Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Diyanetten " mp3 indirmek günah " fetvası..

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
bu arada diyanet durup dururken böyle açıklamalar yapmıyor. işgüzar bir gazeteci haber sayfasını doldurmak için yada haber saatini doldurmak için gidip özelliklede ramazan ayında diyanetin kapısına dayanıp saçma sapan sorular soruyor. e onlarda cevap veriyor. hayır vermeseler bu seferde "diyanete gittik cevap vermediler" diye haber yapacaklar.
Mesaj tarihi:
sir said:
eheh sömürmek derken? sanki mp3 indirmek yasal bi hakmış gibi, veya insanın en temel ihtiyaçlarından biriymiş gibi..diyanet yahu, herhangi bi konuya dini açıdan yaklaşan ve caiz mi değil mi diye açıklama yapan komik bi kurum bu. yapsın açıklamasını, dinleyen dinlesin dinlemeyene bi yaptırım da yok zaten.

iyide neye göre yapıyor açıklamayı.mp3 konusunda bir ayet falan yok yani hangi hakla,hangi makamla yapıyor bu açıklamaları?

yani mesela der kul hakkı yemeyin bu iyi degildir ama mp3 indirmeyin,torrentta seed ypmayın bunlar diyanetin e-baskı aracı olmus.
Mesaj tarihi:
Korsan kitap sonuna kadar yasal olmalı.Çıkıp halk kitap okumuyor diyip bağırıyolar millet , bunu diyen gidipte kitap fiyatlarına bir baksın .Korsan kitapla başa çıkmak kolay ayrıca mp3 gibi değil ,mantıklı fiyatlar koyarsın orjinal kitaplara insanlarda korsan almaz.
Gene aynı şekilde popüler kültür kitapları satıp köşeyi dönmeye çalışmayan , ciddi anlamda yazar olan da belli miktar bir parayı kazandıktan sonra tüh daha az para kazandım diye düşünmemeli , kendisini insanların ne kadar okuduğunu ne kadar anlayabildiğini düşünmeli bence.
Mesaj tarihi:
kime göre mantıklı fiyat ? kimine göre 3ytl pahalı kimine göre 2 ytl pahalı. bahane uydurmayın rica ediyorum. ne demek korsan kitap yasal olmalı. nasıl insanlarsınız ya. işinize geldi mi yasalara sonuna kadar bağlı işinize gelmedi mi benim korsanım iyidir. bir kitap çıkartmak bir yazar için çok mu kolay. yıllarını veriyorlar 1 kitap için. bunun içine yayımcı giriyor, kitabı basan matbaa giriyor, reklam-tanıtım olayları giriyor. sırf 1 kitap için emeği geçen onlarca insan var. nekadar kolay geliyor korsan ı yasallaştırmak. hayır bende korsan kullanıyorum yeri geldğinde ama bugüne kadar hiç korsan kitap almadım. zaman oluyor mp3 de indiriyorum. ama ben bunların yasal olmadığının farkındayım ve doğru olmadığınıda biliyorum. günah veya değil beni çok ırgalamıyor o konularda. ben bu dünyaya bakıyorum.
Mesaj tarihi:
mani said:
vay be herkez ayrı bi prodüktör, ayrı bi yapımcı olmuş. mp3 piyasayı canlandırıyor canolar öyle değil mi ? korsan kitaplarda yasal olmalı mesela. çünkü korsanı ben alıyorsam yasaldır.

hayır korsan kullanın istiyorsanız kullanmayın diyen yok. orası sizin bileceğiniz iş. ama en azından korsanı doğru birşeymiş gibi göstermeye çalışmayın be ayıptır.

ya bu patide lafları çarpıtmak bi hastalık olmuş direk. Müzik üzerinden konuşuyoruz değil mi? müzikten bahsediyorum ozaman. "Canlı performans" "konser" denen bi kavramdan bahsediyoruz farkında mısın? kitapta var mı böyle bişey? yok. demekki yazar, kitabından kazanıcak. Müzisyen, canlı performansından kazanıcak. çünkü müzisyenin işi müzik yapmaktır ve parasını müzik yaparak kazanır. bir kere yaptığı müziği kaydedip sonra onu çoğaltıp satmak değil. tam tersi onların yaptığı müzik korsanlığıdır, müzik piyasasını alt üst etmektir. yok öyle oturduğun yerden para kazanmak.
Mesaj tarihi:
Kitap konusundaki kızgınlığım fiyatların pahalılığı yoksa tabiki korsan alınmasın.O kadar saymısın kitap giderlerini , pdf koyarsın nete ebook gider falan kalmaz.Önemli olan kişilere mi ulaşması kitabın , eğer sen bu müzik olsun , kitap olsun bunları meta olarak alırsan bunları üretenlerinde bir fabrikada çalışan işçilerden farkı kalmaz.
3-5 ytl den bahsetmişşin , 400 sayfalık felsefe kitapları 35 milyon , doğru düzgün roman çevireleri 30 milyon.Kaliteli kitap çok pahalı , düzenli kitap okuyan birinin bunları para yetiştirmesi çok zor.
Mesaj tarihi:
Xenocide said:
mani said:
vay be herkez ayrı bi prodüktör, ayrı bi yapımcı olmuş. mp3 piyasayı canlandırıyor canolar öyle değil mi ? korsan kitaplarda yasal olmalı mesela. çünkü korsanı ben alıyorsam yasaldır.

hayır korsan kullanın istiyorsanız kullanmayın diyen yok. orası sizin bileceğiniz iş. ama en azından korsanı doğru birşeymiş gibi göstermeye çalışmayın be ayıptır.

ya bu patide lafları çarpıtmak bi hastalık olmuş direk. Müzik üzerinden konuşuyoruz değil mi? müzikten bahsediyorum ozaman. "Canlı performans" "konser" denen bi kavramdan bahsediyoruz farkında mısın? kitapta var mı böyle bişey? yok. demekki yazar, kitabından kazanıcak. Müzisyen, canlı performansından kazanıcak. çünkü müzisyenin işi müzik yapmaktır ve parasını müzik yaparak kazanır. bir kere yaptığı müziği kaydedip sonra onu çoğaltıp satmak değil. tam tersi onların yaptığı müzik korsanlığıdır, müzik piyasasını alt üst etmektir. yok öyle oturduğun yerden para kazanmak.

hahahaha.

hayır madem müzisyenin yada şarkıcının işi cd/kaset basıp çoğaltmak değil ozaman sende mp3 indirme. git konserlerine sadece radyo da televizyon çalan parçalarını dinle. ama işine gelmiyor dimi ? hem konser versin onun internetten videosunu indireyim hemde cd çıkarttın onun kopyasını indireyim. hayır uluslararası yasalarda "telif hakkı" diye birşey varken "izinsiz kopyalamak ve dağıtmak" yasak iken nasıl olupta bunları yasal olarak görebiliyorsunuz. istersen bir oda dolusu korsanın olsun. ama en azından yaptığının yasal olduğunu savunma. çünkü savunulacak bir tarafı yok.
Mesaj tarihi:
ben günaha günahla karşılık verengillerdenim ozaman.

sen bana yıllarca o kaydettiğin kasedi, masrafının kat kat üstü meblağlarda sattın, tek albümden ettiğin kar seni milyarder etti, sırf seni dinlemek için belki yemeyip içmeyip albümünü alan garibanların parasını sömürdün. şimdi yatında oturmuş açık denizlerde viskini yudumluyorsun ve şikayet ediyorsun: "sanırım ikinci bir yat alamayacağım."

bu günah değil mi peki?
Mesaj tarihi:
@Mani

Dinlediğim kişiler, Türkiye'ye uğrarsa emin ol 2. gün bilet alırım. Ben nankör değilim çünkü sandığın gibi. Judas Priest'in biletleri satışa sunulduğu günden sonraki gün gittim bilet aldım. daha konsere 5-6 ay vardı.

Metallica biletleri satışa sunulduktan 1 ya da 2 hafta sonra konsere bilet aldım. Konsere yine 4-5 ay kadar bi süre vardı.

Geçen sene Blind Guardian geldi, acımadım, aldım.

Yeterli mi? Benim için müzisyenin canlı performansı çok daha önemlidir. Albüm kayıtlarında ne hileler dönüyor beni kandıran lafta müzisyenin albümünü alıp niye para kazandırayım ona?
Mesaj tarihi:
Xenocide said:
ben günaha günahla karşılık verengillerdenim ozaman.

sen bana yıllarca o kaydettiğin kasedi, masrafının kat kat üstü meblağlarda sattın, tek albümden ettiğin kar seni milyarder etti, sırf seni dinlemek için belki yemeyip içmeyip albümünü alan garibanların parasını sömürdün. şimdi yatında oturmuş açık denizlerde viskini yudumluyorsun ve şikayet ediyorsun: "sanırım ikinci bir yat alamayacağım."

bu günah değil mi peki?

gariban edebiyatı, arabesk ve acıtasyon. güzel film senaryosu olur korsanını değil orjinal dvd sini alırım bu film i çekersen.
Mesaj tarihi:
boş konuşmaya devam edin siz. kabullenmek istemediğiniz doğrular yüzünüze vuruldukça saçmalamaya başlıyorsunuz emin olun çok net anlaşılıyor.

edit: bu arada benim ne demeye çalıştığımı anlamadınız gibime geliyor. "Korsana evet!" "Orjinal almayın korsan alın malmısınız?" falan dediğim yok. türkiyedeki şarkıcıların ana gelir kaynaklarını albüm satışları olarak ayarlamaması gerekir, Müzisyenin ana gelir kaynağı konserdir. ayrıca 21. yüzyıla ayak uydurmayı bilmeleri gerekir. Mp3 denen bişey çıktıysa sen pazarlamanı buna göre değiştireceksin, kendini zamanın koşullarına göre ayarlayacaksın. istiyosunki herşey senin kurduğun düzende gitsin, düzene aykırı bişey çıkmasın, çıkınca şikayet et bağır çağır yok öyle bişey. bunu anlatmaya çalışıyorum 2 saattir. ha hala dersenizki "xenocide haksızsın ve sana laflar hazırladım" o zaman nasıl biliyorsanız öyle yapın benim fikrim budur.
Mesaj tarihi:
internetten mp3 indirip parasını vermemek komünizmdir, bu kadar basit :)
(ha bi de communism is evil idi...)

http://img227.imageshack.us/img227/7227/communismof9.jpg
Mesaj tarihi:
Xenocide said:
boş konuşmaya devam edin siz. kabullenmek istemediğiniz doğrular yüzünüze vuruldukça saçmalamaya başlıyorsunuz emin olun çok net anlaşılıyor.

biz neyi kabul etmiyoruz ? hangi doğruları kabul etmiyoruz. bizim kabul ettiğimiz doğrular

- izinsiz olarak bir eseri kopyalayıp çoğaltmak yasal olarak suçtur.

senin dediğin ve bizim kabul etmediğimiz doğruyu bir söyleyiversen iyi olacak.

ha yoksa sen şunu mu diyorsun.

- bir eser masraflarını çıkardıktan sonra onu kopyalamak caiz ve yasaldır.

kusura bakma bizim dünyada böyle bir yasa ve doğru kavramı yok sen hangi gezegendendin ?
Mesaj tarihi:
Benim doğrumu söylüyorum hala anlamazsan yapabilceğim bişey yok.

Ürettiğin eseri, masrafının kat kat üstünde satarak kısa yoldan köşe olmak yerine yaptığın işe saygın olsun, ürettiğin eseri satın alan insanlara saygın olsun, makul bir fiyat koy alanda memnun olsun satanda memnun olsun. "dublex istemem triplex isterim" "Mercedes veya bmw istemem iksini birden isterim" dersen bende böyle yaparım.

Kapiş?

Dipnot: hayatta en sevmediğim şeylerden birisi fırsatçılıktır. Çok basit bir örnek, Metallica konserine gidenler bilir, bardak ya bildiğin küçük bardak suyu 2 liraya satıyorlardı. Sosisli sandviç, bir ufak ekmek içine patates bile koymuyor 1 tane sosis isteğe bağlı ketçap mayonez (allahtan o var, ama ketçap bozulmuş rezalet bi tadı var) 7 lira. mecburen alıyordun başka çaren yoktu çünkü. Bunlarında zamanında yaptığıyla aynı şey.
Mesaj tarihi:
korsan konusunda şu konu anlaşılmıyor sanırım.

bir eseri (müzik olsun resim olsun kitap olsun) kopyalamak ve bunu satmak suçtur. etik olarak da yanlışlığı tartışılmaz.

ancak bu satılan şeyi almak suç değildir. bunu suç gibi göstermek isteyenler RIAA gibi bu işten para kazanan organize örgütlerdir.

müzik kasedi dönemlerinde arkadaşlarımıza "best of" kasetleri hazırlayıp hediye etmedik mi?
kopyalamak "yasak" ise bu da yasak. ama etik olarak yanlış bir tarafı yok bence.

arkadaşlarımızın müzik kasetlerini alıp kopyaladık öyle dinledik. birçok arşivimiz üstünde kendi yazımız olan etiketli kasetlerdi.

ha, orjinal satan firmalar, kullanıcıya orjinal ürün almaya teşvik etmeli. bu nasıl olur? fiyatları fahiş yapmassın, yanında promosyon (örneğin poster) verirsin, kolay bulmasını sağlarsın, kaliteli eserler ortaya sunarsın, reklamını yaparsın, adam da gelir alır. arkadaşının kasedini kopyalamaktan ziyade orjinal kasedi alırsın.

ama bunun yerine RIAA gibi örgütlenmelere şikayet ediyor, sonra RIAA da çıkıp "aa tü kaka, ne kopyalıyorsun kardeşim, korsan kopya suçtur" felan diye çıkıp konuşuyor.

dediğim gibi bir hırsızlık, bir yasak, bir çalıntı, bir hak yeme durumu varsa o da korsan kopya yapıp bunları satan kişilerdir,
alan kişiler değil.

Ama RIAA gibiler sağolsun, öyle tuhaf şeyler çıkardı ki (yukadaki Downloading MP3 is communism parodisi de buna göndermedir), insanlar "e MP3 yasaksa, MP3 çalarlar neden legal?" diye sorar oldu. MP3 formatını bile "yasak format" gibi lanse ettiler...

(bu Forgiver'a da cevap olsun)
Mesaj tarihi:
yahu sanane adam ürettiği eserden köşeyi dönüyorsa. köşeyi dönmeyi haketmiyorsa zaten satın almazsın. para verdiğin şey eğer cebinden çıkandan daha değersizse zaten neden alıyorsun. kimse gırtlağına yapışıp "satın al lan bunu" demiyor sana. adam isterse dublex villa alır isterse gökdelen diker. isterse bi kitabı 1 milyon dolara satar isterse 1ytl e. buna ne sen nede ben karışırım.

muzisyen isterse konserden para kazanır isterse oturur kıçının üzerinde sadece kaset satar. sevmiyorsan dinlemezsin. seviyorsan alırsın dinlersin. mp3 ünü indirirsende senin bileceğin iş. ama buna mazaret bulmakla sadece kendini kandırıyorsun.

yasal olmayan birşekilde mp3 indirmek suçtur. kopyalamak suçtur. dağıtmak suçtur. istersen bunları yap ama bunları yapma nedeni olarak mazeretler üretme.
Mesaj tarihi:
hayır parasını ödemeden bir eseri kopyalamak suç değildir, indirmek suç değildir, ama bunu satmak suçtur, bunun üzerinden kar etmek suçtur.

ama RIAA gibi şirketler satanı yakalamak yerine alanı yakalamayı tercih ediyor.
"Intellectual property theft? Why, it's worse than Hitler" diye düşünüyorlar.
Mesaj tarihi:
mani said:
yahu sanane adam ürettiği eserden köşeyi dönüyorsa. köşeyi dönmeyi haketmiyorsa zaten satın almazsın. para verdiğin şey eğer cebinden çıkandan daha değersizse zaten neden alıyorsun. kimse gırtlağına yapışıp "satın al lan bunu" demiyor sana. adam isterse dublex villa alır isterse gökdelen diker. isterse bi kitabı 1 milyon dolara satar isterse 1ytl e. buna ne sen nede ben karışırım.

muzisyen isterse konserden para kazanır isterse oturur kıçının üzerinde sadece kaset satar. sevmiyorsan dinlemezsin. seviyorsan alırsın dinlersin. mp3 ünü indirirsende senin bileceğin iş. ama buna mazaret bulmakla sadece kendini kandırıyorsun.

yasal olmayan birşekilde mp3 indirmek suçtur. kopyalamak suçtur. dağıtmak suçtur. istersen bunları yap ama bunları yapma nedeni olarak mazeretler üretme.

1-) nedemek banane cebimden çıkan para benim param değil mi?

2-) Kimse gırtlağıma yapışıp satın al lan bunu demiyor, ama ben bunu dinlemek istiyorum, fakat okadar fahiş bir fiyat varki cebimden çıkaramıyorum haliyle biyerden bulup korsan alıyorum ya da mp3 indiriyorum.

3-) Eğer diyorsanız "isterse 1 milyon dolara satar isterse 1 liraya" ozaman çıkıpta "KORSAN BİZİ BATIRDI HEEY" demiceksiniz. kendi kendinizi cezalandırıyorsunuz çünkü.

4-) "isterse konserden para kazanır isterse kıçının üstünde oturarak kazanır." Müzisyenlik mesleğininde bi adabı bi şerefi vardır dimi? diğer mesleklere benzemez bi sanat icra ediyorsun sanatçılık dediğin bu kadar baside indirgenilcek bişey değil. zaten indirgendiği için şu anda korsan piyasası bu kadar çoşuk. yine aynı kapı: kendi kendilerini cezalandırıyorlar.

5-) neden mazeret üretmeyeyim? onlar istediklerini yapıyor ya? hani isterse 1 milyona satıyor istemezse 1 liraya satıyor. bende istersem mazeret üretirim istemezsem üretmem. cezam varsa da çekerim. şu anda onların çektiği gibi.
Mesaj tarihi:
RIAA sirket degil
o albumun yapimindan sarkiyi calip soyleyenden baskalarininda emegi var ve ne yazik ki o adamlar konsere cikip cilginlar gibi para kazanmiyo, onlarin emegini yiyosun.
ve hala kendince yanlis buldugun seye baska bi yanlisla cevap verip kahramanlik yaptigini savunuyosun
su an okuyo musun, calisiyo musun bilmiyorum ama umarim her emeginin karsiligini tamamen alirsin ilerki hayatinda.
Mesaj tarihi:
çılgınlar gibi para kazanmıyorda bi ibrahim tatlısesin neden uçağı var? bi seda sayan neden bugün yaptığı program başına 50 milyar alıyor?

ismini bile saymak istemediğim diğer popçular. hepsinin nasıl türkiyenin-istanbulun en kral yerlerinde daireleri var? bana bunu bi açıklayın hele bakayım

edit: bi ekleme yapayım, onlar zamanında emeğinin karşılığını, gereğinden fazla aldıkları için yukarda saydıklarım gerçekleşti.

şu anda ise emeklerinin tam karşılıklarını alıyorlar merak etme. en başta dediğim gibi 1000000000 kazanmayıp 100000 kazanmak emeğinin karşılığını alamamak değildir. 1000000000 kazanmak başkalarını sömürmektir.

o albumun yapimindan sarkiyi calip soyleyenden baskalarininda emegi var ve ne yazik ki o adamlar konsere cikip cilginlar gibi para kazanmiyo, onlarin emegini yiyosun.

evet şu cümleyi anlamamışım, ama pek bişeyde farketmedi çünkü yapımında emeği geçen kişinin hakkının sorumlusu ben değilim ya sanatçının kendisidir ya da menejeridir her kimse yani artık bilemicem odur. onun hakkını zaten yeterince karşılıyor o piyasa. yoksa bukadar zengin olmazlardı. yani o adam aç kalacak sanatçı krallar gibi yaşayacak. eğer böyleyse bunun sebebi korsan piyasası değil adaletsizliktir.
Mesaj tarihi:
Xenocide said:
mani said:

1-) nedemek banane cebimden çıkan para benim param değil mi?

2-) Kimse gırtlağıma yapışıp satın al lan bunu demiyor, ama ben bunu dinlemek istiyorum, fakat okadar fahiş bir fiyat varki cebimden çıkaramıyorum haliyle biyerden bulup korsan alıyorum ya da mp3 indiriyorum.

3-) Eğer diyorsanız "isterse 1 milyon dolara satar isterse 1 liraya" ozaman çıkıpta "KORSAN BİZİ BATIRDI HEEY" demiceksiniz. kendi kendinizi cezalandırıyorsunuz çünkü.

4-) "isterse konserden para kazanır isterse kıçının üstünde oturarak kazanır." Müzisyenlik mesleğininde bi adabı bi şerefi vardır dimi? diğer mesleklere benzemez bi sanat icra ediyorsun sanatçılık dediğin bu kadar baside indirgenilcek bişey değil. zaten indirgendiği için şu anda korsan piyasası bu kadar çoşuk. yine aynı kapı: kendi kendilerini cezalandırıyorlar.

5-) neden mazeret üretmeyeyim? onlar istediklerini yapıyor ya? hani isterse 1 milyona satıyor istemezse 1 liraya satıyor. bende istersem mazeret üretirim istemezsem üretmem. cezam varsa da çekerim. şu anda onların çektiği gibi.

kardeşim adamın yaptığı yasal mı değil mi ? yaptığı yasal olduğu sürece karışamazsın bukadar basit. isterse evinde oturur dışarı adım atmaz kaset çıkarır ve para kazanır. muzisyenlik yönünü eliştirirsen orasına karışmam. Ama adam böyle davranıyor diye sen kendi yaptığın yanlışlara mazeret gösteremezsin.

hayır inatla anlamıyorsun yada işine gelmediği için anlamak istemiyorsun. sen kasete para veriyorsun diye o şarkıcının sahibi olmuyorsun. o yüzden onun nekadar sengin olup olmadığına karışamazsın. hayır biraz daha mantıksız açıklamalarda bulunursan cidden aksam vakti kahkahaları basıcam evde.
  • Yeni Oluştur...