Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Diyanetten " mp3 indirmek günah " fetvası..

münazara

Öne çıkan mesajlar

yazıyı okumadım,yorumlarıda okumadım,günah mı bilmem de yasak olduğu doğru,aslında din'e göre bakarsan günah olması mantıklı,çünkü mp3 hırsızlığa giriyo bi şekilde,emekleri çalıyosun (yasal olmayandan bahsediyorum;hepimizin indirdiği limewire,bearshare tarzı) e doal olarak hırsızlıkta günah yani
Sosyal ağlarda paylaş

Sacros said:
diyanet din ilmini yaymayı, doğru öğretmeyi bırakmış, insanların ticari değer yargılarıyla oynuyor, öyle mi? hadi ya?

mp3 indirmek günah mıdır? eğer bunu tartışmaya açabiliyorsak ben de din ilminin gerizekalı insanlar tarafından anlatılması günahtır derim, birilerine hakaret etmiş olurum, gocunur birileri değil mi? anladınız siz.

Diyanetin gorevi dini sorulara cevap vermek, gerektiginde ictihat olusturmaktir. Boyle birsey yayinlanmasi cok dogal. Daha once de yazilmis, bir gazeteci sormustur, diyanet de cevaplamistir. Yani diyanet isini yapmis burada da. Ticari yargi dedigin korsan mi oluyor? Korsanci misin?

Ona bakarsan islam dininde faiz yasak mesela. ISLAM ilmini yaymayi birakmis ticari deger yargilari ile mi oynuyor? Yapmayin. Adamlar isini yapiyor.

Vatikan'a da sorabilirsin. Eger (bilmedigim icin diyorum) hristiyanlikta da kul hakki kavrami varsa, paralel cevap vereceklerine eminim. Simariklik degil bu, IS.

O gerizekali dediklerin en az 4 yil ilahiyat onun ustune bilmem kac yil arastirma, hatta bir kismi doktora ve ustu akademik kariyere sahipler. Din konusunda senin bilgin ne ki gerizekali deme hakkini kendinde gordun? Sahsen alakam olmamasina ragmen, herseyi biliyorum tiplerine girilmesinden hoslanmadigim icin ben gocunurum.

Ilmi niteliklerini siralarsan, diyanete alinman icin sahsen ugrasirim da. Hani millet "gerizekali"lardan kurtulsun o acidan.

Ayrica korsan bir urun oldugunu bile bile almak da suc. Adami besle besle, korsana tesvik et. Sonra benim yaptigim suc degil ki adamin yaptigi suc de. Yok oyle bi dalga.

Kuyruguna dokunulanlar diyanete camur atmaktan vazgecip, yaptiklarinin yanlis oldugunun bilincinde hareket etseler en azindan.
Sosyal ağlarda paylaş

Bone said:

Ama RIAA gibiler sağolsun, öyle tuhaf şeyler çıkardı ki (yukadaki Downloading MP3 is communism parodisi de buna göndermedir), insanlar "e MP3 yasaksa, MP3 çalarlar neden legal?" diye sorar oldu. MP3 formatını bile "yasak format" gibi lanse ettiler...

(bu Forgiver'a da cevap olsun)

Mp3 Files: I Want To Believe
Sosyal ağlarda paylaş

Çok saçma mesajlar gördüm hepsini okumadan geldim sonuna. Biri diyor yok niye mp3 demiş sıkıştırılmamış olsa günah olmayacakmı , yok başka format olsa vs.

Sİz bir kitabı nasıl okuyorsunuz ? Kitabı okurken anlattığı ana fikiri anlamaya çalışmadan aklınızdan sadece heceleri geçirip sonra siliyormusunuz ? Yazıyı biraz okuyup ana fikri alan kişi şu yukarıda yazdığım gibi yorumları yapmaz.

Ana fikir kul hakkı. Mp3 lisanssız olarak indirmek zaten normalde suç , sebep ? çünkü başkasının malı , karşılığında para vermeniz gereken bir ürün. Ürün dediğin illa elle tutulur olmak zorunda değil. Yani bu da hırsızlık oluyor.

Sonucunda hırsızlığın veya kul hakkı yemenin günah olmadığını tahmin edemeyecek kimse yok heralde. Söylediği doğru kısaca. Ha bunu isteyen takar isteyen takmaz. Ama bunun yanlış birşey olduğunu belirtmesinin nesi kötü onu anlayamadım.

not: Yahu sinemalarda BSA nın damı hiç reklamını seyretmediniz. Adamlar bağrıyor bu da hırsızlıktır diye.
Sosyal ağlarda paylaş

legal ya da illegalliği ile değil , dine uygun olup olmamasıyla ilgili açıklama yapar diyanet .

takmıyosanız , müslüman değilseniz size ne .

he bi de diyanet dediğiniz kurumun fetvalarını sadece türkiye değil dünyadan da büyük bir yelpaze takip ediyor . çok sağlam , provakatör ve yapmacık olmayan , gerçekten de din alanında uzman bir kadroları var.e hal böyleyken yaşar nuri , nihat hatipoğlu ve zekeriya beyaz'dan ziyade insanların diyanet'İn açıklamalarını takip etmesi en doğrusu ve mantıklısı oluyor .

yani kimilerinize göre komik olan kurum , dünyadaki dolu müslüman için bilgi kaynağı .
Sosyal ağlarda paylaş

asinanyavuz said:
...diyanet isini yapmis burada da. Ticari yargi dedigin korsan mi oluyor? Korsanci misin?

Ona bakarsan islam dininde faiz yasak mesela. ISLAM ilmini yaymayi birakmis ticari deger yargilari ile mi oynuyor? Yapmayin. Adamlar isini yapiyor.

Sahsen alakam olmamasina ragmen, herseyi biliyorum tiplerine girilmesinden hoslanmadigim icin ben gocunurum.

Ayrica korsan bir urun oldugunu bile bile almak da suc. Adami besle besle, korsana tesvik et. Sonra benim yaptigim suc degil ki adamin yaptigi suc de. Yok oyle bi dalga.

Yanlış anlamışsın, gocunmuşsun gayet doğal.
Ticari değer yargısından kastım korsana özgürlük değil, önce bunu bil, için rahat etsin.
Diyanet gibi bir makamın, yönlendirme amaçlı böyle çalışmalar yapması benim huzurumu bozuyor, bu yönlendirmeyi başka kurumlarla da yapabilirsin(okul öncesi aile eğitimi, ilk ve orta öğretimde), ama yapamıyorsun ki adamlar dini duyguları alet ediyorlar işin içine.
Korsan ürünler hakkındaki kişisel fikrime gelince, gerekirse alırım. Gerekmedikçe gider orjinalini alırım. Gerekirse ne demek? Fahiş fiyata satıldığını düşündüğüm, zaten göbeklenmiş adamların başında durduğu şirketlerin mallarını gidip almam, önce bi düşünürüm, daha kalitelisi daha ucuza var mı diye araştırırım. Gider onu alırım. Burda kendi ekonomik durumumu güvenceye almam istemem, korsana iştirak ve korsanı teşvikse bundan gocunacak insanlar sen ve senin gibi düşünenler değil o göbeklerini kaşıyan amcamlar olsunlar lütfen.
Sosyal ağlarda paylaş

Korsan müzik olayına şiddetle karşı çıkan arkadaşlar için tek sorum şu , piyasanın fiyat koşullarını tamamen özgürce belirleme özgürlüğü var mıdır?
Bana göre yoktur , şu an ki haliyle orjinal müzik ürünleri pahalıdır , bu pahalalık geçtiğimiz yıllarda plak şirketlerinin gözünü boyadığından teknolojik gelişmeye uzak kaldılar ve daha anca anca ayak uydurmaya başladılar internet olaylarına.
Sosyal ağlarda paylaş

Sorun korsan ürünlerin yasal olmaması. Yasaları kim hazırlıyor? Yasama organları. Yasama organlarını kimler yönetiyor? Belli bir kapitale sahip insanlar. Geriye doğru bakacak olursak görüyoruz ki bu yasalar hazırlanıyor, çünkü bu insanlar ceplerine giren 1 kuruşun hesabını yapıyorlar, kaybetmek istemiyorlar. Haklı mı değil mi tartışmak bana düşmez.

Benim takıldığım nokta ise, insanlara bunun yanlış olduğunu anlatmak için diyanetin fetva yoluna gitmiş olması. Para babaları ne alaka, diyanet ne alaka? Hani yüzeysel yaklaşırsak bazı arkadaşlar gibi, dinimize göre kaçak, korsan ürün kullanmayı kul hakkına tecavüz olarak yorumlayıp günah diyebiliriz. İşin daha derinine inersek insanların ayakta uyutulduğunu görürüz. Sorun bu. Hani düzen sorunlu olabilir, değiştirmek için şu anda ne yapabiliriz? Pek bir şey yapamayız. Yasalara uyacaksın diyor amcam...
Sosyal ağlarda paylaş

MP3 download olayini ozellikle Turkiye'de destekliyorum. Album satislarinin dusmasi kaliteyi arttirmada yardimci olan bir olay oluyor.

Birbirinden gereksiz unkapani piyasasi kilikli produktorlerin birbirinden amele sarkicilari meshur etme donemi gidiyor mp3 sayesinde. Cunku album cikaramiyorlar kolay kolay. Cikaranda kolay eleniyor cunku para albumden degil konserlerden geliyor. Millette konserlere secerek gidiyor. Kirlilik azaliyor.

Dunya artik degisti. Kaset, maset diye aglama donemi gecti gitti artik. Bu degisime ayak uyduramazlarsa batip gitsinler umrumda degil. Dunya piyasasida buna gore davraniyor artik. Onlar degisime ayak uydurmaya basladi. Bizimkiler hala televizyonda agliyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Sacros said:

Yanlış anlamışsın, gocunmuşsun gayet doğal.
Ticari değer yargısından kastım korsana özgürlük değil, önce bunu bil, için rahat etsin.
Diyanet gibi bir makamın, yönlendirme amaçlı böyle çalışmalar yapması benim huzurumu bozuyor, bu yönlendirmeyi başka kurumlarla da yapabilirsin(okul öncesi aile eğitimi, ilk ve orta öğretimde), ama yapamıyorsun ki adamlar dini duyguları alet ediyorlar işin içine.

Dini bi olay çünkü kul hakkı. Korsan materyalde sosyal bir olgu. Din de inananının gerek ticari gerekse sosyal hayatını bağlar. Diyanet de dinin bu görevini yerine getiriyor. Dini duyguları alet ediyor kısmına gelince, tamam da dinin gereği bu. Bu kul hakkı ve yasak işte bu kadar basit. Bu dine inanıyorsan, uyarsın, ya da günah olduğunu bilirsin ama eyleme devam edersin. Burda öyle bir manipülasyon, dini sömürü filan yok. Dini fetvalar ve içtihatlar yayınlamakla görevli bir kurumun işini yapması var. Siyaset değil bir şey değil. Adamların işi din zaten, dini duyguları alet etmek ne?

Para babalarına gelince de, para babalarıyla alakalı olmadığını düşünüyorum hala bu fetvanın. Bir gazetecinin ya da gazetenin sorusu olduğuna inancım sürüyor. Soru da cevaplanmış. Eskiden [email protected] vardı, herkes sorularına cevap filan alabiliyordu, hala var mı bilmiyorum; ama oraya da aynı şeyi sorsan aynı cevabı alırdın. Çünkü sosyal yaşamda dinin etkisi büyük, ayıramazsın bunları. Ve hala diyanetin işini yaptığını düşünmeye devam ediyorum bir paragraf yukarıdaki gibi.

Başka kurumlarla yapılmasına gelince, bence tüm kurumlarda yapılsın. Okul öncesi, ilk ve ortaöğretim de de insanların zihnine kazınsın bu. Ama diyanetin bunu söylemesinde bir mahsur görmüyorum. Çünkü ilk ve ortaöğretim çağından çıkmış milyonlarca inanan insan var. Bunlara bir şekilde bu eylemin yasal olmadığını ve hatta dinen de uygun olmadığını belirtmek gerekiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

anlatamıyorum derdimi. sorun o; dinen günah diyerek insanları caydırmak yanlış diyorum, hani sırf dinen günah olduğu için cayacak insanlar biliyorum, ondan. canım benim. haksızsın demedim. :( daha korsan ne, mp3 ne bilmeyen o kadar insan var ki bırak günah olup olmamasını lol.

hani kul hakkı diyoruz da, şimdi ortada faydalı bir şey görüyorum ben, kaçak ya da değil bir şekilde faydalanmak istiyorum bundan, misal konser veriliyor, millet bilet alıp giriyor konsere, neden? müzik dinleyebilmek içerde coşup oynayabilmek için, abicim peki dışardan o müziği beleşe duyanlar(görselini kaçırsalar ya da kaçırmasalar bile) benim hakkıma tecavüz etmiş olmuyor mu? para veriyorum yahu.

ya da atıyorum stadyumda maç oynanıyor, millet bilete para verip girmiş kul hakkı demiş, tuttuğum takım para kazansın canım benim demiş, dışardan izleyenler nolacak? günahkar mı hepsi? kulaklarını mı keselim bunların? gözlerini mi oyalım?

bu saydıklarımda yasalara aykırı bi durum yok, ama iş müzik piyasasında albümlerin internet üzerinden yayınlanmasına gelince toraman amcamlar pek bi gocunuyor, bilmem farkında mısın?
Sosyal ağlarda paylaş

ince eliyorsunuzda sık dokuyamıyorsunuz. alengirli yollardan hırsızlıgıda normal bişeymiş gibi göstermeyin. "adam zaten zengin daha cok zengin olmak istiyor kaka" gibi kurguladıgınız mantıkla herşeyi çalma hakkını kendinizde bulursunuz.

sevap günah din allah kümesine kendinizi ait hissetmiyorsanız kul hakkını yemenin basit bir tanımıda mevcut, hırsızlık.
bu konuda herhangi birşey hissetmiyorsanız zaten acıklanabilecek birşey yok.

eser sahibimi diyim artık ne diyim, parçayı yapan eleman şarkılarının ,kendi yada plak şirketinin belirledigi fiyat verilmeden alınıp dinlenmesini istemiyor.

aksini isteseydi radiohead gibi kral gibi sitesine download mp3 koyardı mesela dimi.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...