Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Turkcell'in Atatürk korkusu

HaciYatmaz

Öne çıkan mesajlar

yeri bura değil heralde ama

Turkcell'in Atatürk korkusu

28-10-2008 12:29
Turkcell "Bazı müşterilerimizi karşımıza alamayız" diyerek filme sponsor olmadı.

Vatan Gazetesi Yazarı Ercan İnal Turkcell'in şaşırtan kararını köşesine taşıdı:

Turkcell neden Mustafa filmine sponsor olamadı?

Bu yıl, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 70’inci ölüm yıldönümü. Bugüne kadar Atatürk ile ilgili yapılmış film ya da belgesellerde, hep kahraman bir lider gösterildi. Atatürk yüceleştirilirken, insan yönünü toplum olarak atladık. Türk şairi, edebiyatçısı, romancısı da atladı.

Can Dündar’ın ‘Mustafa’ filmi işte böyle bir boşluktan çıktı. O yüzden de adı Atatürk değil, Mustafa oldu.

Dündar, “Mustafa” projesine start verdiğinde filmine sponsor arayışına girdi.

Turkcell, sponsorluk teklifine olumlu yanıt verdi. Can Dündar ile Turkcell yetkilileri arasında toplantılar yapıldı ve el sıkışıldı. Edindiğim bilgilere göre Turkcell bu projeye yaklaşık 350 bin euroluk bir destek vermeyi kabul etti.

Ancak film bittikten sonra ilginç bir gelişme yaşandı.

Turkcell’in CEO’su Süreyya Ciliv, filmin bir kopyasını istedi.

“Sponsoru olduğumuz filmi izlemek istiyoruz. Bu konuda yönetimdeki diğer arkadaşlarımızın da görüşünü almak istiyorum” dedi.

Filmin bir kopyası Turkcell’e gönderildi. Turkcell üst yönetimi filmi izledi.

Filmi izlendikten sonra ani bir kararla Turkcell filme sponsor olmaktan vazgeçti.

Can Dündar’a sponsorluktan çekilme nedenine dair herhangi bir açıklama yapılmadı.

Ancak Turkcell yönetiminde filmi izledikten sonra ortaya çıkan ve sponsorluktan da geri adım atılmasına neden olan görüş şuydu: “Bizim Turkcell olarak toplumun her kesiminden müşterimiz var. Böyle bir filme sponsor olarak müşterilerimizin bir kısmını karşımıza alma riskini üstlenemeyiz.”

İnsanın inanası gelmiyor ama ne yazık ki Turkcell ve Mustafa filminin yöneticileri arasında iplerin kopmasına, Turkcell yönetiminde ortaya çıkan bu görüş neden oldu.

Filmin senaristi ve yönetmeni de olan Can Dündar, Turkcell’in son saniye golü ile zor duruma düşmüştü. Neyse ki devreye Sabancı Holding girdi. Can Dündar ile görüşen Güler Sabancı, Mustafa filmine, Holding olarak sponsor olmayı kabul etti. Yine edindiğim bilgilere göre Sabancı Holding’in filme sponsorluk katkısı yaklaşık 300 bin euro civarında olacak.

Yarın vizyona girecek Mustafa filmini görmek için, umuyorum ki milyonlarca Türk izleyici sinema salonlarına koşacak ve yine umuyorum ki Mustafa filmi, Sabancı Hloding’in katkıları ile bir Recep İvedik’ten daha fazla seyirci toplayacak.

http://www.haberinyeri.net/Guncel/Turkcell%27in-Ataturk-korkusu_35714.html

tel acıp düm düz gitmeyi düşünmedim değil.
bilmiyorum belki yaparım
Sosyal ağlarda paylaş

HaciYatmaz said:
...
Filmin bir kopyası Turkcell'e gönderildi. Turkcell üst yönetimi filmi izledi.

Filmi izlendikten sonra ani bir kararla Turkcell filme sponsor olmaktan vazgeçti.

Can Dündar'a sponsorluktan çekilme nedenine dair herhangi bir açıklama yapılmadı.

Ancak Turkcell yönetiminde filmi izledikten sonra ortaya çıkan ve sponsorluktan da geri adım atılmasına neden olan görüş şuydu: "Bizim Turkcell olarak toplumun her kesiminden müşterimiz var. Böyle bir filme sponsor olarak müşterilerimizin bir kısmını karşımıza alma riskini üstlenemeyiz."
...

HER! ŞEY! PARA! İÇİN!!!
HER! ŞEY! PARA! İÇİN!!!
HER! ŞEY! PARA! İÇİN!!!

bilimum küfürü ediyorum şu an turkcell'e. sırf bu yüzden tanıdıklarımı turkcell'den çevirtirim ben.
Sosyal ağlarda paylaş

HaciYatmaz said:

Bu yıl, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 70’inci ölüm yıldönümü. Bugüne kadar Atatürk ile ilgili yapılmış film ya da belgesellerde, hep kahraman bir lider gösterildi. Atatürk yüceleştirilirken, insan yönünü toplum olarak atladık. Türk şairi, edebiyatçısı, romancısı da atladı.

HMMMM aceba Ataturkun insan olarka gsterilmesinden rahatsiz olacaklari yane mesela asiri sagci fikirlerden orkmus olaiblirler mi? Kurtleri koruyorlar diye ciglik atmadan
Sosyal ağlarda paylaş

asinanyavuz said:
olur mu "Turkcelle konuşmanın en ucuz yolu Turkcell'de!".

bi reklamcı arkadaş bu sloganın mantığını anlatabilir mi ya?

yani başka operatörlerden turkcelli arayınca daha çok ödüyosun Tuekcell > Turkcell aramkatan bunu nesini anlamadın anlamadım iqum 13 bn bile anladım
Sosyal ağlarda paylaş

Yavuz Semerci yazmış, Gazeteport

said:
Turkcell, Mustafa filmine neden sponsor olmadı?

YAVUZ SEMERCİ/GAZETEPORT

Gazeteci Can Dündar müthiş bir iş başardı. Atatürk'ün insani yönlerini de tartışmaya açtı. Genelkurmay arşivlerinden yararlanarak hazırlanan Mustafa filmini herkese tavsiye ederim. Ama bu yazının konusu filmin içeriği değil. Filmin sponsorları bulunurken yaşanan bazı sıkıntıların Turkcell aleyhine bir kampanyaya dönüştürülmesi... Ve bu zorlama kavgayı besleyen olgu ise Doğan-Çukurova kavgası...
Bugün Ertuğrul Özkök'ün yazısında yer alan bir cümle Doğan'ın bazı yöneticilerinin bel altı vuruşlardan pek vazgeçmeyeceğinin bir göstergesi.
Özkök diyor ki; "Turkcell'in "Atatürk filmine sponsor olmaktan vazgeçtiği" haberini okuduğum zaman çok şaşırdım. Şaşırdım ve endişelendim. Endişelendim ve kendi kendime sordum: Cumhuriyetimizin 85'inci yılını kutladığımız şu günlerde ülkemize neler oluyor? Nereye gidiyoruz?"
Özkök'e göre, Turkcell'in bu filme sponsor olmaktan vazgeçmesi bir devlet mahalle baskısı. Bu baskı (hükümet korkusu) Turkcell gibi dev bir kuruluşu sponsor olmaktan vazgeçiriyormuş...

Özkök olayların nasıl geliştiğini kimden dinledi bilmiyorum. Ama Doğan Grubu'nun bir taşla iki kuş (düşman) vurmaya çalıştığı anlaşılıyor. Ve bu konudaki becerilerine de şapka çıkarıyorum!
Düzenli okurlarım biliyordur ama tekrarlayayım: Turkcell neredeyse 3 yıldır Doğan Grubu yayın organlarına (özellikle gazetelerine) tek kuruluşluk ilan vermiyor. Turkcell Türkiye'nin en büyük ilan vereni ve yılda yanılmıyorsam 100 milyon dolarlık bir bütçeleri var. (2008 ve 2009 da bu liderlik Türk Telekom'a geçebilir) Bu grubun Turkcell ilan gelirlerinden kayıplarının son iki yılda 50 milyon doları geçtiğini tahmin ediyorum.

İlanların kesilmesinin arkasında, Mehmet Emin Karamehmet var. Hürriyet gazetesi, 2001 yıllarında Karamehmet'in sahibi olduğu Çukurova Grubu'nun batmasına yönelik haberler yaptı. O haberler sırasında yine de Turkcell ilanlarını almayı başardı. Birkaç yıl önce Doğan Grubu ilan tarifelerini yükselti. Çukurova Grubu itiraz etti ve konu Mehmet Emin Karamehmet'e gitti. O da "İlanları kesin ve bir daha ilan vermeyin" dedi.
Vatan Gazetesi'de Doğan Grubu'na resmen geçince, Turkcell ilanlarını kaybetti. (İlan vermemek doğru mu değil mi ayrı bir tartışma konusu. Burada bir durum tespiti yapıyorum.) İlan olmayınca, Çukurova ile Doğan arasındaki kavga kesilmedi. Zaman zaman şiddetini artırarak sürüyor.
Bugüne gelirsek...
Can Dündar projeyi ilk kez Turkcell'e götürüyor. Mustafa filminin ana detayları Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv'in olduğu bir toplantıda anlatılıyor. Ekip çok heyecanlanıyor ve bu filme destek kararı alınıyor. Duyumlarıma göre Dündar'a çalışmalara başlaması için bir ödeme de yapılıyor. Ardından Dündar çalışmalara başlıyor. Anladığım kadarıyla Mustafa filmine destek verilebilmesi için Yönetim Kurulu'nun onayı gerekiyor. Ama bu onay geçmiyor. Öğrendiğime göre, şirketin yönetim kurulu üyesi Bülent Ergin, "Doğan Grubu'nun maaşlı bir elemanına destek vermemiz mümkün değil. Konuştuğunuz bütçe çok küçük. Sayın Dündar'a tavsiye edin, projeye Aydın Doğan sponsor olsun" diyor. (Bu ifadenin teyit edilmemiş bir bilgi olduğunu hatırlatmalıyım.)
Dündar'a projeye olan destekten vazgeçildiğini söylemek ise Turkcell yönetimine kalıyor. Ve bunun nasıl ifade edildiğini bilmiyorum. Çok da önemli değil. Çünkü Dündar'ın artık ağzı ile kuş tutsa destek alamayacağı anlaşılıyor. Edindiğim bilgiye göre yapılan ödeme geri de alınmıyor. (Dündar'ın bu konuya açıklık getireceğine eminim. İade etmemesi de ticari temayüllere uygun aslına bakarsanız.) Bir başka önemli nokta da Turkcell sponsorluktan vazgeçerken, filmi dahi görmüyor...
Dündar daha sonra dağıtıcı firmanın da desteğiyle filmi, tüm emeğini koyarak tamamlıyor. Ardından Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı'ya gidiyor. Kahve sohbetinde projeyi anlatıyor ve sponsor olup olamayacaklarını soruyor. Güler Sabancı'da prensip olarak kabul ediyor. Ancak filmi izlemeye danışmanlarını yolluyor ve onlardan gelen rapor neticesinde Dündar'a (rakam açıklanmıyor ama edindiğim bilgiye göre 200 bin euroluk) bir sponsorluk ödemesi yapılıyor.
Tekrar bugüne dönersek...
Olay ilk kez Turkcell reklamlarını alamayan Vatan gazetesinde yayınlanıyor. Konu "Turkcell hükümetten korktu ve projeyi desteklemekten vazgeçti" şeklinde sunuluyor. Recep İvedik'e Turkcell tarafından verilen destek hatırlatarak, "bu ülkenin kurucusundan 3 kuruşu esirgediniz" diyerek okur tahrik ediliyor.
Sonra aynı tarz haberler Hürriyet'te yayınlanıyor. Ve Ertuğrul Özkök bunu "hükümet baskısına" bağlıyor.
Burada sorulması gereken soru şu: Eğer bu yaklaşım doğru ise Sabancı Grubu hükümet baskısına aldırmıyor ve korkmuyor...
Anladığımız kadarıyla Doğan Grubu, bu olayı hükümeti eleştirmek için kullanırken, Turkcell kullanıcılarına da "Atatürk'ü bile desteklemeyen bir operatörden hizmet alıyorsunuz" mesajı vererek, rakibini yıpratmaya çalışıyor.
Dündar'ın bu kadar başarılı bir çalışmasının, Çukurova nefretine kurban edilmesi gerçekten çok yazık.
Sosyal ağlarda paylaş

Barbekü said:
asinanyavuz said:
olur mu "Turkcelle konuşmanın en ucuz yolu Turkcell'de!".

bi reklamcı arkadaş bu sloganın mantığını anlatabilir mi ya?

yani başka operatörlerden turkcelli arayınca daha çok ödüyosun Tuekcell > Turkcell aramkatan bunu nesini anlamadın anlamadım iqum 13 bn bile anladım

Ne bu ayar verme çabası =) ben de o arkadaş gibi tabiki ne demek istediğini anladım ama bi yandan yarıldım.Tabiki kendi operatöründen birini aramak en ucuz olucak yani bu turkcell turkcelldir demek gibi birşey.Adamların bunu avantaj olarak sunması aşırı komik bişi.
Sosyal ağlarda paylaş

Turkcell açıklama yapmış, oldukça da politik bir açıklama olmuş ama eninde sonunda yavuz semerci'nin yazdıklarıyla uyuşuyor biraz.

Tabi büyük ihtimalle hiçbirimiz bilemeyeceğiz bu olay turkcell in bir ayıbı olarak mı yoksa doğan grubunun karalama kampanyası olarak mı kabul edilmeli; yine de iki tarafa da güvenmemek gerek bence.

http://www.turkcell.com.tr/yardim/duyurular/kamuoyunaduyuru

said:
Bazı yayın organlarında Turkcell’in ‘Mustafa’ filmine sponsor olmamasıyla ilgili çıkan haberler gerçeği yansıtmamakta ve kamuoyunu yanlış yönlendirmektedir.

Ülkemizin kurtarıcısı, Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk’ün dünya tarihinin en önemli liderlerinden biri olduğunu, hem yurt içinde hem de yurt dışında tanıtacak projeler bizi heyecanlandırdığından ‘Mustafa’ filminin sponsorluk önerisini değerlendirdik.

Çalışmalarına saygı duyduğumuz proje yapımcısıyla yaptığımız ön görüşmelerde, filmin beklentimiz yönünde Atatürk’ün liderliğini, dehasını ve kahramanlığını dünyaya tanıtmaktan çok, Atatürk’ün özel hayatına odaklanan bir film olduğunu görünce projede yer almayı tercih etmedik.

Gelecekte de, Ulu Önder Atatürk’ü dünyaya tanıtacak ve tarihin en önemli liderlerinden biri olduğunu vurgulayacak projeleri desteklemekten gurur duyacağız.

Kalbi Türkiye’ye hizmet için atan Turkcell ailesi olarak ülkemiz için çalışmaya devam edeceğiz.

Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...