Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Programlamaya Giriş


SpiderS_DangeR

Öne çıkan mesajlar

Selam,

Şimdi şöyleki bahçeşehir üni matematik bilgisayar bölümünde okuyorum, bu sene hazırlıktayım (bilg müh çap yapmayı düşünüyorum). Açıkçası okulun programlama adına bana pek bir şey katacağını düşünmüyorum. Ayrıca hazır hazırlıktayken bol bol boş vaktim varken yavaş yavaş kendime programlama adına bir şeyler katmak istiyorum. Hiçbir dille uzaktan yakından alakam yok fakat bilgisayardan anlar nitelikteyim (ne demekse). Windowstan bıkmış durumdayım, linuxa geçip kendi çabamla bir şeyler yapmak ve bazı dilleri öğrenmeye başlamak istiyorum. Hangi dillerle başlamalıyım, linuxın hangi sürümüyle başlamalıyım, hangi dil linuxı anlamama yardım eder. Ayrıca bilg müh. çap yapmayı düşündüğüm için işin donanım kısmına da meraklıyım. Bu konuda neler yapabilirim (lise fiziği ne kadar yeterli olur bilmiyorum tabi). Şimdiden teşekkürler.

PS: telaffuz linax mı linüx mü bu arada fdsdffds
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
C şart evet, ama Perl de öğrenebilirsin eğer Windows'dan bıktım diyorsan. Perl candır. GTK ve Qt gibi şeyleri de öğrenmen gerek, gerçi çok kolay bu C'nin yanında.

Ama herşeyden önce bash öğrenmeni sonra LFS gibi bir şey ve biraz edindiğin C bilgisiyle Linux öğrenmeni en son C++ ya da Perl gibi bir dile çalışmaya başlamanı öneririm eğer Linux öğrenmek istiyorsan. LFS için C şart değil ama ne olup bittiğini anlayacak kadar bilmen iyi olur.

Linux için Debian ya da Arch tercih edebilirsin. Ubuntu falan yükleme sistemi öğrenmek istiyorsan.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ben belirtmeden edemiycem, gerge biraz hardcore bir adamdir. tavsiyeleri cok yerinde olsa da yeni baslayan birini zorlayacaktir. yani "gunde yarim saat ile ayda 5 kilo verin" tarzi birsey ariyorsan onun dediklerinden uzak dur =)

misal linux dagitimlari konusunda "ogrenmesi kolay olsun, motivasyonumu bozmasin" diyorsan ubuntu ya da pardus ile basla. "yok ben bu isi layigiyla ogrenicem, gereken neyse de yaparim" diyorsan arch ile girisebilirsin.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

SpiderS_DangeR said:
...Açıkçası okulun programlama adına bana pek bir şey katacağını düşünmüyorum. Ayrıca hazır hazırlıktayken bol bol boş vaktim varken yavaş yavaş kendime programlama adına bir şeyler katmak istiyorum. Hiçbir dille uzaktan yakından alakam yok fakat bilgisayardan anlar nitelikteyim (ne demekse)...


bahçeşehir mat-bilg de okuyanlarla tanışmıştım ilk seneden C/C++ gördüklerini söylemişlerdi. hiç bir dille uzaktan yakından alakan yoksa 4s kuralınca yazılımda bir şeyler katacaktır o bölüm sana.

yazılım alanında kendini geliştirmek istiyorsan, alıştığın işletim sisteminde kal ve mümkün olduğunca kolay geliştirme ortamlarını dene. vi ile kod yazıp gcc ile command line derlemek başlangıç aşamasında hamallık. acemilik süresi boyunca detaylara minimum kafa yormak gerek.

fantastik işlere girişmeden visual studio+visual assist ile C++ console application, C# ile basit kullanıcı arayüzleri senin durumunda ideal. eclipse/java ikilisi de oldukça yararlı olabilir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

C++ ile basla.
Bazi universitelerde programlama mantigini ogretmek amaciyla Lisp ile giris yapiyorlarmis ama ben her zaman OOP taraftari bi insan oldum (aciklanmamis o sana, object oriented programming). Programlamaya yeni baslayan bir insanin, en kolay mantik kurabilecegi sekilde ise baslamasi lazim bence, o yuzden OOP guzeldir.

Baktin kotariyorsun bu isi (ama 2-3 tane prime number yazdiran programla vs de bitmiyor bu olay :) ), diger dillere gecersin. Ben Javaciyimdir mesela, 1.5 yildir falan C++ yazmamistim burada bi dersin projesi C++ zorunlu, kafayi yiyorum yazarken, igrenc Java'dan sonra.

Hangi alana egilecegin de onemli bu konuda tabi. Ben yapay zeka uzerine calistigimdan Lisp biliyorum, bir de scripting language lazim herkese, onun icin de Python biliyorum (eskiden Perl kullanirdim ama Python ftw). Muhendisler falan matlab kasar mesela.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Tavsiyem programlama dili değil programlama stillerini öğrenmen.

OOP için Java
Prosedural için C
Fonksiyonel için ML

ile başlamanı tavsiye ederim. İki stil seçip paralel olarak öğrenmeye çalışmak zordur ama çok yararlıdır.

Mesela basit bir programı alıp OO olarak Java ile yazıyorsun. Paralel olarak aynı işlevi gören bir programı Prosedural olarak C ile yazıyorsun. Stiller ve diller arasındaki farkları algılıyorsun, soruşturuyorsun, yargılıyorsun. Çok şey getirmişti bana zamanında.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ya sana zaten okulda gosterecekler, bence yat uyu, keyfini cikar.

Yok illa ogrenecem dersen, programlamadan once isin mantigini kavra. Soyleki programlama derslerinin disinda teori dersleri de vardir. Git onlari oku, wikipedia'da basit haliyle anlatmistir. Teoriler sana bilecegin iki uc komuttan cok daha fazla kapi acar. Zaten 3. siniftan sonra her dille her seyin yapilamayacagini anlayip, isine yarayacak ve en cabuk sonuc alacagin dili tercih etmeye basliyorsun. Bilmemne algoritmasi Java'yla yazinca 2 gun suruyo, C ile yazinca 1 gun suruyosa, oturup kodu iki gunde C'ye geciriyosun. Demek istedigim dil ogrenmek marifet degil. Zaten hepsi birbirinin (nerdeyse) aynisi.

Bundan sonra da yok ben illa dil ogrenecem diyorsan, ben Scheme, Lisp ya da ML'i oneririm. Bi tarafin cok kasiniyosa Prolog'u da deneyebilirsin ama ekrana bon bon bakman muhtemeldir. Ilk saydiklarim tabanini saglam tutman icin gerekli olan seyleri sana verir. Daha sonra zaten digerlerini ogreneceksin ve o zaman Scheme'e ayiracak vaktin olmayacak. Kisa cozumler icin Python'a yonelirsin muhtemelen. Bi taraftan C'ye baslayacaginiz icin gayet rahat olur bunlar. Peki biz niye sana muhtemelen hayatin boyunca belki hic kullanmayacagin bi dil oneriyoruz? Cunku isin temeline inmene, altindaki mantigi kavramana yardimci olur. 4 sene sonunda OOP canavari olarak cikarsin, Programlama Dilleri dersinde bu soylediklerimizin adini duymakla yetinir kafani sallar gecer gidersin. Anlamazsin, kullanmazsin. 4 sene okumusunu mu istersin kac senedir bu isin icinde olanini mi istersin, recursive function yazmaktan cekinen bir yigin insan gordum. En azindan onlardan birisi olmazsin.

Cap falan bunu da kasmani tavsiye etmem. Not ortalaman 3.80'in uzerindeyse sikilmamak icin deneyebilirsin. Yoksa ortalamanin yuksek olmasi, birden fazla bolumden mezun olmandan cok daha onemli (bana da boyle soylemisti abilerim, hadi len ordan demistim, 4. yilin sonunda ne demek istediklerini anladim). Muhtemelen cok uc bi adam olmayacaksin. Tradesoft'tu, Veripark'ti hadi bilemedin Logo'ya falan girip carklarin arasinda yag olacaksin muhtemelen. Onun icin cap senin isine yaramaz hayatta. Onun yerine adam gibi bolumunu bitir. Uzerinde master falan yap bi universitede, gir bu firmalarda kral ol (kral olarak basla demiyorum yalniz, zamanla kral olursun demek istedim).
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Karisacak bir sey yok. Sana sunulan secenekler var;
- Zaten OOP kullanacaksin, otur C, C++ ya da C# ogren.
- Baslangicta edinmen gereken aliskanliklardan dolayi ve yontemleri ogrenmen acisindan List, Python, Scheme, Pascal oneren var.
- Sen Linux'tan ve isletim sistemini istedigin gibi programlamaktan bahsettigin icin GTK dolayisiyla Perl'u oneren oldu (Bu konuda ne kadar ciddisin bilmiyorum. Bu secimi anca 4 senenin sonunda yapabilirsin).
- Yat uyu, zaten ileriki senelerde dersler yeterince binecek tepene, simdi keyfini cikar bos zamanin. Ilerde zaten uyku icin aglayacaksin.
- Son olarak da programlama dili ogrenmek marifet degil, otur isin teorik kismina kafa yor. Pseudo code'la ogren her seyi. Daha sonra uygulamasini yaparsin zaten.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Programlama mantığını öğrenmeden haldır huldur C ile başlamak saçma geliyo bana. İşin temelini oturtmadan memory managementla, pointerlarla, segmentation faultlarla uğraşıp durursun. Programlamaya yeni başlayan birinin garbage collection ile uğraşması mantıklı değil. Hele bilg. müh. çap vs. düşünüyosan otur en başından başla flowchartlar çiz pseudocode ile yaz algoritmalarını. Kısa bi süre sora da başlangıç için uygun bir dili öğrenmeye başlarsın. Fonksiyonel bir dil olabilir (lisp, scheme vs.) procedural bir dil de olabilir (C değil ama). Ben Pascal ile başlamıştım mesela tamamen genel mantığı öğrenme amaçlı şeylerle. Şu anda gayet memnunum halimden, object oriented programlamada da sıkıntı çekmiyorum (Java, C#, C++ kullandım zaten programlama yöntemi değişmiyo) C ile program yazarken de sıkıntı çekmiyorum. Ama başlangıç C ile olmamalı bence kesinlikle.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

valla, 3 ders aldım toplam, bitek java örendim (ona göre .p).. ama önerebileceğim bana yardımcı olan bir iki şey var.

*projelere erken başla :)
*interneti kullan. 35000 tane kodlama sitesi var çok yardımcı olan insanlar var. kodlamanın iskeletini dersler oluşturuyor ama iskeletin üstüne binayı sen yapacan :) internetten bulabileceğin insanların yazıp koyduğu objeleri inceleyerek çok şey öğrenebiliyosun (rsa encryption yazarken bignumbers objesi bulmuştum çok sevinmiştim mesela :P hoş hoca puan kırmıştı algoritmayla yapçan bignumbers ile diil diye ama ossun)
*kağıt kalem kullan. yazıp çizmeden zor gelen algoritmalar kağıt kalemle çok basitleşiyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

matematik muhendisligini anlayarak okudugunu farz ediyorum, kendine programci yada hizli kod gelistiren birisi olarak nitelendirmek istiyorsan nesneye dayali programlama dilleriylede baslayabilirsin bence zaman kaybetmeden. hatta bence zaman kaybetmede. ama mavi hapi almak istiyorsan C yi oku, kod gelistirdikce sorunlar articak, cok daha tecrubeli olucaksin ama sorunlarin daha buyuk olucak, isletim sistemlerini okuyup anlicaksin, insanlar sana C++ hede hodo dicekler merak etmene gerek yok, compiler kitabi oku, c++ ogrenmiceksin belki bu arada ama gcc nin c++ port'una bakabileceksin, yetmicek glibc anlamaya calisicaksin, daha sonra cekirdek seviyesinde sistem cagrilarini goruceksin, merak ediceksin. bunlari ogrenmeye calisrken donanim giricek isin icine, donanimi mimariyi hafizayi veriyollarini cache'lemeyi ogreniceksin. sonra bir bakmisin favori islemci tipinin yapisini ogrenip, kendi programlarina gayet dusuk seviyede kod parcalari eklemeye baslamissin hernekadar kendini ali koymaya calissanda. ama sonunda kafani kaldiricaksin ve ne kadar yanliz oldugunu anlicaksin hehe. sansin yaver giderse belkide california'ya gidiceksin mountain view veya cevresine, cevrene bakicaksin dahada yanlizlasicaksin.iste bu sekildeki yazilimcilik boyle. O yuzden oop yonelik dilleri ogrenmelisin.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...