Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Sir'den Bir Sözde Soykırım Makalesi

sg-1

Öne çıkan mesajlar

Bazı arkadaşlar kendilerini çok farklı, hatta aydınlanmış falan zannediyorlar.. Çok ilginç gerçekten..

@Sufi: Bir insanın bir konudaki düşüncesinin sabit olması onu sabit fikirli veya değişim karşıtı yapmaz, tıpkı sürekli düşünceleri değişen bir insanın dönek olmaması gibi..

Ama kimin ne olduğu ortada olduğu için fazla da kasmaya gerek yok gibi..
Sosyal ağlarda paylaş

dökün dökün rahatlayın böyle, güzel oluyo =) arada kaçamak laflar sokuşturanlardansa açık açık derdini söyleyenleri tercih ederim.

buraya attığım hiçbir mesajımda hiçbir şiddet eylemini meşru gördüğümü söylemedim, hiçbir fikir veya ideoloji için insanlara zarar vermeyi meşru görmedim, görmem de..

pkk konusunda anlatmaya çalıştığım şuydu, siyaseten dtp milletvekillerinin pkk'ya terörist demelerini bekliyosanız, chp veya akpden de tsk'nın terörist olduğunu ilan etmesini beklemek durumundasınız. çünkü siz pkkyı nası görüyosanız bölgedeki birçok kürt de tskyı öyle görüyo. sen, ben, abimiz, kardeşimiz şehit oluyosa, dağda ölenler de birilerini abisi, kardeşi, oğlu..

ha, belki de insanlara bazı söylemleri dayatmak yerine, kurulması hayati derecede önem taşıyan diyaloğa şartlar koşmak yerine oturup dertlerini dinlemeyi seçebilirsiniz, akılcı olan da odur.

yine hiçbir postumda Atatürk'e karşı en ufak hakaretamiz, küçük düşürücü veya saygısızca tek satır birşey dahi yazmış değilim. getirin böyle bir postu, bir daha girmem bu foruma. ha eleştirdim mi, eleştirdim, eleştirmeliyim de zaten. ama benim esas derdim Atatürk'ü kendi siyasi körlüklerine siper edenlerle, kendi ideolojik tahakkümlerini Atatürk adına sürdürmeye çalışanlarla, 80 yıldır hiçbir yeni fikir üretememiş olan bir zihniyetle..

türban konusunda kitap okumama gerek yok, türbanlı arkadaşlarımla konuşmam yeterli oluyo. ve türbanlılar devletten baskı görüyolar, bu da apaçık ortada. devletten gelen baskı, mahalleden gelen baskıdan beterdir. çünkü mahalledeki baskıyı, şiddeti, horgörmeyi şikayet edeceğin merciler mevcuttur. en olmadı başka mahalleye taşınırsın. devletteki baskı ise kurumsallaşmıştır, etrafından dolaşmanın veya kırmanın yolu yordamı yoktur.

yine hiçbir mesajımda şehitlere en ufak bi saygısızlıkta bulunmadım. orada eleştirdiğim nokta, dini duyguların yeri geldiğinde gerici-kötücül-felaket şeklinde, yeri geldiğinde de kutsal-şerefli-ulvi şeklinde yorumlanmasıdır.

ama evet, bütün fikirler için para aldım, hatta buraya yazmam için akp-feto-soros yüklü miktarda havale yapıyolar hergün.
Sosyal ağlarda paylaş

sir said:

çünkü siz pkkyı nası görüyosanız bölgedeki birçok kürt de tskyı öyle görüyo. sen, ben, abimiz, kardeşimiz şehit oluyosa, dağda ölenler de birilerini abisi, kardeşi, oğlu..

Bölgede ki denyolar ellerine silah alıp küçük çocukları öne sürüp taş attırmak yerine adam gibi otursalar kimse kimseyi terörist olarak görmez.
Pkk nın yaptıklarını meşru kılıyorsun ya helal olsun. Ayrıca buradaki modlarada helal olsun, bazı şeyler kurallar dahilinde olabilir ama böyle bir anlayışta bir adamın nasıl böyle bir ortamda bulunduğunu hala aklım almıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

yukardaki post a çok büyük oranda katılıyorum

sadece şu yanlış onu söyliyim: "devletten gelen baskı mahalle baskısından beterdir". ikisini kıyaslama, bu tarz psikolojik ve fiziksel baskıların hiçbiri kabul edilemez. başka mahalleye falanda taşınamazsın, yine aynı sosyal statüde falan bi yere gdersin yine baskı görürsün. mahalle söylemi bir metafor orda.
Sosyal ağlarda paylaş

sir said:

pkk konusunda anlatmaya çalıştığım şuydu, siyaseten dtp milletvekillerinin pkk'ya terörist demelerini bekliyosanız, chp veya akpden de tsk'nın terörist olduğunu ilan etmesini beklemek durumundasınız. çünkü siz pkkyı nası görüyosanız bölgedeki birçok kürt de tskyı öyle görüyo. sen, ben, abimiz, kardeşimiz şehit oluyosa, dağda ölenler de birilerini abisi, kardeşi, oğlu..

Şimdi öncellikle DTP Türkiye'de siyaset yapıyor, CHP gibi. O zaman Türkiye'nin ordusuna eş gördüğü ordu kim? Şimdi CHP'nin TSKya terörist demesi ile DTP'nin PKK'ya terörist demesini nasıl bağdaştırdın hayret verici. Çünkü dağda ölenler dediğin de Türkiye'nin dağlarında ölüyor. Ha yabancı memleketten gelip Türkiye'de adam öldürüp kaçarlarken ölüyorlar diyorsan yorum yapamıcam, biz bekleyelim, onlar vurup kaçsınlar, hakkımızı AİHM'de ararız di mi :)?

Türkiye sınırları içindeki bir parti PKK'yı TSK gibi göremez. Görüyordur gibi bir mantıkla da savunulamaz, eş tutulamaz. Saçmalamışsın bence.
Sosyal ağlarda paylaş

Pkklıların siyaseten mi terörist olduklarını düşünüyorsun?Ne kadar adam öldürmek siyasi bir olay yüz bin mi? bir milyon mu?
Ne kadarı soykırıma giriyor?Ah doğru biz kürtlere de soykırım yapıyorduk pardon.Hangi kitapta diyor ki bunu ya incelemek lazım?

Yani adam terörist olacak masumları öldürecek eylemlere katılacak.Ama o birinin oğlu kardeşi ama vatan savunması görevi olan ,askere davullar zurnalarla yollanıp şehit olan da aynı ,sen bunları bir mi tutuyorsun?

Sen ,asker şehitlik mertebesini dini bir olgu olduğundan kullanıyor ama türbanın dini bir olgu olmasına rağmen üniversiteye girmesine karşı bu iki yüzlülük demedin mi?
Şehitlik senin gözünde dini bir şey yani sadece müslüman adam şehit olur. vatan savunması dediğinde asker ,şehitlik olgusunu kullanıyor.

Atatürk konusunda herkes ne kadar art niyetli olduğunu biliyor.Viktor bir yazısında siyasetçilere laf söylerken hemen araya Atatürkü sıkıştırdığını gördü.Daha benim hatırlamadığım şeyleri başkaları da hatırlatır.

Bu ülkede 25 milyon ermeni öldü deseler ilk savunucusu sensin.Peki Ermeniler kaç Türkü öldürdü niye tek taraflı bakıyorsun.Madem bu kadar hümanistsin,insan hakları bu kadar önemli.Avrupada sürülen zulum gören Türkler üvey evlat.Onlar için ben özür dileyim.Utanayım ,hatta kitap okudular böyle oldu diyeyim.
Sosyal ağlarda paylaş

"devlet baskısı mahalle baskısından beterdir" fikrine benim de itirazım var. devlet baskısı sabittir, nettir, somuttur, maddeller şeklindedir, formülizedir. ama mahalle baskısı sinsicedir, gözler bakmazken cereyan eder. mahalle baskısı bazen bir bakış olur, bazen sırtını dönmek olur, bazen verilen selamı duymamazlıktan gelmek olur. ispat edemezsin ve şikayet de edemezsin çünkü ortada gerçek anlamda bir "eylem" yoktur.

devlet baskısıyla mücadele iktidar mücadelesi şeklinde geçer, bazen yasal mücadeledir bazen daha illegal yollarla olur. ama mahalle baskısıyla mücadelenin kolay bir yolu yoktur. insanların zihniyetlerini değiştirmek gerekir ki nesiller ister.

sir'ün devlet baskısından kastettiğinin derin devlet baskısı olmadığını varsayarak söylüyorum bunları.
Sosyal ağlarda paylaş

Dünyanın büyük bir bölümünün en başında Türk kavimleri geldiği için, tüm dünyada ne kadar kötü şey varsa Türkler yapmıştır zaten. Son 10 senede Türklere bindirmeyen ülke kalmadı, yakında insanların düşündüğü gibi Çinliler de çıkıp bu kadar set yaptık verin ulan paramızı yoksa AİHM'e gidiyoruz demelerinden korkuyorum, gerçi AİHM'le ne alaka Çin ama olsun Türklere vurmak varsa işin içinde Marstan bile talep alırlar :D
Sosyal ağlarda paylaş

anlamamakta ısrarcısınız ama, yine cevap vereyim.

yine hiçbir terör örgütünü ya da eylemini meşru kılmış değilim. ama olayları sizin gibi yorumlamayan insanların da bulunduğunu hatırlatıyorum. ve o insanlar da sizin üslubunuzu takınıp, aynı şeyleri sizin için sayabilirler. kurdukları cümleler de aynı olur, sadece özneler farklı olur. bu da demek oluyor ki iki tarafın da şiddet içeren bir dil kullanması, çözüme hiçbir katkı sağlamaz, çünkü iki tarafın da bu "kini" tüketmesi mümkün görünmüyor. öyleyse ilk yapılması gereken, dili arındırmaktır.

o bölgede süregelen bir "savaş" mevcut. bizim askerlerimizi yollayışımız gibi o yörenin insanları da dağa yolluyo çocuklarını. onlar da o mücadeleyi "kutsal" görüyolar. dtp, o insanları da temsil eden parti, dolayısıyla pkk'ya terörist dediği anda siyaseten anlamsızlaşır. aynı şekilde diğer partilerin de tsk'ya terörist demesi mümkün değil.

evet, "şehitlik" müslümanlığa dair bir kavram ve sadece müslümanlar kendilerini "şehit" görürler. dolayısıyla bu denli baskın derecede "şehit" kelimesinin kullanılması ve "vatan için" ölmenin kutsallaştırılması, diğer yandan insanların benzer bir hissiyatla kutsal gördüğü başka bir kavramın devlet katında bu denli hor görülmesi ikiyüzlülüktür.

herkes gördü falan gibi şeylere sığınma, çatır çatır koy buraya Atatürk'e hakaret ettiğim bir tane post, yoksa çamur at izi kalsın.

biz türkler olarak kendi mağduriyetimizi yıllardır anlata anlata bitiremiyoruz zaten. ama mağdur ettiklerimizden neden hiç konuşmuyoruz? neden tartışılmasına bile karşı çıkıyoruz? tek taraflı bakmak böyle oluyo işte.

sufi, dediğin gibi mahalle baskısı elle tutulur, gözle görülür değildir. "mahalle" canlı bişeydir, değişebilir, gelen yeni kuşaklarla yumuşayabilir veya sertleşebilir. sonuçta farklı olana tahammül gerçekten çok düşük bu ülkede, farklı mahallelerde farklı baskılar yüzyıllardır mevcut, bundan sonra da mevcut olacak muhtemelen. ama ispat edilemez, görünemez oluşu, etkisinin de göreceli olarak az olduğuna dalalettir. açıkçası anayasal haklarımın devlet eliyle kısıtlanmasındansa sokaktaki adamın bana tiksintiyle bakmasını tercih ederim. çünkü beni koruyacak, özgürleştirecek, ve o mahalledeki zihniyeti bile değiştirmemi sağlayacak olan şey, anayasal haklarımın devlet tarafından tanınması ve korunmasıdır. örneğin eğitim, beni o "mahalleden" kurtaracak bir araçtır da aslında.

burada, baskı elle tutulur-gözle görülür hale geldiğinde polis çağırabilir, dava açabilirsin. devletin görevi, seni bu haksızlıktan ve baskıdan korumaktır zaten. ancak haksızlığı devlet kendi eliyle yaptığı zaman, işin çok zor. o iktidar mücadelesi bugün ne halde görüyoruz. bahsettiğin zihniyet değişimi, önce devlet katında, devletin halkla ilişkileri arasında olacak zaten. sonraki kuşaklar da onu takip edecek. o yüzden bence esas mücadeleyi devlet katında vermek gerekiyor şu an.

fikirlerimi hangi kitaplara veya insanlara dayandırdığımın bir dökümünü yapmak durumunda değilim, böyle bişey zaten imkansız. dikkat ederseniz ben size bi kere bile "nerden okudunuz, kimden öğrendiniz, kimden para alıyosunuz" gibi bişey sormadım. belki de bunun hiçbi önemi olmadığındandır.
Sosyal ağlarda paylaş

sir said:

biz türkler olarak kendi mağduriyetimizi yıllardır anlata anlata bitiremiyoruz zaten. ama mağdur ettiklerimizden neden hiç konuşmuyoruz? neden tartışılmasına bile karşı çıkıyoruz? tek taraflı bakmak böyle oluyo işte.

Bunu ciddi yazdıysan komik gerçekten güldüm.Anlata anlata bitirememişiz.Ciddi güldüm yani.

http://forum.paticik.com/read.php?13,3735132,page=2
Lafın nereye gideceğini bilmeden yorum yapmayın diyorsun ama nasıl bir bilinç altıysa ilk aklına gelen , yakıştırdığın kişi kim.
Burdaki art niyeti bir ben görmedim heralde.
Bir insanın şehit olması için ille müslüman olmasına da gerek yok.Bu sapkın bir düşüncenin ,ayrımcılığın ürünüdür.Askerde vatanını savunan ,bu ülke uğruna ölen herkes şehittir.
Başkasına gelince hümanist, insan hakları herşeyin üstünde ama şehitlere gelince müslüman olmadı mı şehit bile değil.
Zaten Türkler, pkk gibi siyasal bir yapıyı terörist göstermek için şehit olanları kullanıyor sana göre.Meşru görmüyorum diyorsun hala teröristler için kutsal dava, hatta siyasi bunlar diyorsun.Onlara göre diyorsun ama katılıyorsun da.Peki kaç kişiyi öldürmek siyasi ben sana bunu soruyorum.Hadi okuduğun kitaptan alıntılayamadın.Kendi fikrini söyle.
Teröristin bakış açısından çok güzel bakıyorsun.Senin de ''siyasi ve onlara göre kutsal ''diyerek doğal karşıladığın dava kaç kişinin canını almalı?
Sosyal ağlarda paylaş

bir önceki sayfada attığı mesaj cidden benim düşüncelerimi de çok güzel dile getirmiş ki benzer birşeyi yazasım vardı cevaplarının sir'e verildiği gibi abuk sabuk olacağından emin olmasam. ki haklıymışım.

işte kimisi öğrenmeye, yeni düşüncelere, değişik perspektiften bakmaya açık, kimisi ise bunlara kapalı. evrim geçiren organizmalar veya insanoğlu yapımı kurumlar gibi, birisinin fikir ve düşüncelerinin hayatta kalma becerisi de kendisinin doğada bulunan bu adaptasyonu ne denli benimseyebildiğiyle alakalı.

işin ilginç yanı ben de geçmişte muhafazakar düşüncelere sahip olduğumu belirttiğimde (viktor'un addettiği gibi milli selamet muhafazarkarlığının aksine, zira anladığım kadarıyla hoşuna gitmiyor ismin köhne duruşu :P ) bugün ulusalcı denen çizgideydim bundan belki 11-12 yıl öncesine kadar. ama o zaman böyle 'modern' bir isme sahip değildi tabii.

ama işte nasıl kimisi bünyesine gelişmek için gerekli materyalleri alıp büyüyor, çocukluğu geride bırakıyorsa, fikir ve düşünceler için de benzer bir süreç sözkonusu. sir de yazdıklarına bakılırsa bu süreci çam yarması olarak tamamlamış. :)
Sosyal ağlarda paylaş

orada hiçbi artniyet yok, edilen laf çok saçma, gidip kendi kendini vuracak bi laf. anlayan da anlamış zaten neden o örneği verdiğimi, churchill, castro falan da diyebilirdim..

bak hala anlamıyosun, "şehitlik" kavramı, müslümanların ürettiği bir laftır, ve Allah yolunda ölmek demektir. dini inancı olmayan birisi için bi kutsallığı yoktur. bu kavram "vatan uğruna ölmeyi" kutsallaştırmak için kullanılmaktadır. yani müslüman olmayan bi adamın şehit olup olmamakla bi ilgisi alakası olmaz. "şehit" olarak anılmak, inancı olmayan biri için, mesela benim için, önemsizdir zaten.

ki itiraz noktam bu kavramın bu yönde kullanılması bile değil, biçok devlette, biçok orduda vardır bu. ama bu dini kavramı bu kadar baskın kullanan kurum, mesela anıtkabire dini sembolü almamakta ne yüzle bu kadar ısrar ediyor, onu anlayamıyorum.

pkk'nın bir terör örgütü olduğunu daha önce defalarca ve defalarca yazmışımdır. benim açımdan herhangi bi meşruiyeti yok "dava" uğruna insan öldürmenin. aynı şekilde, bölgede bi terör örgütü olduğu için bütün bölge halkının acı çekmesini, baskı altında yaşamasını da meşru görmüyorum. ve istediğim şey, o bölgedeki savaşın bitmesi ve hangi taraftan olursa olsun başka insanların ölmemesidir.

savaşın bitmesi de, herkesin önce silahları, sonra da dayatmaları bırakmasıyla olacaktır. silahların ve dayatmaların yerini demokratik siyasete bırakması da dtp'nin kapatılmamasıyla veya "siyaseten anlamsızlaştırılmamasıyla" mümkün olabilir ancak.
Sosyal ağlarda paylaş

vay anam vay neler dönmüş serhat ya 3

yalnız bakıyorum da sir ve karşısındakiler ne kadar tartışmaya çalışıyorsa sirin ekürisi bikaç kişi de ortaya bi fikir koymadan paso laf sokmaya, insanlara eğitimsiz, gelişmemiş demeye, ortada dönen tartışmaya şak diye abuk damgası yapıştırmaya felan çabalıyorlar.

"Önceden x'tim, gerekli materyalleri aldım, geliştim, y oldum"

y'nin x'ten hangi kriterlere göre nasıl üstün olduğunu kanıtlayamadıkça bu ifade oldukça salak bi ifade olarak tarihteki yerini alacaktır.
Sosyal ağlarda paylaş

Ordan viktorun kimi-hangi kişilikteki grubu kastettiği belli iken ; hiç kimsenin aklına bile gelmemişken; senin aklına hemen Atatürk geliyor ve ''yazık değil mi siyasetçilerimize bakın iyi örneklerde var'' diyerek iyi niyet göstermişsin.Ben yanlış anladığım için özür diliyorum o zaman.Art niyet bende demek ki

Sabahtan beri söylüyorum sıkılmadım bir daha söyleyecem.Sen Dtpnin terör üstünden siyaset yapmasını zaten kürt vatandaşlarımızın da kendilerini böyle tanımladıklarını savunup duruyorsun.Hak aramak bu senin düşüncene göre.Tskda pkknın karşıtı terörist grup.O da kürtlere hak vermemek için kasıyor mu?Hani bunları söylüyorsun 15-20 şehit verdiğimiz günü bunları söyleme.İnsanda biraz vicdan olur değil mi.Kocası dağda pkk yöneticisi olan dtpli milletvekili bile çıkıp hayır önce siz teröristsiniz demiyor.
Önce biz kendimize terörist diyelim sonra onlara diyelim bana ne tarzı yaklaşırsan tabi ki tepki görürsün.Türkiyede terörden canı yanmamış mahalle bile kalmadı.
Biz tabi ermeni,rumları,çerkezleri,yahudileri ezdiğimiz gibi kürtleri de ezdik.Soykırıma uğrattık.
Biz bizimle savaşan,öldürmeye kalkana eyvallah bak çok hümanistiz deseydik.Hatta birazda şu kısımı öldür orası çoğalmış deseydik.Şimdi adımız Ankara devleti bile olmazdı.
Tekrar ediyorum senin dediğinin aksine Terör bir siyasi araç değil , siyasi düşünce değil.Tıpkı dinin olmadığı gibi.
Savunmuyorum diyip diyip hala daha bunların olması gerektiğini söylüyorsun.Meşrulaştırmadım diyorsun ama siyasi düşünce olsun diyorsun.
Sosyal ağlarda paylaş

ben de sıkılmadım, bi daha açıklıcam.

evet, bu devletin mağdur etmediği bir kesim yok arkadaş. rumu, ermenisi, kürdü, alevisi, yahudisi hepsi çok büyük acılar çekmiştir bu topraklarda, üstelik ne ellerinde silah vardı, ne de "gizli bölücü faaliyetler" içindeydiler. tek suçları devletin öngördüğü vatandaşlık tanımına uymamalarıydı. evet mağdur oldular, ama şu yüzden, ama bu yüzden o önemli değil. önemli olan, devlet bu kesimlerin yaralarını sarmaya çalışmak yerine asimile etmeyi, yekpare bir türk-müslüman kimliği içinde eritmeye çalışmıştır. bu devletin en büyük sorunu, en büyük yanlışı, en büyük haksızlığı budur. bütün bu kesimler, bütün bu mağdur olanlar, hepsi bizim canımıza kast etti diyeceksen, çoook işimiz var seninle..

ve bu devlet, mağdur ettiği kesimler arasında en büyük tepkiyi kürtlerden görmüştür, görmektedir de hala. kürtleri inkar politikası sürdüğü müddetçe de tepki görmeye devam edecektir. bu tepki ne yasal, ne insani, ne de hukukidir. çünkü bölgede yasal, hukuki, ve de insani olmayan uygulamalar sonucunda doğmuştur. evet, bu devlet kürtlere hak vermemek için "kasmıştır", kasmaya da devam etmektedir. bunu söylemek mi vicdansızlık? bu sorunun çözülmesini ve kürtlere haklarının verilmesini istemek mi vicdansızlık? pkk'ya üye olmaktan yargılanan adam geçenlerde şehit oldu. o zaman nerdeydi vicdanınız?

dediğim şey "bunların olması gerekiyo" değil. sorun, daha bu raddeye gelmeden çözülmeliydi. ama bu raddeye geldikten sonra da diyalog dışında hiçbir çözümü de yok bu işin.

o yüzden şu aşamada ben kimseye zorla "terörist" dedirtilmemesinden yanayım, onu anlatamıyorum. siyaset yapmak için önşart koşmanın yanlışlığını anlatıyorum. kimsenin kimseye terörist demesine gerek yok karşılıklı oturup konuşmak için.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...