Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

doga fotosu kritii


Sintisyzer

Öne çıkan mesajlar

klasikten kaçın derim, denizi takayı boşver, zilyon kere çektiler onları! güneşin battığı iyi görünüyo, küçük, kalite anlaşılmıyo o yüzden, tonlar falan oturmuş orada, geneline baktığında tonların bi uyumu, bi anlatımı var zaten, bahsettiğim renklerin vurması olayı o.
salyangoz çok güzel olmuş ama, mesela o karede de yansımanın tümünü kareye alabilirsen daha etkileyici olacaktır kanımca. yani salyangoz ve yansıması yan yana veya daha açılı durup ilerleme hissi verebilir, olmuş olmamış diyebilirim kendimce, o kadar :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Merhaba,

Bolca fotograf izlemeni tavsiye ederim.Manzara cekmeyi seviyorsun belli ama genel olarak basta eksikler var.Pozlama degerleri vs gibi.Teknik olarak makaleler okurman ve bolca pratik yapmakla kısa zamanda alısırsın.Photoshop su anda o kadar muhim degil,tabi ki bence olmazsa olmaz birsey :)

Cektikce fotograflarını paylas,gelisimi gorelim :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 6 ay sonra ...
pek anlamam açıkçası ama araba sanki yerinde durmuş da patenaj(patinaj mı yoksa işte her neyse) çekiyomuş gibi geldi, böyle hani bazı fotolar oluyo arkasından devam eder gibi, hareket halinde olduğu daha iyi anlaşılıyo, daha güzel anlatılıyo öyle sanırsam =)

yoksa araba zaten orda durmuş patenaj mı çekiyo =D
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...
topiği gördüm de yorumlarımı yapayım.

önce eski fotoğraflar hakkında.
"gemiyi felan boşver, bunlar çok çekildi, artık banal geliyor modası geçti" "bunlar kartpostal olmuş" veya "çok can sıkıcı, hiç eğlencesi yok" gibi yorumların fotoğraftan anlamayanlar tarafından yapıldığını düşünüyorum. o yüzden böyle yorumlara karşıyım. uyduruk bir fotoğraf çekip bunu fotoşopla çok ağır biçimde montajlayıp sonra "aha çok güzel fotoğraf, fotoğraf dediğin böyle olur" denilmesine de karşıyım.

fotoğraflarını bu açıdan sevdim.
ancak teknik olarak çok hata var gibi geldi.
birincisi, fotoğraflar çok silik. bunun nedeninin ışık sorunu olduğunu düşünüyorum. güneş ışığı o çektiğin alanlara vursaydı, fotoğrafların daha canlı ve aydınlık gözükecekti. ışık fotoğrafta önemli bir husus. ışığı ne kadar iyi kullanırsan, fotoğrafların da o denli etkileyici gözükecektir.
hava bulutluydu sanırım, bulutlu havalarda fotoğraf çekmek biraz daha zor.
ayrıca objeleri ortaya alma olayın var sanırım. denizfeneri ve takayı direk ortalamışsın. oysa bu fotoğraf çekiminde yanlış bir metod. hani öyle çok aman aman sanat fotoğrafı çekmiyor olsan bile, "üçler kuralı" çektiğin fotoğrafların anlatım şeklini güçlendirecektir. Deniz fenerini ve gemiyi tam ortaya almaktansa, üçler kuralındaki noktaların üstüne koymak resimleri daha başarılı yapabilirdi. örneğin takalı resimde çim ve deniz kesiminde üçler kuralını kullanmışsın gibi, ama takanın yeri yanlış. takayı daha sola alsaydın, takanın gerisindeki iz fotoğrafı daha çok doldururdu ve sol taraf boş kalmazdı.
bir diğer eksiklik de fotoğrafların büyüklüğü olmuş gibi, biraz daha büyük olmaları iyi olurdu da, makinenin kapasitesine bağlı tabii o.
bunların dışında, fotoğrafların açıları ve kadraj hoşuma gitti, başarılı olmuş.
salyangoz güzel olmuş. kabuğa iyi odaklanmışsın. pek bir sorun göremedim.

yeni fotoğraflara gelirsem.
sinek biraz anlamsız olmuş. böyle bir fotoğrafı ya tam makro şeklinde çekeceksin, ya da manzarayı ve camı da kapsayacak biçimde çekeceksin. bu durumda makro çekmek mümkün değil, güneş batıyor ve ışık yetersiz. bu şekilde çektiğin için anlatılanı pek iyi ifade edememiş. zaten hava karanlık, böcek pek gözükmüyor. böcek ilginç gelmiş hemen çekmek istemişsin. ancak cam üstünde olduğu ve havanın karanlık olmasından dolayı makro etkisini yitirmiş, zaten makro için biraz uzak çekmişsin. sineği biraz sağa doğru yatırıp, camın çerçevesini de birlikte alsaydın biraz daha anlamlı bir fotoğraf olurdu diye düşünüyorum. ayrıca objeyi ortaya koyma olayı bu resimde de mevcut.
göz makro açısından güzel fikir. ama bulanık olmuş. yukardaki bilgisayar brush'ıyla çizilmiş gibi yerin neden öyle çıktığını anlamadım. daha net odaklanmış bir resim olması iyi olurdu. damarlar güzel. gözün sinirli bakışına dikkat çekmeye çalışmışsın sanırım, buna damarlar da katkı sağlıyor. ancak resim aşşağıdan fazla kırpılmış gibi geldi. kirpikleri biraz daha alabilirdin.
araba fotoğrafında söyleyebilecek pek söz yok aslında. ne kadar eleştirsem de, araba fotoğrafı çekmek zordur. hızlı giden arabayı yakalamak zor, bunu iyi başarmşsın diye düşünüyorum. yine de bu konuda fikirlerimi merak ediyorsan. fotoğrafın sağ tarafındaki çalılık fazla olmuş. tam o çalının başladığı yerden hizalasaydın çalılık gözükmeyecekti, buna karşın soldaki sis fotoğrafı biraz daha fazla doldurabilecek bu da gizem katabilecekti. ayrıca daha "hızlı" efekti sağlamak için kamerayı arabayla birlikte hareket ettirip çekebilirdin. bu arkaplanın bulanık ama arabanın net çıkmasını sağlıyor ve hızı daha iyi hissettiriyor. gerçi bu fotoğrafta böylesi daha iyi olmuş. sabit duran sahne hoşuma gitti. çekim açısı başarılı.

ne kadar süredir fotoğrafla ilgileniyorsun bilemiyorum da, eğer yeni başladıysan epey bir potansiyel var diyebilirim, ilerde oldukça başarılı bir fotoğrafçı olabilirsin.
yeni başlamadıysan ve uzun süredir yapıyorsan, ışığa biraz daha dikkat.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

saol vaktine,

goz resmi daha buyuk bi resimden yaklasitirilip kesilmis bi parca, kadrajini ayarlamak icin cok gec degil cok dikkat etmeden kestim. kadrajin sagına donukken kafam, sagda oturan kameralı şahısa bakarken benim cekilmis bi resmim. kizgin goz degil aslinda saga bakan goz, ama damarlar falan orjinal kendimden :) sadece biraz ustune layerli oynadim, damarlar hos duruyodu

bocek resminin bi makro amaci yoktu, makro olan versyonu da var, gun batimi rengi ve diger karartilarla tezat bi siluet olarak kompozisyonu hosuma gittigi icin cekmistim
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...