Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

musul petrolleri


vivavale

Öne çıkan mesajlar

2.Abdulhamid,özellikle 19.yy'ın son çeyreğinde tüm dünyada gündeme gelen ve çok önemli bir maden olduğu kabul edilen petrol için büyük çaba harcadı.Sultan,şahsi mal varlığından ödenek çıkartarak,geniş çaplı bir petrol rezervi tespit çalışması başlattı.Görevli mühendisler araştırmalarını Doğu ve Güneydoğu ile sınırlı tutmayıp,Osmanlı toprakları içinde bulunan Zaho,Erbil,Kerkük,Süleymaniye,Musul ve Bağdat gibi bölgeleri de taramışlar.En ilginci ise,hazırlanan petrol haritasının birçok yerinde halihazırda petrol çıkarılıyor olması.
işte 106 yıl önce Petrol rezervi tespit edilen 65 nokta :

diyarbakır,habur,musul,süleymaniye,mendeli,mardin,fındık,karakuş,
karadağ,bakuba,bismil,cizre,nemrut,aksu,kazımiye,hazro çayı,dehuk,küçük zap,tuzhurmatı,bağdat,sinan,zaho,erbil,kefri(salahiye),museyyeb,
batman çayı,habur çayı,köysancak,deli abbas,hılle,dicle,hakkari,altınköprü,tikrit,kerbela,midyat,
ahmediye,şargat,samarra,hit,bedran,bisan,hamrin dağı,haso çayı,
fırat,bitlis suyu,alkuş,kerkük,narbin suyu,anah,tulan,akra,
taşhurmatı,diyale suyu,el-kadim,siirt,büyük zap,tavuk,ramadi,
ebu kamal,botan çayı,revanduz,karadağ,felluce,meydani.

Sultan 2.Abdülhamid,kendi hakkı olan gelirlerle çeşitli araziler satın almıştı.Bunlar içinde en önemlisi,içinde kalan Musul şehri arazileridir.Musul bölgesi,1926 yılında yapılan ''Ankara Antlaşması''ile,petrol üretiminden Türkiye ye birtakım haklar tanınmakla birlikte,İngiliz mandası altında kurulan Irak Devleti ne bırakılmıştır.1945 yılına kadar da,Türkiye dışında buluna Osmanlı Hanedanı na gelirden bir miktar pay verildi.O tarihten sonra,petrol gelirlerinin kime gittiği kesin belli değildir..


bu yazıyı bir kaynaktan okudum ve çok ilgimi çekti paylaşmak istedim.
ayrıca bir şey daha söyleyeceğim,petrolden anlayan birisi Türkiyemizin petrol yatakları üzerinde olduğunu rahatlıkla söylebilir..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Petrol mühendisi bir arkadaşımla bunu tartışlmıştık, evet türkiyede petrol var ama kalitesi gerçekten kötü diyordu. Yani çıkardıktan sonra benzin, kimyasal yan maddeler vs. elde edilmesi gibi bir olay yokmuş. E haliyle çıkarmak için harcanan masrafları karşılayamayacağını söylemişti.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...