Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Gel bunun gibilere saygı duy

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
iide

iki ayrı dine sahip insanın birbirine saygı duyamaması lazım teorik olarak. sadece dini yeterince takmadıklarından saygı duyabilirler. yoksa bir din diğerinden üstün olduğunu göstermek için "onun dini yetersiz, bizimki daha ii" geyiğini yapmak zorunda yoksa o dinin anlamı olmaz.

o yüzden böle dine saygı geyikleri filan tamamen laf salatası. saygı duymak değil bu, iplememek. eğer oturup işin özüne inersen, her ateist her müslümana "lolol şizofren" diyor. istese de istemese de.

ateistler müslümanlara saygı duymuyor sadece takmıyor yani. veya yahudiler müslümanlara, veya herhangi 2 din birbirine.
Mesaj tarihi:
hiç alakası yok Jadelith.

burda 10 farklı fikir tartışılıyor her başlıkta, benle aynı fikirde olmayanlara saygı duymayacak mıyım? "haha gerizekalılara bak, malsınız lan siz" şeklinde mi yaklaşayım her konuya. yoo, ben birşey söylerim, sen birşey söylersin, öbürü kuran'a inanır, diğeri incile ya da hiçbirşeye inanmaz. burda saygı duyulmayacak ne var ki?
Mesaj tarihi:
said:

"onun dini yetersiz, bizimki daha ii" geyiğini yapmak zorunda yoksa o dinin anlamı olmaz.

Üyeliğe IQ sınırı koyulması lazım millet ne inciler döküyor.

Yaptığının tek amacı tahrik etmek fanatik kesimden (kendi kesiminden) alkış almak diğer kesimi tahrik edip bundan zevk almak. Bir inekle eş değer zeka seviyesine sahip birisi olduğu çok açık. Git muhammedi eleştir inanmıyorsan insanlarla alay edercesine değil düzgünce söyle fikrini. Şu şu sebeplerden dolayı bu bu böyle de, düşünceni belirt. Bu ne yahu ? Aaa bak kitabınızın içine ediyorum diyecek kadar aciz zavallı bir insan işte. Bundan takdir almayı umacak kadar depresif bir karaktere sahip olduğuda gözlerden kaçmıyor. Benim inanç yapımı oluşturmasada sinir bozucu böyle insanların dünyada yaşıyor olması....
Mesaj tarihi:
Super bi gif wardi bulabilsem koyarim.
Iste hristiyanlarin inanmadigi tanrilar 5000 tane tanri var atheistlerin inanmadigi tanrilar 5000 + 1 jesus war.

Mantik bu kimse dierinin inandigi seye sayg duymak zorunda deil.

Saygi inanana karsi olmalidir inanilana karsi deil. Ben bi inanan olarak kimseden rahatsiz olmuyorum istedyen istedigini soyler ben sallamam. Yok asmak kesmek komik seyler bunnar.
Mesaj tarihi:
Ben koyunlara, danalara ve develere tapıyorum. Eğer biriniz bayramda bunları keserse çok büyük saygısızlık yapar. Yani saygı istiyosanız banada saygı göstericeksiniz. Lütfen saygılı olun. Tanrı olarak bildiklerimi, kutsalımı her defasında kesiyorsunuz. Lütfen..
Mesaj tarihi:
huun said:
hiç alakası yok Jadelith.

burda 10 farklı fikir tartışılıyor her başlıkta, benle aynı fikirde olmayanlara saygı duymayacak mıyım? "haha gerizekalılara bak, malsınız lan siz" şeklinde mi yaklaşayım her konuya. yoo, ben birşey söylerim, sen birşey söylersin, öbürü kuran'a inanır, diğeri incile ya da hiçbirşeye inanmaz. burda saygı duyulmayacak ne var ki?

kuranda

"hristiyanlık dandik din, var ama eski, islam iidir yeni din bak service pack 1 yükledik daha güzel"

der

incilde

"yahudiliğin sonunu getiren mesiah isa dır, artık yahudiliğin bir mantığı yok, isa geldi isaya inanmayan yahudiler onu kesti yancaklar"

der

old testament incilde

"firavunun dini yalandır, bak bi düzine bela saldım bütün mısırın üstüne firavun bi bok yapamadı tanrısı yalan"

der.

ne güzel değil mi dinler birbirine saygı duyuyor.

bir derste incili baştan sonra kuranı baştan sona okuttular ünivde, isterseniz tartışalım, ama direk kazanırım hiç affetmem :)

doğu dinlerini bilemiyorum onları okumadım ama :(
Mesaj tarihi:
Nessarien said:
Üyeliğe IQ sınırı koyulması lazım millet ne inciler döküyor.

Yaptığının tek amacı tahrik etmek fanatik kesimden (kendi kesiminden) alkış almak diğer kesimi tahrik edip bundan zevk almak. Bir inekle eş değer zeka seviyesine sahip birisi olduğu çok açık. Git muhammedi eleştir inanmıyorsan insanlarla alay edercesine değil düzgünce söyle fikrini. Şu şu sebeplerden dolayı bu bu böyle de, düşünceni belirt. Bu ne yahu ? Aaa bak kitabınızın içine ediyorum diyecek kadar aciz zavallı bir insan işte. Bundan takdir almayı umacak kadar depresif bir karaktere sahip olduğuda gözlerden kaçmıyor. Benim inanç yapımı oluşturmasada sinir bozucu böyle insanların dünyada yaşıyor olması....

bence senin fikirlerinin dışında düşünenlere üyelik sınırlaması konsun, dayanamıyosun çünkü senin düşündüğünün dışında biri çıkınca galiba.

tahrikle alakası yok. sen zeusa inanan insanların inancına saygı duyuyor musun? dawkins yazıyodu, pasifikte yaşayan nativelerin bir tanesinde avrupalı gemilerine (galleonlara) tapan bir din varmış, sen bu inanca da saygı duyuyor musun?

ha benim için ha gemiye tapmışın ha allaha farketmez. ama sizin için bu garip geliyor, gemiye tapmakla allaha tapmak arasında fark olmaması, ve bunu tahrik olarak görüyorsunuz.

ama değil. istediğinize tapın, ama allaha tapan gemiye tapana, gemiye tapan allaha tapana saygı gösteremez.

scientology e tapan bissürü insan var yürekten (baya büyük bir din scientology düşünülenin tersine), şimdi siz scientology e saygı duyuyormusunuz kendi dininize benzer bir dine duyduğunuz kadar?
Mesaj tarihi:
yahu o değilde eleman baya kasmış yannız elektrikli testere, mutfak robotunu bozma uğruna yapılan atraksiyonlar, hele sonunda tuvalete atıyor falan yahu tıkancak bide onunla uğraşıcaksın ki sayfalar kalıyor zaten, sonra onları temizlemekle uğraşmacalar falan. bu ne lan sadjf tamam saygısızsın da kendine çile çektiriyorsun gösteri yapacam diye onu anlamadım ben.
Mesaj tarihi:
Nefr said:
evet saygi adina ifade ozgurlugu kisitlanmasin tabii, ama eseklige de goz yumulmasin.

abi onun tanımını yapmak bile zor =) objektif sınırlar tanımlamak gerekli. bu sınırların çok bariz olması gerekli. misal "ayrıma yönelik, halkı düşmanlığa tahrik edecek" gibi "peygamberlere yönelik hakaret" gibi.

bir de objektif sınırlar konmadığında o saygı kriterleri giderek sıkılaşır. bir bakmışız "cuma günü caminin önünden geçip namaz kılmamak" saygısız addedilir olmuş.
Mesaj tarihi:
diğer türlü de bazıları özgürlük ile sınırsız serbestliği karıştırır hale geliyor işte.

önemli olan insanlığını bilmek, gerisi zaten oturuyor yerli yerine.
Mesaj tarihi:
dasaaa said:
diğer türlü de bazıları özgürlük ile sınırsız serbestliği karıştırır hale geliyor işte.

önemli olan insanlığını bilmek, gerisi zaten oturuyor yerli yerine.

özgürlük sınırsız serbestlik demek zaten.

bu serbestlik kurallarla sınırlandırılır. o kurallar mümkün olduğunca net ve objektif olmalıdır. "insanlığı bilmek" gibi kişiden kişiye değişebilecek muğlak tanımlamalara yer olmamalı.
Mesaj tarihi:
erkek/erkek, erkek/kız, kız/kız beraberlikler özgürlüğe girerken "ben çocuklarla da yaparım lan! alet var mı? var işte. yaparım lan o zaman" demek sınırsız serbestliği istemeye girer. sınırları varsa zaten sınırsız değildir. biz normal yaşantımızda hayvanlar gibi öldürmeyiz, tecavüz etmeyiz, saldırmayız. bizi insan yapan değerler bunlardır. insanlığı bilmek dediğimizde ise standart etik kurallar içine girer. dilerseniz ahlak felsefesine kadar değerlendirebilirsiniz.

işin komik tarafı ise etikin sınırlarının yüzyıllardan beri süre gelen şeyler olması ve toplumda yer aldığı için yazılı olmadığı gerçeği..

otobüste zart zurt osuran kişiye.. "ayy canım.. fasulye yemiş herhal" demeyiz içimizden. "oha! hayvana bak!" deriz.

bir yerde yazmaz, sınırların ne olduğunu size kağıda yazıp veren bir başkan vs de bulunmaz. ama adam insanlığın şirazesinden kaymıştır o olay için.
Mesaj tarihi:
dasaaa said:
sınırları varsa zaten sınırsız değildir. biz normal yaşantımızda hayvanlar gibi öldürmeyiz, tecavüz etmeyiz, saldırmayız.

bu saydıkların nesnel şeyler. bir insanın diğerini öldürüp öldürmediği kişiden bağımsız değildir, tecavüz de değil. seviştiğin kişinin yaşı zaten tamamen nesnel.

ben ne diyorum? nesnel ve önceden belirlenmiş kuralları aşmadığın sürece, sınırsız serbesti olmalıdır. yani, benim yaptığım bir hareket karşısında durduk yerde yasak üretilmemeli, toplumun bir kesiminin hoşuna gitmedi diye eylemler durdurulmamalı, yasa uygulayanlar eylemlerini kurallara dayandırmak zorunda olmalı.

insanı insan yaptığını iddia ettiğin ahlaki ve etik değerler senin kendi değerlerindir başkasına dayatmamalısın.
Mesaj tarihi:
aquila said:
saygi neden duydugumuzu anlamadim ben, oyle bi yukumlulugumuz mu var bu adama karsi?

bir de saygı olayı hakkedilerek kazanılan bir şey sonuçta. karşılaştığımız insanlara karşı davranışları ölçüsünde bir paye biçiyoruz, ona göre saygı duyuyoruz.

kimseye saygı duymak zorunda değiliz, sadece özlük haklarına saygı duymak gerek. onları aşmamalıyız, çiğnememeliyiz.

ben bu adama saygı duymam. hiç beğenmedim yaptığını da. ama içinizden biri sınırı aşıp küfürü basarsa LÖBÖDÖNK sesi ile birlikte uçururuz. "naapıyon hacı! adam olun iki dakika!" şeklinde bayağı da kasımpaşalı bi uyarı falan da eklenebilir. ne olursa olsun sınırları aşmamak lazım, başkalarının haklarına geçmemeye çalışmak lazım.

basit bişi işte. ha zaten bunu anlamayan da karbon bazlı bir organik yaşam formu olarak devam edecektir hayatına. karışmayın hiç. takılsınlar öyle seviyesizce. zaten -bu adam dahil- zorla güzellik olmaz, e anlamayacaksa ne yoracaksınız ki kendinizi. kendi haline bırakıp, fazla bulaşmadan "he kardeşim.. kralsın" demekte fayda var. yoksa ne saygısından bahsedebilir ki. hangi kazanılmış saygıdan?
Mesaj tarihi:
rahan ve ledzeppelin,

konu bir inancın kutsal objesine harici insanların saygı duyması değil. elbette ki o inanca sahip olmayanlar için, inancın kutsal addedilmiş objeleri değersiz olacak. aksi düşünülemez zaten. çok önceden söyledimdi yine bulup yazayım:

Sufi said:
ineğin kutsallığına saygı meselesi... çok karıştırdınız konuyu. ineğin kutsallığı inancına saygı göstermek demek inek kesip yememek demek değildir. hindu'nun "ineği kutsal saymasına" saygı göstermen gerekir yalnızca. gidip "zuhahahah lan salak inek bu mal mısın, nesi kutsal bunun lan malak" diyemezsin. tıpkı içki içmenin kötü eylem olduğuna inanan kişinin başkasının içki içmesiyle alay etmemesi veya içki içen kişinin içkiyi kötü olarak gören kişiyle alay etmemesi gerektiği gibi. herkes inandığı veya inanmadığı şeylerin gereğini yapar ancak birbirlerinin inandıklarını inanıyor oluşlarına saygı gösterir.

buradaki durum da böyle. adamın islam kitabına saygı göstermesi gerekmiyor. saygı göstermesi gereken şey insanların o kitabı kutsal sayıyor oluşu. bunun gereği de o insanları rencide veya tahrik edici hareketleri kasıtlı olarak yapmamakla olur.

yani özetle "saygı duyma zorunluluğum yok" eşit değildir "alay etme, aşağılama, hakaret etme, rencide etme özgürlüğüm var"
Mesaj tarihi:
Tamam, müslümanlar kuranı kutsal sayıyor olabilirler ama o adam için elindeki sadece değersiz bir kağıt yığını. O dediğin de "bir insanın inancına saygı göstermek kağıt yırtmamak değildir" olarak çevirilebilir yani.
Mesaj tarihi:
kasıtlı olarak rencide etmeye yönelik hareketten bahsettim shadowfury. inek kesip yemek hayatın doğal akışı içinde olan bir eylem. hinduları tahrik etmek amacıyla yemiyoruz biz inekleri. beslenmek için yapıyoruz bu işi. buradaki videoda kasıt var. ikisi farklı.

edit: yani çarpıtmaya gerek yok. ne dediğim çok net anlaşılıyor. iyi niyetle bi kez daha oku lütfen.
  • Yeni Oluştur...