Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

çikolatalı sufle yapımı


Fly

Öne çıkan mesajlar

baştan belirteyim, uğraştırıyor baya. canım sufle çekti yapayım yiyeyim diyorsanız çıkıp güzel bir pastaneden yiyin, hazırlaması 1 saat yemesi 3 dk sürüyor.

dominos gibi fast foodcuların kek içine çikolata sosu bastığı sufleden değil, hakiki sufle bu :p

bir de anında tüketilmesi lazım, fazla hazırlayayım yarın ısıtır yerim gibi bir şey söz konusu değil. ayrıca minimum malzeme ziyanı açısından en azından 3 kişilik yapmanızı öneririm (yazdığım da 3 kişilik zaten). 2 kişi birlikte hazırlarsanız daha rahat olur ayrıca.


malzemeler

öncelikle toprak kaplardan lazım fırına sürmek için, başka kaplarda da olur sanırım fırına girebilediği sürece.

3 yumurta
1 paket vanilya
1 bardak süt (aslında daha fazla, alın 500 ml lik sütlerden kalanını da yatarken içersiniz)
yarım yemek kaşığı mısır nişastası
100 gr bitter/sütlü çikolata (sadece bitter attım, daha güzel) , bir portakal kabuğu rendesi (limon da olur portakal kalmamışsa)
1.5 yemek kaşığı un
bolcana pudra ve toz şeker. 50 gr pudra ve 30 gr toz şeker karışımlara giriyor ama başka işlerde de kullanıldığı için alın siz büyükçene paketlerden, dursun evinizde.
bir paket de krema.

önce tarifi okuyun ama, sonra kafanıza yatarsa yapın. bold ile de vurguladım koyulacakları, yukarıdaki listede eksikler olabilir.



önce ufak bi tencereye 100gr çikolata kırın. ardından yarım bardak sütünüzü ve portakal veya limon kabuğu rendenizi da hazırlayıp katın içine.





ardından orta ateşte karıştırmaya başlayın çikolatalar tamamen eriyene kadar. kaynatmamanız lazım, amacımız çikolatayı eritmek sadece.








eriyince bir kenara koyun, diğer karışımları hazırlarken ılısın bir yandan.
yarım bardak süt ve yarım yemek kaşığı mısır nişastası(çeyreğin biraz fazlasına da inebilirsiniz, çok sorun değil) karıştırın, nişasta tamamen çözülmeli sütün içinde.
hemen ardından da sufle kaplarını yağlamak için yağ çıkarın. ben tereyağını eritip kullandığım için varsa eritin derim, yoksa sıvı yağlar da olur belki ama denemedim hiç.








şimdi fırına koyabileceğiniz kaplardan lazım. en ideali toprak kaplar olur.





BU KISIM ÇOK ÖNEMLİ !!1!
kapların içini tamamen yağladıktan sonra (fırça ile mesela) şekerimizle kaplayacağız içlerini. bir kaşık şekeri döküp tabanını kapladıktan sonra dikey tutup çevresinde gezdirin, o sırada dökülecek şekerler için de başka bir kabı altına koyun, ziyan olmasın. (son kaptakiler lavaboya gidecek maalesef, geri koymayın şekerliğe yağlı yağlı şekerleri) eğer şeker bazı bölümlerine yapışamıyorsa oraları yağlayamamışssınız demektir, ihmal etmeyin. olmaz yoksa sufleniz.

ardından fırınınızı da 200 dereceye getirin, ısınmaya başlasın.





şimdi 2 yumurtayı sarısı ve beyazı ayrı olacak şekilde (bu da önemli, beyazının içine sarısı katılırsa onu kullanacağımız karışım bozulur) iyice ayırın iki ayrı kaba. elinizi iyice temizleyin, ardından kırın yumurtayı, beyazı elinizden akarak kaba dökülürken sarısını kabuktan kabuğa geçirin beyaza dökmeden (hani çizgi filmlerde adam iki deney tübünü alır devamlı aktarır ya içindeki sıvıyı birinden diğerine, öyle işte). beyazı bir köşede dursun şimdilik, sarılı olanla işimiz var.





1.5 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı toz şeker ve yarım paket vanilya ile birlikte iyice çırpın sarı yumurtayı, pütürlü olmasın. ardından süt+mısır nişastası karışımını da dahil edin, iyice çırpılsın.
not :çırpma ve karıştırmada tek bir yön belirleyip o yönde karıştırmaya dikkat ederseniz güzel olur.








ardından ılımaya bıraktığımız çikolata portakal/limon süt karışımını da dahil edin, bu sefer çırpmayın ama karıştırın.








şimdi beyazı döktüğümüz kaba dönelim, bir yumurta daha alın ve onun beyazını da ilave edin, sarısı da ziyan olacak maalesef. canı omlet türü bişey çeken varsa ona verin, kullansın.
beyazlı kaba 50 gr (3,3 yemek kaşığı yaklaşık, 3 kaşık koyun gitsin önemli değil o kadar) pudra şekeri koyun, çırpın. ama bunda diğer kaptakinin aksine sıvı bir şey olmayacak, "kar" denilen kıvama gelecek (böyle köpük gibi). o kıvama gelene kadar çırpmaya devam.











şimdi iki kapta iki karışımımız var, hemen kar kıvamındaki beyaz karışımı çikolatalı diğer karışıma ilave edeceğiz ama hepsini aniden bocalamak yerine biraz döküp yedirin, iyice yedirdikten sonra biraz daha dökün, böyle böyle tamamen karışsınlar (çırpmayın, yumuşak yumuşak karıştırın).





yeni karışımımız aslına bakarsanız kek karışımı gibi bir şey oldu kıvam ve tad olarak, kaplara koyduktan sonra yalayabilirsiniz kalanı. kaplara koyarken de kabın tamamını doldurması şart.





üç kabı da doldurduk, büyük kapta kalanı yalayabilirsiniz.

ısınmış fırınımıza sufleleri koyuyoruz, pişene kadar da açmıyoruz.





şimdi sufleler minimum 10 dk, max 12 dk (az pişerse daha sıvı olur, çok tutarsanız da kek gibi olur) pişeceği için sosumuzu hızlıca hazırlamamız lazım. kremanızı çıkarın şimdi, resimdeki boyutlar yeterli :





bir kaba boşaltın hepsini, üstüne yarım paket vanilya ve yarım yemek kaşığı pudra şekerini ilave edin, karıştırmaya başlayın. ek olarak süt koyabilirsiniz ancak çok koyarsanız çok cıvık olur sosunuz, çeyrek bardak süt ideal bence. hiç koymasanız bile olur aslında, sufleye döktüğünüz zaman daha sıvı bir hale geldiğini göreceksiniz ama riske atmak istemem derseniz koyun sütü, içiniz rahat olsun. yanına da dilediğiniz miktarda pudra şekerini hazırlayın.





soslarımız hazır, 10 dk dolmadan hazırladınız umarım.
sufleler de bu arada 6 dk içinde şu hale geliyor, çok belli değil gerçi fotoğrafta :





10-12 dk demiştim, 10 dk lık pişme sizi tatmin etmediyse 2 dk daha bekleyin, daha çok bekletmeden çıkarın sonra da.





böyle bişey çıkacak işte, hiç beklemeden pudra şekerini döküyoruz üstüne :





teknik olarak hazır sayılır, isterseniz siz isterseniz yiyecek kişi ortasından hafifçe yarıyor sufleyi ve son hazırlanan sosu döküyor bir miktar (bir yemek kaşığını aşmayan miktar idealdir, çok koyarsanız çorbaya döner suflenin tabanı) , gözünüzle ayarlayın miktarı.








servis yapıyoruz, yiyecek kim varsa acele edip gelmelerini söylüyoruz.





sufleyi çok bekletmeden yiyoruz, yoksa gördüğünüz gibi içeri göçmeye başlıyor. (çok sıcak olabilir özellikle de tabanındaki çikolata katmanı, dikkatli yiyin ama)









içi böyle köpük gibiyse başarılı olduk demektir.




sosunu çok koyarsanız böyle oluyor bitirdiğinizde



yarım saat sonra da çıkıp yürüyoruz aldığımız kalorileri yakmak için.

3 değil de 6 9 kişi var derseniz sonda hazırladığımız krema sosu hariç diğer tüm malzemeleri oranlayın ona göre. 6 kişiye de aynı miktarda sos yeter sanırım, daha fazlası için yine oranlayın.

eksik bişey kalmadı sanırım, varsa güncellerim 5-10 dk içinde.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

burgerkingdeydi galiba çikolatalı sufle vardı 3 milyon. ama bu daha güzel oluyo gibi valla. normal restoranlarda da bildiğim kadarıyla(babamın falan anlattığı kadarıyla, yoksa hiç gidip lüküs restoranda yemek ve sufle yiyemedim :() normal yemek siparişini verirken suflenin siparişini veriyomuşunuz, 45dk-1 saat sonra geliyomuş sufle.

yaprak sarması gibi, 2 saatte hazırla 5 dakkada bitir, emeğe yazık lan doya doya yiyemiyosun sdfgsdfh
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bir ara da peynir suflesi deneyeceğim, onu da yazarım sdf

burgerkingdeki muhtemelen dışı kek gibi olup içi marketten alınan çikolata sosu olan sıcak mama gibi bişeydir. hangi fast foodcudan aldıysam aynısı çıkıyor karşıma, ithalat fazlası falan olabilir şaka maka

edit : hah şeyi unutmuşum şimdi okuyunca farkettim, çikolata olarak ülker, eti vb firmalar üretiyor ya kare çikolatalardan, onlardan olur. 4x3 er parçadan oluşanlardan alırsanız hatta 80 gr onlar, birini toptan koyun ikincisinden de 3 parça koparın çikolatanız tamam.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

pekaziz said:
Ben bunu yapsam istediğim kızla evlenirim ya. Olaya bak okurken yoruldum, sen hazırlarken ve pişirirken yorulmamışsın.

Eline sağlık :)


Artık maymun gözünü açtı, nasıl olsa evlenince yemekleri kendileri yapacak bunu biliyorlar ve yemek yapmak pakede (ideal erkek pakedi) bir artı olarak dahil olmuyor.

Gerçekten güzel olmuş tuto. Evde güveç kabım olsa yaparım üşenmeden, çok severim sufleyi.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Fly said:
tekliflere açığım............

2 kişi için yapınca çok ıncık cıncık oluyor mazlemeler yok 66 gram hede 1,7 yemek kaşığı şeker diye, günün birinde eşim olsa üşenirim yapmaya şunu valla

evlenip çocuk yapınca böyle bir dert kalmaz ama fdsds

http://forum.paticik.com/read.php?73,3470514#msg-3470542

sufle de yerim, evet.. pembe pancurlu evim değil ama platin şarjörlü uzim var.. pati bayanlarına selam ederim..

swh
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...