Sergen Mesaj tarihi: Kasım 11, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 11, 2003 uzmanlar bu savasın dunya uzerinde cok daha buyuk ve onemli etkileri oldugunu soylerler.ikinci dunya savasının ise sadece ates ve yıkım gucu bakımından onemli oldugunu soylerler.Neyse nicin bu savas hakkında filmler oyunlar felan yapılmaz veya pek konusulmaz.hem bizim icin onemli bir savas bu ama bizde hic konusmayız. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
unity100 Mesaj tarihi: Kasım 11, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 11, 2003 birinci dunya savasi hakkinda 2. sine yakin miktarda oyun kitap var. yalniz 1. dunya savasi konusunda ihtilaflar ve muglak yonler daha az oldugu icin 2. si kadar cok tartisilmaz genelde. 1. dunya savasi dunyadaki modern uluslari toplumun geneline yayilan milliyetcilik ve ustunluk mucadelesi psikolojisinden bir gunde 200 bin gencin kaybedildigi sik tekrarlanan felaketlerin etkileri sonucunda cikarmistir. kadinlarin toplum icerisinde fiili olarak daha etken olmalarinin onu bu savas sirasinda cesitli geri hizmetlerde yaptiklari etkiyle acilmistir. ayrica bu capta bir savasin ilk kez gorulmesinin etkisini artirdigi topyekun savas soku, savas bitiminden sonra cogu muhafazakar yasam kurallarini ates cemberinden gecmis bir kusagin elveda demesi sayesinde savas sonrasi baslayan kutlama cilginliklari 20 lerin onceki yuzyillara gore gorulmemis olcude serbest eglence yasaminin ortaya cikmasini saglamisti. somurgecilik de bu savasla buyuk bir darbe almistir. butun avrupanin buyuk somurgeci devletleri bir kusagi topyekun savasta imha olmus olarak, ulkeleri tarumar olmus olarak savastan cikmisti. kamuoyunda artik eskisi gibi milliyetciligin ve biz ustunuzculugun tutulmamasi nedeniyle muhafazakar kesimler eski politikalari daha uzun sure devam ettiremez hale geldiler. iki savas arasi bu donemde iste ingilteredeki kamuoyunun turkiyenin kurtulus savasina olumlu etkisini ve gandhinin mucadelesine basladigini goruruz. somurgeci kurumlar yerinde, yatirimlar isler haldedir, fakat artik 1. dunya savasinin oncesinde gorulen momentum ve istek yoktur. topyekun savas ilk kez 1. dunya savasiyla ortaya cikmistir. 1871 fransa-prusya savasi bir topyekun savas baslangici olarak gosterilse de hic bir sekilde ulke capinda mobilizasyon dunya savasindaki boyutlara varmamistir. cogu ulkede silah altina alinmayan erkek kalmamisti. ayrica 1. dunya savasi modern mekanik silahlarin artik savas kavramini ne kadar cok degistirdiginin, suvari kavrami gibi, artik onceki yuzyillarda tarih olarak kalmak uzere birakilacak kavramlarin tespit edildigi savastir. 1. dunya savasinin en buyuk karakteristiklerinden biri de savas sonucunda tum avrupada resmen bir akrabalik zinciri olusturan dusman hanedanliklarin ingiltere haric ortadan kalkarak monarsinin bitisini saglamis olmasidir.[hline]referanslar : www.mizzah.com www.tokaci.com(oscommerce customization) turkiye.bookturkey.com aaa bunu unutmusum pek severim: www.bookturkey.com Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Golge-i_Khan Mesaj tarihi: Kasım 11, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 11, 2003 ben 1.dünya savaşının konuşulmamasının nedeninin teknolojik yetersizlik olduğunu düşünüyordum. Çünkü O zaman en çok iş yapan taktiği yanılmıyorsam, "siperi kaz baba, gerisine karışma" taktiği idi. Ve "tank" gibi mobil siperler ise çıkmamıştı. (galiba sonlarına doğru almanlar yapmıştı hatta ben bu ilk tanklarını kullananların belgeselini izlemeiştim adamlar psikopatlaşmıştı :), herkesi ezmeyi öyle bir zevkle anlatıyorlardı ki :))) ) Yanlış hatırlamıyorsam sadece kimyasal silahlar bu siper savunmasını ortadan kaldırıyordu onda da rüzgarın geri dönme olasılığı silahı 2 taraf içinde pek bi tehlikeli kılıyordu. Çok zırvalamışta olabilirim ama...[hline]Sanat benim içindir... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Aurora Mesaj tarihi: Kasım 11, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 11, 2003 Bu savaşı hazırlayan süreci anlamak da önemliymiş gibi gelir bana. Şu sıralar Birinci Dünya Savaşı hakkında okumakta olduğum bi kitap var ama yetersizmiş gibi hissediyorum, bir şeyler önerebilecek olan varsa sevinirim.[hline]and there's magic in the air... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
montezaus Mesaj tarihi: Kasım 11, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 11, 2003 Kan çiçekleri diye bi kitap vardı da o çanakkale savaşında olan olağanüstü olayları konu alıyordu. 2. dğnya savaşının daha çok kullanılmasının bir sebebi, ki en enömlisi bence, günümüzü oluşturan koşullar o günlerin eseridir. Tamam orta asyanın kaderi çizildi 1. de ama 2. dünya savaşı tüm dünyayı etkiledi ve hala etkiliyor. Ayrıca biliyorsunuz 2. dünya savaşından sonra patlayan soğuk savaş taze bitti.Ayrıca nato, ab bütün büyük kurumların oluşmasındaki en önemli etkendir. Bide 2. dünya savaşında kazanan taraflar cidden terlemişti, bence pek kazananı da olmadı, yani kayıptan dönerek. Ah kaybettik, ah askerlerimiz hüsrana uğradı, bak nası ezdik gibi yorumlar ard arda patlıyordu. Gerilim ortam felan da malum[hline]*http://www.milliyet.com.tr/2001/02/23/yasam/yas03a.html adresine bakar ve kopar* --- Diaboli virtus in umbust est Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
unity100 Mesaj tarihi: Kasım 11, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 11, 2003 said: Golge-i_Khan, 11 November 2003 21:57 tarihinde demiş ki: ben 1.dünya savaşının konuşulmamasının nedeninin teknolojik yetersizlik olduğunu düşünüyordum. Çünkü O zaman en çok iş yapan taktiği yanılmıyorsam, "siperi kaz baba, gerisine karışma" taktiği idi. Ve "tank" gibi mobil siperler ise çıkmamıştı. (galiba sonlarına doğru almanlar yapmıştı hatta ben bu ilk tanklarını kullananların belgeselini izlemeiştim adamlar psikopatlaşmıştı :), herkesi ezmeyi öyle bir zevkle anlatıyorlardı ki :))) ) Yanlış hatırlamıyorsam sadece kimyasal silahlar bu siper savunmasını ortadan kaldırıyordu onda da rüzgarın geri dönme olasılığı silahı 2 taraf içinde pek bi tehlikeli kılıyordu. Çok zırvalamışta olabilirim ama...[hline]Sanat benim içindir... kimyasal silahlar hicbir seyi ortadan kaldiramadi. ilk tank ingilizler tarafindan yapildi, mark i. teknolojik yetersizlikten pek soz edemeyiz cunku kullanilan teknolojiler 10 sene oncesine gore dahi cok gelismis idi, aynen 2. sinde oldugu gibi.[hline]referanslar : www.mizzah.com www.tokaci.com(oscommerce customization) turkiye.bookturkey.com aaa bunu unutmusum pek severim: www.bookturkey.com Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
bedeviizz Mesaj tarihi: Kasım 12, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 12, 2003 birinci dünya savaşı üzerine yazılmış örneğin soljenitsin'in "ağustos 1914" kitabı var. 800-900 sayfalık iyi bir roman. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Golge-i_Khan Mesaj tarihi: Kasım 12, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 12, 2003 kimyasal silahlar yok muydu ? Veya sen vardı da işe yaramadı demek istedin galiba ben anlamamakta direttim. Öte yandan ben bi saldırı hatırlıyorum, almanlar mı ?, Fransızlar mı tam bilemiyorum bi hafta boyunca karşı siperi benzeri görülmemiş bir artillery atışına tutuyorlar sonra charge edip ölüyorlardı ehu[hline]Sanat benim içindir... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
PaSCaL21 Mesaj tarihi: Kasım 12, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 12, 2003 bilmiyorum neden ama 2. dünya savaşı benim nedense daha çok ilgimi çekiyor sebebide sanırım savaşın başlarında Almanların tutumu...Öyle bir strateji izlemişkerki bravo doğrusu sakına beni faşist falan zannetmeyin ama gerçekler bu!![hline]Your death will be avenged !!! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
DoGMeaT Mesaj tarihi: Kasım 12, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 12, 2003 bliztzkrieg'dir o taktik, güzel bir 2.dünya savası sitesi:www.achtungpanzer.com[hline]tık! Signature in dire need of overhaul.Contact management to learn how you can affordably advertise at the bottom of all my posts! Act now! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sam Mesaj tarihi: Kasım 12, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 12, 2003 "topyekun savas ilk kez 1. dunya savasiyla ortaya cikmistir. 1871 fransa-prusya savasi bir topyekun savas baslangici olarak gosterilse de hic bir sekilde ulke capinda mobilizasyon dunya savasindaki boyutlara varmamistir. cogu ulkede silah altina alinmayan erkek kalmamisti." dolayısıyla da "askerlik vatan borcudur" ve benzeri propagandaların oluşumuna ve mecburi askerlik sistemiyle en büyük sosyal ve teknolojik gelişmelerin yaşandığı, savaşların çok azaldığı bir asırda tam tersine askeri harcamaları kökleyen bir anlayışa yönelmemizi sağlamıştır dolaylı olarak..[hline]Sade bir forum için imzalara hayır! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
unity100 Mesaj tarihi: Kasım 12, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 12, 2003 said: Golge-i_Khan, 12 November 2003 18:12 tarihinde demiş ki: kimyasal silahlar yok muydu ? Veya sen vardı da işe yaramadı demek istedin galiba ben anlamamakta direttim. Öte yandan ben bi saldırı hatırlıyorum, almanlar mı ?, Fransızlar mı tam bilemiyorum bi hafta boyunca karşı siperi benzeri görülmemiş bir artillery atışına tutuyorlar sonra charge edip ölüyorlardı ehu[hline]Sanat benim içindir... kimyasal silahlar hicbir seyi ortadan kaldiramadi. hatirladigini soyledigin saldiri 1. dunya savasinda bati cephesinde 1915 ten itibaren her gun gorulen, her birkac ayda bir de buyuk capta gorulen tipik gidisatidir.[hline]referanslar : www.mizzah.com www.tokaci.com(oscommerce customization) turkiye.bookturkey.com aaa bunu unutmusum pek severim: www.bookturkey.com Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
unity100 Mesaj tarihi: Kasım 12, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 12, 2003 said: PaSCaL21, 12 November 2003 20:29 tarihinde demiş ki: bilmiyorum neden ama 2. dünya savaşı benim nedense daha çok ilgimi çekiyor sebebide sanırım savaşın başlarında Almanların tutumu...Öyle bir strateji izlemişkerki bravo doğrusu sakına beni faşist falan zannetmeyin ama gerçekler bu!![hline]Your death will be avenged !!! aslinda strateji denemez, almanlar bir kesif yaptilar ve bunu kullandilar, bir icat. aynen arsimedin sirakuzayi kusatan kadirgalarinin yelkenlerini yakmasi gibi. nedir bu icad ? modern mekanize savas. daha once bunu dusunen olmus olsa da baska ulkelerde, cesitli olculerde denemeleri yapilmis olsa da hicbiri genis capta uygulamaya sokmamisti. buna strateji diyememizin nedeni ise uzun vadeli ve ileri goruslu planlar yapilamamis olmasidir. 30 lu yillarda yapilan ilhaklar aslinda gucu eline geciren saldirgan bir ulkenin yaptigi basit agresifliklerdi, uzun vadeli dunya capinda bir strateji degil avrupadaki durumlara yonelik hareketlerdi. savas basladiginda almanlarin ingiltere ve fransayi, italyayi iceren savas planlari vardi, polonyaya girerken, fakat onlar dahi mekanize savasin nasil bir sonuc getirecegini tahmin edemedigi icin, savasi taktik ve teknoloji olarak olmasa da, stratejik olarak en son savas gibi goruyorlardi. bir savas yapilacak, kazanilacak, ve baris istedikleri sekilde olacakti. polonyanin 1 milyonluk cesur ama ilkel ordusunun 1 ayda yenilmesi guven verdi ama, fransa, ingiltere baska bir mesele idi. o yuzden mantik fransa kisa surede isgal olana kadar ayni devam etti. fransa isgal olup ingiltere teslime yanasmayinca savas uzadi, ancak bundan sonra amerikayi hesaba katan capta planlar gerekli oldu. cok fazla kendilerine ve icad ettikleri yeni savas turune guvendiler, basariliydilar ama yeni bir savas turu icad etmek baska, dunya capinda stratejik planlar yapmak baska. amerikanin savasa sokulmamasi gerekirdi. japonlar zaten hicbir sekilde amerikayi uzun sure oyalayacak bir guc ortaya koyamayacakti, netekim amerika hem pasifikte hem avrupa ve afrikada hatta italyada ayni anda savasabildi.[hline]referanslar : www.mizzah.com www.tokaci.com(oscommerce customization) turkiye.bookturkey.com aaa bunu unutmusum pek severim: www.bookturkey.com Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
unity100 Mesaj tarihi: Kasım 12, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 12, 2003 yok aslinda zorunlu askere alma kavramini icad eden guzide fransiz devrimi insanlari. fakat, o devirde bu sadece duzenli ve surekli bir savas gucu koyabilmek ve tum 'milletin' - o zaman yeni ustunlugu kabul goren bir kavram - gucunu savasa aktarabilmek icin olan metodlar topluluguna bir nevi topyekun savas diyebiliriz aslinda. ama modern zamanlardaki topyekun savas gercek anlamda topyekun savastir. arada buyuk farklar var, ornegin fransiz devrimi sirasinda sivil savunma diye bir kavram ya da ihtiyac yoktu.[hline]referanslar : www.mizzah.com www.tokaci.com(oscommerce customization) turkiye.bookturkey.com aaa bunu unutmusum pek severim: www.bookturkey.com Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
DoGMeaT Mesaj tarihi: Kasım 13, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 13, 2003 bu arada bence 2.dünya savaşı1.sinden kat kat daha çok insanlığı değiştiren bir savaştı[hline]tık! Signature in dire need of overhaul.Contact management to learn how you can affordably advertise at the bottom of all my posts! Act now! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sam Mesaj tarihi: Kasım 13, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 13, 2003 zorunlu askere alma kavramını fransızlar 200 yıl önce icad etti ancak bunun bütün dünyaya yayılması birinci dünya savaşı nedeniyle oldu, savaş başladığında henüz ingiliz ordusunda böyle bir uygulama başlamamıştı mesela..[hline]Sade bir forum için imzalara hayır! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Seraxis Mesaj tarihi: Kasım 13, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 13, 2003 zorunlu asker 1. dünya savaşında mı başladı ? eskiden asil olmayan halkın bırak zorunlu askeri izin almadan kızını evlendiremiyordu. ayrıca o birinci dünya savaşı ile ilgili de şunu belirteyim, tarih her zaman kazananlar tarafından yazılır. en son hangi devlet kazanıp zaferini büyütmek isterse o savaş daha çok tekrarlatılır ve önemliymiş gibi gösterilir.[hline]divine sarcasm Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
unity100 Mesaj tarihi: Kasım 13, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 13, 2003 senin dedigin kavram zorunlu askere alma kavrami - conscription - degildir. o adam toplamadir. zorunlu askere alma ancak olayi nufus sayimlarinin yapildigi, kisilerin nufus ve dogum kayitlarinin tutuldugu, ikametgahlarinin bilindigi modern zamanlara gelindikten sonra baslamistir.[hline]referanslar : www.mizzah.com www.tokaci.com(oscommerce customization) turkiye.bookturkey.com aaa bunu unutmusum pek severim: www.bookturkey.com Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sam Mesaj tarihi: Kasım 13, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 13, 2003 dünya savaşları ülkelerin bu çapta bir savaş olasılığına karşı elindeki genç işgücünün bir bölümünü eğitimli asker olarak hazırda tutmasının savaşın kaderini doğrudan etkileyeceği düşüncesine neden oldu, buna da ilk örnek 1. dünya savaşı olduğundan elbette ki zorunlu askerliğe neden olan en önemli etken olması mantıklı geliyor..[hline]Sade bir forum için imzalara hayır! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Absolut Mesaj tarihi: Kasım 14, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 14, 2003 Daha yakın tarih, daha çok belge kayıt, daha çok ölüm.[hline]Kalplerdeki Kaymak Profocio Web Hosting Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
karakedi Mesaj tarihi: Kasım 16, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 16, 2003 birinci dünya savaşına kafam girsin. insanların 15-20 metre uzaklıktaki siperde, mezbahada ki hayvanlar gibi bogazlanıp süngülerle deşildiği veya deştiği, marifetmiş gibi kimyasal silah diye bişi bulup, bulması ile yetinmeyip üstüne birde hiç utanmadan her iki tarafında tonlarca kullandığı, hiçbir amacı olmayan ve bitip de ikinci dünya savaşına sebebiyet veren gereksiz bi o kadar da saçma bir savaş işte. hatta tüm savaşlara kafam girsin. savaş dediğin sadece bilgisayar oyununda olur. kara "itina ile nefret kusulur" kedi.[hline]Bestiae sumus, ut non bestiae simus... - adriann, aaddddrrriiiiiiaaaannnnnn... [ no pain, no gain ] Emaleth, 13 October 2003 14:00 tarihinde demiş ki: erkekleri severim ben :P dark-dr, 13 November 2003 14:10 tarihinde demiş ki: iyi bari, paticigi porno site yapalim, isteyen "pornoyu gizle" butonuna bassin, paticik mmorpg portalina donussun. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
montezaus Mesaj tarihi: Kasım 16, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 16, 2003 said: DoGMeaT, 13 November 2003 15:07 tarihinde demiş ki: bu arada bence 2.dünya savaşı1.sinden kat kat daha çok insanlığı değiştiren bir savaştı[hline]tık! Signature in dire need of overhaul.Contact management to learn how you can affordably advertise at the bottom of all my posts! Act now! Ben bizim bu olayı anlayamamamızı eğitim müfredatına bağlıyorum da yanılmış da olabilirim. mesela ben bi çok ödevi www.schoolhistory.co.uk den yaparım, orda yabancı müfredatlar vvardırda hep 2. dünya savaşından başlar. Çünkü günümüzü etkileyen, oluşturan sebepler orada yatar, osmanlının yükseliş ve duraklama dönemlerinde değil. Tamam 1. de sömürge ülkelerin kaderleri belli oldu da elin ingilizinden buna ne. O sömürge ülkelerin kendi gündemi, kültürü yokki. İngilizi, almanı etkileyen koşulların hepsi orda, onlar orayı inceliyor. güney afrikanın orta asyanın 1. den başlaması gerekir ki bu sadece eğitimde değil, bilincimizde olmalıdır çünkü bizim kaderimiz orda çizilmiş. Peki niye biz kendimizi oluşturan sebeplerin üzerinde durmuyoruz. Aslında duruyoruz da binyıllar öncesinden başlar. Avrupalı, amerikalı tabii 2. den başlar. Onlar 2. ile ilgileniyor diye bizdemi ilgilenelim. Hayır da burda kendi kendimize yetmemiz devreye giriyor. İnsanlık dediğin de avrupayı, amerikayı sadece. Bence insanlık genel değil özel olarak incelenmeli.[hline]*http://www.milliyet.com.tr/2001/02/23/yasam/yas03a.html adresine bakar ve kopar* --- Diaboli virtus in umbust est Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Aurora Mesaj tarihi: Ocak 14, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 14, 2004 bu akşam Discovery Channel'da 1. Dünya Savaşı ile ilgili belgesel başlıyor bakalım beğenecek miyiz.[signature][hline]secret shadows behind the veil Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Asteroth Mesaj tarihi: Ocak 14, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 14, 2004 Saatini biliyo musun onun ya? Bir haftadır rekklamını yapıyolar, saatini söylemiyolar[signature][hline] karpuz, 02 December 2003 16:19 tarihinde demiş ki: You hödö you hödö my self controoool hödödö hödö Dırırırı DIIIII dırırıııı DIII Emaleth, 03 December 2003 18:37 tarihinde demiş ki: hödöhödöyle dırırıdııları da birleştirsen şahane olacak... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Aurora Mesaj tarihi: Ocak 14, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 14, 2004 bilmiyorum saatini..[signature][hline]secret shadows behind the veil Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar