Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Web Sayfa tasarımı


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Merhabalar,

Ben amatörce web sayfası tasarlamak istiyorum. Akşamları bilgisayar başında vakit geçirmektense (wow) birazdan etkili bir şeyler yapmak iştiyorum.. Senelerdir bilgisayarla uğraşırım ama birazda bir şeyler yapmak lazım.. Bir tanıdığımdan Dat net ve photoshop öğren faydası olacaktır dedi. Sizin fikirlerinizi öğrenmek isterim. Ve bu programlar için bildiğiniz bilgilendiren siteler var mı?

Photoshop hakkında bir iki yerden bilgi buldum ama Dat-net hakkında bilgi bulamadım.

Şimdiden çok teşekkürler.
Mesaj tarihi:
Amatörce diyorsan Frontpage'le başlamanı öneririm. Hem öğrenmesi çok kolya, hem de statik sayfalar yapmak için uygun. Daha ileri aşamada da Dreamweaver kullanabilirsin.

Web sitesi tasarlamak için Photoshop şart değil ama kullanacağım butonları, logoları vs. kendim yapacağım diyorsan gerekebilir. Ama ikisi çok farklı şeyler, birine yoğunlaşsan daha iyi olur başta bence.
Mesaj tarihi:
Peki ilerde profesyonel anlamda uğraşmak istersem ne dersiniz bu konuda.


Elimde Dreamweaver hakkında baya bir döküman ve anlatımlı video görüntüler. vb. var. Ve dinamik web tasarımı yapmak istersem.

Ör: İlk hazırladığım site ( bir arkadaşım için yaklaşık 8-10 yıl önce biraz dreamveaver biraz frontpage ve birazda photoshop la) www. islammerkezi.com 'u yapmıştım. Ve daha sonra bir tanıdğım için hazır template lerden www.derincekuyumculuk.com u yapmıştım. Bunları yapıp hosting ci ark. lara vermiştim onlarda yayınlamışlardı. İlerde becerebilirserm bunu Ek iş olarak da yapabilirim. Zaman bulabilirsem daha doğrusu. Bu anlamda bak kardeşim bu işi (36 yaş :) ) şöyle şöyle yapmalısın. .. diye yol gösterirseniz müteşkkir olurum.

Elimde pe8400 işlemci. Wista64 bit. (xp ye gerekirse döneerim) +gb işlemci 22" monitör ve 1.5 terabayt hd var. Yeterli sanırım. Gerekirse scanner de alabilirim. Hatta printer im bilem var :) Şaka bir yana anladığınz gibi bu makineyi yararlı bir şeyler içinde kullanmak istiyorum.

Ör: Dreamweaver le tablo ve hızlı içerik leri koyabileceğim bir alan yaratıp . Dat-net le sorgulama fonksiyonları yaparım. Gerekirse fotoğraf editlemek için Photoshop la düzenleme yaparım ? ... gibi.
Mesaj tarihi:
aslında bu konu burada çok tartışıldı ve arkadaşlar çok güzel tavsiyeler verdiler insanlara. şimdi aradım ama bulamadım o topicleri. belki onlar bulur ya da tekrar anlatırlar.

kısaca değinmek gerekirse;
bence html öğrenmelisin öncelikle. herşeyin başı html =) html öğrenirken css'i de ihmal etmemek lazım. zaten ikisi beraber öğrenilebilir. bunları öğrenirken frontpage gibi dizayn arayüzüyle herşeyi yapabildiğin programları tercih etme bence. aksine html kodu kendin yaz.

ilk aşamada sıfırdan html ile statik siteler yapmayı öğrenmek kafidir kanımca.

sonra sunucu taraflı yazılım dili olarak da php'yi tercih etmen daha iyi olabilir.

yani temel html, css ve php bilgisiyle güzel şeyler yapabilirsin. bu 3ü üzerinde profesyonel olursan çok çok güzel şeyler de yapabilirsin.

bu arada ide (html, css ve php editör) olarak da sağlam bir şey seçmelisin.. sana yol gösteren bir ide olmalı.. php dünyasına yabancı olduğumdan bu tavsiyeyi benim vermem sağlıklı olmayabilir. ama ben bir ara "zend studio" kullanmıştım. php için güzel görünüyordu.

neyse, temel olarak html ve css öğrenmeye çalış ilk aşamada. sonra php'ye bakarsın. sonra pek tabii bir sürü şey var öğreneceğin, bu sektör bir derya.. ama onları unut şimdilik.. sırası gelince bakarsın.

www.w3schools.com 'a bir göz at istersen başlangıç olarak.
Mesaj tarihi:
Ractamainus said:
aslında bu konu burada çok tartışıldı ve arkadaşlar çok güzel tavsiyeler verdiler insanlara. şimdi aradım ama bulamadım o topicleri. belki onlar bulur ya da tekrar anlatırlar.


http://forum.paticik.com/read.php?5,3312440,page=1#msg-3312609
Mesaj tarihi:
mmmm.

demkki aklın yolu bir.


html hakkında siteler var sürüyle. hemen başlıyorum....

ilerlemeler hakkında bilgi vereceğim

Yanlız türkçe içerikli olanları tercih ediyorum. ing çok iyi durumd adeğil. ama o yönde de çaba var..

teşekkürler.
Mesaj tarihi:
Mum_Chamber said:
Ractamainus said:
aslında bu konu burada çok tartışıldı ve arkadaşlar çok güzel tavsiyeler verdiler insanlara. şimdi aradım ama bulamadım o topicleri. belki onlar bulur ya da tekrar anlatırlar.


http://forum.paticik.com/read.php?5,3312440,page=1#msg-3312609


Çok teşekkürler..
Mesaj tarihi:
maxrep said:
mmmm.

demkki aklın yolu bir.


html hakkında siteler var sürüyle. hemen başlıyorum....

ilerlemeler hakkında bilgi vereceğim

Yanlız türkçe içerikli olanları tercih ediyorum. ing çok iyi durumd adeğil. ama o yönde de çaba var..

teşekkürler.

Her konuda oldugu gibi bence boyle bir ise girismeden once Ingilizce ogren, onu ilerlet. Okudugunu anlayabilir hale gelmeden bu tur islere girme, yanlis ogrenirsin, duzeltmesi sonra zor olur.

Dat-net dedigin sey tahmin ettigim kadariyla asp.net (hani dot, "dat" diye okunur, genelde insanlar .net diye bahsederler vs. vs..) Ne ogrendigini, neye cabaladigini bilirsen, ogrenmesi daha kolay olur senin icin. Bunun en mantikli yolu da okudugunu anlamak. Bu nedenle yukarida soyledigim gibi Ingilizce ogrenmeni tavsiye edicem.
Mesaj tarihi:
Dediğin doğru. "Fakat tamam ben ing idare edecek kadar öğrendim" demek için min 6 altı ay alır. O süre zarfından hiç bu işlere girişmemeli miyim?. Yoksa arakdan gelse olmazmı. Türkçe içerik siteleri ve kaynakları araştırmak da yersiz mi olur? İdare edecek akdar ing var. Okuduğumu anlayabiliyorum fakat sözlük olması gerekiyor... :( Sizlerin bilgisi almak için paylaşmak istiyorum ki kulaktan dolma bilgim olmasın.

Kurslar var çığ gibi onlara para kaptımak istemiyorum.
Mesaj tarihi:
bence ingilizce mecburiyet degil ama isini 3-5 kat kolaylastirir, verimliligini arttirir.

yani ingilizcenin super olmasina gerek yok, temelleri atmaya baslayabilirsin. fakat o konuya da agirlik vermen lazim, ki kurs olmadan cok zor olur.
Mesaj tarihi:
maxrep said:
Ben amatörce web sayfası tasarlamak istiyorum. Akşamları bilgisayar başında vakit geçirmektense (wow) birazdan etkili bir şeyler yapmak iştiyorum.. Senelerdir bilgisayarla uğraşırım ama birazda bir şeyler yapmak lazım..


Amacın etkili bir şeyler yapmakmış madem, yapabileceğin en etkili şey günde belli bir süreni düzenli olarak İngilizce öğrenmeye harcamak olur bence.
Edit: Sırf web sayfa tasarımı için değil tabii. İlerde her yerde İngilizceye ihtiyacın olacak. Madem boş vaktin var, İngilizceye harcadığın vakte pişman olmazsın.

Paralel olarak Türkçe kaynaklardan HTML ve CSS öğrenebilirsin. Web sitesi geliştirirken hangi dili kullanırsan kullan HTML ve CSS temelinin olması lazım.

Genelde bu tür şeyleri çok hızlı öğrenmeye kalkanlar yalan yanlış öğreniyorlar. O yüzden yavaş yavaş sindire sindire ilerle derim.

Başlamak için ise yapabileceğin en iyi şey ise sana en uygun kaynakları aramak bence. Kitaptan kitapa, siteden siteye çok fark var. Düzgün kaynakları bulduktan sonra okuduklarını mutlaka pratik olarak pekiştir. Ne bileyim HTML ile ilgili bir bölüm okuduysan (çok iyi anlamış olsan bile), o okuduklarını kullanacağın bir örnek sayfa yap. Kolay gelsin. :)
Mesaj tarihi:
HTML ve CSS hakkında dökümanlara baktım. Gerekli notları indirdim. Hatta zamanında bu konuda araştırmada yapmıştım. Fakat yinede Dreamweaver ve Frontpage kullanmıştım.

Bunun sonrasının derya deniz olduğunu bilirim.

Sonrası nedir? Sadece onu merak ediyorum. HTML ve CSS öğrenmem 2 haftamı alır. ya sonrası?

Onu maddelerseniz benim için yeterli olur. Fazla konuyuda uzatmak ve topic kalabalığı yapmak istemiyorum.

Kendimce şöyle bir grup oluşturdum.
HTML& CSS
Dreamweaver+ .Net "Dreamveaver de tablo vs. kolay kullanımın yanında dinamik ortam için .net import ederek kullanışlı sayfalar oluştururum)
Photoshop la fotoğraflarla ilgili zorlandığım yerlerde ve kendi butonlarım oluşturmak vb..

Evet yukarıda yazdıklarımdan ne akdar amatör olduğumu anlarsınız.

Şu sayfaya da bir göz atın bir zahmet.

www.islammerkezi.com ( bu siteyi bir arkadaşım istmeişti bende ondan kaynakları alarak yapmıştım. yaklaşık 10 yıl oldu sanırım)
Mesaj tarihi:
HTML vs CSS'yi yeterince oturttum dersen yararlı olabilecekler:

Javascript - client tarafında scripting için
SQL - veritabanı yönetimi ve sorguları için
PHP, .NET yada J2EE - server tarafı programlama için (dinamik web sayfaları oluşturma, veritabanı bağlantısı vs)

.NET ve J2EE kaynalarının bir kısmı temel programlama bilgin olduğunu varsayıyorlar (C#, Java vb). O yüzden programlamaya yeni girenlere PHP ve MySQL ile başlamayı tavsiye ediyorlar genelde. Ama ilgin varsa diğerleriyle de başlayabilirsin tabii. Kaynakları iyi araştır derim ama.
Mesaj tarihi:
buyrun kendi hocamın sitesini sana öneriyorum.sitede başlangıç için kolay ve basit videolar var. düz temiz ingilizce ve oldukça yavaş gidiyor videolarda.

senin için çok ama çok yararı olur. feedback yapmayı unutma.
kolay gelsin.

site


http://3rdelement.com/online_training/?cat=5

Mesaj tarihi:
asp.net tarafında kendini geliştirmek istiyorsan, dreamveawer ile uğraşma. visual studio ile çalış. yok çok görsellik de kasacağım diyorsan web expression kullan derim.

ama bu söylediklerim, ilk yazdıklarıma ters. daha mütevazı başlamalısın bence. bunlara falan şimdi dalarsan, boğulursun.

sen bilirsin tabii.. ben olsam php'yi denerdim.
Mesaj tarihi:
Yorumlarin dogru yonelmemesinin sebebi iki farkli seyi birbirine gecirmis olman. Sen tasarimci mi olmak istiyorsun yoksa programci mi? Sanirim oncelikle kavramlar hakkinda bilgi edinip hangisini istedigine karar vermen sart. Tasarimci olmak istiyorum diyip .net'ten bahsetmek pek de mantikli degil acikcasi. Ha bilmek guzeldir, ancak sen o noktada degilsin henuz. Tabi senin agzindan bir defa .net cikinca programlama tavsiyesi vermeye basladi herkes... Bence yapabilecegin isleri bir arastir. Ilk basta web dedin mesela. Onu sabit tutarak dusunelim, bu isin tasarim yonu var, programlama yonu var, database yonu var. Programlamanin gorsellikle baglantili kismi, front-end'i var bir de arka planda yapilan sistem kismi var. Wikipedia'dan arayip biraz bunlari ogren. Sonra hangisi olmak istedigini belirle, veya buna gore sorular sor, biz de onlara cevap verelim. Yoksa hem ".net hem de photoshop" gibi bir tavsiye kimse vermek istemez.
Mesaj tarihi:
herkes yazmış zaten de, ben de birşeyler diyeceğim.

- Bu iş "Dat net ve photoshop öğren faydası olacaktır" denecek kadar basit değil. "dat net" meselesine gelinceye kadar tonla şey var. Büyük ihtimalle "en günceli olsun en popüleri olsun" gibisinden yaklaşıma gidenlerden birisi. Ancak en günceli her zaman en süperi olmuyor.

- Konuya başlamadan önce "web tasarımcısı" ve "web programcısı/geliştiricisi" ayrımını iyi öğrenelim. İkisi farklı konular ve farklı yetenekler. İnternet sitesi ile ilgili şirketlerde ikisini ayrı deparman olarak ayırıyorlar hatta. Web programcısı karman çorman arapsaçı şeylerle ilgilenip kafayı buna verirken, Web tasarımcısı sade görsellikle uğraşıyor.

- Gerçekten bu konuda ciddi bir planın var mı, yoksa sadece "wow yanında işe yarar birşeyler olsun öyle eğleniyim vakit geçiriyim" mi derdindesin? Misal ciddi ciddi düşünmediğim ama öylesine hazırladığım bir site vardı 10 sene evvel. Buna rağmen oturup tablo nedir, frame nedir bunları öğrenmem gerekmişti. Geocities'den almıştım. Çok salladığım bir yer değildi, öyle de kalmıştı. Eğer böyle birşey yapacaksan, öyle ASP idi, PHP idi, dreamweaver ile kafayı bozmana gerek yok. Bir heves gelir, biraz bakarsın, sonra kapatıp gidersin zaten.

- Ancak ciddi ciddi düşünüyorsan, bir yerde "bir dil 10 senede öğrenilir" konulu bir yazı okumuştum, onu söyleyeyim. Genelde müzikle uğraşanlarda görürüz, "bilmek" konusu hakkında çok duyarlıdırlar. Bir enstrümanla iki-üç şarkı çalmayı "bilmek" olarak kabul etmezler. İyi utçulara, sazcılara vb baktığın zaman, elbette hobi olarak farklı enstrümanlar da çalıyorlardır, ama o udi adama sorduğun zaman "ben saz da bilirim" demez. Bilmek için sadece çalmak değil, kültürünü edinmiş ve belirli bir deneyim kazanmış olmak da gerekiyor. Bu hadiseyi programcılar arasında da görebiliriz, uyarlayabiliriz. Lafı getirmek istediğim nokta şu: eğer ciddi anlamda profesyonel web sayfa tasarımcılığını düşünüyorsan, bu işi 10 seneye göre planlayıp hazırlanman gerekli.

- 20 tane kitap satın alıp, 50 tane pdf indirip, 100 sate site bookmarklayıp gereken bilgileri öğrenemessin. Maymun iştahlı olman sana hiç bir yarar getirmeyecektir. Tek bir kitap olacak elinde. Oturup onu sonuna kadar okuyacaksın. Onda anlatılan bilgileri tamamen özümsemeden başka bir kitaba geçme. Yoksa bir sürü yarım yamalak bilgiyle ortada kalmış olursun. Elbette insan acele edip pat diye öğrenmek istiyor herşeyi. Ancak yavaş ama sağlam adımlarla gitmek sana en büyük yararı sağlıyacaktır.

- Eğer profesyonel kısma da geçmeyi düşünüyorsan, bilgisayar programcılığı ile ilgili bir üniversiteye gitmeni tavsiye ederim. Hem temeli sağlam oturtursun, hem de ders hocalarından bazı önemli teknikleri de kapmış olursun.

- Profesyonal değil, Amatör çalışmayı düşünüyor olsan bile, web sayfa tasarımına gireceksen, mutlaka açıp bir plan oluşturman gerekiyor. Sana tavsiyem, php, asp felan onlara girişmeden evvel, kendi sanat bilgini geliştirmen olacaktır. İnternet olsun, günlük hayatta olsun, etrafta gördüğün herşeyin tasarımına göz gezdir. Metrodayken tabelaları incele, yiyecek ambalajlarını incele, çizilmiş resimleri incele... Bunların nasıl yapıldığı ve nasıl daha iyi yapılacağı konuda bilgi al, öğren. Sanat ve dizayn konusunda ufkunu ne kadar genişletirsen, web sayfa tasarımı konusunda da o kadar iyi işler sergilersin.

- En başta web programcısı ve tasarımcısı konusunda farktan bahsetmiştim. SQL database, PHP/ASP, .net vb konular, Web programcısı için önemli konulardır. Ancak web sayfa tasarımına girişmeyi düşünüyorsun sen. İyi bir web sayfa tasarımcısı, salt HTML kullanıp da harikulade siteler çıkartabilir. İşte bu yüzden herşey senin görsellik ve sanat bilgine kalıyor. SQL, PHP, Dreamweaver vs bütün bunları bir kenara atacaksın. Eline boya kalemleri alıp kağıt üstünde bol bol resim çizeceksin. Bu sana renkleri ve çizgileri nasıl kullanacağın konusunda fikir verecektir. Ne kadar çok kağıt üstünde resim çizersen, internet sitesi tasarım etmeye gelince iş, daha güzel tasarımlar çıkartacaksın.

- HTML konusunda kendini geliştir. PHP vs bunlara ilk aşamada bulaşmanı hiç tavsiye etmem. Mesela Graham'ın HTML 4.0 Sourcebook diye kitabı var. Sana HTML konusunda her türlü teknik bilgiyi vereceğini düşünüyorum. Frameler nedir, ne tip link çeşitleri vardır, tablo yaratımı nasıl olur, bunun gibi konular... Kağıt üzerinde hazırladığın taslakları internet sitesi haline getirmende HTML çok kolaylık sağlıyacaktır.

- HTML'den sonra CSS ve Javascript öğrenmen birçok konuda işini kolaylaştırır diye düşünüyorum.

- Söyleyeceklerim bunlar sanırım. Amatör amacın bile olsa, belirli bir emek gerekecek web sayfa tasarımına girmek için. Özet olarak: Gözlem yeteneği -> Sanat/Renk vs bilgisi -> HTML bilgisi -> CSS/Javascript şeklinde gitmeni tavsiye ediyorum ben. Hepsine birden girişme, herşey karman çorman olur. Web programcılığını düşünmüyorsan, dat net, PHP, SQL gibi konulara pek girmene gerek bile kalmıyacaktır.



Ha, bunlar sadece düşüncelerim ve yorumlarımdır. Yoksa, "bak ben çok iyi bir web sayfa tasarımcısı oldum, sen de bunları uygularsan benim gibi olursun" gibi bir iddiam yok, olamaz da zaten :)
Mesaj tarihi:
iyi, çok güzel tavsiyeler de.. ben bir şeye katılmıyorum.

tasarımla programcılık birlikte olmaz diye bir şey yok bence. şirketlerde tabii ki beklenen bu değil. tasarımcı kendi işini yapsın, programcı kendi işini.. beklenen budur. ama freelancerlara bakarsınız genelde html, css, js, php/asp.net/vs., flash yeteneklerinin hepsine az ya da çok sahip olan kişiler olduklarını görürsünüz.. bir ara cssremix gibi tasarım sitelerini çok takip ederdim. orada çok başarılı freelancer'lar da görüyordum, ellerinden süper siteler çıkan.. ha tabii ki bu siteler çok komplike siteler değil ama çok şık siteler..

maxrep de amatör ya da profesyonel olsun, freelance takılacak anladığım kadarıyla.. o yüzden bu kadar katı bir ayrıma da gerek yok kanımca..
Mesaj tarihi:
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Doyurucu ve içtenlik dolu. Benim planım ilk etapda neler yapabileceğimi görmek. İlerde tabiki yapabildiğimi görebilrisem. ve bunları sizlede paylaşmak isterim. Ömrümüz yeterse ve burada hala görüşebilirsek. Bundan sonraki durumuma göre dediğim gibi yeterli olursam tabiki bu işi profesyonelce yapmak isterim.. Ama arkadaşın dediği gibi maymun iştahlımıyım çnce bunu görmek lazım :) Kesinlikle doğru bir teşhis...

html ve css ile başlıyorum ve yutuyorum. Akabinde ve datayında görüşmek üzere.

saygılar
×
×
  • Yeni Oluştur...