Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

lehman brothers da battı

Jadelith

Öne çıkan mesajlar

bu sabah cnbc e yi izliyorum bakalım ne diyolar ekonomistler falan diye. böyle yamuk yumuk bi türkçe konuşan bi adamı çıkartmışlar soruyolar ona. adam amerika da yaşıyo heralde türkçesi acaip bozuk öyle böyle değil. neyse efenim, ball sahibi bir amcamız heralde kendisi soruyolar bu binbir ekonomi terimiyle açıklıyo fln (yalnız arada bir kapitülasyon deyip duruyo. var mı yahu ekonomi de kapitülasyon. capitalization un türkçesi kapitülasyon mu? yıllarca bize yanlış mı öğrettiler?:))

neyse konuyu dallandırıp budaklandırmadan sadede geleyim. şimdi bu AIG muhabbeti açıldı şu oldu bu oldu işte satın aldı fed falan dendi. peki AIG batsaydı ne olurdu dediler adama. adam "biz yeni bir iş aramak zorunda kalırdık. işsiz kalırdık" dedi. "Çünkü amerika biterdi".

ben geçtiğimiz dönem ev ark ımla bu konuyu uzuuuun uzun tartıştım (kendisi de bir sosyalist), kapitalizmin kendi sonunu çok rahat getirebileceğiyle ilgili ikna edemedim. işte efendim burada da bir kez daha söylüyorum. kapitalizm i yıkmak için belki bir devrime bile ihityaç olmayacak. kapitalizm kendiliğinden yıkılacak ve en sosyalist düşmanı insan bile sürüne sürüne de olsa gelecek sosyalizm yoluna...

saygılar...
Sosyal ağlarda paylaş

kapitalizm bitmez ki amerika biter. amerika bitince kapitalizm de mi bitiyor?

bankacılık sektörü çökebilir amerikanın kötü regülasyonundan dolayı. ama bu "ne kadar çalışırsan o kadar kazanırsın" felsefesini dünyadan silmez tabiikide.

zaten sizin sosyalizm dediğinz şey nedir anlamıyorum tam olarak.
Sosyal ağlarda paylaş

ee.. hmm. yatırım bankaları gelişen emlak ile birlikte buralara yatırım yaptılar ve kontrolsüz şişirdiler kendilerini. olan budur.. 1929 krizi de olmuştu zamanında ama geri dönüşü oluyor bu gibi durumların..

haliyle kapitalizm biter demek güç.. ha demek isteyen söyler de sonuca ulaşmasını ummak güç. yoksa ben de söylüyorum bakın:
kapitalizm bitmiş, amerika ırak'tan yarın çekilecek, dasaaa Adriana lima, Keira Knightley, Scarlett Johansson ve Aria Giovanni'den oluşan bir harem kuracak ve günden güne bu haremi genişleticek, upgrade edecek. 100çekirdekli işlemciler bu kış gelicek.

her neyse, geyiği bi kenara bırakırsak bunun sonucunda avrupada devletleşme görmek mantıksız olmaz sanıyorum. ama kapitalizm çehre değiştirse bile biteceğini sanmıyorum..

bundan sonra bankacılık sektöründe daha sağlam adımlar atılacaktır derseniz "bak o kesin gibi" derim.. ha bu arada lehman brothers'ın batması bile kapitalizmin bir gereğidir, oyunun kuralıdır.. orası da ayrı bi konu tabi.
Sosyal ağlarda paylaş

Jadelith said:
kapitalizm bitmez ki amerika biter. amerika bitince kapitalizm de mi bitiyor?

bankacılık sektörü çökebilir amerikanın kötü regülasyonundan dolayı. ama bu "ne kadar çalışırsan o kadar kazanırsın" felsefesini dünyadan silmez tabiikide.

zaten sizin sosyalizm dediğinz şey nedir anlamıyorum tam olarak.

hehe bilmiyorum ekonominin neresindesin (sanki belli bir bilgin varmış gibi konuşuyorsun) ama amerika olmadan dünya ekonomisinin liberal ekonomi ile devam edebileceğini mi düşünüyorsun? öyle ise eğer komiksin derim. Trilyon dolarlarla oynayan amerika bankacılık sektöründeki ard arda gelen iflaslar nedeniyle bitebiliyor (aaa ama nasıl biter amerika nın başka güçlü olduğu alanlar yok mu sanayi gibi falan di mi?)

finans kapital efendim. dünya finans kapital üzerinden dönüyor ve finans kapital in merkezi de amerika (ve d,kkatinizi çekerim amerikanın finans kapitalinin en önemli ayağı batıyor, bankacılık sektörü). amerika bir faiz artırıyor, indiriyor dünya borsaları feleğini şaşırıyor. ve sen gelmiş bana diyorsun ki amerika iflas bayrağını çekecek, ülke isyandan bilmemneden geçilmeyecek ve dünyada kapitalizm devam edecek öyle mi? hayal efenim gördüğünüz. amerika batarsa eğer sizler (ve bizler de doğal olarak) el arabalarıyla para verip bir sepet meyve sebze alabileceğiz. ve anlayamadığınız sosyalizm o gün gelmiş olacak (tabi daha önce dünya devrimi olmazsa)...
Sosyal ağlarda paylaş

huun said:
kapitalist sistem zayıflamıyor ki, aksine güçleniyor. koca koca bankalar, varlıklar, paralar daha büyüklerin eline geçiyor. para daha büyüklerin elinde toplanmaya devam ediyor.

hıhı. dünyayı da zaten masonlar yönetiyor...

Not: hiç huyum değildir laf sokmak fekat lütfen biraz daha akla mantığa yatan söylemlerle gelelim...
Sosyal ağlarda paylaş

huun said:
calimero said:

Not: hiç huyum değildir laf sokmak fekat lütfen biraz daha akla mantığa yatan söylemlerle gelelim...

HERKESLER KOMİNİK OLACAKKK

nasıl çok mantıklı di mi?

Marks ın (diğer ustalara da selam olsu bu arada) ciltciltciltcilt yazdığı gibi dünyanın varacağı nokta bu. ama senin söylediğin şekilde değil tabi. daha düzgün, daha böyle akıllı mantıklı bi insan gibi anlatmış marks amca.

...
Sosyal ağlarda paylaş

abi, argümanın "bir gün herkes fenerbahçeli olacak" tipi birşey ne yazıkki.

amerika batmaz. bu olaylar gayet normaldir, seneler önce ekonomi dersi alırken anlatmışlardı ekonomi kötüye gider birkaç seneye diye. business cycle denen birşey var.

kredi miktarı dünyada hep değişir. riskin fazla olduğu zaman firmalar batar çünkü kredi vermez kimse, herkes parasını cebinde tutar veya az riskli şeylere koyar. sonra batmayanlar yavaş yavaş daha fazla para harcamaya başlar, verilen kredi büyür filan.

yani hepsini anlatamıcam ama kısaca yaşananlar dünya düzenini bozacak seviyede birşey değil. olanlar gayet normal şeyler. sosyalizm zaten iğrenç birşey (eğer tahmin ettiğim şeyden bahsediyorsan), ve dünya sosyalist filan olmayacak üzgünüm senin için :). çok istiyorsan gidebilirsin venezüellaya, gör nedir ne değildir.
Sosyal ağlarda paylaş

Jadelith said:
abi, argümanın "bir gün herkes fenerbahçeli olacak" tipi birşey ne yazıkki.

amerika batmaz. bu olaylar gayet normaldir, seneler önce ekonomi dersi alırken anlatmışlardı ekonomi kötüye gider birkaç seneye diye. business cycle denen birşey var.

kredi miktarı dünyada hep değişir. riskin fazla olduğu zaman firmalar batar çünkü kredi vermez kimse, herkes parasını cebinde tutar veya az riskli şeylere koyar. sonra batmayanlar yavaş yavaş daha fazla para harcamaya başlar, verilen kredi büyür filan.

yani hepsini anlatamıcam ama kısaca yaşananlar dünya düzenini bozacak seviyede birşey değil. olanlar gayet normal şeyler. sosyalizm zaten iğrenç birşey (eğer tahmin ettiğim şeyden bahsediyorsan), ve dünya sosyalist filan olmayacak üzgünüm senin için :). çok istiyorsan gidebilirsin venezüellaya, gör nedir ne değildir.

neresi efenim "birgün herkes fenerbahçeli olacak" şeklinde bir açıklar mısın? sana tutup da burada kapital den bilmem nereden birsürü alıntı yapmamı mı bekliyosun. kapitalizm yıkılınca ne gelmesini bekliyosun? lütfen bi açıkla şu yıllar önce aldığın ekonomi dersiyle (ciddiyim bunda. açıklama bekliyorum) ben diyorum ki ya faşizm gelir ya da sosyalizm. örneği için 29 krizi sonrası avrupasına bakabilirsin. amerika keynes sayesinde çıkmıştı o krizden. bu defaki öyle kolay kolay çıkılabilecek bir kriz değil. bunu yalnız ben değil en baba liberal ekonomi profesörleri söylüyor.

Not: bu arada ilk defa sosyalizm e iğrenç diyen birini görüyorum cidden (birebirde) yani en milliyetçi olduğunu söyleyen arkadaşım bile klasik şu söylemden öteye geçememişti. "yav sosyalizm iyi bi sistem de, imkansız be abi. bak sovyetler birliği ne hale geldi. olsaydı orada olurdu." demek ki kıyısından da olsa sosyalizmi biliyomuş biraz. sen hiç bişey bilmiyosun demek ki.

hayatta kolay gelsin...
Sosyal ağlarda paylaş

:D en baba ekonomi profesörleri dünya düzeninin yıkılacağını mı söylüyor : ))))

abi açıkladım açıklayacağım kadar. ekonomiye regülasyon gelir, bankacılık sistemi değişir filan falan onlara ok da.

sosyalizm? sosyalizme iyi birşey diyen insanlar çalışmak istemeyen insanlardır.

çalışan insanlar da "niye ben çalışırken evde oturanlar bundan yararlansın?" der.

o yüzden bütün çalışmayanlar gitsin kendi sosyalist ülkelerini kursunlar. 3 gün sonra açlıktan ölürler zaten yemek bulmaya kasmak istemediklerinden. biz de vergilerimizi boş yere bu tip insanlarda harcamayız.

üniversite oku, çalışıp vergi vermeye başla o zaman anlarsın ne demek istediğimi :)
Sosyal ağlarda paylaş

süper ya,
gg

said:
Beraber yürüttük biz bu yollarda

2002, Lehman Brothers:
"Türk ekonomisi istikrarlı."
"Türkiye iyi yolda."

2003, Lehman Brothers:
"Doğru adımlar atılıyor."
"Türkiye övgüyü hak ediyor."

2004, Lehman Brothers:
"Performansınız etkileyici."
"Türkiye’nin enerjisi büyüleyici."

2005, Lehman Brothers:
"En hızlı gelişen ülke, Türkiye."
"Reformlar çok başarılı."

2006, Lehman Brothers:
"Türk piyasası kaya gibi sağlam."
"Türkiye dalgalanmaya dayanıklı."

2007, Lehman Brothers:
"Türkiye krizden etkilenmez."
"Cari açık sorun göstergesi değil."

2008, Lehman Brothers:
"YTL güçlü kalacak."
"Faizde düşüşler yaşanacak."
"Türkiye’de döviz kuru artmaz."
"Türkiye büyümeye devam eder."
"Türkiye’de siyasi risk azaldı."
"Yaz sonu ciddi rahatlama olur."

*

Dün, Lehman Brothers:
"Battık!"

*

Bu, bozacıydı.

Sıra şıracıda.

Yılmaz Özdil
Sosyal ağlarda paylaş

:)

ama aynı şeyi batmayan bankalar da söylüyor. yani hep övmüyorlar tabii, ama lehman da hep övmüyodur eminim ki. yılmaz özdil kalitesini konuşturup bir tek demagoji yapmasına izin veren kısımları alıp kesip koymuş yazısına.

bankalar gelişmekte olan ülkeleri çok sever zaten. onlara çocukları gibi bakarlar hiçbirşey dedirtmezler :P
Sosyal ağlarda paylaş

said:
en baba ekonomi profesörleri dünya düzeninin yıkılacağını mı söylüyor : ))))

onlar amerika nın yıkılabileceğini söylüyor. ben de eğer yıkılırsa ne olabileceğini söylüyorum.

said:
sosyalizm? sosyalizme iyi birşey diyen insanlar çalışmak istemeyen insanlardır.

demişsin

said:
"yav sosyalizm iyi bi sistem de, imkansız be abi. bak sovyetler birliği ne hale geldi. olsaydı orada olurdu." demek ki kıyısından da olsa sosyalizmi biliyomuş biraz. sen hiç bişey bilmiyosun demek ki.

demiştim. doğrulanmak güzel bişey...

said:
çalışan insanlar da "niye ben çalışırken evde oturanlar bundan yararlansın?" der.

o yüzden bütün çalışmayanlar gitsin kendi sosyalist ülkelerini kursunlar. 3 gün sonra açlıktan ölürler zaten yemek bulmaya kasmak istemediklerinden. biz de vergilerimizi boş yere bu tip insanlarda harcamayız.

üniversite oku, çalışıp vergi vermeye başla o zaman anlarsın ne demek istediğimi

hmmmm. peki günde 12 saat çalışıp 500 ytl altı para alanlar da yatanlar oluyor o zaman (ki şu anda istihdam edilenlerin birçoğu bu koşullarla başlıyor). sizin derdiniz yan gelip yatanlarla değil, sizin korkunuz o her şeyi üreten işçilerin bir gün uyanıp da nasırlı tokadını suratınıza yapıştırması (ha muhtemelen sen de bir proleter sin ama daha da muhtemelen sınıf atladım ben havalarındasın). o yüzden bizden kimse hiçbir yere gitmeyecek. fırsatını bulursan eminim ki sen ve senin gibiler paranızı veren herhangi bir ülkeye gideceksiniz ki bu da bizleri hiç mi hiç şaşırtmayacak...
Sosyal ağlarda paylaş

19. yuzyılda diiliz.Cogu sanayi dalında isci emegi o kadar yogun diil artık. Hersey otomatize olmaya basladı. O yuzden cogu gelismis ulkede istihdam sanayiden hizmet sektorune kayıyor.O eski isciler olmasa kapital sahipleri napıcak , proloteryanın gucunu onlara gosterelım vs masalları artık pek tutmaz.
Sosyal ağlarda paylaş

% kaçtır insan emeği sıfır olarak üretilen ürün? bunları cidden inanarak mı söylüyosunuz cidden aklım almıyo. hayır, hani masal falan diyosunuz ya; asıl siz bir masala inandırılmışsınız. komünizm öcü çünkü, onun imkansızlığı hakkında ya kendi kendinize ya çevrenin etkisiyle bişeyler oluşturmuşsunuz kafanızda. hiç efendim şöyle bir okuyayım sol neşriyatı. hangi ülkede ne olmuş, nerelerde devrimler yaşanıyor günümüzde... hiiiç sallayayım ben bilmeden boş keseden. nasıl olsa benzer bahanelere inanan birisi daha çıkar. bırakınız efendim bu işleri.

lütfen...
Sosyal ağlarda paylaş

AMO said:
19. yuzyılda diiliz.Cogu sanayi dalında isci emegi o kadar yogun diil artık. Hersey otomatize olmaya basladı. O yuzden cogu gelismis ulkede istihdam sanayiden hizmet sektorune kayıyor.O eski isciler olmasa kapital sahipleri napıcak , proloteryanın gucunu onlara gosterelım vs masalları artık pek tutmaz.

o otomatize fabrikalar transformens gibi kendiliğinden dönüşüyor değil mi yani en ufağından vidasını yapacak olanlar ayaklansa bile durur hepsi.insanı saymamak süpermiş.
Sosyal ağlarda paylaş

Sıfır emekle uretılen oldukca azdır ama demek istedigim iscilerin elleri eskisi kadar guclu deil.Ayrıca almanya gibi iscilerin sosyal haklarının yuksek oldugu bı ulkede bile mesela isciler o kadar guclu deil.Fabrikalar bir bir cine oraya buraya tasınıyor cunku insanlar issiz.Bize verdiginiz para duzgun deil haklarımız az die greve gitse isciler nolcakki.Sanayici gider fabrikayi cine tasır afrikaya tasır turkiyeye tasır.Global dunyada cok zor artık iscilerin sanayicileri sindirmesi bence
Sosyal ağlarda paylaş

Kavram kargaşası olmuş sanki. Ayıklamaya çalışalım

Geyik yapıyoruz ama lehman kapitalizmin batışını değil işleyişini simgeliyor sadece. Hedge denen riskli yatırım fonu işine girip kısa zamanda büyük paralar kaldırmaya çalıştılar, mortgageların geri ödemesine güvenip aşırı büyüdüler sonra da likidite sorunu yüzünden iflaslarını istediler. 638 milyar dolar varlığa karşılık 613 milyar dolar borçları var zaten öyle korkunç bi tablo yok ortada. Risk büyük paralar getirdiği gibi götürüyor da işte.

Kapitalizmin sonunu getirecek bişey göremiyorum ben burda, fed aige destek çıkıyor, barcalays şimdiden 2 milyar dolarlık alım gerçekleştirmiş lehmandan. Denildiği gibi para el değiştiriyor sadece. Şu saatten sonra geriye kalan yatırım bankaları daha akıllı davranacaktır ama mortgagedan kaynaklanan likidite sorunlarının etkisini bi süre daha yaşar heralde amerika.

E amerika yenilince biz de yenilmiş sayılıyoruz, daha geçende bear stearns krizinde bnp paribas likidite sorunu çekince yerel ortağı TEB fonları dondurdu, tebde parası olan insanlar paralarını çekemedi falan. İlla borsanın düşüp çıkmasına gerek yok bunların bizi etkilemesi için.

Jadelith sen de bi ezmişsin sosyalizmi ama sosyalizmin asıl olayı servet paylaşımında. Herkes çalışacak, herkes üreticek (tembellik nerden çıktı? işsizlik sigortası falan yok gerçek sosyalizmde) ve oluşan katma değer çalışanlar arasında eşit olarak paylaştırılacak. Bankalar ve yatırım araçları sayesinde dün lehmanın başındaki adamlar senin benim ürettiğimiz katma değerin üstünden milyar dolarlar kazanıyordu. Sistem emek sömürüsü üzerine kurulu herşeyden önce. Ha biri batar daha zeki ve becerikli olan diğeri çıkar o ayrı, emek ve katma değer sömürüsü olduğu gerçeğini değiştirmiyor bu.

Otomasyona gelince, emek diyince aklınıza sınai fabrikalar gelmesin sadece, öğretmeninden garsonuna emek her yerdedir. Zaten otomasyon da endüstride o kadar yaygın değil, yüksek maliyetler ve tamir-bakım için gereken yetenekli iş gücü yüzünden sadece hassas üretimde kullanılıyor. Eskisi kadar emek yoğun çalışılmıyor çünkü bu insan haklarına aykırı olurdu. Neyseki bu kavramları ortaya atabilecek kadar geliştik.
Sosyal ağlarda paylaş

sosyalizmi ezmedim, önce sosyalizm derken ne demek istediğini anlamaya çalıştım (sordum hatta sosyalizm derken neyi kastediyorsun diye, çünkü 30 kişiye sorsan 30 ayrı cevap alıyosun)

proletariat filan demeye başlayınca anladım onun kafasında ne olduğunu ona göre cevap attım :)
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...