Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Neden Sosyalizm - Albert Einstein

calimero

Öne çıkan mesajlar

neyse jade, böyle boş safsatalarla yorma bence insanları. öyle ya da böyle dünya genelinde çok büyük kitlesi bulunan bir ideolojiyi -bu kadar basitçe- küçümsemenin bir anlamı yok.

birisi de çıksa, "kapitalizmi savunanlar velettir" dese ne diyeceksin? "ayna" mı? gerek yok yani.. şu anda asıl senin yaptığın ergen çocuk sendromu. samimi davranıyorum, eleştiri olarak alabilirsin..

bu topic kazan misali kaynar gider, tartışmaya girmekten öte bazı hatalara parmak basmak istedi canım =)
Sosyal ağlarda paylaş

kapitalizmi savunanlar velettir lafını dinlemem, "dünyanın düz değil de yuvarlak olduğunu savunanlar velettir" lafını dinlemeyeceğim gibi :)

bu arada komünizm belki 30 sene önce tartışılıyordu, fakat şu anda tartışılmıyor. aynı örnekten gidiyorum, dünyanın düzlüğü çook daha uzun süre doğru diye kabul edildi, ama yok artık öyle birşey.

sosyalizm ile komünizm i karıştırmayın. sosyalizm de saçma ya bana göre, ama onu "%100 saçmalık çöp" diye klaslandırmam. komünizm çok spesifik birşey.

sosyal demokratlık ise benim savunduğum şey zaten :)
Sosyal ağlarda paylaş

Hala sadece komunizm tartışılsa garip olurdu zaten, komunizm değil postkomunizm tartışılıyor bir nevi.

said:
http://scholar.google.com.tr/scholar?as_q=communism&num=10&btnG=Search+Scholar&as_epq=&as_oq=&as_eq=&as_occt=any&as_sauthors=&as_publication=&as_ylo=2007&as_yhi=2008&as_allsubj=all&hl=en&lr=

Komunizmin getirisi belki işleyen bir sistem olarak değil ama ilk çıktığı zamanda ona antitez olan sistemlerin en çarpık yönlerin sivri bir kontrast ile ortaya koymasından ileri geliyor olabilir. "Bu çağda gomunist mi olurmuş" gibi basit argümanlarla politik felsefe yapmak mümkün değil. Zaten komunizm asla bir yönetim şekli olarak vücut bulmadı, çeşitli yönetim şekillerinin esinlendiği bir felsefe oldu. Zamanla yontulup sosyalizm ve daha sonra sosyal devlet anlayışını doğurdu. Aynı şekilde ortaçağ ve roma devletinin emperyalizm anlayışının yontulup kapitalizme kadar gelmesi gibi.

Sosyal devlet anlayışı bir sentezdir ve sentez için bir araç gerekli. Sosyal devlet anlayışını benimseyip de komunizme ya da en azından sosyalizme gereksiz demek, teknolojiyi sevip fizik ve matematik çok gereksiz demek gibi bir yanılgı bence.
Sosyal ağlarda paylaş

sosyalizme çöp demem derken bahsettiğim şey de oydu zaten. sosyal demokratlık için kapitalizm de gerekiyor sosyalizm de.

bugün laissez-faire olsun demek ne kadar gereksizse, komünizm olsun demek de o kadar gereksiz.

ama bu ekstremlerin altında yatan düşünceler olan sosyalizm de kapitalizm de gerekli (senin dediğin gibi politik tartışma için).

sosyalizme kapitalizmden daha sert yaklaşmamın sebebi averaj bir insan (en azından gördüğüm kadarıyla) sosyalizm denince aklına hemen orak çekiç kırmızı geliyor olması :)
Sosyal ağlarda paylaş

bi de benim anlamadıgım konu neden sosyalizm denilince karsıt düşüncedekiler hemen komünistlere gidiyor laflar. hayır bunu aynı gören mantık ile tartısmak basından başarısızlık yani.ha olay ben patronum sonuna kadar sömürürüm işçininde eline veririm bi kaç kurus sonra da gider son model arabamla hava basarım , sosyalizm işime gelmez herşeyin iyisi sadece bende olucak mantıgıysa zaten yaşamasın boyle düşünen bir kişilik. kaldı ki doğarken fazladan kıcında ya da başka bi yerinde uzvun mu vardı ki kendini elit tabakadan görüyorsun (misal bu söylemi devam ettiren sahıs için)
Sosyal ağlarda paylaş

MrMarvelous said:
Sosyalim komünizm falan teoride iyi yönetim biçimleri. kağıt üstünde güzel sadece.

"Sosyalizm Komunizm falan" kalıbını kullandığın için bir daha bu ve benzeri threadlerde asla ciddiye alınmayacaksın.

Düşüncelerin ve fikirlerin artık bir değer taşıyamaz.

Geri dönüşü olmayan bir hata yaptın, geçmiş olsun, her türlü tartışman yeldeğirmenlerini kovalamakla denk bir kaliteye sahip artık.

ENJOY!
Sosyal ağlarda paylaş

Birileri hep çalışıp bellir bir maaş veya para alacak ki, başkaları bunların ürettiklerini satsın.
Birileri hep az alacak ki, diğerlerine çok para kalsın.

Bu iki cümlenin sağında mı solundamı olucağınızıysa siz tayin edersiniz.

kapitalizm varken gerisi yalandır. teşekkürler.
Sosyal ağlarda paylaş

Letsgetthesunshine said:

Evet yine haklısın dünyanın çogu yerinde işçiler refah içinde yaşıyor en az diğerleri kadar canının istediğini yapabiliyorlar. Ya boşversene patronun kafa yorgunlugunu. Eli nasır olup ayakları ağrırken ailesini nasıl geçindiricem diye kafasını kendi kendine siken işçi napsın.Peygamber olması lazım dimi off ya =)

Hahaha böyle bir savunma olamaz. O hor gördüğün patron dediğin adam güvence ve ekmek sağlıyor çalışan sınıfa. Koç ailesi bugün bütün holdingi kapatırsa ne olur? Batar mı? Hiçte bile. Sadece onbinlerce insan aç ve işsiz kalır. Şimdiye kadar kazandıkları torununun torununun torununun torununa mültimilyarder hayatı yaşatmaya yeter. Öyleyse hala neden işletiyolar bu fabrikaları şirketleri vs.? Çalışan insanlar aç kalmasın diye. Çok ütopik ve basitleştirilmiş bir örnek oldu ama anladın sen.

Kimse işçiyi zorla şantiyeye alıp elleri nasır olana kadar çalıştırmıyor. Veriyor iş ilanını "ben şu işte çalışacak adam arıyorum ayda şu kadar veririm" diye. Oraya çalışmaya sen gidiyorsun. Madem zoruna gidecek koşullar, imza atma o kontrata. Adamın ekmeğini yiyip "bik bik bik" ötmekte ayıptır yani. Zoruna gidiyorsa ideolojin uğuruna fırala patronu bağır çağır ayrıl işten. Ama yemez di mi? açlıktan 2 ayda ölürsün di mi...

düzen böyle kardeşim. en başından beri böyleydi. büyük olan küçük olanı yer, iyi olan kazanır. Yok herkesin eşitliği gibi bir şey, hayal sadece.
Sosyal ağlarda paylaş

vivavale said:
Bone said:
ha bi de sosyalizm = komunizm değil. birçok kişi sosyalizm'i komunizm'le tamamen aynıymış gibi ele almış.
İngiltere vardı mesela ilk aklıma gelen, sosyalist olarak.
İngilizce konuşulan diğer ülke ABD'de kapitalizm kullanılması pek şaşırtıcı değil, direk burjuva ve işadamları tarafından kurulmuş ABD...

kesinlikle.karl marx ingilterelidir.düşünceleri ingilterede can bulamamıştır.ayrıca ozaman ki ingiliz yönetimi marx ın düşüncelerini görünce işçi haklarını arttırmış,işçi refahınıda sağlamıştır.böylece ingiltere de marx ın düşünceleri yükselmeden atlatılmıştır.fakat rusya için aynı şey olmamıştır.

edit:marx almandır.yanlış bilgi için özür dilerim.
Sosyal ağlarda paylaş

MrMarvelous said:

Hahaha böyle bir savunma olamaz. O hor gördüğün patron dediğin adam güvence ve ekmek sağlıyor çalışan sınıfa. Koç ailesi bugün bütün holdingi kapatırsa ne olur? Batar mı? Hiçte bile. Sadece onbinlerce insan aç ve işsiz kalır. Şimdiye kadar kazandıkları torununun torununun torununun torununa mültimilyarder hayatı yaşatmaya yeter. Öyleyse hala neden işletiyolar bu fabrikaları şirketleri vs.? Çalışan insanlar aç kalmasın diye. Çok ütopik ve basitleştirilmiş bir örnek oldu ama anladın sen.

Kimse işçiyi zorla şantiyeye alıp elleri nasır olana kadar çalıştırmıyor. Veriyor iş ilanını "ben şu işte çalışacak adam arıyorum ayda şu kadar veririm" diye. Oraya çalışmaya sen gidiyorsun. Madem zoruna gidecek koşullar, imza atma o kontrata. Adamın ekmeğini yiyip "bik bik bik" ötmekte ayıptır yani. Zoruna gidiyorsa ideolojin uğuruna fırala patronu bağır çağır ayrıl işten. Ama yemez di mi? açlıktan 2 ayda ölürsün di mi...

düzen böyle kardeşim. en başından beri böyleydi. büyük olan küçük olanı yer, iyi olan kazanır. Yok herkesin eşitliği gibi bir şey, hayal sadece.

İyi güzel diyorsun da o patron olmazsa başka biri onun yerine o koltuga oturur.

Artı Koç holding o bölümü yine senin gidiş yolunla bakarsak istihdamdan cok kendi kar marjını ve ekonomideki pazar payını arttırmak için açar. Sonucta yan sanayi kollarından herhangi birini alıcak olan bir işletmeye artı olarak yeni ürününü takdim eder ve ona gore satıs anlasmaları imzalar.

Ben de ekonomi okuyorum kapitalistliği her gün işleyen bir insan olarak sistem yanlıs değil ama soylemin yanlıs. Beni bu konuda yanlıs anlama komünizmle hiçbir yere varılmaz ama sosyalizm olmadan da zengin olamazsın.Zaten ikisi de aynı sey değildir karıstırmayalım.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...