Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

chavez abd büyükelçisini kovdu

Apache

Öne çıkan mesajlar

"ciddiye almıyorum" ile demek istediğim gerçekten de herşeyden önce halkını düşündüğü savı, yoksa poposunun altındaki petrole güvenerek bilumum totaliter rejimi sırf "bakın ben özgür ülkeler ittifakının başını böyle çekerim ehe, hadi ömür boyu başkan yapın beni" gayesiyle destekleyen bir zavallının dünya için potansiyel bir çıbanbaşına dönüşebilmesi ihtimalini ciddiye alıyorum gayet.

kusursuz politikacı diye birşey aramıyorum, olacağını da sanmıyorum zaten. ne var ki şavez bildiğin ikinci-sınıf diktatör. günümüzün anti-amerikancı trendi ve şavez'in komünizme yatkınlığı olmasa şurada öve öve bitiremeyenler benden çok topa tutardı kesin.
Sosyal ağlarda paylaş

Apache said:
aslında anlamamışsın

araplardada petrol var ama zavallı durumdalar.

..

biri amerikayla işbirliği yapıyor ama televizyonlarda şaklabanlık yapmıyor.

diğeri amerikayla işbirliği yapıyor ve amerikanın elçisini kovuyor.

ayrıca petrol ile diğer "jeopolitik önemler"i aynı kefeye koymanız da baya gerçekçi. dimi bor madeni ile dünyanın en büyük petrol ve doğal gaz rezervlerinden birine sahip olmak aynı şey. adamların GDPsinin %35 i petrolden geliyor. yani ülkenin toplam gelirinin %35i petrolden. bu kadar önemli bir gelir kaynağı var mı başka? türkiye'ye şimdiki GDPsinin %35ini verirseniz yılda $315bn ediyor. düşünsenize türkiyeye havadan 315 milyar dolar geldiğini?

ha bi de yani amerikaya böyle davranması TAMAMEN televizyon şovu. sıkıyosa amerikaya petrol satmıyorum artık desin? daha doğrusu amerikaya hiçbirşey satmıyorum desin satın da almıyorum desin?

ibo şov izleyin aynı şey.
Sosyal ağlarda paylaş

CARACAS - Venezüella Ulusal Seçim Komisyonu, Hugo Chavez’in referandumu kaybettiğini açıkladı. Katılım oranının yüzde 56 olarak gerçekleştiği referandumda, yüzde 49’ya karşı yüzde 51 ile seçmenler anayasa değişikliklerini reddetti.

bundan bahsediyordu sam sanırsam.

insanların yarısı katılıyor zaten, onlar da karşı çıkıyorlar.

tabii karşı çıkabilmeleri de başarılı. genelde muz cumhuriyetlerinde karşı çıkmak sıkar biraz :)
Sosyal ağlarda paylaş

@petrol ticareti için

e iyide ne kadar komik olur adam elindeki kaynağı kar sağlayacak şekilde kullanmasa.ayrıca bence böyle bir zıtlaşma söz konusuyken abd nin petrol alması burada tartışılması gereken nokta.

düşünsenize yolda pazar a rastlıyorsunuz

- domatesin kilosu ne kadar
- on lira gerizekalı
- bana iyi oalnlarından iki kilo ver o zaman
- hemen veriyorum mongol

bu diyalog içerisinde kar eden kim,aşağılanan kim bu minimal örnekten biraz daha rahat anlaşıldığı gibi adam hem parasını cebe indirip ülkesini rahat yaşatıyor hemde tüm dünyanın rıza gösterdiği gibi yapmayıp yayılmacı bir ülkeyi en ağır şekilde aşağılayarak halkının gururunuda koruyor.şunun binde birini daha görememiş bir ülkenin vatandaşları olarak anlamamız biraz zor oluyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Apache said:

sen akp yi cesitli sekilde savunan adamsın ele avuca baktıran komur demokrasisini bir kere elestirdigin gorulmedi ama?

"kaybettim kim suçlu acaba? ha kömür suçlu"

tarhan erdemin grubunun yaptığı araştırmada bu kömür oyları maksimum %5 çıktı. %5 i akp den al diyelim (maksimumu alıyorum bak) diğer partilere dağıt. chp de mhp de %1 arttırır oylarını en fazla. akp de %42. : )))
Sosyal ağlarda paylaş

bize gösterilen orana göre kömür dağıtılarak alınan oyları demokrasi çerçevesinde sayabiliyoruz yani.peki bunun değerlendirmesini yapan kim? yani %10 olsaydı mesela dahamı farklı gösterecektik,%20 ye çıktığında neler yapmak gerekliydi bunlarıda bir araştırsınlar.%5 lik bir kesim ısınmak için oy veriyorsa eğer bunu masum göstermekte şahane bir olay.
Sosyal ağlarda paylaş

Apache said:
@petrol ticareti için

e iyide ne kadar komik olur adam elindeki kaynağı kar sağlayacak şekilde kullanmasa.ayrıca bence böyle bir zıtlaşma söz konusuyken abd nin petrol alması burada tartışılması gereken nokta.

düşünsenize yolda pazar a rastlıyorsunuz

- domatesin kilosu ne kadar
- on lira gerizekalı
- bana iyi oalnlarından iki kilo ver o zaman
- hemen veriyorum mongol

bu diyalog içerisinde kar eden kim,aşağılanan kim bu minimal örnekten biraz daha rahat anlaşıldığı gibi adam hem parasını cebe indirip ülkesini rahat yaşatıyor hemde tüm dünyanın rıza gösterdiği gibi yapmayıp yayılmacı bir ülkeyi en ağır şekilde aşağılayarak halkının gururunuda koruyor.şunun binde birini daha görememiş bir ülkenin vatandaşları olarak anlamamız biraz zor oluyor.

yok benim savunduğum şey zaten petrol olmasa adam bunları yapamayacağı. tabiikide satacak petrolünü.

abd neden almasın ki petrolü. hemen aşağıdan petrol alıyor halkına daha ucuza petrol geliyor (nakliye fiyatı düşüktür diye diyorum. OPEC içinde normal petrol fiyatı değiştriemezsiniz bildiğim kadarı ile)

ha opec i araştırırken bulmuştum, enjoy: "After the introduction of the euro, pre-invasion Iraq decided it wanted to be paid for its oil in euros instead of US dollars causing OPEC to consider changing its oil exchange currency to euros, although after Iraq's invasion, the interim government reversed this policy, and the subsequent Iraq governments stuck to the US dollar. Member states Iran and Venezuela have undergone similar shifts from the dollar to the Euro."
Sosyal ağlarda paylaş

Apache said:
bize gösterilen orana göre kömür dağıtılarak alınan oyları demokrasi çerçevesinde sayabiliyoruz yani.peki bunun değerlendirmesini yapan kim? yani %10 olsaydı mesela dahamı farklı gösterecektik,%20 ye çıktığında neler yapmak gerekliydi bunlarıda bir araştırsınlar.%5 lik bir kesim ısınmak için oy veriyorsa eğer bunu masum göstermekte şahane bir olay.

masum göstermiyorum. medyada öyle bir lanse edildi ki sanki akp oylarının yarısını kömürden aldı sanılıyordu. bu hatalı diyroum sadece.

ama %0.1 bile olsa yanlış, haklısın.

edit: irenç gramerim var napıym
Sosyal ağlarda paylaş

Jadelith:

Şimdi önce ticaret ile işbirliği arasındaki farkları bir sırala ondan sonra bu konuda tartışalım. Ticaret dediğin şey alım-satım dır en basit tabiriyle. Sattığın şeyin karşılığını aldığın sürece yada tam tersi verdiğin paranın karşılığını aldığın sürece ortada sorun teşkil edecek bir durum yok.

işbirliği demek aynı amaç doğrultusunda ortak çalışmaktır.

2. konuya gelelim. "hayatta kalmaktan" daha değerli şeylerde var. Sen en büyük değeri kendi canın olarak algılarsan ozaman birisi gelip "şimdi ya bana köpek gibi teslim olursun, kulum köpeğim olursun yada seni öldürürüm" dediğinde köpek olmak pahasına canlı kalmayı tercih ediyorsa bir insan ozaman zaten yapacak birşey yok.

Ölüm dediğiniz şey zaten mutlak. Yarın öbürgün öleceksiniz. Ama onur , şeref , haysiyet dediğiniz kavramlar siz öldükten sonrada devam eder. Ama nasıl devam edeceğini hayatınıza verdiğiniz yön belirler. Yaşamak pahasına onur , haysiyet ve şerefinizden vazgeçerseniz benim diyecek birşeyim yok. Ha istisnalar kaideyi bozmaz diye bir tabir vardır. Burdada geçerli bazı durumlarda yaşamak zorunda kalırsınız. İşkence ve türevleri gibi. bunları dahil etmiyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

mani said:
Jadelith:

Şimdi önce ticaret ile işbirliği arasındaki farkları bir sırala ondan sonra bu konuda tartışalım. Ticaret dediğin şey alım-satım dır en basit tabiriyle. Sattığın şeyin karşılığını aldığın sürece yada tam tersi verdiğin paranın karşılığını aldığın sürece ortada sorun teşkil edecek bir durum yok.

işbirliği demek aynı amaç doğrultusunda ortak çalışmaktır.

yok benim dediğim şey adamın amerikaya karşı çıkabilmesinin sebebi amerikaya bu kadar çok petrol satabilmesi. adamların amerika sayesinde muazzam bir gelir kaynağı var, ama gidip amerikanın elçisini kovuyor. adam petrol rezervlerine güvenerek başka bir ülkenin elçisini kovuyor ülkesinden. elçinin suçu ne? adamın orda bir hayatı var, ailesi orda yaşıyor çocukları orda okula gidiyor vs.

ve chavez durup dururken elçiyi kovuyor. bolivya ile abdnin arasındaki sorunu çözmek için yapabileceği 20 tane şey varken, ibo şovculuk oynamak için elçi kovuyor. yani "petrol satışlarını %50 azalttım sana" diyebilir mesela. ama onun yerine şov yapıyor

ki yaptığı şovun bir anlamı yok, çünkü amerika ile ticari işbirliğini aynen devam ettiriyor. amerikaya bir zararı yokki venezüellada elçisinin olup olmaması. nasısa zamanında yapılmış ticari anlaşmalar aynen devam ediyor, hem abd için iyi hem venezüella için.

ama adam şu anda "bakın gördünüzmü amerikaya karşı çıktım diyor". ama elle tutulur hiçbirşey yapmadı adam. siz de "aa elçisini kovdu amerikaya karşı çıkıyor" diyorsunuz. ama sadece lafta bu karşı çıkmak.

said:
2. konuya gelelim. "hayatta kalmaktan" daha değerli şeylerde var. Sen en büyük değeri kendi canın olarak algılarsan ozaman birisi gelip "şimdi ya bana köpek gibi teslim olursun, kulum köpeğim olursun yada seni öldürürüm" dediğinde köpek olmak pahasına canlı kalmayı tercih ediyorsa bir insan ozaman zaten yapacak birşey yok.

Ölüm dediğiniz şey zaten mutlak. Yarın öbürgün öleceksiniz. Ama onur , şeref , haysiyet dediğiniz kavramlar siz öldükten sonrada devam eder. Ama nasıl devam edeceğini hayatınıza verdiğiniz yön belirler. Yaşamak pahasına onur , haysiyet ve şerefinizden vazgeçerseniz benim diyecek birşeyim yok. Ha istisnalar kaideyi bozmaz diye bir tabir vardır. Burdada geçerli bazı durumlarda yaşamak zorunda kalırsınız. İşkence ve türevleri gibi. bunları dahil etmiyorum.

valla kimse bana gelip bana köpek gibi teslim olursun demiyor allaha şükür. ama düzgün bir şekilde yaşamak için biraz alttan almak gerekiyorsa da alırım. sokakta tinercinin biri gelip laf atsa sana sen dalıyomusun "onurumu kırdı bu" diye?
Sosyal ağlarda paylaş

bide her iki tarafında yaptığı hiçbir sonuca ulaşamayacak önermelerden ve tespitlerden kaçınmalıyız.

bi taraf diyor ki;

chavez altındaki petrol kaynakları olmasa böyle davranamazdı.

diğer taraf;

chavez amerikaya karşı duruyor o halde iyidir.

her 2 side birbirinden yanlış. Ne chavez in nasıl davrandığını elinde bulundurduğu petrol kaynağına bağlayabilirsiniz ( petrol olmasa nasıl davranacağını bilme ihtimaliniz bile yok) nede chavez i sırf amerikaya karşı çıkıyor diye yaptığı her hareketi doğruluyabilirsiniz.
Sosyal ağlarda paylaş

mani said:
Ne chavez in nasıl davrandığını elinde bulundurduğu petrol kaynağına bağlayabilirsiniz ( petrol olmasa nasıl davranacağını bilme ihtimaliniz bile yok).

doğrudur bilmemize imkan yok. ama kuzey kore, kübadan farkları kalmazdı işte herhalde, örnek var önümüzde.

çünkü şu anda petrol sayesinde 95lerde %50 olan fakirlik sınırı altında olan popülasyon yüzdesi şu anda %15. petrol olmasa adam diktatör olarak kalmak için iyice bütün özgürlükleri yok etmesi gerekirdi, ve bu böyle devam ederdi.

bilemeyiz ama örneklere bakarak "extrapolate" edebiliriz (ingilizcede olan cuk diye oturan bir kelimedir o yüzden kullandım, türkçede yok ne yazıkki :()
Sosyal ağlarda paylaş

Jadelith said:
tam kelime anlamı "elindeki verilere bakıp geleceğe yönelik bir tahmin yürütmek". varsayım biraz daha tahmin gibi.

eheuehu abi zaten sende tahmin yürütmek demişsin işte açıklarken. varsayım bence cuk oturuyor. varsayım ı açarsan var olduğunu sanmak yani elindeki verilere göre değerlendirmek işte.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...