Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Gözleri olmayan Ressam: Eşref Armağan

asinanyavuz

Öne çıkan mesajlar

BonePART said:
Law said:
Bence bu adam resim yapmıyor, yani görmediği birşeyi çizemez bir insan. Ama çiziyor işte derseniz onun adı ezberlemek olur yani oturup anlatmışlar buna işin tekniğini, zamanla ilerletip resim yapmaya başlamış. Teknik olarak yaptığı şey resim evet ama içerik olarak resimmi o ayrı. Papağanda sesleri taklit eder konuşamaz.

Ama yinede azimli bir insan olarak bravo diyelim.

Tabe zaten lan. Harvarli profosorde bi sey olmadigini biliyoda odenek ayrlmis bi gidelim gezelim floransadir turkiyedir diyo.

Ulan bazi insan var her bi seyi bildigini saniyo. Adam harvardda profosor diyo ki biz mumkun olmadigini saniyorduk yapilamaz saniyorduk diyor sen butda gelmisin adamin sanatsal yonunu elestiriyosun. nedir olay hoca anamadim?

Ben asla benimki doğru diye, ben biliyorum diye bir ithamda bulunmadım. Evet kendi "sınırlı" bilgi dağarcığımla bir yorum yapdım. Ve kendimce algılamaya çalışdım. Ve evet kaçırdığım nokta meğerse görmeyen bir adamın resim yapabilmesiymiş. Bunu kaçırmamın sebebide zaten harvardlı bir profesor olmamam.

Sanatsal yönünü eleştirmedim sadece resim yapmayı öğrenmiş olabilir diye düşündüm, çünkü adam görmediği bir şeyi resmederken kendisine tarif edildiği kadar onu aktarabilir, bundan dolayı yaptığı resimler doğal olarak ortaokul çocuğu resmi gibi oluyor dedim. Nesneleri sembolik biçimlerle ifade ediyor çünkü. Elbette doğal olarak böyle oluyor.

Ama işim içine perspektif gibi kavramlar girince evet orda yanıldım. Elbette harvardlı Prof. benden iyi bilecek.

Yani kısaca gaza gelmene gerek yok Bonepart :), üslubunada dikkat edersen sevinirim (evet bu bir rica, gözdağı vermek değil).
Sosyal ağlarda paylaş

bugün uyanmaya çalışırken, yatakta aklıma geldi. gözlerimi açmamışım henüz. aklımda hayal etmeye çalıştım binanın şeklini elimle yokladığımı düşünerek, hemen hemen oluşturabildim şekli. sonra düşündüm perspektifi nasıl oluşturabilirim bu halde. sonra tahayyül edemedim kavramı gözlerimle görmeden, ancak önceden gördüklerime dayanarak, onları hatırlayarak bir şekil oluşturabildim. tekrar düşündüm ömründe hiç görmemiş bir insanın bu kavramı anlayabilmesi bir yana, artık yön gösterilmeden kendi başına doğru olarak resimleyebilecek kadar spontane bir şekilde kullanabilmesinin ne denli akıl almaz bir olay olduğunu bir kere daha.
Sosyal ağlarda paylaş

cidden söylenildiği gibi doğuştan görme özürlüyse çalışmalarına bakıldıkça şu ana kadar bize gösterilen , okutulan visual perception pshchology teorisini alt üst ediyor Eşref bey.

ayrıca düşündükçe içinden çıkamadım. Takım elbiseli insanlar , yılan kuyruklu felhunterlar falan.
hadi soyut resim tamam da.ne yapıyor anlamadım tam olarak.
aklıma sadece dokunarak kafasında görselleştirip tasarlayabileceği geliyor.

ama buradan çıkaracağımız en önemli sonuçta cüce nin dediği gibi visual perception pshchology nin alt üst olması.

bakalım ne açıklama yapıcaklar , çok merak ediyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Law said:
Bence bu adam resim yapmıyor, yani görmediği birşeyi çizemez bir insan. Ama çiziyor işte derseniz onun adı ezberlemek olur yani oturup anlatmışlar buna işin tekniğini, zamanla ilerletip resim yapmaya başlamış. Teknik olarak yaptığı şey resim evet ama içerik olarak resimmi o ayrı. Papağanda sesleri taklit eder konuşamaz.

Ama yinede azimli bir insan olarak bravo diyelim.

Ben asla benimki doğru diye, ben biliyorum diye bir ithamda bulunmadım. Evet kendi "sınırlı" bilgi dağarcığımla bir yorum yapdım. Ve kendimce algılamaya çalışdım. Ve evet kaçırdığım nokta meğerse görmeyen bir adamın resim yapabilmesiymiş. Bunu kaçırmamın sebebide zaten harvardlı bir profesor olmamam.

Yani kısaca gaza gelmene gerek yok Bonepart :), üslubunada dikkat edersen sevinirim (evet bu bir rica, gözdağı vermek değil).

Thread başlığı "GÖZLERİ OLMAYAN RESSAM", linkte verilen videoda da bas bas bağrılıyor adamın gör(e)mediği.

Kaçırdığın bir nokta değil yani, bütün olay. Ve kaçırmamak için de Harvard'dan Ph.D almış olmana gerek yok.

Hoş, kaçırmış gibi bir halin yok çünkü kaçırılacak bir tarafı yok olayın, doğuştan kör olan birisinin resim yapması senin için yeterince ilgi çekici değilmiş ve bu konuda diğer insanlardan çok daha farklı görüşlere sahipmişsin tandansları estirmişsin daha ziyade.

Hiç gerek yok böyle şeylere.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...