Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Güncel AJAX Tutorialı

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Selam,
AJAX ile ilgili biraz bilgi ediniyim dedim ama genelde hep eski tutorialları bulabiliyorum, aranızda bilen varsa, bu işi güncel, güvenli ve iyi şekilde nasıl yapılır anlatan böyle bir başlangıç tutorialı bi link çok makbule geçer :)
Mesaj tarihi:
hiç anlamam ama youtube diyebilirm sanırım hatta son 1ayda eklenenler şöleymiş. sanırım senin dediğini birebir karşılamaz ama en başlangı. seviyesinden itibaren bi çok video var. bunlar sadece son ay eklenenler

http://www.youtube.com/results?uploaded=m&search_query=ajax+tutorial
Mesaj tarihi:
çok iyi ayar vermişsin de zaten AJAX bir dildir demedim, JavaScript bilmiyorum da demedim, daha önce uğraşmadığımdan tutorial arıyorum. çabanı takdir ettim benim için düşünmüşsün demişsin hede bilmiyosan işine yaramaz diye ama soruyu yanıtlamamışsın.
Mesaj tarihi:
Hala javascript bildiğini söylemiyorsun ama.

Ben nereden bileyim senin javascript bilip bilmediğini.

Google'dan tutorial bulamayan birisinin javascript bilmesini beklememem normal birşey.
Mesaj tarihi:
dümdüz js yazmaktansa asp.net için ajax toolkitlerini veya jsf için icefaces i de kullanabilin.

javascript zor gibi duruyor bana. browser farklılıklarını gidermek için prototype gibin kütüphaneler işe yarayabilir ama nebleyim uğraş dur bi ton. deli işi.

bunun dışında GWT yi(bununla oynayamadım tam gerçi) ve özellikle .net 3.5 la gelen browser WPF applicationları denemeni önerebilirim ki ikisi de şahane şeyler.
Mesaj tarihi:
JS bilmiyorsa JS Frameworkler var onları kullanabilir yinede Ajax uygulamalarına ihtiyacı olduğunda.

di isimli arkadaş gelsin frameworkler konusunda gerekli olan şeyleri anlatsın.
Mesaj tarihi:
yani kütüphane kullanmam şart diyorsunuz kendim yazmaktansa? efektlerle falan ilgilenmiyorum basit scriptleri async şekilde çalıştırmak yetecek sadece. hangi kütüphanelere bakmalıyım?
Mesaj tarihi:
I'm getting sick...

Yani ben yardım etmek için bu kadar kasıyom sen yardım almamak için direniyorsun.

Javascript biliyormusun bilmiyor musun arkadaşım?
Javascripti hangi dil ile kullanacak, php, asp, asp.net... ?

Bunları bir yanıtla sonra hangi kütüphaneyi kullanman gerektiğine karar veririz.
Mesaj tarihi:
javascript biliyorum, gayet iyi biliyorum. zaten ilk başta istediğim şey güncel tutorialdı bana öğretin demedim, aa ajax neymiş ben hiç bilmiyom demedim, güncel tutorial istedim "OMAGAWD lololz ur so stup1d" demene gerek yok karakter analizi istemedim senden. biliyorsan yazarsın bilmiyorsan "baba javaskirp lazım ya" demene gerek yok ben tutorialı soruyorum zaten.

ha kütüphane olayına gelince php genelli ama aspye uygulanışına da bakmak isterim (not: php biliyorum, asp biliyorum)
Mesaj tarihi:
Güncel tutorialla çok saçma birşey söylemişsin yalnız. Tutorialın günceli mi olur? Yeni xml request metodları mı çıktı da ki bizim ajax eskidi, yenisi mi çıktı sen güncelini arıyorsun?

Yani resmen adam hasta olur, php genelli istiyormuşsun ama asp'ye uygulanışını da görmek istiyormuşsun. Ajax ile php ve aspnin bir ilgisi yok. Ajax bildiğin javascript işte client-side tamamen. Asp'ye aspciler çeşitli fonksiyonlarla kullanışlı şeyler yapıyorlar ama genel bir uygulanışı yok indirdiğin her toolkit farklı şekilde uygulanacak.
Mesaj tarihi:
Brigand abartiyorsun hakkatten. Zorlama daha fazla.

Simdi olayi bastan bir ozetleyeyim. Javascript super birsey. En azindan benim hayatimi kurtariyor bir cok yerde. Ajax da guzel bir uygulamasi ve o da kimi zaman hayat kurtariyor. Her ne kadar mantigi eskiden beri bilinen birsey olsa da hemen her gun yeni yaklasimlar cikiyor. Method olmasa bile yaklasim. Bu kisma dikkat.

O yuzden tutorial'in gunceli de olur eskisi de.

ebemünk said:
yani kütüphane kullanmam şart diyorsunuz kendim yazmaktansa? efektlerle falan ilgilenmiyorum basit scriptleri async şekilde çalıştırmak yetecek sadece. hangi kütüphanelere bakmalıyım?

Eger amac sadece bazi islemler yapmaksa bile, html yaratip ustundeki elementlerle oynamayacaksan bile yine de browser farkliliklari birer engel. Guvenlik seviyesinden tut da her browser icin ayri nesnelerin yaratilmasinin gerekmesine kadar bir cok sorun var ortada.

Bu sorunlar yuzunden guncel ve basit bir js framework kullanmak en guzeli. Zaten javascript biliyorsan ustune bir de herseyi kendim yapacagim diye ugrasmanin, dunyayi yeniden kesfetmenin luzumu yok diye dusunuyorum ben. O yuzden framework diyorum.

Peki framework ne sunar sana ?

Hepsinden once cross-browser bir yapi sunar sana. Kalkip xml request icin browser tiplerine gore nesne yaratmazsin. Sadece ajax request icin nesne yaratirsin ya da islemini yaparsin. Yazman gereken kod kisalir. Kod kalabaligi azalir. Okunabilirlik artar.

Ikincisi extend etmek cok daha kolaydir cogu zaman.

Bir ucuncusu uygulamasi kolaydir. Hazir siniflari ve fonksiyonlari isini kolaylastirir/hizlandirir.

Hemen her olayi kolayca yakalarsin ve html kodlari arasinda javascript kodlari kullanmana bile gerek kalmaz. Belli bir element ya da element kumesi ustunde tam kontrolun vardir ve bunu cok ama cok kolay yaparsin (tam kontrol javascript ile de var tabiki, haliyle ama ustteki maddeler sebebiyle daha zor).

Liste uzadikca uzar.

Bu sebeple -kolayca gorsel harikalar yaratayim demiyorsan- jQuery derim. Biraz bakin, ne demek istedigimi cok daha iyi anlayacaksin.

jQuery'nin karsisinda Prototype bulunuyor ve o da bir o kadar iyi fakat syntax yapisi ve kullanim acisindan jQuery cok daha sade ve guzel geliyor bana.

jQuery icin adres; www.jquery.com
Mesaj tarihi:
Gözünüz doysun
http://www.xajaxproject.org/
http://tigermouse.epsi.pl/
http://www.modernmethod.com/sajax/index.phtml
http://www.mootools.net/
http://jquery.com/
http://www.backbase.com/
http://dojotoolkit.org/
http://developer.yahoo.com/yui/

Prototypte ajax kullanma
Yui, jquery, prototyp için kullanılabilecek bir eklenti

Sypro said:
of

oh

di said:
Brigand abartiyorsun hakkatten. Zorlama daha fazla.

Abartmak mı? Gelip benim karşımda saçmalıyorsunuz sonra bana abartıyorsun diyorsunuz. Adama yardım edecem üsttekileri verecem adam benim sorularımı yanıtlamıyor bir de bana laf sokuyor "biliyorsan söylersin bilmiyorsan bilmemne karakter analizi istemedim senden" diye. Yardım istiyorsa adam gibi konuşacak. Sende benim gibi yardm etmeye çalışanlara saygı gösterecen zorlama daha fazla demeyecen.
Mesaj tarihi:
Brigand said:
Yardım istiyorsa adam gibi konuşacak.

oyle birsey yok.

Brigand said:
Sende benim gibi yardm etmeye çalışanlara saygı gösterecen zorlama daha fazla demeyecen.

oyle birsey hic yok.

kimse kimsenin huyuna gitmek zorunda degil. bir uyenin tutumundan memnun olmadiginiz icin "adam gibi yardim isteyin" diyemezsiniz. pek tabii yardim etmeme hakkiniz var, bunu da hic mesaj yollamayarak kullanabilirsiniz. ama cikip da adam azarlamanin, "yardim istiyorsaniz adam gibi konusun" felsefesini takip etmenin kimseye bir faydasini goremiyorum.

ek: gerci vodan soylemis soylenecekleri
Mesaj tarihi:
Bende ben adamdan bilgi almaya çalışırken bana laf sokulmasını anlayamıyorum.

Evet bende sinir katsayısı yüksek mesajlar atmış olabilir ama üstteki arkadaşın gönderdiği mesaj yüzünden oldu.

Ben yardım etmeden önce bilgi toplamaya çalışıyorum ona göre javascript tutorial da verecem elimde daha önce kullandığım türkçe javascript tutorialleri var. Yardım istemek de yardım etmek de adam gibi olmalı, bir soru soruyorum adam gibi yanıt alamıyorum. Birşey açıklıyorum, ajax dil değildir diyorum "ben biliyom zaten salakmı sandın beni yardım edemiceksen git" gibisinden yanıtlar alıyorum. Ayrıca benim davranışlarımı eleştirmek kimsenin haddine değil. Eğer şikayetin varsa şikayet et.

@Vodan kimseye birşey yedirmeye çalıştığım yok, birisi sana birşey yedirmeye çalışıyor gibi hissediyorsan beni ilgilendirmez.
Mesaj tarihi:
hocam, sen bilgi almaya çalışmamışsın ki. ilk iki mesajını tekrar okursan göreceksin ki sadece laf sokma amaçlı mesajlar..

ayrıca, "like it or not", seni eleştirmeye, yanlış yaptığın şeyleri söylemeye hakkımız var. eğer şikayetin varsa sen şikayet et.
Mesaj tarihi:
Sizin kişiliğiniz öyle gelişmiş ki kusura bakmayın ama osuruktan nem kapıyorsunuz ne diyim yani bu atasözü oturuyor ancak.

Adam gibi bilgi vermişim 1. mesajda javascript bilmiyorsan ajax arama hiç demişim. 2. mesajda biraz laf sokma olmuş evet ama mesaj okunursa bence yerinde bir mesaj şu anda olsa yine öyle atardım.

Ayrıca ben konuda yardım etmeye çalışıyorum ve görüldüğü üzere framework anlamında en iyi yardımı da ben yapmışım. Sen konuya yardım etmek için mi mesaj atıyorsun? Hayır bir yardımını görmedim.

O zaman nemi kapan sensin ki mesaj atıyorsun, bir sorunu olan da sen oluyorsun ve şikayet etmek istersen de önden buyuracak sen olursun. Alan yetkililiğini de kullanıp bir ceza hakediyorsam veya haketmiyorsam da uzaklaştırma verdirebilirsin. Yani samimi olarak diyorum hakediyorsam direk msni vardır zaten admin panele yetkisi olan kişilerin, verdir cezayı, benle burada laf dalaşına girme. Hakettiğim bir ceza yoksa yine burada yazdıkların anlamsız.

Ha yok yukardekiler sana göre değilse insanların kişiliklerine saygı göster, herkesi kötü niyetli sanma, nem de kapma. Gerçi senden daha çok nem kapanlar var yani de. Burası bir çobanın sürüsü değil bizler de koyun değiliz tartışmalar olacak sesler yükselecek fikirler söylenecek. Bizler bot da değiliz her konuya bakıp bilgimiz dahilinde mesaj yazacaz çıkacaz bilmiyorsak yazmıcaz, yok öyle birşey. Dikkat edilecek şeyler warez paylaşım gibi yasaklar ve saygı çerçevesini aşmamaktır. Bunları da ihlal ettiğimi düşünmüyorum.
Mesaj tarihi:
Uzatmasan nasıl olur? Genel görüş sana karşı bir tavır almışken hâlen böyle atar-tutar/ayar verir konuşmalara devam etmek çok da aklı selim birinin yapacağı şey gibi durmuyor ya neyse.. Yetti cidden, yardımını yaptınsa yaptın, bırak sonrasını yardımı isteyen düşünsün. Topic amacına ulaşmışken, hâlâ gelip "yok ben böyle dedim siz böyle dediniz" diye 3 yaş polemiklerine gerek yok.
Bişeyi güzelce sormak var bir de ezer gibi sormak var. Kaldı ki ilk mesajında ortada olmayan bişey üzerinden (ajax dil midir değil midir? HUH!) laf sokayım da sonuna gülücük koyayım tribi bile yapmışın.

yeter yani, hepimizi şikayet et, forum sana kalsın ya da artık sus kafamız rahatlasın.
  • Yeni Oluştur...