Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Facebook tehlikesi

Garager

Öne çıkan mesajlar

ben zaten kapitlizmin antitezini savunmuyorum cıvık noktalarını anlamsız buluyorum. hayatım boyunca bana bir ürün öneren servis olmadı ama ben bir şekilde araştırarak istediklerimi buldum. Ya da elimdeki 5 senelik cep telefonununu yenileri çıktı diye tüketmedim, bu tarz cıvıklıklıkları (her şey ayağıma gelsin, bir şeyin yenisini çıkınca elimdekini hemen tüketeyim) sevmiyorum.

yoksa özel sektörün sunduğu hizmetin devletin sunduğu hizmetten daha iyi olduğunu görmezden gelecek değilim ve bu noktada iki hizmet arasındaki kalite farkı benim de hayat kalitemi çok fazla etkileyebiliyor yukarda saydıklarımın aksine. öte yandan bir de tabi, ticaret gibi üretici olmayan mesleklere üretici olma koşulu getirilmesi gibi anlayışları benimsemekten yanayım. kısacası insanların para için yaşamasını ve hiç bir şey üretmeden para kazanmasına karşıyım. Misal turktelekom bu ülkeye var olan teknolojilerle iletişim dağıtmanın yanında bu ülke için iletişim alanında teknoloji araştırmak ve üretmekle yükümlü olmalı.

Yoksa sabancı, koç, arçelik gibi şirketlerinde Türkiye'nin uluslararası arenada prestijini etkilediğinin de farkındayım ve o tarz büyük şirketlere de karşı değilim. Ama onlar bir şeyler üretiyor, misal meclise doluşmuş tüccarları hiç sevmiyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

bu arada bu amazon un onerileri falan hikaye

su aralar butun reklam sirketleri behavioral targetting diye bir naneyle ugrasiyoruz

o ciktiginda butun gun ne yapiyorsaniz hangi sitelere giriyorsaniz, iste gunluk deneyimleriniz neler nelerden hoslanirsiniz, belli saatlerde nereleri gezersiniz onu belirleyip reklam gosterecez :)
Sosyal ağlarda paylaş

Edit : Kimseye hakaret falan etmiyorum,sebepsiz yere gerginlikde çıkartmak için yazmıyorum.Sadece bir düşünce :) Yanlışda olabilir.

Sürekli ezilen bir sınıf var malesef.

Değişim dediğimiz olgu eğer her insanı içine çekecekse bir baskı unsuru olarak görülmelidir.İsteyen insan değişime uymayabilir.Eğer kapitalizm onu sistem dışına itecekse sömürü ve faşizmden başka bir şey olmaz.Oysa kapitalizmin temelindede işçi ve köylü tekelleri yatar.

Ginaly yukarıda bir şey yazmıştı.Facebook ile ilgili birşey yazdı ama ben onu kapitalizm için örnekleyeyim.Hepimize bir değer biçiyor firmalar.Bize biçtikleri ufacık değerleri,alın teri dökenlere vermiyorlar.Bu durumda sınıf farkları oluşuyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Garager said:

Değişim dediğimiz olgu eğer her insanı içine çekecekse bir baskı unsuru olarak görülmelidir.İsteyen insan değişime uymayabilir.Eğer kapitalizm onu sistem dışına itecekse sömürü ve faşizmden başka bir şey olmaz.Oysa kapitalizmin temelindede işçi ve köylü tekelleri yatar.

sistemin aşağı çekmesinden ziyade, bireylerin yukarı çıkması için yarışması olarak görüyorum ben.
her insan için günümüzde sabit olan dürtü bir şeylere sahip olma isteği, benim kavramı, gavurların property dediği şey.
eski aristokrat dönemlerde olsa, belli haklar belli kesimin elinde diyebilirdik ama bugün hak propertysi çok olanın elinde.
yani daha çok property daha çok hak, daha çok güç demek.
bu dürtüyle insanlar sistemde yukarı doğru tırmanmak için yarışır.
bu sistemde de belirleyici olan şey para.
paraya sahip olmak için gereken şey katma değer.
katma değerden kendine parça koparabilenler daha çok paraya sahip olur, daha yukarı çıkar.
mesela işçi konusu geçiyo oradan örnekleyelim.
her işçi için şöyle bir eşitlik sözkonusu:

gelir-gider = kar

bu denklemde karı artırmanın iki yolu var. ya gelir artmalı, ya gider azalmalı.
gelir artırmak: yaptığı işin, verdiği emeğin karşılığı olduğunu düşünmüyorsa işini bırakıp yeni işler arayabilir. çevresini gözlemleyip, uyum sğlayıp, daha yüksek gelirli işler bulmalıdır. iş dediğimiz illa maaşlı iş olmayabilir. gerekirse kira, gerekirse faiz, hatta kendisi iş kurabilir. parası yoksa kredi alır, kredi alamazsa capital sağlayacak birini bulur falan fişman. mesela buğday tarlasında çalışan bir işçiyi düşünelim. adam saatlerce çalışıyor ama bir kamyon buğdaydan dönen katma değer bir tane cep telefonu sim kartınınkine denk diyelim. bu durumda işçi çevresindeki bu farkı gözlemleyemeyip hala buğdaya devam ederse, aradaki gap gitgide açılır, işçi elenir. ama tersi durumda olayın farkına varır, ve değişim için gerekli inputlarını edinirse (mesela bilgi, eğitim, çalışma, hırs vs) daha çok katma değeri olan bir sektöre geçer, daha çok gelir imkanı doğar.

ikinci yolumuz ise gideri azaltmaktı. burada işçinin tamamen kendi insiyatifi söz konusu. ayağını yorganına göre uzatıcak. asgari ücrete eşit fiyatta cep telefonu kullanmıcak. ne zaman ki çevreye uyum sağlayarak sistemde yükselir, geliri artar, ha o zaman alır. burada işin etik boyutuna da girilebilir tabi, "yahu eloğlu iPhone kullanırken benim vatandaşım neden kullanamıyor" diye. Ama şu da var, zaten bu vatandaşlar yeteri kadar mantıklı ve sistemle uyumlu yaşasalar, yani alamayacak olanlar o iPhonu almasa zaten iPhone fiyatları da dengeye gelir o da ayrı bir invizıbıl hend konusu.

lafı çok uzattım ya, nerden başladığımı unuttuğum için burada bitiriyorum sdfsd.
Sosyal ağlarda paylaş

fastreloader said:
-mail adresin
-okulun
-arkadaşların
-ilgi alanların
-eventler vs. bir sürü şey

ben senin adını soyadını biliyorsam ve hakkında çok ufak bir bilgim daha varsa seni diğer 20 "abdülrezzak kıllıbacak"tan ayırabilirim.

yersiz bir korku demek yersiz olur yani.

okulunu yazmak zorunda değilsin.ilgi alanınıda yazmak zorunda değilsin.eventlerede aynı şekilde.

yani bu tarz şeylerden çekinen biri sadece ismini soyadını yazar.arkadaşlarına bakıpta senin hangi okulda oldugunu nerde oturdugunu anlayamıcagına göre :)
Sosyal ağlarda paylaş

Ezilen, baska bir arkadasin da dedigi gibi uyum saglayamayan olur. Verdigim ornekteki gibi eger sen hala duvara "cop doken esektir" yazip insanlarin cop atmamasini bekliyorsan, bu uyum saglayamamaktir. Dahasi soruna yaklasim yanlisi soz konusu, ayni fbook konusu gibi.

Matama bile acip fbook'tan ise basvuranlarin isimlerine bakiyorsa... E dooru duzgun yapin profilinizi? Sizi on plana cikaracak seyleri koyun? Zaten neyin gosterilip neyin gosterilmemesi gerektigini yazabiliyorsunuz. Bu sekilde lehinize bir duruma getirin su mereti, bu kadar mi zor..

Adamlar bilgi topluyor diye illa dusmaniniz mi oldu? Sermaye dusmanligi yapmanin herhangi bir faydasini gormuyorum acikcasi. Zarari ise girla. O zaman niye? Adam bu bilgileri senden aliyor ama sana hizmet olarak sunuyor da. Daha kotuleri var.. Hotmail gibi senden bu bilgileri yine tercihe dayali isteyip de herhangi bir hizmet sunmayan girla site/firma dolu. Sanirim fbook bu konuda sikayet edilecek en son yerlerden birisi. Kaldi ki senin bilgilerini satiyorsa, bu onun malidir. Nasil ki ben sokaga cikip kahverengi sapka giyenleri sayip, buna gore kahverengi paltolari one cikariyorsam, adamlarin da daima, hele ki kendi kurduklari bir sistemde, analiz yapacak bilgi toplamalari, daha sonra kullanacak firmalara pazarlamalari dogal. Benim uzerimden para kazaniyor diye dusunmektense bence yukarida dedigim gibi siz de bu durumu lehinize kullanin ki bir ise yarasin. Ayrica soylemeye calistigim, belki adamlar bu bilgiler uzerinden para kazaniyor ama bu bilgilerin kullanimi size yine geri donuyor bir sekilde.

Nasil ki komunizm dogru sekilde uygulanmazsa birileri mutlaka zarar goruyorsa, ezilen/ezen iliskisi oluyorsa, kapitalizmde de bu boyledir. Dahasi her yontemde bu boyle olacaktir. Sosyalizmde de bu boyledir, fasizmde de. Her zaman sorun, gucu elinde tutan kesimin bunu ne yonde kullandigi ile alakalidir, insanla alakalidir. Insanlarin yaptigi hatalari tutup "kapitalizm soyledir, boyledir" diye lanse etmek pek de mantikli degil. Zira dedigim gibi, butun sistemler icin benzer ornekler mevcuttur. En basiti "benim param niye baskasinin refahi icin kullaniliyor" dendigi noktada cogu sistem mantikli bir cevap veremez. Yok daha buyuk refah icin vs. vs. gibi yaratilmis(!) kavramlar mevcuttur elbet; ancak bu, benim paramla gecinen insanlarin neden kendilerinden sorumlu tutulmadiklarini asla aciklayamaz.

Diyecegim o ki, ben tartisilacak cok bir sey soylemiyorum. Bahsettigim her sistemin kotu kullanilabilecegi ki hepimiz bu konuda hemfikiriz sanirim, onemli olan ortama uyum saglamak (Harun Yahya haric, o bolunerek cogalanlardan)...
Sosyal ağlarda paylaş

Garager said:
Doğru bende hem fikirim ancak kapitalizmin kirli bir sistem olduğunu düşünmekteyim.Sanırım bu konuyu tartışmaya açsak sayfalarca yazı çıkar.
21.yy'da yasadigimizdan dolayi gozumuze cok batiyor belki, bu yuzden her yerde "kahrolsun ABD, kahrolsun emperyalizm" soylemlerine artik kulak asmiyoruz ama sana zahmet bir aciklasan hangisi temiz? Cinde 3 kurusa fabrikalarda helak olan cocuklar mi?
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...