Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Tanrı Yoktur Diyen Bilim Adamının Yazdığı Bir Yazı.

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
1- Dünyanın oluşumu aklın hayalin alabileceği en harika başarıdır.

2-Bir Başarının erdemi / değeri , gerçek bir yeteneğin ürünüdür ve yaratıcısının gücüdür.

3-Yaratıcının yetersizliği (yada güçsüzlüğü) ne kadar çok olursa, başarı da o kadar çok etkileyicidir.

4-Bir Yaratıcı için en heybetli engel , var olmamasıdır.

5-O halde , eğer kainatın var olan bir yaratıcının ürünü olduğunu düşünürsek, ondan daha büyük bir varlığın
olduğunu akla getirebiliriz; ismen , kendisi var olmadan herşeyi var eden bir yaratıcı.

6-Bu durumda, var olan bir Tanrı , kendisinden daha güçlü bir varlığın olmadığını düşündüğümüz bir yaratıcı
olamaz çünkü ondan daha müthiş ve daha inanılmaz bir yaratıcı var olmayan bir Tanrı olacaktır.

Dolayısıyla;

7- Tanrı yoktur.

5.madde cok mantıklı geldi bana
Mesaj tarihi:
Bu sıralamayı değişik şekilde yapıp tanrının varlığını söyleyen biri de tanrı vardır sonucuna gelir. Atıyorum 4-Bir Yaratıcı için en heybetli engel , var olmamasıdır. yerine var olmasıdır koyar falan filan insan düşündüğü şekilde düzenleyebilir bunu. Eğer inanmıyosan zaten mantıklı gelir adamın dedikleri (senin için demiyorum). Yani yaradanın var olması olmamasına bağlarsın kendi sonucunu ortaya çıkarabilirsin. Bence tamamen bilim adamının kendi sonuçları üzerine kurmaya çalıştığı bir yazı. Bir ara okumuştum şu şu sebeplerden tanrı yoktur diyip açıklama yapan bir yazı bulabilirsem veririm linkini. En azından o açıklıyodu tek tek :)
Mesaj tarihi:
5-6-7 yi desteklemek icin 1-2-3-4. maddeleri kanit olarak surmus, ama onun birakmak istedigi izlemnimin aksine bu maddeler mutlak dogru degil kendi fikirleri.

Dolayisiyla "madde madde acikladim nasi koydum cocugu hadi cevap verin verebiliyorsaniz"dan ziyade, bilimsel bir temele dayanmayan bir "bilim" adaminin konu hakkinda fikir yurutmesi olmus.
Mesaj tarihi:
said:
is god willing to prevent evil, but not able?
then he is not omnipotent.
is he able, but not willing?
then he is malevolent.
is he both able and willing?
then whence cometh evil?
is he neither able nor willing?
then why call him god?

var bide, bana daha da bi mantıklı geliyor

türkçeye çeviremedim malum saat
Mesaj tarihi:
Aket o da olmamis :)

tanri kavramini senden cok daha ust duzey bir varlik olarak kabul edersek, bizim anlayamayacagimiz bir sekilde dusunuyor olabilir.
Ornek olarak 5 yasindaki bir cocuk annesinin ona oyuncak alabilecegi halde almadigi icin kotu oldugunu dusunebilir, ama annesi cocugun simarik yetismemesi icin veya para yoklugundan almiyordur belkide, 5 yasinda bir cocugun bunu anlamasini bekleyemezsin.
Mesaj tarihi:
Richard Dawkins'in the God Delusion(Tanrı Yanılgısı) kitabının 84.sayfasında geçer.Yazar burada Douglas Gasking'in zamanında buna benzer yapılmış tanrının var olduğuna dair öne sürülen Ontolojik Kuram'a ironik bir şekilde verdiği yanıtı kitabına taşımıştır.
Mesaj tarihi:
Asteroth said:
Tanrının olmayışının mantık yoluyla kanıtlanmasını istiyorsanız, 3. sınıf forum aforizmalarından ziyade Richard Dawkins okumanızı öneririm.

Katılıyorum.

Ayrıca Aket-Atum'un yazısının klasik savunması yapılmış. Tanrı bizden çok daha üstün olduğu için bizden farklı düşünüyor. Evet AIDS'li doğan bebekler varken bizim burada rahat yaşayıp internete falan girmemiz hiç haksızlık değil zaten, çok normal birşey.

Bence eğer ki bi Tanrı varsa, ki bu .ok küçük bi olasılık, dünyadan elini eteğini çekmiş durumdadır. Yada anlatıldığı gibi iyilk timsali değildir. Umarım anlatabilmişimdir.
Mesaj tarihi:
Valla ben de agnostik düşünüyorum bu konuda, 16 yaşıma kadar deist takılırdım, 16-18 arasını ateist geçirdim, 18'den itibaren ve devamen agnostisizm takılıyorum, kısaca ne varlığına ne yokluğuna inanıyorum, hatta tanrı kelimesi benim için bir anlam ifade etmiyor, yardım dilemiyorum felan filan, her şeyin insan kontrolünde olduğuna inanıyorum, varoluş hakkında ise hiç bir fikrim yok.
Mesaj tarihi:
Nesi kötü ya tanrı olgusunu insanlar hiçbir şekilde algılayamaz çünkü tanrı olgusu insanın bulundugu ruh hali ile değişken mesela miami de mojito içerken tanrıya küfredebilir bir uçak düşerken allahım allahım diye bağırabilirsiniz ayrıca insanın algısı bu konulara yetmiyor boşuna kasmamak gerek.(forbidden area) oralar ahaha
  • Yeni Oluştur...