://kde-look.org/CONTENT/content-pre2/74329-2.jpg
http://justace.files.wordpress.com/2008/05/kde4_screen.png
http://home.kde.org/~binner/kde-four-live/KDE-Four-Live.i686-1.1.png
Sosyal ağlarda paylaş

@Mum, KDE yi ben sevmiyorum, ama karsi da degilim. Sadece bana biraz hantal ve cok karisik geliyor.. Hakkaten civ civ yani.. Gerci tabii kiosk gibi bir artisi vardi vaktinde, ama simdi Gnome da da var ayni sey.

@axedice, eger islemcin 64 bit se, mumkun. Degilse, mumkun degil. :) Defragmante edip, gparted ile ( hatta bir yerlerde livecd si de olmasi lazim ) partitionlara ayirabilirsin.. Ya da en azindan kullandigin partition 'unu kullanim alani+5G seklinde resize edip, geri kalanini ( tabii yer kalmissa :) ) W7 kurulumu icin kurulum esnasinda ayarlayabilirsin.
Sosyal ağlarda paylaş

Yeni kernelde de buna benzer bir optimizasyon yapacaklardi. Gerci son kernel surumunu bile takip etmiyorum pek.

Is nedeni ile MS kullanmam zorunlu, ama iste arada cop bir laptopa kurup kurup rahatliyorum.. Bu tur detaylari gunluk kullanimda kullanmadan pek anlayamaz insan, ama sagol :)
Sosyal ağlarda paylaş

haha sharky, artik windows seni karadelik gibi cekecek. seviceksin anlaminda degilde desktop olayini unutursun yavas yavas.. desktop da 2-3 senedir kullanmiyorum linux u mesela bi cok seyi sor hatirlamam, windows da gozun kapali yaparsin.. ki ben japonca windows da ince ayarlar yapmistim o kadar ezberlemisim windows u. desktop anlaminda 20-30 kat fark var bilgimde benim ornegin.. benim ki de zorunluluktan baslamisti senin gibi ondan diyorum..

hatta o kadar kaptirmisim ki, red hat e mail atiyodum, doc file attach etmistim, son anda farkettim openoffice indirdim.. linux geek olarak biliyolardi bi de beni euhe rezil oluyoduk..
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Dengeyi sağlamak lazım. Allahtan daha benim Wine ile aşamadığım bir program çıktı (Burada yine Pro Tools'a ağıt yazıyoruz).

Kendime ait tüm sistemlerde Arch ve LFS denemeleri (eski, çöp vakti gelen bilgisayarları atmaya ya da satmaya hiç gerek yok) yüklü ama annemin ve kız kardeşimin notebooklarında Windows olunca o kısmı da unutmuyorum, hatta Linux'ü daha da sevmeme neden oluyor iki farklı kablosuz ağa static ip atayamamak, parcellite olmaması(clipper işte) gibi gıcık şeyler ile kaşılaşınca.

Nedanko, bu bold kısmın bir çözümü var mı, annemim çok işine yarar varsa.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...